Hlavní navigace

Internetové bankovnictví Union banky

22. 7. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V dnešním dílu seriálu o internetovém bankovnictví českých bank se podíváme blíže na I-banku. Union banka nabízí širokou paletu služeb a snadný přístup do banky s kalkulátorem nebo mobilním telefonem Eurotel i Paegas, přesto má stále co vylepšovat.

První, co nového uživatele I-banky uhodí do očí již při vstupu na přihlašovací stránku, je design internetového bankovnictví, který připomíná více DOSovské než internetové aplikace.

Zadáním uživatelského jména a hesla (musí obsahovat alespoň jedno velké a jedno malé písmeno a číslici) je uživatel identifikován a je mu zaslán kód, případně je vyzván k vygenerování kódu kalkulátorem.

Po vepsání kódu do příslušného pole může klient banky mobilní telefon i kalkulátor vypnout, protože ho nebude potřebovat až do dalšího připojování k aplikaci – jednotlivé operace s účtem se již znovu neověřují. To může být nepříjemné v případě opuštění počítače bez odhlášení (které automaticky proběhne po 15 minutách), kdy náhodně kolemjdoucí má volný přístup k účtu.

Navigaci Union banka řeší levým menu. Po najetí myší nad položku v základní verzi navigace se menu rozbalí a ukáže seznam svého obsahu. To se netýká položek „Úvodní stránka“ a „Odhlášení“, které jsou samy o sobě odkazem. Banka nabízí volbu ze tří verzí menu, z nichž v Mozille 1.0 správně pracovalo pouze základní, Internet Explorer 6.0 si poradil se všemi.

Rozsahem služeb může Union banka s klidným svědomím soutěžit s ostatními provozovateli internetového bankovnictví v Česku. Z platebních instrumentů je klientům I-banky zpřístupněn příkaz k úhradě, trvalý příkaz k úhradě (zadávání a rušení, změna není možná), inkaso, zahraniční platební styk a (co většina ostatních bank postrádá) hromadné příkazy k úhradě, kde lze importovat hromadné platby v ABO formátu. Zcela chybí správa SIPO.

Mezi „Platbami“ lze najít i bezhotovostní konverzi měny, předpokládající existenci devizového účtu, na který mají být devizy připsány. Výhodou je, že devizový účet nemusí být u Union banky, nevýhodou je, že v aplikaci I-banky nelze najít směnné kursy.

Důležité doplňkové informace jsou obecnou slabinou I-banky. Jak je vidět z výše vyobrazeného příkladu inkasa, stále uvádí kód banky Bank Austia – Creditanstalt místo nástupnické organizace HVB Czech Republic. Konstantní symboly, které jsou povinnou součástí každého platebního příkazu, byste též hledali marně, stejně jako informace o úrokových sazbách Union banky.

Jiná situace panuje v informacích o klientových účtech. Vedle přehledu účtů a výpisů lze vyhledávat v historii – k úplnosti chybí snad jen fultextový prohledávač textových zpráv v příkazech.

Nechybí ani přehledy zadaných příkazů, kde lze jednotlivé položky nejen zobrazit, ale též zrušit, pokud se jedná o trvalý příkaz nebo neprovedenou operaci.

Internetové bankovnictví I-banka obsahuje též správu spořícího účtu U-Konto, kterým lze provádět stejné platební operace jako běžným účtem – kromě zahraničního platebního styku. Ovšem za jediné podmínky – prostředky U-Konta musí být vypovězeny. K tomu je určena jedna z položek I-banky. Má však nedostatek – není možné podat několik výpovědí najednou ani v případě, že je celková vypovězená suma nižší než zůstatek spořícího účtu. Mladší výpověď ruší dříve zadanou.

skoleni_15_4

I-banku jsme testovali krom výše uvedených browserů (Mozilla 1.0 a IE 6.0) též na Netscape 4.79 a nižší, kde se přihlášení nepodařilo, a Opera 6.2, kde bylo úspěšné.

Union banka v současné době připravuje novou verzi I-banky s upraveným designem a rozšířenými službami, která by měla být přístupná do konce tohoto roku. Nechme se překvapit, co přinese.

Využíváte internetové bankovnictví Union banky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).