Hlavní navigace

Internetové bankovnictví není pro každého

28. 3. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Internetové bankovnictví nabízí v České republice bez upadající Union banky jedenáct bank. Řada bank ho však nenabízí pro všechny klienty. Jejich internetové aplikace přísně vyžadují určité programové vybavení počítače. Kam se mohou obrátit například uživatelé Linuxu nebo příznivci jiných prohlížečů než MS Internet Explorer?

Internetové bankovnictví: klient se připojí na Internet a může ovládat svůj bankovní účet. Tak snadné to ale není. Každá z jedenácti bank s aplikací, která umožňuje ovládání účtu přes celosvětovou počítačovou síť, má přísnější či méně přísné požadavky na prohlížeč webových stránek a operační systém užívaný klientem.

Oficiální požadavky banky bývají často přísnější než skutečné nároky internetového bankovnictví. V průběhu testování jednotlivých internetových bankovnictví (viz Testy internetového bankovnictví) jsme vyzkoušeli celou řadu browserů a několik operačních systémů. V nedávné době jsme při získávání dat k aktualizaci uvedených recenzí přidali další poznatky, z nichž v článku vycházím.

Bohužel vzhledem k rozdílnému času uskutečnění recenzí nejsou všechna internetová bankovnictví testována na stejných platformách (operačních systémech) a browserech (webových prohlížečích). Také z tohoto důvodu výsledky poněkud zjednodušuji a prezentuji jen výsledky základních moderních browserů (Mozilla 1.0 a výš), odpovídající (Netscape 7.0 a výš), a (MS Internet Explorer 6.0).

Internetové bankovnictví v Mozille
Banka Mozilla 1.0 a vyšší Oficiálně podporováno
Windows Linux
Citibank ano ano ano/ne
Česká spořitelna ano ano ano/ano
ČSOB ne netestováno ne/ne
Dresdner Bank ne netestováno ne/ne
GE Capital Bank – Genius ano netestováno ne/ne
GE Capital Bank – Standard částečně netestováno ne/ne
eBanka ano ano ano/ne
HVB Bank ano netestováno ano/ne
Komerční banka ne netestováno ne/ne
Raiffeisenbank ano částečně ano/ano
Volksbank ne netestováno ne/ne
Živnostenská banka ne netestováno ne/ne

Pouze dvě banky, Česká spořitelna a Raiffeisenbank, garantují funkčnosti svého internetového bankovnictví na Linuxu. U Raiffeisenbank se však vyskytl problém s registrací podpisového certifikátu, proto nešlo využívat aktivní bankovní operace. Možná se však jednalo o dočasnou chybu, která bude (či již byla) odstraněna.

Vedle oficiálně podporovaných mohu s klidným svědomím říci, že internetové bankovnictví pod operačním systémem Linux funguje i Citibank a eBance. Pokud nebylo možné aplikaci „rozchodit“ v Mozille pod Windows (testovány Win 98, 2000, NT 4.0 a XP), nezkoušel jsem to ani pod Linuxem. GE Capital Bank jsem pod Linuxem neměl příležitost testovat.

Neunikly ani další prohlížeče, kde se banky utkaly s menšími či většími úspěchy. Rozsah článku však neumožňuje všechny prezentovat. Jmenujme za všechny jedinečný úspěch České spořitelny, která byla funkční i v textovém prohlížeči Links 2.0 (OS Linux) – 50 Kč z účtu odešlo a na místo určení dorazilo bez potíží.

Internetové bankovnictví v MS Internet Exploreru
Banka MS Internet Explorer 6.0 Oficiálně podporováno
Citibank ano ano
Česká spořitelna ano ano
ČSOB ano ano
Dresdner Bank ano ano
GE Capital Bank – Genius ano ano
GE Capital Bank – Standard ano ano
eBanka ano ano
HVB Bank ano ano
Komerční banka ano ano
Raiffeisenbank ano ano
Volksbank ano ano
Živnostenská banka ano ano

Podpora masově rozšířeného prohlížeče Internet Explorer je v bankách jednohlasná. Přesto si dejte pozor. Například v Komerční bance nebo Živnostenské bance může mít zejména začínající uživatel potíže pod systémem Windows XP. S touto verzí operačního systému není dodávána Java VM firmy Microsoft, která je nezbytná pro fungování aplikace. Navíc ani jedno z internetových bankovnictví uvedených bank nefunguje, pokud má klient „chybně“ nastavenou konfiguraci – třeba povolenou Sun Javu.

dan_z_prijmu

Z dalších prohlížečů jsme testovali například Operu, Netscape (využívající jádro Mozilly) a Netscape Communicator v různých verzích na operačním systému Windows a Netscape, Konqueror, Links a Lynx na operačním systému Linux. Nejlépe si vedly Česká spořitelna, Citibank a eBanka, sledované Raiffeisenbank (viz výše potíže s certifikáty).

Banky lze v zásadě rozdělit na dvě skupiny – jedna se snaží o širokou platformovou nezávislost, druhá se omezuje na masivní trh dominantního prohlížeče. Nezbývá než si přát a vytvářet zákaznický tlak, aby banky opouštěly druhou skupinu a nabízely nezávislé internetové bankovnictví pro všechny.

Jaký browser chcete využívat k přístupu do banky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).