Hlavní navigace

Internetové bankovnictví GE Capital Bank - GEnius

15. 7. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

GEnius je nejmladší ze služeb internetového bankovnictví na českém trhu. Byl představen teprve v březnu letošního roku. Nesnaží se nabízet kompletní služby přes Internet, má však jiné trumfy v rukávu. Stačí na prosazení tohoto produktu?

GEnius je druhé z internetových bankovnictví GE Capital Bank. Tím prvním je Internet Banka – standard, která se však svou funkčností až do počátku července nikterak nelišila od GEnia (viz GE Capital Bank nestíhá, dále byl termín spuštění rozšířené verze odsunut na 1. 7. 2002).

V čem je však zásadní odlišnost GEnia od všech ostatních internetových bankovnictví (tedy včetně své sestřičky), je zabezpečení. Na účet se klient dostane ze stránky www.genius.cz kliknutím na příslušné tlačítko (vyznačeno červeným kroužkem).

Pak už stačí zadat jen jméno (rozuměj číslo účtu) a heslo. Žádný certifikát, žádná kalkulačka nebo mobilní telefon, natož pak čtečka čipových karet. Nic. Jen uživatelské jméno a heslo (musí být patřičně dlouhé a musí obsahovat velká a malá písmena a číslice).

Díky snadnému přístupu je GEnius vhodný i pro internetové začátečníky (na druhou stranu pamatovat si číslo účtu a komplikované heslo také není hračka). Banka snižuje riziko limitem denních operací maximálně 10 000 Kč, možností zasílání SMS zpráv při každém přístupu do banky a monitoringem systému.

Úspěšné přihlášení je následováno přehledem účtů se zůstatky. Zajímavým tahem je zobrazení úvěrového účtu flexikredit (kontokorentní úvěr), přestože není sjednán žádný úvěrový rámec – pravděpodobně lákadlo pro nové klienty.

V informacích o účtech (položka „Moje účty“) je člověk zahrnut všemi nezbytnými bankovními informacemi (úrokové sazby, kurzy měn, kódy bank, konstantní symboly). Samozřejmostí jsou též zůstatky účtů (úvodní stránka internetového bankovnictví). Co však může být zajímavé, je přehled transakcí a přehled příkazů k úhradě, zejména pro možnost filtrování, a tedy vyhledávání konkrétních transakcí.

Na aktivní bankovní operace je ale GEnius opravdu chudý. Nejen že má poměrně nízký limit denních transakcí, ale umožňuje pouze jednoduchou domácí platbu. Nedovolí dokonce ani převést prostředky ze spořícího účtu zpět na běžný.

Příjemným překvapením byla naopak rychlost převodu z běžného účtu na spořící. Transakce byla uskutečněna během několika sekund.

skoleni_15_4

Za zmínku stojí nástroj „Rychlá platba“, jímž klient vybere z již provedených plateb tu, kterou hodlá zopakovat. Před odesláním platebního příkazu pak může všechny položky editovat.

GEnius je vskutku vhodný pro začátečníky v oboru internetového bankovnictví. Ovšem učenlivý člověk brzy zjistí, že rozsah nabízených služeb mu již nestačí a bude hledat jinou možnost, ať již v této či jiné bance.

Využíváte internetové bankovnictví GEnius?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).