Hlavní navigace

Internetové bankovnictví ČSOB

14. 10. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zabezpečení čipovou kartou patří mezi nejbezpečnější dostupné technologie, jejichž perspektiva leží v budoucnosti. Proto si ČSOB pro své internetové bankovnictví vybrala právě tuto technologii. Současnost pro ni ale připravila řadu úskalí, s nimiž se musí vyrovnat. Jak se k nelehkému úkolu postavila naše největší banka?

zabezpečení internetového bankovnictví banky užívají různých technologií (mobilní telefon, kalkulátor, certifikáty, …, čipovou kartu). Každá z nich má své výhody a své nevýhody, ale čipová karta bojuje s velkým handicapem – jedná se o technologii, která vyžaduje speciální periferní zařízení na počítači (čtečku čipových karet).

Čtečku čipových karet není obtížné pořídit, stačí ji zakoupit při sjednávání internetového bankovnictví ČSOB za cenu jen o málo vyšší, než je cena kalkulátoru. Pokud však hodláte přistupovat ke svému účtu z více počítačů, musíte čtečkou vybavit všechny, nebo zařízení nosit spolu s kartou a před použitím nainstalovat.

Při sjednání služby je klient vybaven množstvím hesel, které by stačilo k zabezpečení Pentagonu, a instrukcemi, kdy jaké heslo použít. Doporučuji dělat si poznámky, neboť jsou sice všechna hesla uvedena ve smlouvách a instrukcích, ale každé je na jiném místě dokumentů.

První přistoupení k účtu u ČSOB přes Internet je velkým dobrodružstvím, vhodným pro zkušené uživatele výpočetní techniky. Nejprve je třeba nainstalovat čtečku čipových karet, přičemž je vhodné držet se instrukcí v objemném návodu. Na stránkách ČSOB (www.csob.cz) naleznete veškerý potřebný software – ovladače zařízení. To však nestačí a ve druhém kroku je třeba nainstalovat „Manažer I. CA Cryptoplus“, také ze stránek ČSOB, bez kterého nelze čipovou kartu použít.

Je-li nainstalován potřebný software, můžete se pokusit o první připojení. Nemusí to být vždy snadné, například s jiným browserem než Internet Explorerem je šance takřka nulová (ČSOB je nepodporuje a bylo by třeba přesvědčit aplikaci internetového bankovnictví, že užíváte IE). Ovšem ani produkt firmy Microsoft nezaručuje úspěch. Nedaří-li se vstup na účet, zkontrolujte verzi Exploreru. Není-li alespoň 5.1 (dokumentace uvádí 5.01 SP2), je nezbytná instalace vyšší verze. Ani ta však není samospásná, neboť například IE 6.0 (kterým jsem z důvodu testování vybavil svůj počítač) nemá 128 bitové šifrování a i tento produkt je třeba ještě „doinstalovat“. Hledání potřebných součástí na stránkách americké softwarové společnosti je skutečný zážitek.

Po úspěšném projití nástrah instalace je vstup na účet volný. Z titulky banky se „proklikáte“ ke vstupní stránce, kde si můžete vybrat, zda se přihlásíte pomocí čipové karty nebo pomocí čísla IPPID. Druhá volba dovolí pouze provádění pasivních operací (zjišťování informací o účtu). Při zadávání hesla k čipové kartě jste dotázáni, zda chcete heslo zapamatovat pro celé sezení. Přestože jsem tuto volbu zatrhl, byl jsem na heslo při provedení jakékoli aktivní operace znovu dotázán.

Samotné možnosti internetového bankovnictví mne poněkud zklamaly. Jedinou aktivní operací, kterou současná verze internetového bankovnictví ČSOB svede, je platební příkaz. Vzhledem k náročnosti zabezpečení je to opravdu málo. Je pěkné, že lze zjistit zůstatek na účtu včetně historie a že uvidíte operace, které teprve čekají na zpracování. Co je to ale platné, k ovládání účtu možnosti internetového bankovnictví nestačí. Může sloužit maximálně jako doplněk „klasickému“ přepážkovému a ostatním formám přímého bankovnictví.


Zadávání platebního příkazu je obdobné jako při běžném vyplňování platebních příkazů např. papírovou formou. Příjemné je, že můžete zadat kód banky číslem nebo vyhledat banku podle názvu a kód je doplněn automaticky. Pokud ale zadáte jako datum splatnosti aktuální den, přinejmenším v nočních hodinách budete upozorněni, že provést platbu v tento den není možné. To by nebyl takový problém, kdyby jste po návratu z upozornění nezjistili, že vše musíte zadat znovu.

Co umí ČSOB dál?
V menu „Informace“ naleznete kurzovní lístek (ČNB a ČSOB) a položku aktuality, po jejímž zvolení vás překvapí hláška „Na této stránce se budete moci dočíst aktuální informace a novinky o produktu ČSOB Intenetbanking 24“.

V rámci „Servisu“ lze provádět správu certifikátů a sledovat historii přihlášení. Ta je zajímavá zejména v případě, když internetové bankovnictví nevyužíváte sami.

dan_z_prijmu

Poslední položkou je „Nápověda“, ukrývající příručky, nejčastější dotazy a formulář k zasílání zpráv bance.

Zabezpečení internetového bankovnictví ČSOB je na špičkové technologické úrovni, ale to, co se skrývá za „čipovým sejfem“, již zdaleka neodpovídá možnostem současného elektronického bankovnictví. Složitá instalace navíc znesnadňuje přístup novým uživatelům výpočetní techniky a vyhrazuje aplikaci spíše zkušeným. Navíc na zelené infolince ČSOB Linka 24 (800 110 808) se o aplikaci a řešení potíží nedozvíte nic a jste odkázáni na linku modrou (844 111 124), čili zpoplatněnou tarifem místního volání.

Využíváte internetové bankovnictví ČSOB?

  • Ano a jsem spokojen/a.
    34 %
  • Ano, ale nejsem spokojen/a.
    23 %
  • Ne, ale uvažuji o tom.
    19 %
  • Ne a neuvažuji o tom.
    24 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).