Hlavní navigace

Internetové bankovnictví České spořitelny

13. 5. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Česká spořitelna je bankou s největším počtem klientů, proto se jejímu internetovému bankovnictví budeme věnovat jako druhému v pořadí v seriálu o internetovém bankovnictví. Co tedy internetové bankovnictví České spořitelny umí a jak se s ním pracuje?

Internetové bankovnictví nabízí Česká spořitelna jako nadstandardní službu k běžným, i sporožirovým účtům. Pokud ho tedy chcete využívat, musíte podepsat další smlouvu s bankou.

Česká spořitelna umožňuje jediný způsob zabezpečení účtu – pomocí kalkulátoru, který si klient zakoupí při sjednání Internet bankingu. Dále je vstup do systému střežen důmyslnou řadou kódů a hesel (desetimístné „Klientské číslo“, čtyřmístné „heslo“ a osmimístný „klíč“) přidělených a zaslaných bankou. Samotný kalkulátor je zabezpečen navíc čtyřciferným PIN kódem.

Nejprve je třeba vyplnit klientské číslo a heslo, osoba musí u sporožirových účtů zůstat nevyplněná. Pozor! Striktně dodržujte velká a malá písmena. Jinak vás systém vyhostí. 

Na nové stránce v dalším kroku je třeba vyplnit „klíč“ a „autentizační kód“ vygenerovaný kalkulátorem.

Klienta přivítá stránka s přehledem možností internetového bankovnictví, kde nalezne kromě aktuálního a disponibilního zůstatku kontakty na uživatelskou podporu.

Přehledné menu z levé strany ukazuje vyčerpávajícím způsobem, které operace lze pomocí internetového bankovnictví České spořitelny provádět. Za zmínku stojí, že v „Historii zadaných operací“ se ukáží pouze transakce, které byly zadány prostřednictvím internetového bankovnictví spořitelny. Využíváte-li i jiné komunikační kanály, nebude tedy historie zdaleka vyčerpávající.

K dipozici nejsou všechny služby stále. Například u položky „Souhlasy s inkasem“ se domůžete přehledů poskytnutých souhlasů jen od 7 do 22 hod.

„Číselníky“ jsou užitečnou pomůckou, která obsahuje potřebné kódy v bankovnictví – od kódů bank po přehled konstantních symbolů.

Pozor na malou chybku v „Modelování vkladových účtů“. Přestože vymodeluje vkladový účet s libovolným vkladem, skutečně otevřít lze tento účet až od 5000 Kč (původně se tato muška objevila i při skutečném otevření vkladového účtu, odtud však byla již odstraněna). K tomu se váže i chybný výpočet daně z připsaných úroků, která není zaokrouhlena na celé koruny dolů, jak praví zákon, ale je ponechána v desetinných číslech.

Vlastní zadávání transakcí je snadné. Stačí zvolit požadovanou položku z menu a vyplnit příslušný formulář potřebnými platebními (inkasními aj.) nezbytnostmi, doplnit vygenerovaný kód z kalkulátoru a odeslat.

skoleni_15_4

Internetové bankovnictví České spořitelny zvládá veškeré základní bankovní operace a může se stát vhodným doplňkem přepážkových služeb.

Využíváte internetové bankovnictví České spořitelny?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).