Hlavní navigace

Internet si podmaňuje platební karty

25. 3. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jestli se něčemu pravděpodobně nevyhneme, pak je to placení přes Internet. Banky si jsou toho dobře vědomy, a proto se snaží "světovou síť" svým klientům přiblížit. Na našem trhu se objevily virtuální platební karty! Co umožňují a kolik stojí?

Možnosti využívání Internetu při placení za zboží a služby se stále rozšiřují. Internetové platební karty patří k poměrně jednoduchému způsobu virtuálního placení. Na našem trhu nabízí tento produkt zatím jen tři banky – eBanka, GE Capital Bank a Komerční banka.

O co se vlastně jedná?
Internetovou platební kartu odlišuje od její starší sestry (klasické platební karty) především forma. Tato karta totiž nemá plastovou podobu. Jedná se vlastně jen o 16-ti místné číslo, trojmístný kontrolní kód a pár informací, které vám pomohou při placení. Osobní identifikační číslo PIN, které je v případě standardních platebních karet nezbytné pro uskutečnění některých typů transakcí, k virtuální kartě není vydáváno.

Pokud budete chtít platit přes Internet, stačí zadat jen číslo „karty“, kontrolní kód a platba bude uskutečněna. Virtuální platební karta je určena výhradně pro platby na Internetu (e-commerce transakce), například pro nákupy na dobírku, pro platby za internetové služby aj.

POZOR: Není možné provádět operace, jakými jsou výběry z bankomatu, rezervace hotelů, letenek, automobilů atp. V případě bankomatů je to zcela pochopitelné – nejedná se o operaci přes Internet. Ale proč ne rezervace? Pokud chcete rezervovat přes Internet například hotel, je to samozřejmě možné, ale k dokončení transakce budete později muset svou platební kartu předložit a lísteček s několika čísly v takovém případě skutečně nestačí.

Co potřebujete, abyste se stali vlastníkem virtuální platební karty?
Musíte mít samozřejmě účet u dané banky. Komerční banka navíc požaduje, abyste byli též majiteli kterékoli jiné platební karty z její nabídky, přestože užívání virtuální karty je upraveno vlastními samostatnými podmínkami. Všechny u nás vydávané internetové karty mají své denní a týdenní limity, dobu platnosti, reklamační podmínky atd.

Výhody internetové platební karty:

  • bezpečnější způsob placení na internetu na rozdíl od klasické platební karty,
  • obecné širší možnost nakupovat po celosvětové síti Internet.

skoleni_15_4

Tabulka č. 291
  GECB: Ebanka: KB:
Název karty karta EC-MC Internet Internet Card e-Card
Poplatky za kartu 9 Kč/měsíc (108 Kč/rok) 150 Kč/rok 65 Kč/rok
Poplatky za platby v tuzemsku i zahraničí Zdarma Zdarma Zdarma
Vydání/Obnova Zdarma/50 Kč Zdarma/Zdarma Zdarma/Zdarma
Blokace karty 100 Kč 200 Kč 150 Kč

Nedovolím si odhadnout, jakou budoucnost má forma placení pomocí virtuálních platebních karet. Dle mého názoru se však jedná o poměrně snadnou a srozumitelnou cestu, jak proniknout do internetových plateb a trošku se na Internetu v tomto ohledu rozkoukat.

Akutální diskuse o internetových kartách probíhá nad článkem o internetové kartě eBanky.

Máte internetovou platební kartu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).