Hlavní navigace

I na nezaměstnanosti se dá vydělat

12. 8. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

S hospodářskou krizí se potýkáme již téměř rok a s ní stoupá i míra nezaměstnanosti. Odborníci na krizový management upozorňují, že se na našem trhu práce objeví ještě výraznější propad v září. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky by mohla míra nezaměstnanosti přesáhnout magických deset procent. Jenže na důvěřivosti lidí bez práce profitují podvodné zaměstnavatelské agentury.

Než se rozhodnete odpovědět na inzerát, ověřte si, zda je agentura v gesci Mininisterstva práce a sociálních věcí (MPSV). Veškeré informace najdete na stránkách ministerstva, radí pro finanční server Měšec.cz Štěpánka Filipová, tisková mluvčí MPSV.

Pozor na podvodníky

Vždy pamatujte na to, že ne každý inzerát musí mít seriózního zadavatele. To platí zejména v případě malých, řádkových inzerátů, kde nejsou jasně uvedeny požadavky na zaměstnance. Toto riziko bývá v případě tištěných inzerátů nižší než v případě internetu. Pokud tedy firma není známá, je lepší, když si její existenci ověříte na internetu. Může totiž jít o společnost, která sbírá osobní data. Nikdy neodpovídejte na inzeráty firem, u nichž nemáte jistotu, zda skutečně existují.

Když už firma nemá své vlastní webové stránky, určitě o ní bude aspoň zmínka v rejstříku. Může jít o podvodnou organizaci, která obchoduje s osobními údaji, říká Iva Melagová, projektová manažerka Jobdnes.cz a dodává: I když provozovatelé portálů nabídky prověřují, nemusí se jim vždy podařit podvodný inzerát zachytit.

V oblasti nabídky práce z domova existuje řada podvodníků, kteří chtějí vydělat peníze na důvěřivých lidech. Nejčastější způsoby podvodů jsou pyramidové systémy a zneužité MLM systémy. Podobné téma: Nevyhovuje vám plný úvazek? Vyzkoušejte alternativu

Existují však i další podvodné nabídky práce z domova. Vysoký slibovaný příjem je prvním indikátorem podvodné práce. Buďte velmi skeptičtí a opatrní k nabídkám, které slibují, že budete vydělávat tisíce jen za pár hodin práce denně. Podobně přistupujte i k obrázkům dobře oblečených mladíků s mercedesem a sliby, že za pár měsíců to můžete být vy. Často se totiž jedná o tzv. pyramidy či letadla.

skoleni_15_4

Ty rozpoznáte tak, že většina vašich příjmů bude pocházet z nabírání lidí, kteří pak budou nabírat další lidi a ty zase další atd. Každý nový člen zaplatí poměrně vysoký poplatek například za to, že dostane práva, prodávat nějaké výrobky či služby. Zároveň každý člen musí přivést někoho dalšího, z jehož vstupního poplatku dostane určitou provizi. Podvodem mohou být i další nabídky práce z domova: Vyplňování poštovních obálek reklamními letáčky nebo nabídka instrukcí, jak nabrat lidi, kteří zaplatí za instrukce, jak vyplňovat obálky. Velmi jednoduché úkoly jako zaznamenávat počet zaznění jisté reklamy v rádiu, střihání slevových kuponů z časopisů nebo zběsilé klikání na reklamní bannery na Internetu mohou být podvodné nabídky práce z domova, pokud po vás vyžadují poplatek na registraci. Podobné téma: Máte nízký plat? Možná má někdo víc za stejnou práci

Nedůvěřuj, prověřuj!

  • Zkontrolujte na webových stránkách, co agentura říká o sobě. Existují zde základní kontaktní údaje? Je možné si tyto údaje ověřit? Pokud ano, udělejte to – zajděte do sídla agentury nebo tam alespoň zatelefonujte.
  • Podívejte se do obchodního rejstříku a zjistěte si vlastníka agentury a adresu jeho sídla.
  • S použitím internetového vyhledávače zkuste najít všechny zmínky o této agentuře, o jejím majiteli, případně o společnosti, která ji vlastní. Pokud s ní již větší množství klientů mělo negativní zkušenosti, většinou o tom najdete reference na diskusních fórech. V případě, že uvedená společnost provozuje i jiné agentury, prověřte i tyto.
  • Zjistěte, zda má agentura licenci pro svou činnost od Ministerstva práce a sociálních věcí.
  • Až se pro určitou agenturu rozhodnete, pečlivě si pročtěte podmínky pracovního programu. Je důležité, abyste věděli, k jakým službám se agentura zavazuje a jaké služby můžete případně reklamovat.
  • Přesný výčet služeb musí být zahrnut též ve smlouvě, kterou budete s agenturou podepisovat. Celou si ji pročtěte a ujistěte se, že obsahuje všechny náležitosti a stejně tak všechny body, na kterých jste se s agenturou dohodli.
  • Nikdy neplaťte za služby, jejichž splnění nemáte podložené písemně. Neposílejte agentuře peníze předem a neplaťte za něco, co si můžete dohledat sami („balíčky užitečných informací“).

Práce v zahraničí snadno a rychle

Ne všechny agentury, které zprostředkovávají práci v zahraničí, jednají s klienty seriózně, často ani nemají povolení k činnosti. Toto povolení může získat pouze ta agentura, jejíž majitel je právně bezúhonný, má odpovídající vzdělání a několik let praxe v oboru. Samotná licence však ještě nezaručuje solidnost agenturních služeb a ministerstvo za činnost agentury nijak nezodpovídá. Pokud agenturu v databázi nenajdete, zeptejte se přímo zástupců agentury, proč si o licenci nepožádali, říká Filipová. Některé nedodržují termíny stanovené ve smlouvě, jiné nezajistí klientovi všechny slibované služby nebo jejich úroveň je velmi nízká. V horším případě se majitel agentury jen snaží získat co nejvíce peněz a nabízí něco, co nikdy nesplní.

Jakým způsobem hledáte práci?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavná cestovatelka po zemích známých i objevitelských, pravidelná návštěvnice fitness centra, milovnice vysokohorské turistiky v Alpách. Objevila jsem i kouzlo paraglidingu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).