Hlavní navigace

Hypotéky v "akci"

14. 4. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jaro je tady. Co to znamená? Že se musíme připravit na smršť akčních nabídek hypotečních produktů. A bývají takové nabídky výhodné vždycky, nebo je třeba být obezřetný? Jaké nástrahy pro své klienty banky připravily a jak se jim můžeme bránit?

Jen včera oznámily dva bankovní ústavy své novinky v poskytování hypoték. Úvěr na bydlení od Hypoteční banky si můžete nyní nově sjednat dokonce i na poště, nejen ve Finančních centrech Poštovní spořitelny, jako tomu bylo dosud. Získáte tady jak účelovou hypotéku na bydlení s garantovanou roční sazbou 4,45 %, tak neúčelovou půjčku s úrokem ve výši 6,98 % za rok. Zatímco nyní ale naleznete v nabídce pošty pouze půjčky financující 70 % zástavní hodnoty vaší nemovitosti, od léta by se měla rozšířit o hypotéku na 85 % a 100 %.

Na poštu nejen s dopisem

Pokud je pro vás pošta stále jen tím místem, kam si přijdete vystát frontu k okýnku, a pro hypotéku raději jdete do banky, Poštovní spořitelna by to nyní chtěla změnit. Na poštách budou zřízeny tzv. sedící přepážky, které by se svým vybavením i úrovní měly vyrovnat přepážkám v bankách. Stejně tak pracovníci České pošty by měli být stejně proškoleni v poskytování hypoték jako zaměstnanci ostatních bank. Uvidíme, zda se zažité škatulky občanů postupem času změní.

Ani novinka o poskytování hypoték na poštách není tím správným přiblížením půjček na bydlení lidem z menších měst a vesnic. Ti si za nimi stále budou muset dojet, neboť hypoteční úvěry budou moci sjednat pouze na 75 vybraných pobočkách České pošty, převážně ve větších městech.

Je to v AKCI – nekup to

Už jste zaznamenali kampaň GE Money Bank na nabídku s názvem „Akční hity“? Jestli ještě ne, nebojte se, za pár dní si jí určitě všimnete. Bude se na vás valit z televize, z tištěných inzerátů, ale i z internetu. V čem nabídka spočívá? A kde je její výhodnost a kde naopak úskalí?

O novinku v rámci „Akčního hitu“ můžete požádat od počátku dubna do konce června letošního roku. Banka se rozhodla přiblížit hypotéky všem lidem a vyvrátit mýtus o tom, že tento produkt je pouze pro bohaté. I proto do svých informačních materiálů kromě úrokové sazby uvádí konkrétní výši měsíčních splátek, které mají klienty navnadit. Akční nabídka je opravdu akční a na první pohled velice výhodná. Získáte s ní možnost financovat své bydlení za nejnižší úrokovou sazbu, a tedy nejnižší splátku na českém trhu.

Hypotéky GE Money Bank
Výše půjčky (v Kč) Akční HIT Standardní půjčka Roční úspora splátek
Měsíční splátka (v Kč) Měsíční splátka (v Kč)
500 000 1 999 2 299 3 600
1 000 000 3 999 4 597 7 176
2 000 000 7 997 9 082 13 020

* při době splácení 30 let

Akční je také roční úroková sazba ve výši 2,59 %, neboť běžná sazba se v současnosti pohybuje u GE Money Bank na úrovni 3,6 % a ani ostatní banky a finanční instituce na tom nejsou o moc lépe.

V akční nabídce si můžete půjčit částku od 300 tisíc do 3 milionů korun s možností financovat až 85 % hodnoty nemovitosti.

Fixování – to je kumšt

Až dosud bychom si žili jako v pohádce. Bydlení by vlastně bylo takříkajíc na dosah ruky. V čem tkví to velké ALE, na které je třeba dát si pozor? V tom, že tato skvělá úroková sazba je fixována pouze na jeden jediný rok. V dalších letech si už budete muset zvyknout na běžnou sazbu, která bude v dané chvíli aktuální. Protože úrokové sazby hypoték dosáhly svého dna někdy v polovině roku 2005 a od té doby stále mírně rostou, dá se spíš očekávat, že sazby budou vyšší. A pak? Už nebudete měsíčně splácet necelé čtyři tisíce, ale mnohem víc.

Jak vlastně funguje fixování úrokové sazby? Klient si vždy může vybrat, na jaké období úrokovou sazbu nastaví. Banky většinou nabízejí fixaci na 1, 3, 5, 10 let a obecně platí pravidlo: fixovat na delší období v případě, že se očekává růst úrokových sazeb, a naopak v případě očekávaného poklesu nebo stagnace. Potom tedy musíte zvážit, zda využijete možnosti levného akčního úvěru na jeden rok s rizikem vyšších splátek v dalších letech, nebo si už nyní vezmete klasickou půjčku s delší úrokovou fixací.

Sliby, chyby

S výhodnou úrokovou sazbou 2,59 %* si teď bydlení může pořídit opravdu každý! Tak zní reklamní slogan GE Money Bank. A všimli jste si hvězdičky za úrokovou sazbou? Až dole pod tabulkou ilustrující výhodné měsíční splátky se dočtete poznámku o roční fixaci. Takže jedinou radou zůstává to, co platí obecně při sjednávání jakýchkoli bankovních produktů. Je potřeba pečlivě číst smluvní podmínky.

GE Money Bank je součástí nadnárodní společnosti, která má kvalitní školící program. Proto i naši zaměstnanci procházejí podrobným školením etického chování, takže by se nemělo stát, že by klientům zatajili některé důležité informace. Zřízení hypotéky není otázkou pěti minut, naši zaměstnanci s klienty proberou všechny důležité podmínky a události, které na ně v budoucnu čekají, uvedla pro finanční server Měšec.cz Eva Chaloupková, tisková mluvčí GE Money Bank.

Velká velikonoční soutěž o set-top-boxy

Zajímá vás digitální vysílání? Chcete sledovat televizní programy v digitální kvalitě? Pak se zúčastněte Velké velikonoční soutěže Internet Info a vyhrajte jeden z deseti set-top-boxů. Kvůli velikonoční výslužce už není nutné mlátit holky!

Jaké jsou prognózy?

Češi sice už hypoteční úvěry konečně objevili, ale stále ještě máme v jejich podílu na HDP Evropu co dohánět. Zatímco u nás v minulém roce tento podíl činil 7,5 % HDP, ve starých zemích EU je to více než 45 % a některé země dosahují ještě čísel daleko vyšších. Z toho vyplývá předpoklad o velkém potenciálu hypotečního úvěrování. Na tuto skutečnost poukazují všechny banky i odborníci.

dan_z_prijmu

Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky, objasňuje, proč tomu tak je: Důvodem jsou stále velmi nízké úrokové sazby a obavy ze zdražení nemovitostí po zvýšení DPH na stavební výstavbu v roce 2008. Zájem o vlastní bydlení a hypotéky rovněž podporuje plánovaná deregulace nájemného.

K tomu je ještě třeba připočíst rostoucí zájem o vlastní bydlení silných ročníků ze 70. let a velmi příznivé makroekonomické výsledky země. A máme tu rovnici, ze které vychází růst nových objemů půjček v příštích letech v řádu až 30 %. A toho jsou si banky samozřejmě plně vědomy. Takže pozor na další akční nabídky!

Zlákají vás "akční" nabídky na cokoli?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).