Hlavní navigace

Názory k článku Hypotéka na výstavbu: V čem je jiná?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 11. 2010 8:13

    Petr (neregistrovaný)

    Z vlastní zkušenosti doporučuji na stavbu si vzít hypo bez dokládání faktur. Výhoda, peníze dostanete ne účet a můžete si je libovolně používat. Čerpáte postupně, jak se zvyšuje hodnota nemovitosti. A výhoda? Přece platby řemeslníků bez dokladů a bez DPH. Dělal jsem propočet a takto ušetříte mnohem více než když získáte nějakou "slevovou akci". Konkrétní čísla mám, ale nechci uvádět.

    Samozřejmě musíte stavět dodavatelským způsobem (shánět si řemeslníky a firmy na dílčí etapy stavby). Je to sice organizačně náročnější, ale máte dohled nad kvalitou, výběrem a nakonec i cenou. Nevěřili byste, jaký všechen materiál se dá přes řemeslníky sehnat bez DPH. :-) Že na tom bude škodný stát? Ano, ale přece člověk nebude platit výpalné 20% na všechno (ano, i snížená DPH 10% je na baráku solidní pálka)!

  • 13. 12. 2010 17:24

    Béďa stavitel (neregistrovaný)

    Celkem by mne zajímalo zda by bylo možné financovat stavbu z hypotéky, za následujících podmínek:

    - V průběhu "počáteční fáze stavby" bych byl pravděpodobně nezaměstnaný, tedy bez příjmu, protože těžko bych našel zaměstnavatele který by mi poskytl tak dlouhé neplacené volno. předpokládaná doba této fáze 1/2-3/4 roku. Stavba je v této části financovaná z vlastních zdrojů.
    - Pokud by to bylo možné, další fáze stavby by probíhala při zaměstnání. Ideální nějaké se směností dlouhý/krátký týden. Tedy bych bral práci jaká by byla, a pravděpodobnost že bych sehnal dobře placenou práci je malá. Také nemusím v dané lokalitě sehnat práci vůbec. Tato fáze by trvala zhruba stejný časový úsek, tedy 1/2-3/4 roku. V této fázi stavby bych si chtěl vzít hypotéku a ručit již existující stavbou. Předpokládám, že by se mělo více-méně jednat již o hrubou, doposud pravděpodobně nezastřešenou, stavbu.
    - Stavba dokončena. Nacházím co nejlépe placenou práci mi půjde a začínám splácet půjčku.

    Dělal to takhle už někdo z vás. Jak se banka tvářila na to že nejste zaměstnán? Případně jak jste to obešli, ale ručení pozemkem nebude pravděpodobně dostatečné. Jak banka cení nehotové stavby?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).