Hlavní navigace

Humanoidní robot Pepper objedná jídlo. Zaplatíte kartou přes selfie

14. 10. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

To tak přijdete do restaurace a místo s číšníkem si povídáte s robotem. Objednáte si jídlo, pití, poklábosíte si a vše mu zaplatíte pomocí peněženky MasterPass.

Seznamte se: jsem robot-humanoid a jmenuji se Pepper. Narodil jsem se v Japonsku a mojí maminkou je Softbank Robotics. Umím mluvit a gestikulovat, programátoři mě naučili i tancovat. Sice nejsem ještě Číslo 5, ale učím se rychle. Koupit si mě můžete od 20. června 2015 jen za necelých 250 000 Kč, a to i s tříletým pojištěním a poplatkem za údržbu.

Humanoidní robot Pepper (Budapešť, 09/2016).
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Humanoidní robot Pepper (Budapešť, 09/2016).

Robota Peppera ukázala v praxi společnost MasterCard na budapešťském kongresu o inovacích v placení platebními kartami. Přestože je všem jasné, že ještě nějakou dobu roboti nebudou asi masově nasazeni do restauračních zařízení, MasterCard tím chtěla ukázat jiný úhel pohledu na proces platby kartou. Není totiž podstatné, jakou kartou zaplatíte, cílem není přemýšlet o platbě. Máte si užít objednávku a samotný čas konzumace pokrmu. To ostatní za vás udělá MasterCard, přesně v intencích reklamního sdělení, kterým nás tato společnost zásobuje.

Používali byste mobil jako hlavní nástroj k placení?

Jak to funguje

Robot vás uvítá, vy si objednáte jídlo a můžete se ptát na další detaily. Třeba na složení potraviny, počet kalorií nebo rozdíl mezi jednotlivými typy jídel. Svoji objednávku potvrdíte a zaplatíte jen souhlasem „ano“, nebo „souhlasím“. Robot poděkuje a čekáte na jídlo.

Samozřejmě to nefunguje samo od sebe, od vás se vyžaduje aktivní aplikace MasterPass, prostřednictvím které na pozadí probíhá platba. Platbu potvrdíte zadáním PIN nebo biometricky – otiskem prsu na chytrém telefonu či přes selfie.

Podrobně to ukazuje následující video (je v angličtině).

Selfie platba

Jenže brzy možná nebudete muset přikládat ani ten otisk prstu, protože autentizaci platby provedete svým obličejem. V zásadě je jedno, zda vás nasnímá kamera vašeho telefonu, anebo za mnoho let později robot, či kamera u pokladny. Digitální otisk vašich biometrických prvků bude bezpečně uložen na cloudovém serveru kartové společnosti a v samotných zařízeních se budou přenášet jen nicneříkající tokeny.

Nová aplikace MasterCard Identity Check Mobile, jak se biometrické technologii od MasterCard říká, je postupně zaváděna ve 12 zemích Evropy. Eliminuje nutnost pamatovat si hesla, což podstatně zrychluje proces objednávky a platby v online prostředí. Podle MasterCard totiž kvůli zapomenutému heslu musí jedna třetina spotřebitelů rušit nákup. Více než 40 procent lidí zase třeba obtěžuje nutnost časté aktualizace hesel.

Platba přes aplikaci MasterPass pomocí selfie.
Autor: MasterCard Inc.

Platba přes aplikaci MasterPass pomocí selfie.

Nemusíte ale čekat zrovna na roboty. Biometricky lze platit za běžné denní věci a služby. Následující video ukazuje, jak selfie platba probíhá a že není o nic složitější než odemknout displej mobilu.

Při použití Identity Check Mobile se místo hesel ověřuje totožnost držitele karet pomocí čtečky otisků prstů na chytrém mobilním telefonu nebo technologií rozpoznávání obličeje, kdy prostě vyfotíte své „selfie“. Při ověřování plateb se nic nepřepisuje, jednoduše se přiloží prst, přibližuje posun k pohodlnějšímu placení produktový manažer MasterCard Luděk Slouka.

Nová technologie má podle Slouky výhody i pro další účastníky. Pro obchodníka to znamená přenesení odpovědnosti za realizaci transakce na vydavatele karty, jelikož je ověřena. Nespornou výhodnou bude i vyšší míra dokončení nákupu. Pro vydavatele to pak znamená pochopitelně vyšší míru bezpečnosti u takto realizovaných transakcí.

skoleni_15_4

První pilotní provoz proběhl v Holandsku, USA a Kanadě. Následuje Česko, Velká Británie, Rakousko, Belgie, Dánsko, Finsko, Německo, Maďarsko, Norsko, Španělsko a Švédsko. Do dalších zemí bude technologie postupně zaváděna během roku 2017.

A co vy, láká vás platit přes své selfie, anebo jste zastánci tradičních potvrzovacích metod?

Jak byste nejraději potvrzovali platbu kartou?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).