Spočítejte si...

Zavřít

Hlídejte si osobní údaje!

Vyplňujete spotřebitelské dotazníky, necháte si v půjčovně okopírovat občanský průkaz nebo používáte platební kartu k nákupům po internetu? Tak to docela riskujete! V lepším případě budete mít schránku zahlcenou reklamou, v horším vás někdo připraví o všechny peníze.

Vzpomínáte si, jaký ohlas mělo poslední sčítání obyvatel v Česku? Rozpoutala se vzrušená diskuse o tom, jestli nejsou statistici nějak moc zvědaví a jestli nemohou být údaje z dotazníků zneužity. Někteří lidé veřejně prohlašovali, že raději zaplatí desetitisícovou pokutu, než aby poskytli všechny požadované informace.

Záležitost dokonce musel řešit Úřad pro ochranu osobních údajů a pro zpracování dotazníků musela být Českým statistickým úřadem přijata dodatečná bezpečností opatření. Lidé jsou na vpády úřadů do svého soukromí hákliví. Na druhé straně však dobrovolně sdělí své osobní údaje téměř komukoliv a vůbec si neuvědomují, že by mohly být zneužity.

Pozor na spotřebitelské soutěže

Kdo by nechtěl vyhrát zájezd, fotoaparát či jinou hodnotou cenu?! Je to přece tak snadné – stačí zodpovědě velmi jednoduchou otázku, vyplnit krátký dotazník a pak mít štěstí při losování. Hosteska s anketními lístky je sympatická a za účast v soutěži se nic neplatí, tak proč se nezúčastnit? Jméno, přímení, přesná adresa a číslo telefonu jsou potřeba pro doručení výhry, no a na těch pár dalších údajích požadovaných v dotazníku už také nesejde! Nakonec vlastnoruční podpis a těšit se na výhru. Nepřipomíná vám to nic?

S různými anketami jakoby se roztrhnul pytel. Útočí na nás z reklamních letáků i časopisů a osobně se s nimi setkal snad každý, kdo někdy nakupuje v hypermarketu nebo třeba navštívil nějakou komerční výstavní akci. Je s podivem, kolik se všude najde lidí ochotných sdělit nějaké neznámé společnosti s ručením omezeným své osobní údaje, a ani je přitom nezajímá, kdo všechno a jak s nimi bude nakládat. Nezneklidní je ani to, když mají uvést například datum narození, počet členů domácnosti, měsíční příjem nebo banku, v níž mají veden účet.

Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, stanoví pro získávání, zpracování a uchovávání osobních údajů poměrně přísná pravidla, za jejichž nedodržení hrozí miliónové pokuty. To však neznamená, že je bude každý respektovat.

Na anketním lístku si povšimněte drobným písmem psaného textu, který vyjadřuje váš souhlas s použitím vašich osobních údajů k marketingovým účelům, a to většinou i třetími osobami, dokud jej písemně neodvoláte. Než budete vyplňovat nějaký dotazník, zamyslete se, zda malá možnost výhry stojí za to, že údaje o vaší osobě a majetku budou k dispozici někomu neznámému, o jehož serióznosti nic nevíte. Uvědomte si, že bude mít k dispozici v podstatě tytéž údaje jako vaše banka, a to i s vaším podpisovým vzorem!

Když už se ankety mermomocí chcete zúčastnit, vaši šanci na výhru asi nesníží, když své narozeniny v dotazníku o den či měsíc posunete, místo pevné linky uvedete číslo mobilního telefonu a místo podpisu uděláte muří nohu. Ovšem všeho s mírou! Ono by asi nebylo zrovna férové, kdybyste v anketě, jíž jste se dobrovolně rozhodli zúčastnit, uváděli úplné nesmysly. Pokud se vám budou zdát otázky příliš dotěrné, prostě anketní lístek nevyplňujte.

Pozor na osobní doklady

Vaše osobní doklady, tedy zejména občanský průkaz, cestovní pas a řidičák, obsahují spoustu údajů, které lze zneužít. V zásadě byste je tedy neměli dávat z ruky a nenechat nikoho, aby si pořizoval jejich fotokopie. Úplně by mělo stačit, když se jimi prokážete, a je-li to nezbytné, necháte oprávněnou osobu, aby si z nich opsala potřebné údaje. Většinou by mělo stačit jméno, příjmení a bydliště, popř. číslo osobního odkladu. Naopak rodné číslo už je vyloženě citlivý údaj a rozhodně ho po vás nemůže požadovat nikdo třeba na recepci firmy, kterou jdete navštívit.

Zcela běžnou praxí, která je většinou dána provozními důvody, je ponechání občanského průkazu či pasu v hotelové recepci. Hodně opatrný člověk své doklady neopustí a raději si chvíli počká, než recepční potřebné údaje opíše. Přestože to zákon přímo zakazuje, stále se ještě lze setkat s požadavkem nechat občanku v zástavě jako záruku toho, že nezapomenete vrátit vypůjčenou věc nebo se třeba odhlásit při odchodu z budovy.

Když už musíte někde nechat nějaký průkaz v zástavě, asi bude lepší, když to místo občanky bude třeba průkazka do knihovny nebo tramvajenka. Není na nich uvedeno tolik osobních údajů a možnost jejich přímého zneužití je daleko menší.

Zákon porušuje ten, kdo občanský průkaz do zástavy požaduje, i ten, kdo mu jej svěří! Pokud dáte své doklady na delší dobu z ruky, nikdy nemůžete vědět, kdo s nimi co dělal.

Pořízení fotokopie občanského průkazu je běžnou praxí v řadě půjčoven všeho druhu. Majitelé půjčoven se tím snaží bránit rozmáhajícímu se nevracení vypůjčených věcí. Vězte tedy, že ten, kdo takto postupuje, sice zákon přímo neporušuje, ale při nakládání s pořízenými fotokopiemi osobních dokladů – stejně jako s jinými databázemi osobních údajů – se musí zákonem řídit. Tomu, kdo by je zneužil nebo jejich zneužití umožnil, hrozí pokuta až deset milionů a při opakovaném porušení zákona až dvacet milionů korun.

Pokud někdo fotokopii vašich dokladů zneužije, můžete po něm vymáhat náhradu škody občanskoprávní cestou. Musíte ovšem prokázat zavinění, což nebývá jednoduché. Urgence plateb od splátkové společnosti nebo důrazný požadavek na vrácení vypůjčeného auta vás mohou překvapit až po určité době, a až opadne vaše zděšení, budete marně vzpomínat, kdo všechno s vašimi doklady disponoval. Nejlepším řešením je tedy vzniku těchto problémů předcházet.

Pozor na dokumenty

Každému, kdo má bankovní účet, obvykle chodí výpisy v papírové podobě. Hodně lidí má také stavební spoření, penzijní připojištění nebo například investuje do akcií. Se všemi institucemi, které spravují finanční či jiný majetek, každý koresponduje, podepisuje smlouvy, podpisové vzory, převodní příkazy atd. Na těchto dokumentech jsou většinou všechny údaje, které podvodníci a pobertové potřebují, aby se dostali k vašemu majetku.

Při nakládání s dokumenty obsahujícími citlivé informace i jejich kopiemi (!) se vyplatí notná dávka obezřetnosti. Nic proti smyslu pro pořádek, ale mít v jedné složce pečlivě založenu celou dokumentaci ke svému finančnímu majetku, včetně kopií podpisových vzorů a přístupových hesel, je hodně riskantní. V dnešní době se už nemůžete spoléhat na to, že váš byt musí vykrást jen zloděj, který nebude umět číst a dávat převodní příkazy!

Ekologie velí recyklovat, ale zvažte, zda je nutné, aby si každý bezdomovec sbírající u popelnic starý papír mohl prostudovat váš výpis z účtu. Skartovačku si domů kvůli tomu nepořizujte. Důležité dokumenty ani nemusíte pálit. Stačí, když je roztrháte a přibalíte ke kuchyňskému odpadu. Bude to podstatně bezpečnější, než je se starými novinami vkládat do ekologického kontejneru. Ochránci přírody vám těch pár gramů zmařeného papíru určitě odpustí.

Pozor na internet

Internet je jedním z největších fenoménů dnešní doby. Ten, kdo je připojen, má především možnost snadného přístupu téměř k jakýmkoliv informacím. Jak už to tak bývá, každý velký vynález však mívá i své stinné stránky. Informace lze díky internetu nejen získat, ale také o ně přijít. V Česku je sice zatím na síť připojena jen malá část domácností, ale také je zde nízké povědomí o nutnosti bránit se počítačové kriminalitě. Možností, jak přijít prostřednictvím internetu k úhoně, je velké množství a neopatrný uživatel je pro podvodníky a zloděje dat tou nejsnadnější kořistí.

Chcete-li zaručeně přijít o důležitá data nebo majetek, rezignujte na jakoukoliv antivirovou ochranu a otevírejte všechnu poštu, která vám do schránky dorazí, a to samozřejmě včetně všech připojených souborů. Obratem posílejte všechny požadované údaje každému, kdo se podepíše jako administrátor.

Pořiďte si internetové bankovnictví s přístupem chráněným pouze jednoduchým heslem, které zásadně neměňte, a z banky pro jistotu vždy rovnou skočte na stránky s lechtivým obsahem. Často se také přihlašujte na svůj účet z cizích počítačů, nejlépe z internetových kaváren. Pokud by to nestačilo, zkuste používat k placení v pokud možno neznámých internetových obchodech svou běžnou platební kartu. To by v tom byl čert, aby to nevyšlo!

Anketa

Dáváte si pozor na své osobní údaje?

15 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 20. 4. 2007 9:42