Hlavní navigace

GSM Banking - budoucnost bankovnictví?

17. 1. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mobilní operátor Paegas umožňuje svým klientům přístup ke službě GSM Banking. Tato služba nám umožňuje řídit svůj běžný účet pomocí mobilního telefonu. Tím pádem je pro nás banka dostupná prakticky odkudkoliv. Zdá se, že tato služba nachází pevné postavení v stále rostoucím počtu bank. Může snad v bankovním sektoru nastolit nový trend?

V poslední době se jednotliví mobilní operátoři (Paegas, Eurotel, Oskar) doslova předhánějí ve službách a vylepšeních, kterými by rozšířili počet svých zákazníků. Mobilní operátor Paegas nám nabízí služby, kterou zbylí dva operátoři neposkytují. Jedná se o GSM Banking. Tato služba nám umožňuje ovládat svůj běžný účet pomocí mobilního telefonu. Mohou ji mít mobilní telefony, které podporují technologii SIM Toolkit. U všech operátorů sice lze používat tzv. SMS Banking – řízení obchodování pomocí jednoduchých SMS zpráv, ale nabídka Paegasu je určitě obsáhlejší, přehlednější a bezpečnější. Pomocí SIM Toolkit můžeme provádět rozsáhlejší spektrum bankovních operací a práce je jednodušší než u SMS příkazů.

Co nám ale GSM BAnking nabízí? Samozřejmě je to u každé banky trochu jiné, ale obecně můžeme říct, že GSM Banking nám umožňuje získávat informace o stavu našeho účtu, podávání jednoduchých platebních příkazů, ale také například ukládání zpráv banky do archivu našeho mobilního telefonu.

Kromě správného mobilního telefonu musíte být klientem té „správné“ banky. Sloužby GSM Banking může zatím využívat klient ČSOB, eBanky, GE Capital banky, IPB banky a Union banky.

Je ale více než pravděpodobné, že se k této službě bude hlásit čím dál více bank. Nárůst majitelů mobilních telefonů (potažmo uživatelů GSM Bankingu) v České republice neustále roste. Proto by brzy banky, které tuto službu nenabízejí, mohly zaznamenat odliv klientů k bankám, pro které je GSM Banking už samozřejmostí.

Někteří klienti se možná obávají manipulace s daty při přenosu na jejich mobilní telefon. Je sice pravda, že si nemůžeme být bezpečností 100% jisti, ale banky na bezpečnosti těchto služeb stále pracují. Například přístup k operacím s účtem je obvykle vázán na zadání PIN kódu. Je téměř jisté, že se bezpečnost této služby bude s narůstajícím počtem uživatelů této služby ještě zvyšovat.

Zkusíme-li se na přelomu tisíciletí zamyslet nad budoucnosti lidstva, musíme si uvědomit, že GSM Banking může opravdu nastolit nový trend bankovnictví. Je dosti pravděpodobné, že vzhledem k rozvoji moderních komunikačních technologií bude jednou mobilní a elektronické bankovnictví úpnou samozřejmostí. Doba, ve které byla banka jako budova, ve které klienti vyřizují své transakce, neodmyslitelnou součástí bankovnictví, se pomalu začíná blížit ke svému konci.

dan_z_prijmu

To, kdy konec této doby nastane, je ale pořád pevně v rukou samotných bank. Jen na nich záleží, jakou důležitost přisoudí službám, jako je GSM Banking. Jen na nich záleží, jak moc urychlí rozvoj těchto služeb.

Říka se, že mobilní telefony a internet zkracují vzdálenost mezi lidmi, ale zároveň odbourávají komunikaci v pravém slova smyslu. Ale to by nám snad v bankovnictví zas až tak moc nemuselo vadit.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).