Hlavní navigace

GSM Banking, bez běhání do banky

29. 10. 2001
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Snahy bank o získávání stále většího počtu klientů rostou, bankovní ústavy se snaží získat stále větší podíl na trhu a nabídnout komplexnější služby než jejich konkurence. Z této snahy profituje zákazník, který si může libovolně vybírat. Vyberme si tedy z nabídky GSM bankingu!

Moderní člověk se snaží ušetřit svůj čas i peníze. Pryč jsou doby, kdy návštěva banky byla nutným zlem. Dnes je možné vstoupit do banky přímo z mobilního telefonu. Na druhé straně je nutno si uvědomit, že každá služba něco stojí.

Pokud se podíváme na služby GSM Bankingu, škála není příliš široká. Z technického pohledu GSM Banking donedávna umožňoval pouze jeden český operátor, byl to Radio Mobil se svojí sítí Paegas. Od léta tohoto roku ho technicky zvládla také firma Eurotel. Český mobil se svojí sítí Oskar zatím službu neumožňuje.

Co se týká nabídek GSM Bankingu českých bank, není její poskytování zatím příliš rozšířeno. Tuto službu zatím neposkytují banky jinak v elektronickém bankovnictví zběhlé, jako HVB Czech Republic, Raiffeisenbank nebo Živnostenská banka. Ostatní velké české banky službu poskytují jak privátní, tak i podnikové klientele.

Zabezpečení GSM bankingu
Při zřízení služby je obvykle přidělen speciální číselný kód, prostřednictvím kterého si uživatel sám nastaví bankovní BPIN. Bankovní PIN pak slouží k identifikaci všech transakcí provedených prostřednictvím GSM.

BPIN je čtyřmístné číslo, které slouží jako přístupové heslo k provádění operací prostřednictvím služby GSM. Při první volbě z menu, kde je požadována autorizace heslem BPIN, jste vyzváni k zadání BPUK a následně k nastavení vašeho hesla BPIN (vámi zvolená kombinace čísel). Pokud zadáte BPIN třikrát chybně, dojde k jeho zablokování a je třeba prostřednictvím BPUK zadat nový BPIN.

BPUK je osmimístné číslo, které slouží k prvnímu nastavení a k případným dalším změnám BPIN. Pokud je BPUK zadán desetkrát chybně, přičemž chybné pokusy se načítají po celou dobu životnosti SIM karty, zablokuje se a k dalšímu používání služby GSM Plus je třeba zakoupit a aktivovat novou SIM kartu.

Mezi největší výhody GSM bankingu SIM-Toolkit patří cenové zvýhodnění elektronicky prováděných transakcí, přímá komunikace s bankou bez návštěvy pobočky odkudkoliv (z místa pokrytého signálem GSM operátora) po 7 dní v týdnu, 24 hodin denně, potvrzení příjmu platebních příkazů bankou, nepřetržitá hot line okamžité pomoci, vysoký stupeň zabezpečení – šifrování přenášených dat a ochrana přístupu k bankovním službám heslem BPIN.

Kdo a za jakých podmínek GSM Banking nabízí?
Československá obchodní banka poskytuje v síti Paegas službu zvanou GSM banking-linka 24. Zároveň funguje u ČSOB služba GSM Banking, která je provozována v rámci bývalé IPB. U Linky 24 není žádný měsíční poplatek, ovšem cena za položku je stejná jako v případě zadání příkazu na pobočce banky, a činí 4 Kč, pokud je platba v rámci banky, nebo 6 Kč, pokud se jedná o platbu mimo banku.

Když nahlédneme pod pokličku České spořitelny, najdeme tam produkt GSM banking SIM-toolkit. Služba je poskytována sítí Paegas, měsíční paušál je ve výši 10 Kč/měs., jestliže uživatel vlastní sporožirový účet, je paušál zvýhodněn na 5 Kč/měs. Cena za položku se u ČS pohybuje na úrovni 2 Kč.

Union banka nabízí v této oblasti službu GSM Plus, Měsíční paušál za službu GSM Plus je 50,– Kč/měs. Pokud uživatel zapomene speciální číselný kód, prostřednictvím kterého je nastaven PIN, jeho opětovné vydání a/nebo změna hesla přijde na 150,– Kč, změna čísla mobilního telefonu stojí u UB 50,– Kč a platba v rámci ČR prostřednictvím GSM Plus vyjde na 2,– Kč.

Na čele se stále drží eBanka, která nabízí GSM banking v síti Paegas i Eurotel. Zákazník má v rámci běžného účtu službu zdarma. Poplatky za jednotlivé účty jsou odstupňovány dle cenového programu, který klient využívá. Základní poplatek za cenový program Základ je 55 Kč/měs., Plus 85 Kč/měs. a Komplet 125 Kč/měs. První vydání osobního elektronického klíče (OEK) je zdarma, dále uživatel platí příplatek za každou osobu, která má přístup k účtu prostřednictvím tzv. osobního elektronického klíče, 85 Kč/měs. Banka nabízí slevu pro klienty mladší 26 let ve výši 65 Kč. Za položku si banka účtuje poplatek, který je závislý na cenovém programu a zda jde o transakci v rámci banky nebo ne. Pokud ano, pak poplatky za položku činí 2 Kč, 3 Kč, 5 Kč, pokud ne 2,50 Kč, 4 Kč, 8 Kč.

Se službou Mobil Banka razí vpřed i GE Capital Bank, jejímž hlavním hnacím motorem pro klienty je mobilní telefon zdarma. Nabízí podporu obou mobilních sítí – Eurotel i Paegas. Pokud zákazník již vlastní mobilní telefon fungující v jedné z výše uvedených sítí, může využívat službu bez poplatku po dobu 1/2 roku od zřízení. Aktivace je u GE Capital Bank zdarma, cena služeb Mobil Banky standard Paegas/Eurotel je za vedení účtu 30 Kč/měs., za zúčtování účetní položky si banka bere 2 Kč a zjišťování zůstatku je zdarma.

Tabulka č. 169
Banka Název IB Měsíční paušál Platba za položku
Česká spořitelna GSM Banking SIM-Toolkit 10 Kč 1) 2 Kč
ČSOB GSM Banking-Linka 24 zdarma 4 Kč 3)
GE Capital Bank Mobil Banka 30 Kč 2 Kč
eBanka  – 125 Kč, 85 Kč nebo 55 Kč 2) 2, 3 nebo 5 Kč 2)
Union banka GSM Plus 50 Kč 2 Kč


Poznámky:
1) pokud uživatel již vlastní sporožirový účet, pak 5 Kč/měs.
2) poplatky v rámci eBanky, pokud jde o platby do nebo z jiné banky pak 2,50 Kč, 4 Kč, 8 Kč.
3) poplatek v rámci ČSOB, pokud jde o platby do jiné nebo od jiné banky, pak 6 Kč.

dan_z_prijmu

Všechny banky nabízejí prostřednictvím mobilního telefonu získávání informací o zůstatku na účtech, disponibilním zůstatku (např. při povoleném debetu), zobrazení až 10 posledních pohybů na účtu, podávání jednoduchých příkazů k úhradě, založení nebo zrušení trvalého příkazu k úhradě. Union banka umí zobrazení seznamu účtů navázaných na službu GSM a podávání informací o měnových kurzech. Možnost založit si termínovaný účet prostřednictvím GSM služby nabízí např. Česká spořitelna a Československá obchodní banka. eBanka umí vše zmíněné a ještě něco navíc.

Jak je vidět, nabídka GSM Bankingu je široká, a lze předpokládat její brzké rozšíření i do ostatních bankovních domů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).