Hlavní navigace

GSM banka s Oskarem

10. 9. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

S jednoročním odstupem od Eurotelu a s tříletým zpožděním za společností T-Mobile, tehdy ještě oslovovanou božským jménem Paegas, přichází s bankovní SIM kartou také třetí provozovatel mobilní telefonní sítě - Oskar. A protože je poslední, chce být nejlepší. Podaří se mu to?

Od pondělí 9. 9. 2002, tedy od včerejšího rána, mohou Oskarovi klienti, stávající i noví, využívat GSM bankovnictví na svých mobilních telefonech, aniž by opustili Oskarovu síť. Český mobil představil novou SIM Plus kartu, která umožňuje GSM bankovnictví.

SIM Plus karta je postavena na obdobné technologii jako bankovní SIM karta společnosti Eurotel. Jedná se o multibankovní kartu umožňující ovládání účtů až 10 bankovních domů bez nutnosti nahrání aplikace v bance (služba M-Banka).

Deset bankovních domů v České republice ani GSM bankovnictví nenabízí. A ani ty, které tuto službu vrhly mezi občany, nevyužívají zdaleka všech operátorů. S jakými provozovateli mobilních sítí spolupracují které banky, ukazuje následující tabulka.

Tabulka č. 494
  Eurotel Oskar T-Mobile
Česká spořitelna ano ne ano
ČSOB ne ne ano
ČSOB – Poštovní spořitelna ne ne ano
eBanka ano ano ano
GE Capital Bank ano ano ano
Raiffeisenbank ne ne ano
Union banka ano ne ano

Oskar spolupracuje se dvěmi bankami (eBanka a GE Capital Bank), ovšem do konce roku nabídne spektrum přibližně dvojnásobné. Přestože tají, s jakými finančními domy GSM bankovnictví připravuje, podařilo se nám zjistit, že v průběhu 14 dnů by mělo být uvedeno do provozu GSM bankovnictví ve spolupráci s Union bankou.

Novou SIM kartu lze samozřejmě využít i k autorizaci při vstupu na účet a certifikaci příkazů, pokud spolupracující banka nabízí internetové bankovnictví zajištěné autorizací mobilním telefonem.

Zajímavé jsou podmínky získání multibankovní karty. Výměna pro stávající zákazníky společnosti Český mobil je zdarma při zachování telefonního čísla i tarifních podmínek. Ovšem za aktivaci karty zájemci zaplatí 300 Kč! Mohou tedy zadarmo získat SIM kartu, ovšem bez zaplacení poplatku ji nemohou používat. Nové zákazníky stojí pořízení karty 300 Kč také. Nezbytnou podmínkou využívání rozšířených služeb je mobilní telefon podporující SIM Toolkit. Nové přístroje ji splňují bezezbytku, u starších typů to zdaleka nemusí být samozřejmostí.

Co umí karta navíc?
SIM Plus karta se honosí titulem karty s největší kapacitou, neboť je v ČR první, jejíž paměť je 64 kB. Pro klienta z této skutečnosti vyplývá, že zůstává zachován počet míst v telefonním seznamu, délka psaného e-mailu se zkracuje o 4 znaky a nezvyšuje se ani maximální počet uložených SMS zpráv; může se ovšem těšit z objemných aplikací, zvyšujících pohodlí uživatele.

Oskar nabízí s novou kartou řadu služeb, z nichž s některými se zákazníci mohli setkat již dříve. Jedná se například o službu M-Platby, sloužící k úhradě faktur mobilnímu operátorovi a k nákupu předplaceného kreditu. Z důvody úspory kapacity na kartě je zrušena možnost úhrady aktivačního poplatku roamingu, který byl beztak pro většinu zemí zrušen. Postupně bude rozšiřován počet spolupracujících bankovních subjektů (nově lze platit pomocí kreditní karty společnosti Home Credit).

dan_z_prijmu

Třetím velkým blokem služeb – vedle M-Banky a M-Platby – je Info & Zábava, kde lze získat rozličné informace z různých okruhů lidských zájmů, zřídit či připojit se k SMS Chatu, najít nejbližší restauraci, banku, čerpací stanici či jiné zařízení, poslat e-mail, nastavit si služby a shlédnout stav svého účtu u Oskara.

Přestože SIM Plus karta umí celou řadu jistě zajímavých věcí, její největší přínos vidím v tom, že díky ní mají i zákazníci mobilního operátora Oskar možnost využívat služeb GSM bankovnictví a internetové bankovnictví zabezpečené autorizačním kódem z mobilního telefonu bez změny poskytovatele mobilních telefonních služeb.

Využijete GSM banking s Oskarem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).