Hlavní navigace

Garantovaný vklad, bezpečný výnos v nejisté době

4. 3. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Snem každého je při zhodnocování peněz získat zajímavý výnos s co nejnižšími riziky. Proto existují řešení, jak získat zajímavý výnos a nepřijít o vložené peníze. Renesanci opět zažívají termínované vklady s garantovanou sazbou a konkurence se začíná přetahovat o klienty.

Se stále zápornějšími vyhlídkami na aktuální ekonomickou situaci v zemi se stále více lidí obává otázky, kam vložit své volné peníze. Investování je dnes natolik zprofanované slovo, že mnozí dávají přednost spoření. I když situace na kapitálových trzích přeje k nákupům, ti obezřetnější volí spořicí nástroje, ať už v podobě spořících účtů nebo termínovaných vkladů.

Většina z nás chce, aby nám volné peníze, které právě nepotřebujeme, přinášely zhodnocení. Někdo se spokojí se spořicím účtem, jiný se snaží investovat a někteří tápou, jak nejlépe přečkat hospodářský pokles. Zároveň se chtějí vyhnout se rizikovějšímu zhodnocení svých peněžních prostředků. Čtěte více: Jak finanční krize ovlivňuje běžné finanční produkty?

Jde spořit bez rizika?

Odpověď na tuto otázku není jednoduchá. I přes nejrůznější proklamace ekonomů, analytiků nebo finančních poradců, že současná doba doslova přeje investování do akcií nebo akciových otevřených podílových fondů, je pro většinu lidí investování noční můrou. Jejich požadavky jsou většinou shodné. Chtějí, aby vložené prostředky nesly co nejvyšší úrok. Jestliže víte, že své peníze nebudete potřebovat několik let, nemusí být spořicí účty tou nejlepší volbou. Největší výhoda spořicích účtů spočívá v jejich optimálním úroku. Jestli si na svůj spořicí účet odkládáte část peněz určených pro pozdější úhradu daně z příjmů, nebo pro nákup letní dovolené, je vše v pořádku. Dlouhodobé spoření má však jednu nevýhodu, a to v podobě úrokové sazby. Ta je vyhlašována bankami, resp. záložnami, a v průběhu roku se může měnit. Při spoření v delším časovém horizontu proto spořicí účet ztrácí na své atraktivnosti.

Dostupné řešení téměř pro každého

Na trhu existuje řešení, které v sobě kombinuje spořící účty, termínované vklady a několik prvků známých z investování – jde o tak zvaný prémiový nebo garantovaný vklad. Základní částka potřebná pro prémiový vklad je často stanovena na minimální hodnotě, pod kterou není možné si vklad zřídit. Tato hranice je v každé bance různá, ale začíná na dostupných 5 – 50 000 Kč. ve většině případů je u garantované vkladu jistota výplaty vámi vložených prostředků. Banka nebo družstevní záložna vám přislíbí nejvyšší možný výnos, který může činit například pět procent při dvouleté fixaci. Po celou tuto dobu s penězi nemůžete nakládat. Sankce při předčasném výběru nejsou nijak citelné. Přijdete o úrok, ale jistina je ve stejné výši, jakou jste vložili. Vedení garantovaného vkladu není zpoplatněno a nemusíte mít v bance zřízen běžný účet. Bankovní poradce vám však běžný účet s nejvyšší pravděpodobností nabídne, pokud ho u banky, ve které pracuje, nemáte. Čtěte více: Investování může být hrou, ale také rizikovým sportem

Prémiové (garantované) vklady oproti běžným termínovaným vkladům příliš bank nenabízí. Je zde určitá podobnost se zajištěnými fondy. V nich se investiční společnosti zavazují, že v době splatnosti získá investor alespoň vklad.

Problematikou spořících účtů se věnujeme pravidelně. Sledujeme změny úrokových sazeb a informujeme o nových nabídkách, které banky nebo družstevní záložny přinášejí.

Přečtěte si více v našich článcích o spořicích účtech:

Sazby spořicích účtů klesají
Co můžeme čekat od spořicích účtů, když se snižují sazby?
Spořicí účty probírají z letargie i ospalé bankovní hráče 

Rozdíl mezi garantovaným a termínovaným vkladem je ve výnosech. Termínovaný vklad má pevně stanovený úrok. Garantovaný vklad má úrokovou sazbu pohyblivou, což se do určité míry podobá investování, kde předem nevíte, jak vysoký výnos získáte. Oproti investování jste u garantovaných vkladů chráněni před poklesem jistiny. Banky tak nesou riziko na svých bedrech.

Prémiové vklady v českých bankách
Banka Název vkladu Lhůta splatnosti Předpokládaný roční výnos Minimální vklad
Česká spořitelna* Prémiový vklad 1 – 4 roky Není stanoven 10 000 Kč
Komerční banka KB Garantovaný vklad 3, 6 a 12 měsíců 2,00; 2,25 a 2,50 % 5000 Kč
UniCredit Bank Garantovaný vklad MAXIM 5 let 3,75 % 30 000 Kč
Volksbank* Garantovaný vklad 9 – 45 měsíců Není stanoven 30 000 Kč
Raiffeisenbak* Prémiový vklad 12 měsíců Není stanoven 30 000 Kč

Zdroj: banky, Pozn.: *) banka nabízí větší počet prémiových nebo garantovaných vkla­dů


V tabulce chybí zmínka o Prémiovém vkladovém listu od FIO, družstevní záložny. Nejnižší možný objem finančních prostředků je stanoven na částku 50 000 Kč. Peníze musíte v kampeličce ponechat nejméně po dobu tří let. Roční vyhlašovaný výnos je 3,80 %. Do určité míry se podobá Garantovaným vkladům Komerční banky nebo UniCredit Bank.

Prémiové vklady jsou závislé na schopnosti banky dosahovat zhodnocení při obchodování. Kromě obchodování s cennými papíry (dluhopisy, akcie) se banky angažují na měnovém trhu (forex) nebo komodity.

Česká spořitelna

Obchodování v rámci prémiových vkladů České spořitelny jsou založeny na komoditách nebo měnách. Základní měnovou dvojicí je euro a česká koruna, nebo dolar a česká koruna. Komoditami, které jsou předmětem zájmu banky, jsou ropa, zlato, měď, hliník a zinek. U všech prémiových vkladů je důležitý tzv. rozhodný den, ke kterému se přičítají výnosy. Minimální vklad je 10 000 korun a jejich násobky. Vklady jsou bez poplatků.

Aktuální kurz valut naleznete na měšec.cz/kurzy/

Komerční banka

Garantovaný vklad Komerční banky je podobný spořícímu účtu. Minimální částka pro vklad je 5000 korun. Komerční banka na webových stránkách neuvádí, jak peníze zhodnocuje. Délky lhůty splatnosti jsou 3, 6 a 12 měsíců. Úroková sazba je pro tříměsíční vklad stanovená na hranici 2 procent, při šestiměsíční lhůtě splatnosti je to 2,25 % a úrok za jednoletý vklad je 2,5 %. Veškeré úrokové sazby jsou vedeny jako roční. V případě, že budete tříměsíční vklad prodlužovat o jedno čtvrtletí, dosáhnete po roce reálného výnosu ve výši 2 procent. Nejvyšší možná doba automatické obnovy vkladu je 5 let. Nejnižší vklad je 5000 korun.

UniCredit Bank

Garantovaný vklad MAXIM od UniCredit Bank je postaven na obdobné bázi jako Garantovaný vklad Komerční banky. Při pětileté fixační lhůtě získáte roční výnos ve výši 3,75 %. Minimální vklad je 30 000 korun.

Volksbank

Oproti Komerční bance a UniCredit Bank nabízí Volksbank garantované vklady, které vycházejí ze stejného obchodního modelu, jako je tomu u České spořitelny. Dolní sazba pro vklad činí 30 000 korun. Lhůta splatnosti nepřekračuje dobu 4 let (lhůty většiny vkladů jsou stanoveny na dobu 45 měsíců). Vklady jsou orientovány na obchodování s eurem, zemědělskými plodinami, ropou, elektrickou a alternativní energií. Poplatky u jednotlivých vkladů činí okolo 2,5 procent. Výnosy se v minulosti pohybovaly v řádech desítek procent z vkladu. Nejdůležitější informací však je, že po uplynutí minimální doby, po kterou je nutné nechat vklad pracovat, získáte celou jistinu.

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank stejně jako Volksbank nebo Česká spořitelna nabízí další možnost, jak uložit peníze na určitou dobu a dynamicky se podílet na obchodování, aniž byste riskovali ztrátu jistiny. Nejnižší vklad je stanovený na 30 000 korun a je možné vklad navyšovat v násobcích 5000 korun. Nejkratší lhůta splatnosti je 1 rok. Raiffeisenbank po uplynutí lhůty vyplácí výnos, kterého dosáhla při svém obchodování. U některých vkladů je část výnosu pevně dána (nejčastěji od 0,1 do 1,5 %). Horní limity pro výnosy se pohybují na hranici pěti procent.

skoleni_15_4

Prémiový vklad nebo zajištěný fond?

Zvolit raději premiérový vklad nebo zajištěný fond? Na tuto otázku hledejme částečnou odpověď ve zdanění výnosu. U prémiového vkladu podléhá zdanění srážkovou daní ve výši 15 %. U zajištěných fondů je prvních šest měsíců trvání investice zdaněna 15 %, po překročení této lhůty jste od placení srážkové daně osvobozeni. Dalším argumentem, jestli zvolit vklad nebo fond, může být prosté hospodské vychloubání, že v době recese investujete. Riziko a výnos jsou v obou případech takřka shodné.

Pro všechny výše uvedené garantované vklady platí, že podléhají srážkové dani ve výši 15 %. Výnosy, které jsou uvedeny u České spořitelny, Volksbank a Raiffeisenbank jsou pouze orientační a vždy záleží na konkrétní výkonnosti daného vkladu. Komerční banka a UniCredit Bank mají své výnosy pevně stanovené.

Spoření vs. investování

Hlavní rozdíl mezi spořením a investováním je ve výnosech. Zatímco u spoření znáte předem úrokovou sazbu, u investování je tomu naopak. Úrokové sazby většina bank nebo družstevních záložen upravuje v průběhu roku třeba i několikrát. Výnos z investování je předem neznámý a oproti spoření má tu nevýhodu, že jistina (tj. souhrn vložených vkladů) kolísá. Čtěte více: Investovat nebo vyčkávat?

Garantované vklady představují zajímavý nástroj pro zhodnocení volných peněz. Nemusíte se o své peníze obávat jako v případě, že byste je investovali do podílových fondů nebo akcií. Bez znalosti komodit, akcií nebo elektrické energie se podílíte na zvyšování vašeho jmění. A pokud investice nevyjde, získáte na konci lhůty zpět svůj vklad. I přes zdánlivou bezrizikovost riskujete znehodnocení peněz o inflaci, která není vidět, ale způsobuje pokles hodnoty vašich finančních prostředků.

Co si myslíte o garantovaných vkladech?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).