Hlavní navigace

Garance (jen) do změny sazebníku. Přehled spořicích účtů a vkladů pro duben

3. 4. 2017
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Pro lepší úrok musíte už něco udělat, nedostanete jej automaticky. A přísloví „když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají“ platí pro spořicí produkty absolutně. Paradoxně ne ale u „čních“ bank.

Air Bank

Top 3 garance už dávno umřela a u Air Bank je to teď jednoduché. Máte u ní ještě platební účet a každý měsíc s kartou 5× zaplatíte. Pak máte úrokovou sazbu 1 % p.a. do 250 tisíc. Pokud to nesplníte, sazba je 0 %.

Akcenta

Vysokou úrokovou sazbu na trhu nyní drží spořitelní družstvo Akcenta, ta je 3 % p.a. u tří- až pětiletého vkladu. Minimální vklad je jen 1000 Kč, nezapomeňte ale na pravidlo 1:10.

Artesa

Úrokové sazby spořitelního družstva Artesa šly opět dolů, z původní sazby 2,90 % p. a. je nyní maximální dosažitelná sazba 2,30 % p.a. a je až u 5leté fixace v kombinaci s vkladem nad 2 mil. Kč.

ANO družstvo

Spořitelní družstvo ANO ve středních pásmech úrokové sazby snižovalo, naopak nejdelší fixaci potkalo mírné zvýšení. Můžete tak dostat až 3,20 % p.a. Co za to? 10 let na vklad nesáhnout, a to je hodně dlouhá doba.

Banka Creditas

Když ptáčka lapají… Lapli jich dost a po třech měsících bylo na čase úrokovou sazbu snížit. Kdo stihl spořicí účet založit do konce března, má celkovou úrokovou sazbu 1,10 % p.a. Ta je složena ze základní sazby 0,50 % p.a. a bonusové 0,60 % p.a. Tu bonusovou dostanete, jen pokud v daném čtvrtletí ze spořáku peníze nevyberete. Jako zaklínadlo vypadala věta „Základní úroková sazba je Bankou garantovaná do 31. 12. 2021.“ Kdo si však nepřečetl i druhou část podmínek, mohl mít pocit, že kdykoli si poběží do Creditasu založit spořicí účet, je to v suchu.

Od 1. 4. 2017 ale sazby klesly a základní sazba je nyní jen 0,10 % p.a., s bonusovou to dělá celkem 0,30 % p.a. Pápá vysoké úroky. (Dalo se to čekat.)

Razantně klesly i úrokové sazby termínovaných vkladů Banky Creditas, a to až na 0,30 % p.a. z 1,10 % p.a. Nejvyšší sazbu 2,50 % p.a. získáte jen u 10letého vkladu s úroky na konci vkladu.

Česká spořitelna

U České spořitelny je nejvyšší úroková sazba 0,20 % p.a. a platí jen do 200 tisíc, u spoření pro klienty Erste Premier pak do 1 milionu korun.

Lepší úrokovou sazbu má jen dětská vkladní knížka České spořitelny, nabízí 1 % p.a. do 250 tisíc korun.

Ke knížce dostanete bonus 500 Kč při dosažení 12 let věku a 1000 Kč při dosažení 18 let věku. Podmínkou připsání finančního bonusu je vedení vkladní knížky minimálně 5 let a existence osobního účtu vedeného u České spořitelny na jméno dítěte, na který bude finanční bonus vyplacen.

Československá obchodní banka

Z ČSOB dostanete maximálně 0,20 % p.a. Tolik vám připíše spořicí účet u vkladu do 250 tisíc. Termínované vklady mají max. 0,05 % p.a. při 1–3leté fixaci.

Era/Poštovní spořitelna

Podobné sazby vás potkají u obchodní značky ČSOB. Spořicí účet Červené konto má maximální úrokovou sazbu 0,20 % p.a. pro vklady do 250 tisíc. Termínovaný vklad nabídne max 0,05 % p.a.

Lépe jsou na tom jen vkladní knížky pro děti, ty mají úrokovou sazbu 0,50 % p.a. Obyčejná vkladní knížka nabídne max. 0,15 % p.a. při 2leté fixaci.

Equa bank

Maximálních 0,80 % p.a. dosáhnete na spořicím účtu Hit. Pro získání této sazby je ale nutné 3× v měsíci zaplatit kartou nebo si poslat na účet 10 000 Kč, jinak se sazba snižuje na 0,5 % p.a. A ta sazba platí jen do 200 tisíc. U termínovaných vkladů dostanete úrokovou sazbu max. 0,70 % p.a. pro vklady s 5letou fixací.

Expobank

Spořicí účet Expobank nabídne max. úrokovou sazbu 0,30 % p.a., resp. 0,35 % p.a. ve variantě pro klienty privátního bankovnictví. Obojí ale jen ve středním pásmu od 100 tisíc do 1,35 milionu. Méně a více se neúročí. Při úvazku na 5 let dostanete u termínovaného vkladu úrokovou sazbu 0,80 % p.a., což je opět maximum. Zajímavostí je, že peníze můžete předčasně vybrat bez sankce, ale pak bez úroků.

Fio banka

Spořicí účet u Fio banky má sazbu 0,15 % p.a. Z termínovaného vkladu „vyždímáte“ víc, ale maximální sazba je 0,50 % p.a. při 5leté fixaci.

ING Bank

Spořicí účet od ING Bank je v řadách lidí zafixovaný jako ten nejvýhodnější. Více jak 0,50 % p.a. z něj ale nedostanete, a to ještě jen pro vklady do 300 tisíc korun.

J&T Banka

Čistá dohoda. Tak se jmenuje v překladu termínovaný vklad Clear Deal. Podmínkou jeho zřízení je výše aktiv u banky min. 500 000 Kč. Tříměsíční vklad je pouze pro klienty prémiového bankovnictví. I další vklady jsou možné, ale podmínkou jejich vkladu je výše aktiv u banky min. 3 mil. Kč. Sítem této banky tak každý neprojde. Tak či onak je ale nejvyšší úroková sazba 1 % p.a. a ještě navíc při 5leté fixaci.

Komerční banka

Pro spořicí účet nemá moc smysl do Komerčky chodit, nejvyšší úrokovou sazbou je 0,03 % p.a. do 3 milionů korun. Na druhé straně tato banka stále úročí vysoké vklady, přičemž některé to už dávno vzdaly. Termínované vklady jsou na tom hůř, Perfektní spoření nabídne ne moc perfektní úrokovou sazbu 0,01 % p.a. Stejnou sazbu nabídnou i další termínované vklady.

mBank

Proklikat se podmínkami úrokových sazeb mBank je na samostatný článek, takže stačí, že si zapamatujete, že na spořicích účtech mBank je úroková sazba 0,01 % p.a. A maximální dosažitelná sazba je 0,3 % p.a., ale jen pro prvních 100 tisíc korun a při splnění podmínek. Termínované vklady jsou na tom stejně, tj. 0,01 % p.a. s výjimkou roční fixace, která má sazbu 0,10 % p.a. Vůbec se spořicími účty mBank zažijete hodně lekcí školy finanční gramotnosti, za mizerný úrok ještě budete platit poplatky, pokud z nich budete častěji posílat peníze (druhá a každá další platba v rámci mBank je za 29 Kč, mimo banku vždy).

MONETA Money Bank

Čím víc bance svěříte peněz, tím lepší úrokovou sazbu dostanete. Nejlepší sazba spořicího účtu 1,10 % p.a. ale vždy končí se 100 tisíci. Pár vyvolených s vysokými investicemi se může těšit ještě na úrokovou sazbu 0,90 % p.a. do 1 milionu korun. Termínovaný vklad nabídne max. 0,50 % p.a. při 5leté fixaci a vkladu do 20 mil. Kč. Ten zbytek klientů získá nad 100 tisíc max. 0,20 % p.a.

Moravský Peněžní Ústav

Spořicí účet bez výpovědní doby nabídne max. 0,40 % p.a. až do 30 milionů, opět při dodržení pravidla 1:10. U termínovaného vkladu sazby klesly z 2,10 % p.a. na max. 1,60 % p.a. Ty dostanete při 2leté fixaci nad 10 mil. Kč.

Oberbank

Spořicí účet vám nabídne maximálně 0,05 % p.a. u vkladu nad 1,5 mil. Kč. Termínovaný vklad je na tom lépe, při 3leté fixaci je úroková sazba 0,60 % p.a. Dobrou zprávou je, že při předčasném zrušení vkladu si Oberbank vezme jen polovinu úroků a na jistinu nesáhne.

Peněžní dům

Sazby v Peněžním domě po dlouhé době klesly až o 1 procento, nejvyšší úroková sazba je nyní jen 1,20 % p.a. a platí pro vklady nad 1 mil. Kč při 5leté fixaci.

PPF banka

Úrokové sazby PPF banky jsou beze změny již od ledna a nejvyšší úrokovou sazbu dostanete 0,20 % p.a. při 2leté fixaci a vklad od 1 mil. Kč.

Raiffeisenbank

Rajfka s úrokovými sazbami od ledna 2017 nehýbala. Maximum na termínovaném vkladu je 0,01 % p.a. Lepší sazbu dostanete u spořicího účtu eKonto Flexi, pásmo do 150 tisíc korun má 0,75 % p.a.

Raiffeisenbank im Stiftland

Chebská pobočka německé banky s úrokovými sazbami nehýbala od prosince loňského roku. Zajímavostí je tzv. noční vklad, jeho sazba je max. 0,10 % p.a. Z termínovaného vkladu získáte max. 0,30 % p.a. při 2letém vkladu. Do 100 tisíc a jen pro děti do 18 let můžete využít Dětské konto s úrokovou sazbou 2 % p.a.

Sberbank

Na spořicím účtu ve Sberbank dostanete lepší úrok, pokud máte v této bance i platební účet, tedy běžný. Pak je max. sazba 0,83 % p.a, resp. 0,53 % p.a. bez účtu pro vklady do 300 tisíc. Na termínovaném vkladu dostanete maximálně 0,20 % p.a.

UniCredit Bank

Úroková sazba spořicího účtu PRIMA už tak prima není. Do půl milionu je 0,05 % p.a., nad něj klesá na 0,01 % p.a. U termínovaných vkladů banka zvýšila úrokové sazby u delších fixací a maximálně tak můžete získat 0,67 % p.a. při 5leté fixaci.

dan_z_prijmu

Waldviertler Sparkasse Bank

Maximální úrokovou sazbu 0,50 % p.a. dostanete jen při vkladu do 130 tisíc korun na spořicím účtu a za podmínky, že máte v této bance i účet platební. Termínované vklady nabídnou max. 0,30 % p.a.

Wüstenrot

Wüstenrot hypoteční banka má sazby neměnné už od srpna roku 2016. Na spořicím účtu dostanete max. 0,20 % p.a. v pásmu od 30 tisíc do 1,5 mil. Kč. S roční fixací se dostanete na max. 0,60 % p.a. Naproti tomu u termínovaného vkladu dostanete max. 0,50 % p.a. při 5leté fixaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).