Hlavní navigace

Fondy na kolenou v další jámě

20. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Další smutný rekord odlivu téměř 7 miliard více než zdvojnásobil ten z předchozího týdne – teď teprve vidíme, jak může být ještě hůř. Ano, jámu vyhloubily hlavně fondy peněžního trhu, z nichž si lidé vyzvedli 5,6 miliardy koruny.

Máme o tom více mluvit? Bohužel musíme, jde vlastně o „historické poučení“ – všichni (jsme) vždy všem říkali, že fondy peněžního trhu neklesají, že jsou prakticky bezrizikové. A znovu se tak musíme poučit, že riziko je vlastně vždy jen to, co neznáme. To je ostatně symptomatické pro celou situaci, chcete-li krizi. Kořeny má sice v bublině nemovitostí a na ni navázané rizikové hypotéky, ale to byl jen impuls, který znejistil portfolia investičních bank a odtud pak šok zasáhl celý finanční trh.

Fondy 42. týden
Fondy 42. týden
Fondy V mil. Kč
peněžního trhu  –5588
dluhopisové  –405
smíšené  –717
akciové  –153
zajištěné 87
celkem  –6776

Banky hotové peníze štosují ve sklepě a nechtějí půjčovat – co kdyby protistrana zkrachovala a půjčku nevrátila? Trh se zaškrtil a stále se dusí. Aby klienti nevtrhli na pobočky, vlády plácají garance tak, že snad nikdy nebyly peníze v bankách bezpečnější. Přitom jde o pimprlové divadlo: daňoví poplatníci garantují peníze daňových poplatníků.

To, že se zastavily mezibankovní trhy i obchodování s dluhopisy, přineslo právě tu potíž i fondům peněžního trhu. I ty mají ve svých portfoliích dluhopisy a když je nelze ocenit trhem, musí (ze zákona) nastoupit tzv. expertní ocenění, často jen na 20 % hodnoty.

Snížení hodnot portfolií se tedy projevilo v kurzech fondů peněžního trhu: po pádu ISČS Sporoinvestu byl minulý týden na řadě IKS Peněžní trh PLUS poklesem o 1,1 %. Měsíční pokles kolem 2,5 % se tak stal „standardem“ a 2% nákaza zasáhla i poměrně odolný 28miliardový KBC MultiCash ČSOB CZK. Ani ING Český fond peněžního trhu nezůstává bez více než 4% trestu.

Útěk nedůvěřivých klientů se tedy projevil nejvíc u největších: ISČS Sporoinvest přišel o další téměř 3 miliardy, KBC MultiCash o 1,7 miliardy korun, IKS Peněžní trh PLUS odepsal 800 milionů. Klientům zřejmě nelze vysvětlit, že výnosový potenciál tato zakolísání zřejmě vyrovná, navíc klient netuší, že když výnos dluhopisu roste, jeho cena klesá a naopak. Ceny tedy klesá, ale výnosy do splatnosti rostou.

To sice zvyšuje šanci zisku pro kupující i u dluhopisových fondů, ale i jejich klienty stále víc děsí jejich kolísání – ostatně roční ztráta ke 20 % u těch korporátních fakt není dobrý marketingový argument. Dluhopisových fondů tedy bylo odkoupeno za 400 milionů, ale ještě hlouběji zapadly smíšené fondy, které postrádají dalších víc než 700 milionů korun.

Odliv 150 milionů z akciových fondů není tedy překvapivý a konečně zelená blikla alespoň u zajištěných, i když necelých 90 milionů je jen chabá náplast na tak masivní krvácení.

dan_z_prijmu

Ani akciové trhy ovšem nepřinášejí žádnou úlevu. Po zdánlivém zotavení začátkem týdne (v pondělí americké indexy zaznamenaly historický 11% růst) se dále propadaly – zejména ve středu večer Ameriku zase ovládli medvědi a opět sehráli hrůzné divadlo s 8,5 % – nejhorším pádem od krize v roce 1987 a třetím největším v historii vůbec. Ve čtvrtek jsme zase sledovali americkou komedii: z 5% ztrát nakonec 5% zisky.

Euforie v Praze se však vypařila jak pára nad hrncem, protože index se zřítil dvouciferně a prohloubil od svého loňského maxima ztrátu již na 56,5 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).