Hlavní navigace

"Záložna je stále vnímána jako sprosté slovo," říká Ján Franek ze vznikající Fio banky

7. 5. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Uznávaný obchodník s cennými papíry a družstevní záložna se mění v banku. Změnu směru nečekejte. Vedení účtu bude stále zdarma a nové produkty přibudou až po zralých úvahách.

Finanční skupina Fio ve středu 5. května 2010 po necelých dvou letech získala licenci působit jako banka. Vyzpovídali jsme proto Jána Franka, člena dozorčí rady nově vzniklé banky, jak vidí tento nový začátek z pohledu záložny.


Zdroj: Finanční skupina Fio

Ing. Ján Franek

Ján Franek pracuje ve Finanční skupině Fio od roku 1995. Od roku 1996 je členem představenstva, od roku 2003 do 2006 předsedou představenstva Fio, družstevní záložny a od 2006 prokuristou. V letech 1997 až 2000 byl členem představenstva Fio holding, a.s., poté se stal členem dozorčí rady Fio holding, a.s.

Od roku 2001 vede divizi rozvoje, zodpovídá za rozvoj a provoz  informačního systému Finanční skupiny Fio a vede rozvojové projekty směřující k rozšiřování a zkvalitňování služeb pro klienty.

Proč udělení licence trvalo tak dlouho?

My se domníváme, že to vůbec dlouhá doba nebyla. Když se podíváte na to, co všechno jsme museli udělat – kompletně změnit finanční strukturu skupiny, a přitom přesvědčovat Českou národní banku (ČNB), že splňujeme podmínky udělení bankovní licence – tak se ty dva roky naopak jeví jako velice krátká doba.

Takže to lze chápat tak, že jste se spíše sami připravovali, než že by ČNB kladla dodatečné podmínky?

Ne tak úplně. My jsme na začátku procesu nastínili nějakou cestu, pak jsme o ní s ČNB diskutovali a ptali se jejích zástupců, jestli tam vidí nějaké problémy. Pak bylo třeba absolvovat několik, řekněme, vložených právních řízení např. o povolení přechodu majetkových práv družstevní záložny mezi jednotlivými osobami. Obdobně jsme naši žádost řešili i na Slovensku. Ano, mysleli jsme si na začátku, že to zvládneme za rok, ale zpětně jsou ty dva roky adekvátní.

Jak dále bude vypadat přerod na banku?

Dalším plánovaným krokem je integrace družstevní záložny do banky. To opět vyžaduje správní řízení u centrální banky, proto nemůžeme přesně predikovat termín. Nicméně plán je spojit činnosti burzovní společnosti, která v nejbližších dnech změní název na Fio banka, a družstevní záložny do 1. září tohoto roku, o což se budeme snažit ze všech sil.

Dotknou se chystané změny nějak klientů?

V tuto chvíli podáváme zápis do obchodního rejstříku, ten by měl být hotový zhruba během týdne a pro klienty se změní pouze název burzovní společnosti. Jinak nic.

Základní informace o tématu: Fio má bankovní licenci, revoluci nečekejte

Nebudou si muset zakládat třeba bankovní účet, aby mohli nadále obchodovat na burze?

Určitě ne. U burzovní společnosti se opravdu změní jen hlavička a všechny aplikace a smlouvy budou nadále platné. Klienti nebudou muset nic nového podepisovat. A stejně jednoduchý přechod předpokládáme i u integrace záložny do Fio banky s tím, že klientům se nebude měnit ani číslo účtu, ani například platební karta.

Na Slovensku bude změna probíhat současně?

V podstatě ano. Obchodníka s cennými papíry Fio o.c.p. se změny nedotknou, ten do banky v nejbližší době integrován nebude. Pobočka družstevní záložny, která na Slovensku působí, by měla být integrována do banky současně s českou.

A co zbylé dvě zahraniční aktivity vaší finanční skupiny?

Polsko a Maďarsko jsou momentálně trošku na okraji našeho zájmu. Na těchto trzích působí náš slovenský obchodník s cennými papíry, takže ani zde zatím k integraci nedojde.

Pojďme zpět do Česka. Název Fio banka je definitivní?

Ano, a doufáme, že během týdne bude zapsán do obchodního rejstříku.

Kdy spustíte marketingovou prezentaci nové banky?

Až dojde k integraci záložny. Zatím by to bylo kontraproduktivní v tom, že nové běžné účty lze až do zastřešení uzavírat jen se záložnou. To bude pro nové zájemce o naše služby matoucí, a proto zatím nechceme lákat na nově vzniklou banku.

Cenová politika zůstane stejná? Budete i nadále nabízet vedení běžného účtu či platby mezi Českem a Slovenskem zdarma?

Žádné cenové změny neplánujeme ani u momentálních činností záložny ani u činností burzovní společnosti. A nejde jen o krátkodobý cíl. Cenovou politiku chceme udržet ve stávající rovině dlouhodobě.

Jaké jsou vaše plány v úvěrovém segmentu?

Již dnes záložna nabízí úvěry na obchodování s cennými papíry a úvěry pro podnikatele. Běžné úvěry pro občany nebudeme nabízet během několika dnů či týdnů. Je to segment, kde ještě nejsme zastoupeni a momentálně mapujeme situaci na trhu, zdali tam nejdeme pro sebe dobré místo. Nicméně výhledově určitě plánujeme úvěrovou nabídku rozšířit.

Nabídku spořicích produktů nějak rozšíříte?

Nabídka je již nyní dostačující, zůstáváme u klasického a oblíbeného spořicího účtu a nabízíme i termínované vklady s ročním úrokem až 3,2 %. Změny ani zde v nejbližší době neplánujeme.

Je tedy něco, čím oživíte v nejbližší době bankovní trh?

Momentálně jsme plně zaměstnáni integrací záložny s čímž souvisí i integrace služeb. Novinky plánujeme, ale zatím to není ve stavu, kdy bychom je chtěli komunikovat směrem k veřejnosti.

Propojíte internetové bankovnictví s možností obchodovat na burze?

Ano, klientům, kteří chtějí obchodovat s cennými papíry umožníme, aby v internetovém bankovnictví „odklikli“ dodatek ke stávající smlouvě, a poté takto přímo obchodovali. To bude jeden z efektů sloučení záložny a burzovní společnosti pod banku. Zatímco nyní existují dvě rozdílné aplikace, po spojení činností bude vše v jednom.

Budete po přechodu na banku nabízet vlastní karty a síť bankomatů, nebo zůstanete u současného modelu, kdy vám karty vydává ČSOB a i výběry v síti této banky jsou cenově výhodnější?

Zatím zůstáváme u stávajícího modelu. Budeme uvažovat o tom, jestli se nevyplatí jít vlastní cestou, která je ale náročná technicky i finančně, a tudíž vyžaduje velkou klientskou základnu. Ale minimálně rok až dva budeme pokračovat po stávající cestě.

Kromě změny statutu a zefektivní některých činností tedy momentálně žádné změny neplánujete. Dá se říct, že cílem vzniku Fio banky pro vás byl psychologický efekt, který se odvíjí od toho, že stále panuje nedůvěra v záložny vzniklá v 90. letech minulého století?

Ano, vedle usnadnění některých procesů pro nás i klienty to byl velice silný motiv přeměny. Stále totiž existuje spousta lidí, kteří záložnu vnímají jako sprosté slovo a nechtějí brát na zřetel, že tu nějakých 14 let fungujeme bez rizika a stát do nás, na rozdíl od některých velkých bank, nemusel „nalít“ ani korunu.

Teď trochu odbočím, nemohu se nezeptat. Reagovali nějak vaši klienti na předvolební půjčku sociální demokracii?

Reagovalo jen několik klientů, maximálně desítky. Reakce byly záporné, kladné, ale i čistě racionální. Někteří klienti se radovali, že jim ČSSD bude platit úroky. Každopádně tuto půjčku prozkoumala, i v rámci řízení o udělení bankovní licence, ČNB a klasifikovala ji jako bezproblémovou.

A poslední otázka. Pogratulovala vám již konkurence?

dan_z_prijmu

Mě osobně zatím nikdo z mých přátel z jiných bank nekontaktoval. Ale je to poměrně čerstvá zpráva, takže se třeba ještě gratulací dočkám.

Děkuji vám za rozhovor.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).