Hlavní navigace

Fio banka má nově výběry i účet zdarma, Volksbank vycouvala z Kauflandů

10. 2. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Deset výběrů v partnerské síti dělají z běžného účtu Fio banky definitivně účet bez poplatků. Konkurence zatím nereaguje, brzy ale možná bude muset.

Fio banka po svém přerodu z družstevní záložny a burzovní společnosti v jednu finanční instituci dělá vše proto, aby splnila cíl, který si pro letošní rok dala. Tím je minimálně 50 tisíc nových klientů a k jejímu získání má kromě masivní reklamní kampaně přispět hlavně Běžný účet bez poplatků.

Nejmladší banka na českém trhu v lednu oznámila, že do čtvrt roku hodlá svým klientům nabídnout výběry z bankomatů zdarma a svůj slib proměnila ve skutečnost během jednoho měsíce. Pokud dlouhodobě zachová svou poplatkovou politiku, což její zástupci slibují, může se stát z „undergroundového“ oblíbence střední proud. To by jistě byl výrazný impuls pro ostatní v Česku působící banky k zamyšlení nad jejich přístupem k poplatkům (Fio banka nechce být konkurentem mBank, ale zaměřuje se právě na klienty tradičních bank).

K tomu, aby Fio banka mohla být skutečnou konkurencí velkým bankám, musí rozšířit své služby. I na tom se pracuje. Do konce roku 2011 by se v nabídce měly objevit hypotéky a spotřebitelské úvěry. Více: „Záložna je stále vnímána jako sprosté slovo,“ říká Ján Franek ze vznikající Fio banky

Deset výběrů zdarma

Na začátku tohoto týdne Fio banka sdělila, že majitelé jejího běžného účtu mají nově k dispozici 10 výběrů z bankomatů společnosti Pharro Praha zdarma. Nakonec sice Fio nekoupilo tuto společnost samo, koupilo ji pro svého klienta, jak nám v lednu řekl mluvčí Fio banky Ján Franek, ale na spolupráci se společnosti dohodly. Tím pádem Fio banka nyní jako jediná banka na českém trhu nabízí běžný účet, který je bez dodatečných podmínek zdarma a nabízí přitom všechny obvyklé funkce (u mBank zdarma být může, pokud dodržíte stanovená pravidla, stejně jako nově u Poštovní spořitelny, která od dubna zavádí podmínku průměrného měsíčního zůstatku). Více: Vyznejte se v mBankovštině: nejlépe složitě a nepřehledně

Od 7. února letošního roku tedy sazebník Fio banky obsahuje nový řádek, který říká, že deset výběrů v kalendářním měsíci je zdarma, pokud budete vybírat ze sítě bankomatů Pharro. Jedenáctý a další výběry v měsíci z této sítě vás vyjdou na 6 korun, stejně jako jakýkoli výběr z bankomatů ČSOB (tedy i z bankomatů Poštovní spořitelny a Volksbank). Vyberete-li z jakéhokoli jiného bankomatu v Česku, pak za tento výběr zaplatíte 30 Kč.

V současné době je v Česku 60 bankomatů společnosti Pharro (maximální výše výběru je 40 000 Kč; bankomaty budou označeny logem obou společností), většinou se nacházejí na frekventovaných místech, nejvíce jich je v Praze (24). Žádný bankomat z této sítě zatím není v Jihočeském, Středočeském kraji a na Vysočině, ve Zlínském kraji je pouze jediný v obci Morkovice-Slížany. (kompletní seznam)

Na rozšíření sítě se pracuje. Fio banka má zájem na dalším rozšiřování co-brandované sítě bankomatů a v tomto směru vede se společností Pharro Praha CZ a.s. další jednání. Několik nových lokalit je již vzájemně odsouhlasených a předběžná dohoda počítá s tím, že bankomat Pharro bude buď přímo v místě pobočky Fio banky, nebo při technických omezeních alespoň v její blízkosti. Do konce roku by se síť Pharro takto mohla rozrůst i o cca 50 ATM, řekl nám ředitel klientské divize banky Marek Polka.

Počty bankomatů Pharro/Fio v obcích k 8. 2. 2011
Obec Počet bankomatů
Brno 7
Deštné v Orlických horách 1
Horní Benešov 1
Hradec Králové 3
Chomutov 1
Karlovy Vary 5
Liberec 4
Morkovice-Slížany 1
Mutěnice 1
Olomouc 1
Ostrava 3
Pardubice 4
Plzeň 3
Praha 24
Rotava 1
Vranov nad Dyjí 1

Zdroj: Fio banka, seznam bankomatů včetně adres ke stažení

Konkurence pomohla

Jak jsme již psali dříve, účet zdarma bez dodatečných podmínek nově nabízí také záložna WPB Capital. U ní ale limituje absence platebních karet. S hotovostí tak zde můžete operovat pouze na jediné pobočce v Praze. V únoru záložna plánuje spustit internetové bankovnictví, takže zdarma zde lze mít čistě internetové konto na provádění plateb.

Levný účet by v polovině roku měla nabídnout nová direct banka od skupiny Raiffeisenbank ZUNO Bank. Na Slovensku působí dva měsíce a z běžných operací zpoplatňuje pouze výběry z bankomatů.

V současnosti nabízí bezpoplatkový účet také Poštovní spořitelna. Od dubna však mění sazebník a spolu s ním nově zavádí podmínku pro bezplatné vedení Era osobního účtu zadarmo. Pokud budete chtít tento účet zadarmo, pak váš měsíční průměrný zůstatek nesmí klesnout pod 15 000 korun. Klesne-li pod tuto hranici, zaplatíte od dubna za vedení 50 korun měsíčně. Více: Poštovní spořitelna končí s účtem „zadarmo“, příliš na něj doplácela

Proč banka přichází s novou podmínkou? Touto změnou bychom chtěli aktivovat klienty, kteří nepoužívají tento účet jako svůj hlavní účet pro směrování mzdy, resp. dalších příjmů. Tzn. že základním motivem nebyla neefektivnost tohoto produktu, ale snaha o motivaci klientů aktivně používat účet, který si u naši banky zřídili, řekl nám Petr Týbl z tiskového oddělení Poštovní spořitelny.

Z jeho slov také vyplývá, že banka se odlivu klientu vinou této změny neobává. Podle analýzy, kterou si sama udělala, totiž většina klientů, kteří tento účet mají, již nyní splňuje novou podmínku.

Volksbank pryč z Kauflandů

Další změna na bankovním trhu se sice netýká bezpoplatkových účtů, ale ukazuje, že najít jiný rentabilní prodejní kanál pro bankovní služby než klasickou kamennou pobočku a internet není jednoduché. Po čtyřech letech ukončí Volksbank provoz Volksbank SHOPů, které můžete najít v obchodních domech Kaufland. Všechny ukončí provoz do konce letošního března.

Důvod je zřejmý, tento způsob prodeje nebyl pro banku efektivní. Vyhodnocením dosavadních obchodních výsledků jsme zjistili, že projekt dlouhodobě nesplňuje naplánované cíle, potvrdila nám Lucie Hálová z tiskového oddělení Volksbank. Jakou cestou půjde banka dál? V budoucnu chceme reagovat na nové potřeby zákazníků, kteří požadují rozšiřování standardní pobočkové sítě a zdokonalování systému elektronického bankovnictví, doplňuje Lucie Hálová.

skoleni_15_4

Pokud jste si přes Volksbank SHOP zřídili v minulosti Aktiv konto, u kterého se platí 9 korun za měsíční vedení a 6 korun za platby přes internet a výběry z bankomatů jsou za 3 koruny v síti banky (6 Kč bankomaty ČSOB a 30 Kč ostatní), pak Lucie Hálová slibuje zachování rozsahu služeb, i když běžné pobočky tento účet nenabízejí.

Klienti nebudou o své služby ochuzeni, budou je moci čerpat i nadále ve stejném rozsahu a přesun účtu na jiné prodejní místo bude proveden automaticky. Zákazníkům tak nevzniknou žádné administrativní úkony. Jejich kontaktním místem bude nejbližší kamenná pobočka banky, uzavírá Lucie Hálová.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).