Hlavní navigace

Fio banka má vlastní karty. Mají dobré parametry a luxusní pojištění

7. 6. 2012
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Fio banka vyslyšela stesky svých klientů a přišla s vlastními platebními kartami. Nabídnou více než ty původní. Za jaké poplatky?

Fio banka dala na přání svých klientů a přišla s vlastními platebními kartami, které nabídnou držitelům více možností a uživatelského komfortu. Na druhé straně se tak zbavila spolupráce s ČSOB, která Fio bance do konce května karty vydávala. Fio banka už je pro ČSOB významným konkurentem, vydávání vlastních karet proto bylo pro Fio banku nezbytným krokem, měla-li být zachována jistota poskytovaných služeb Fio banky. V té souvislosti Fio banka k 30. 6. 2012 ruší všechny sběrné účty u ČSOB a Komerční banky.

Můžete si požádat o novou kartu

Od úterý 6. června 2012 si mohou klienti (zatím jen) na pobočkách požádat o novou platební kartu Fio banky. V průběhu prázdnin už by to mělo být ale možné i přes internetové bankovnictví. Na vydání karty byste si měli podle zástupců banky počkat v průměru asi 7 pracovních dní. Obchodní podmínky se ale „sichrují“ 15 pracovními dny. 

V první vlně banka nabízí pět typů karet, z toho tři s bezkontaktní technologií PayPass. Podrobně o PayPass: Průvodce bezkontaktní platbami

Karty umožňují elektronické ovládání. Přes internetové bankovnictví si tak můžete změnit limit pro platby, kartu zablokovat nebo změnit PIN. Naopak u původních karet vydaných od ČSOB nebude zobrazení na účtu fungovat.

Další novinkou je i bezplatné vydávání embossované karty MasterCard Standard. Dosud bylo možné získat bez poplatku za vydání pouze základní kartu Maestro.

Pokud toužíte po nové kartě, ale vaše původní – vydaná přes ČSOB – je stále platná, musíte zajít na pobočku požádat o novou. Za žádost o novou kartu nebudete platit žádný speciální poplatek. Obě karty si ale ponechat nemůžete, původní odevzdáte bance. Karty vydané přes ČSOB stále platí, na jejich fungování se nic nemění. Od 6. 6. ale banka vydává už jenom vlastní karty. 

Kartu si můžete nechat zaslat nově i poštou. Nemusíte pro ni už tedy na pobočku, jako tomu bylo dosud. A PIN si rovněž nastavíte sami v internetovém bankovnictví.

Co karty nabídnou?

Nové platební karty už banka umí zobrazovat online v internetovém bankovnictví. Ihned proto uvidíte aktuální disponibilní zůstatek na účtu i po uskutečnění platby či výběru z karty a okamžitě se zobrazí také informace o připsaných prostředcích, která máte k dispozici.

V internetovém bankovnictví (i v bankomatech) můžete u své karty nastavovat PIN. Učinit zde můžete i online změnu limitů pro platby v obchodech a na internetu.

Ačkoli nové karty nefungují přes systém 3D-Secure, můžete své prostředky na účtu chránit při platbách na internetu tak, že před platbou povolíte na kartě potřebný limit a po platbě ho zase snížíte na 0 Kč. Původní karty Fio banky vydávané přes ČSOB nejdříve platby na internetu neumožňovaly. Situace se sice minulý rok změnila, ale u karet zase nešla nastavit blokace plateb přes internet. Více si přečtěte v článku S kartami Maestro od ČSOB a Fio banky zaplatíte na internetu, i když nechcete

V internetovém bankovnictví lze nastavit i tzv. hlásiče, které majitele informují prostřednictvím SMS o pohybech na účtu.

Pokud fandíte novým technologiím, budou vás zajímat bezkontaktní karty. Ty banka nabídne u typů MasterCard Standard, MasterCard Business a MasterCard Gold. Přečtěte si také: Bezkontaktní karty v praxi: Jak fungují v Evropě? (MEGA TEST)

Za bezkontaktní technologii si připlatíte u standardní karty jednorázový poplatek, u ostatních druhů je poplatek za kartu nastaven měsíčně.

K platebním kartám Fio banky, které jsou vydávány k běžnému a spořicímu účtu, si můžete sjednat i cestovní pojištění, pojištění proti zneužití karty a pojištění právní ochrany řidičů.

Kurzy při platbě v zahraničí

Při zúčtování transakcí v zahraničí Fio banka postupuje tak, že se pro přepočet použije kurz deviza-prodej platný v den zúčtování transakce. Pokud takovou měnu banka nevede, použije přepočet podle částky, kterou dostane od MasterCard. V současné době Fio banka kopíruje své vlastní kurzy podle kurzovního lístku ČSOB, možná se to ale změní.


Fio banka

Nové platební karty Fio banky

Jaké typy karet Fio banka nově nabízí

Maestro Fio Chip

Debetní neembossovaná kontaktní karta s nižšími základními limity pro platbu. Za vydání a vedení neplatíte nic. Můžete si k ní sjednat doplňkové cestovní pojištění, pojištění proti zneužití karty a pojištění právní ochrany řidičů D.A.S.

MasterCard Standard

Základní kontaktní embossovaná karta, která je také vydávána a vedena bez poplatku. Můžete si k ní sjednat doplňkové cestovní pojištění, pojištění proti zneužití karty a pojištění právní ochrany řidičů D.A.S.

MasterCard Standard PayPass

Jde o základní, ale již bezkontaktní embossovananou kartu, za jejíž vydání zaplatíte jednorázový poplatek 99 Kč. Vedení karty je bezplatné. Můžete si k ní sjednat doplňkové cestovní pojištění, pojištění proti zneužití karty a pojištění právní ochrany řidičů D.A.S.

Jak si vybrat: karty Fio nebo ČSOB?

Pokud máte stávající platební kartu od ČSOB k účtu ve Fio bance a nechcete novou kartu Fio banky, nic se pro vás nemění. Pokud se rozhodnete pro nové karty Fio banky, o svoji stávající kartu od ČSOB přijdete. Nové karty Fio banky mají 4letou platnost.

MasterCard Business PayPass

Embossovaná bezkontaktní karta pro podnikatele a firmy s designem ve stříbrné barvě. Umožňuje nastavení nadstandardních limitů pro platby. Za vedení zaplatíte měsíčně 110 Kč. Můžete si k ní sjednat doplňkové cestovní pojištění, pojištění proti zneužití karty a pojištění právní ochrany řidičů D.A.S.

MasterCard Gold PayPass

Nejvyšší řada v nabídce banky pro vybrané klienty. Umožňuje nastavit tzv. VIP limity plateb a v ceně karty je také cestovní pojištění a pojištění právní ochrany řidičů D.A.S. Měsíčně za tuto kartu zaplatíte 275 Kč. Po odečtení služeb v ceně karty vás zlatá MasterCard vyjde ročně teoreticky na 1900 Kč.

Srovnání nových platebních karet Fio banky
Funkčnost/Typ karty Maestro MasterCard Standard MasterCard Standard PayPass MasterCard Business PayPass MasterCard Gold PayPass
Poplatek za vydání/vedení ročně 0 Kč/0 Kč 0 Kč/0 Kč 99 Kč jednorázově/0 Kč 0 Kč/1320 Kč 0 Kč/3300 Kč
Embossovaná karta ne ano ano ano ano
Bezkontaktní technologie ne ne ano ano ano
Pojištění v ceně karty ne ne ne ne C, DAS
Možnost dokoupení pojištění C, DAS, Z C, DAS, Z C, DAS, Z C, DAS, Z Z

*) C = cestovní pojištění, DAS. = pojištění právní ochrany řidičů, Z =  pojištění zneužití karty

Poplatky

Kromě bezplatného vydání a vedení u vybraných typů karet si můžete u všech bezplatně požádat o neomezený počet doplňkových karet k jednomu účtu. 

Každá platební karta banky nabízí 10 výběrů měsíčně z bankomatů Pharro bez poplatku (nevyčerpané výběry se nepřevádí do dalšího období). Poté vás každý výběr přijde na 9 Kč.

Ke každé nově vydané kartě získáte jednorázový bonus ve výši dvou bezplatných výběrů z tuzemských bankomatů ostatních bank. Za nákupy s těmito debetními kartami ve výši 4000 Kč získáte další bezplatný výběr z bankomatu cizí banky v ČR. Takto vám může být připsáno až 5 bezplatných výběrů z bankomatů cizích bank v měsíci. Pokud je nevyčerpáte všechny, nepropadají, ale převedou se do dalšího období. Příklad: Platební kartou utratíte za měsíc 30 000 Kč. Získáváte tak 5 výběrů z bankomatů jiných bank (5× 4000 Kč, což je strop pro bonus).

V ostatních případech banka zlevnila výběry z bankomatů jiných bank z 35 na 30 Kč. Za výběr z bankomatů v zahraničí zaplatíte 80 Kč a 0,5 % z částky. Ke dni publikace článku však není uvedený poplatek za výběr hotovosti na pokladně bank či směnáren.

Poplatky za platební karty
Služba Poplatek
Výběr z ATM Fio banky 9 Kč, prvních 10 výběrů bez poplatku
Výběr z ostatních ATM  v ČR 30 Kč, až 4 výběry bez poplatku
Výběr z ATM v zahraničí 0,50 % + 80 Kč
Cash advance v ČR neuvedeno
Cash advance v zahraničí neuvedeno
Dotaz na zůstatek v ATM Fio banky 0 Kč
Dotaz na zůstatek v jiných ATM 9 Kč
Změna PIN v internetovém bankovnictví či ATM 20 Kč
Náhradní karta (např. po blokaci) 99 Kč
Nouzová karta v zahraničí 5000 Kč

Pojištění má dobré parametry

Fio banka nabízí k platebním kartám cestovní pojištění od České pojišťovny a  pojištění zneužití karty od České pojišťovny ZDRAVÍ. Pojištění má dobrou cenu a velmi dobré parametry. 

Pokud alespoň někdy jezdíte mimo Českou republiku, koupí cestovního pojištění v základní variantě Standard neuděláte chybu, 2milionový limit je většinou dostačující pro celou Evropu. Mimochodem, pojištění u mBank vyjde na 420 Kč ročně pro jednotlivce a 720 Kč ročně pro rodinu, ale pouze s milionovým plněním u léčebných výloh. V obou případech (Fio banky a mBank) jde o maximální plnění pojišťovny, proto pozor při cestování s rodinou, protože maximální limit musíte pomyslně vydělit počtem spolucestujících osob.

Neobvyklými parametry se může pochlubit pojištění ztráty a zneužití karty, zvláště ve variantě Extra jde o velmi luxusní plnění vůči ceně pojistného.

Cestovní pojištění

Pojistitel: Česká pojišťovna

Výtah z cestovního pojištění – parametry a limity plnění
Standard Exclusive Gold
Léčebné výlohy (limit platí souhrnně pro celou rodinu jako maximální) 2 mil. Kč 3 mil. Kč 4 mil. Kč
Ošetření zubů 10 000 Kč 10 000 Kč 10 000 Kč
Návštěva rodinným příslušníkem 9000 Kč + jízdné 9000 Kč + jízdné 20 000 Kč + jízdné
Zmeškání odjezdu 5000 Kč 5000 Kč 5000 Kč
Zpoždění odjezdu 5000 Kč 5000 Kč 5000 Kč
Ztráta dokladů 4000 Kč 4000 Kč 4000 Kč
Únos letadla 5000 Kč/den, max. 20 000 Kč 5000 Kč/den, max. 20 000 Kč 5000 Kč/den, max. 20 000 Kč
Odpovědnost zdraví/majetek 300 000/500 000 Kč 1 mil./1 mil. Kč 1 mil./1 mil. Kč
Zavazadla 30 000 Kč 30 000 Kč 30 000 Kč
Úrazové pojištění smrt/trvalé následky 200 000/200 000 Kč 500 000/750 000 Kč 500 000/1 mil. Kč
Cena ročně 300 Kč 720 Kč V ceně zlaté karty, jinak 900 Kč

Pojištění právní ochrany

Pojistitel: D.A.S. pojišťovna právní ochrany

Výtah z pojištění právní ochrany – parametry a limity plnění
Varianta A Varianta B
Maximální limit plnění 500 000 Kč 500 000 Kč
Občanskoprávní nároky na náhradu škody Ano Ano
Trestní právo Ne Ano
Odebrání řidičského průkazu Ne Ano
Pojistné právo Ne Ano
Peněžitá záruka za vyloučení vazby Ne Ano
Cena ročně 500 Kč 1000 Kč

Pojištění ztráty a krádeže karty

Pojistitel: Česká pojišťovna ZDRAVÍ

Pojistné krytí Basic Classic Extra
Blokace karty a jejího obnoveného vydání 30 000 Kč 100 000 Kč 500 000 Kč
Škody vzniklé zneužitím karty, tj. neoprávněným výběrem hotovosti nebo jinou neoprávněnou transakcí s kartou
Odcizení hotovosti 0
Výdaje na pořízení nových klíčů a/nebo zámkových vložek a zámků 0 0
Výdaje na pořízení nových osobních dokladů 0 0
Výdaje na pořízení nové peněženky 5 000 Kč 15 000 Kč 50 000 Kč
Výdaje na pořízení nového mobilního telefonu
Výdaje za expresní vydání nové karty
Výdaje za vydání náhradní karty v zahraničí 2 000 Kč 5 000 Kč 10 000 Kč
Cena ročně 120 Kč 360 Kč 720 Kč

Z bankomatů Pharro se stávají bankomaty Fio

Do budoucna chce banka posilovat svou bankomatovou síť i identitu jednotlivých přístrojů. Bankomaty se tak budou postupně halit do barev banky. Jen za letošek jich v Čechách přibylo třicet, nově se objevují i ve stanicích metra. Do konce letošního roku chce banka mít 150 bankomatů s tím, že další rozšiřování sítě bude pokračovat.

Do budoucna lepší funkčnost

Zástupců banky jsme se ptali na to, zda chtějí setrvat u bankomatů Pharro, které jsou nechvalně známé svou dlouhou odezvou. Mluvčí Ján Franek připustil, že o problému banka ví. Důvodem je podle něj mobilní přenos dat, který postupně přemigruje na spojení přes pevnou linku, čímž se přenos informací zrychlí. Postupně se budou podle Franka také instalovat nové typy bankomatů.

dan_z_prijmu

Karty Visa později

Do budoucna chce banka svou nabídku platebních karet rozšířit i o karty asociace Visa, které by měla začít nabízet na přelomu roku.

V blízké době se rýsuje také rozšíření Smartbankingu o sekci „karty“, přes kterou bude možné změnit limit na kartě nebo blokaci. Zjistíte zde také přehled transakcí a aktuální zůstatek.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).