Hlavní navigace

Finta: i bez nároku na mateřskou mohou OSVČ ovlivnit rodičovský příspěvek

19. 11. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Nemáte jako OSVČ nárok na mateřskou? I přesto existuje cesta, jak si zvolit rychlost čerpání rodičovského příspěvku. Jen to chce nezaspat.

Pokud nemá OSVČ nárok na mateřskou, nemůže si vybrat rychlost čerpání rodičovského příspěvku. Bude muset čerpat nejméně oblíbenou čtyřletou variantu. Existuje ale poměrně snadná cesta, jak se stát výjimkou z tohoto pravidla.

Mateřská pro OSVČ? Lepší než nic

Účast OSVČ na nemocenském pojištění je dobrovolná. Spousta podnikatelů si proto zálohy na nemocenské pojištění neplatí. Podnikatelky mají ale o důvod navíc, aby si na nemocenské pojištění každý měsíc peníze posílaly. Je jím čerpání peněžité pomoci v mateřství (PPM), lidově mateřské.

Jak už jsme vás informovali dříve, mateřská pro OSVČ není žádné terno. Důvodem je to, že byl v minulosti vyměřovací základ nemocenského pojištění navázán na to důchodové. Záloha na důchodové pojištění tak vlastně určuje výši zálohy na nemocenské pojištění. Pokud byste si chtěli na nemocenské pojištění připlatit dobrovolně, budete muset zaplatit víc i za zálohu na důchodové pojištění. Pojistné na důchodové pojištění je ale stanoveno na 29,2 % z vyměřovacího základu, zatímco nemocenské na 2,3 % z měsíčního základu. Pro vyšší mateřskou by tedy bylo potřeba platit výrazně vyšší zálohy na důchodové pojištění, ale bez možnosti vrácení přeplatku na důchodovém pojištění. Podrobnější informace a modelové příklady najdete v článku Mateřská pro OSVČ je almužna. Raději si na mateřství spořte stranou.

OSVČ získá nárok na mateřskou pouze v případě, že je při nástupu na mateřskou nemocensky pojištěna. Kromě toho platí, že musí být v posledních dvou letech nemocensky pojištěna nejméně 270 dní a zároveň v posledním roce před nástupem na mateřskou minimálně 180 dní (poslední podmínka platí pouze pro OSVČ, a ne pro zaměstnance).

I když to není s výší mateřské pro OSVČ žádná sláva, přece jenom je to aspoň malá finanční pomoc. Za minimální měsíční zálohy 115 korun po dobu například jednoho roku před porodem získá žena na mateřské v úhrnu 22 736 korun, spočítala na názorném příkladu daňová poradkyně Blanka Štarmanová ze společnosti TaxVision.

I když si tedy budete platit poslední dva roky před nástupem na mateřskou zálohu v minimální výši 115 Kč, pořád za šest měsíců podpůrčí doby dostanete více, než bylo uhrazeno na zálohách.

Činnost ukončovat nemusíte

V momentě, kdy OSVČ nastoupí na mateřskou, už osobně nemůže vykonávat činnost, v rámci které pobírá tyto dávky nemocenského pojištění. Je to asi jako kdyby se OSVČ „hodila marod“, ale přitom prostě dál pracovala a pobírala za to příjem.

Výdělečnou činnost ale přerušovat nebo ukončovat nemusí. Daná OSVČ může vykonávat činnost jiné povahy, než se kterou je na mateřské. Jinou cestou je pak vykonávat tu samou činnost, ale prostřednictvím zaměstnanců nebo spolupracujících osob. Čtěte více: Jak získat daňové slevy, když uplatňujete výdaje paušálem?

Činnost ale nemusíte přerušovat ani v případě, že se opravdu chystáte věnovat jen mateřství. Pokud před nástupem na mateřskou OSVČ svůj živnostenský list přeruší, nemusí řešit žádné měsíční zálohy. Pokud jej nechá aktivní, je sice třeba dál odvádět zálohy na zdravotní a sociální pojištění, zálohy se však zúčtují se skutečnými výdělky za celý rok v podaných přehledech. Takže o žádné peníze nepřijde. Výše záloh se může snížit, jelikož se jedná o zálohy OSVČ s vedlejší činností, na kterou se nevztahuje povinnost platit minimální zálohy, vysvětlila Štarmanová.

Nezapomeňte ale, že nástup na mateřskou a rodičovskou, tedy přestup z výkonu hlavní činnosti na vedlejší, je třeba oznámit příslušné okresní správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně.

Vyhněte se čtyřleté rodičovské

Dalším důvodem, proč je dobré si platit nemocenské pojištění, aby OSVČ vznikl na mateřskou nárok, je možnost výběru rychlosti čerpání rodičovského příspěvku.

Rychlost čerpání rodičovské si mohou zvolit ti, kterým může příslušná okresní správa sociálního zabezpečení stanovit vyměřovací základ pro PPM nebo nemocenské. Podle výše vyměřovacího základu pak je nebo není možné si dál volit i tzv. zrychlenou variantu čerpání rodičovské. Podmínky a pravidla pro čerpání rodičovského příspěvku najdete například v článku Rodičovské i 36 000 Kč, sedm dní pro otce a volno na péči o rodinu.

Pokud OSVČ nemá nárok na mateřskou, není možné jí stanovit ani kýžený vyměřovací základ. Pokud není možné stanovit tento vyměřovací základ ani u druhého rodiče (protože je například nezaměstnaný, ještě studuje, ale nepřivydělává si, nebo si jako OSVČ nemocenské pojištění neplatí), bude čerstvá maminka od porodu pobírat rovnou rodičovský příspěvek ve čtyřleté variantě. Do 9. měsíce věku dítěte bude dostávat 7600 Kč a pak v měsíční výši 3800 Kč až do 4 let věku dítěte.

Tři měsíce záloh problém vyřeší

Jediným způsobem, jak se v této situaci čtyřleté rodičovské vyhnout, je přihlásit se během těhotenství jako OSVČ k nemocenskému pojištění. Stihnout musíte uhradit tři zálohy, protože pak vám vznikne nárok na výplatu klasické nemocenské.

dan_z_prijmu

Tu lze využít na dobu šest týdnů před až šest týdnů po termínu porodu. Pak už následuje rodičovská. Nezískáte tím mnoho peněz, ale především možnost volby – na jak dlouho a v jaké výši bude rodičovskou pobírat, řekla serveru Měšec.cz Štarmanová.

Jinak řečeno, pokud si zaplatíte tři zálohy na nemocenské pojištění, můžete se poté v době šesti týdnů před a šesti týdnů po termínu porodu „hodit marod“ a budete dostávat dávky nemocenského. Pak už začnete čerpat rodičovský příspěvek, ale díky pobírání nemocenského vám před tím bude možné stanovit vyměřovací základ. Vyhnete se tak čtyřleté variantě.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).