Hlavní navigace

Finančním manažerem vlastní domácnosti

24. 6. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Předmět „osobní finance“ prozatím na českých školách nenajdete, ale přesto všichni vnímáme potřebu finančního vzdělávání. Zatímco manažeři studují ve školách pro získání titulu MBA, vznikla podobná alternativa i pro běžné občany. Finanční manažerský kurz pro muže a ženy v domácnosti.

V České republice existuje několik soukromých škol, které umožňují zájemcům získat titul MBA. Nejprve si připomeňme, co tento titul obnáší. MBA znamená anglicky Master of Business Administration. Ve volném překladu jde o manažera, který získává další, vyšší vzdělání zároveň s praxí. Tím manažerem může být ředitel strojírenských závodů, pracovník v bance nebo třeba živnostník kožedělného průmyslu. Smyslem MBA je zkvalitnit práci manažerských pracovníků a poskytnout jim odpovídající vzdělání a zkušenosti, aby kvalitně vedli svoji firmu.

Vítaný i zprofanovaný titul

V posledních letech tento titul můžeme občas vídávat na vizitkách nebo u jmen zástupců firem. MBA má svého nositele odlišit od běžných kolegů, ukazuje, že investoval čas a mnohdy i peníze do svého dalšího vzdělání. Ovšem někdy u některých jedinců slouží i jako mylná náhražka vysokoškolského vzdělání, zvláště v případě, kdy vlivem konkurence přibývá soukromých škol, které titul MBA za stotisícové ročné školné umožní studovat běžnému maturantovi. Proto se školy tlačící na kvalitu sdružují v profesních asociacích, které jim zajišťuji nejen akreditaci, ale jsou vodítkem pro pravděpodobnou kvalitu výuky.

Manželka v domácnosti s titulem MBA

S novinkou však přišla britská Open University Business School (OUBS). Jde o největší manažerskou školu v Evropě. Tento největší světový vydavatel titulu MBA nemá denní studium, využívá různé multikanálové přístupy (pošta, telefon, videokonference, internet apod). Proto je naprostá většina jejich studentů ze zahraničí, ale i tak je Open největší univerzitou ve Velké Británii. Brity napadlo těchto výhod využít a v roce 2007 ve Spojeném království poprvé zavedli kurz určený ne manažerům, ale domácnostem.

Podle informací finančního serveru Měšec.cz se do prvního studijního ročníku přihlásilo okolo 1350 lidí a počet zájemců o studium pro domácnosti stále roste.

Manažerem vlastního života

Absolvování kurzu finančního vedení domácnosti na prestižní škole není zadarmo, ale přesto je cena dostupná. Kurz stojí 870 liber (tj. okolo 30 000 korun) a trvá šest měsíců. I na anglické poměry jde o poměrně vysokou částku, ale vybraní studenti mohou získat státní dotaci. Celý kurz se dělí do čtyř bloků, ve kterých se probírají zásadní témata finanční problematiky.

Podívat se pod pokličku

První blok se zabývá problematikou půjček, investic, rozebírá vývoj a stanovování cen nemovitostí či porovnání důchodových systémů. Na rozdíl od běžných edukativních setkání, která mají finančně nevzdělaným občanům radit, kdy je vhodná půjčka a kdy kreditní karta, kurzy OUBS jde jinou cestou. V prvním bloku se má student nejen naučit, jaké existují produkty, ale hlavně rozumět tomu, co je „v pozadí“. To znamená, jaká je funkce centrální banky, proč existuje, že něco dělá, že tak reaguje na určitou situaci, jaké jsou dlouhodobé trendy (demografické, politické atd.)

Vědět, proč se rozhodnout

Druhý blok je o vztahu mezi jednotlivcem a domácností a na mušku si bere finanční rozhodování. Rozebírají se různé problémy, které mohou vzniknout. Perličkou je, že se zde absolvují i techniky, jak mohou manželé dojít ke shodě. Do tohoto bloku jsou také zařazeny otázky vztahu mezi financemi a životním stylem. Mezi ně patří otázky typu: máme mít děti? Kdy? Kolik? Jak řešit péči o staré rodiče?

Mít svůj životní styl

Třetí blok je o změnách v různých fázích života. Tak, jako se náš ekonomický život vyvíjí, mění se příjem, potřeby, životní styl. Na to je potřeba se připravit. Rozebírá se zde, jak to jde dohromady se širším ekonomickým a sociálním prostředím, jaké lze čekat chování od zaměstnavatelů, od vlád a podobně. A hlavně je to o tom, jak se na ty různé věci připravit.

skoleni_15_4

Finanční plánování v domácnosti ve stylu MBA

Čtvrtý blok je o finančním plánování. Plánovací proces, který se tady učí, se příliš neliší od plánů manažerů s tituly MBA. Plán má čtyři fáze – hodnocení současné pozice, sestavení plánu, kontroly, zda všechno jde podle plánu, a případné korekce. Studenti se na domácnost učí aplikovat základní nástroje řízení podnikových financí – výsledovku, rozvahu, výkaz cash flow a rozpočty.

Možná vám může připadat studovat management pro potřebu vlastní rodiny či domácnosti jako hloupý nápad a vyhození financí. Ovšem s přibývající variabilitou finančních produktů, s jejich vyšší sofistikovaností i náročností na jejich sjednání se investice do takového studia může vyplatit. Je škoda, že s podobnou aktivitou v České republice nikdo nepřišel a první vlaštovka přichází teprve z řad soukromé školy ve Spojeném království. Ukazuje to na fakt, že i ve vyspělých státech je stále hlad po vzdělání pro běžné občany.

Zaplatili byste si kurz osobních financí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).