Hlavní navigace

Fed v Jackson Hole pod palbou – tentokrát zprava i zleva

26. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Začne dnes šéfka Fedu J. Yellenová dláždit cestu k zářijovému zvýšení úroků v USA? Po pravdě řečeno, volně přeložený název její přednášky v Jackson Hole – “Měnově-politický vercajk Fedu” – tomu moc nenapovídá.

Ještě než se začneme zabývat tím, co dnes může a nemůže Yellenová naznačit, řekněme si, že tradiční setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole spustilo opět možná až nečekanou kritiku těchto institucí z pravé i levé části politického spektra. Zajímavé přitom je, že obě strany se v jednom shodly – tím, že Fed uměle tlačí nahoru ceny aktiv, zvyšuje i míru nerovnosti ve společnosti. Konkrétněji, na pravé straně zvedl včera kritický prapor list Wall Street Journal, kde se vyjímal zdrcující komentář bývalého člena vedení Fedu Kevina Warshe (nyní na prestižní Stanford University). Z jeho komentáře stojí za to vytáhnout jeden odstavec, který stál za přezkoumání: polovina zisků S&P500 od začátku roku 2008 do současnosti (agregovaně nějakých 25 %) se údajně odehrála v den, kdy měl Fed zasedání! Co se pak týká kritiky zleva, tak tu obstaralo aktivistické hnutí “Fed up”, které přijelo přímo do Jackson Hole a tím si zajistilo dostatečnou pozornost médií. S rozlomnými aktivisty “Fed up” se pak dokonce setkali přímo členové vedení Fedu, aby jim vysvětlili, že eventuální zvýšení úroků bude pro jejich dobro a nikoliv proto, aby zpomalili růst mezd zaměstnanců.

A tím se pomalu dostáváme k tomu, zdali Yellenová opravdu může dnes něco naznačit a pokud ano, tak vlastně co. Dá se očekávat dost teoreticky laděnou přednášku, kde analyticky zajímavé budou nepochybně úvahy o zvýšení inflačního cíle, či použití záporných úroků. Může-li Yellenová nějak odkrýt karty a trh více připravit na zvýšení úroků, tak přinejmenším tím, že zdůrazní závislost na datech (jež jsou lepší) a nutnost nevyvolat příliš uvolněnou politikou další bublinu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).