Hlavní navigace

FED ponechává sazby beze změny

21. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jedinou událostí dnešního dne bude zasedání americké centrální banky. Ta však ponechá úrokové sazby s největší pravděpodobností beze změny.

Pozornost trhu se tak zaměří na případné změny v její rétorice, popřípadě na medián úrokových sazeb, který se zřejmě posune směrem dolů.

Euro vyčkává na zasedání americké centrální banky

Podle ekonomů SG i podle konsenzu trhu ponechá FED dnes úrokové sazby beze změny na stávající úrovni 0,25 – 0,5 %. Pozornost trhů tak zřejmě bude směřovat na změny v rétorice americké centrální banky a také na její novou ekonomickou prognózu, která bude zahrnovat i medián vývoje úrokových sazeb. Podle ekonomů SG vyhodnotí FED bilanci rizik spojenou s ekonomickým výhledem jako téměř vyrovnanou, což by mělo otevřít cestu prosincovému zvýšení úrokových sazeb. Pokud jde o medián úrokových sazeb, zde se výhled posune zřejmě směrem dolů. Zatímco červnový medián počítal ještě se dvojím zvýšením sazeb v letošním roce, nový medián bude podle SG předpokládat pouze jedno. V letech 2017 a 2018 pak bude počet zvýšení sazeb revidován z červnových třech na dva. Nově bude medián také zahrnovat výhled na rok 2019. Ten bude podle SG počítat se třemi „hiky“. Pokud jde o novou ekonomickou prognózu, výhled pro HDP může být revidován mírně směrem dolu (k 1,6 % v letošním roce).

Data z amerického trhu nemovitostí včera výrazně zklamala. Počet nově zahájených staveb v srpnu propadl o 5,8 % meziměsíčně, přičemž nepříjemně překvapil i počet vydaných stavebních povolení. Ten místo očekávaného růstu o 2,3 % m/m skončil poklesem o 0,4 % m/m. Kurz USD/EUR však na data nijak nereagoval a ve srovnání pondělním obchodováním skončil v podstatě beze změny (1,118 USD/EUR).

dan_z_prijmu

Maďarská centrální banka mírně revidovala směrem dolů inflační výhled

V regionu dnes žádná data zveřejněna nebudou. Stejně jako zbytek finančních trhů si i středoevropské měny budou muset počkat na výsledek dnešního zasedání americké centrální banky. Ani zbytek týdne už mnoho zajímavých dat z regionu neslibuje. Ve čtvrtek bude zveřejněn zápis z posledního zasedání polské centrální banky a v pátek data z polského trhu práce. Kurz koruny vůči euru tak zůstane i nadále přilepen u technické hranice kurzového závazku. Z nedávných výrazných pohybů se postupně zapamatovává i forwardový trh. Roční forwardový kurz koruny, který se minulý týden propadl až na úroveň 26,70 CZK/EUR se nyní nachází na úrovni 26,80 CZK/EUR.

Maďarská centrální banka ponechala na svém včerejším zasedání úrokové sazby beze změny na úrovni 0,9 %. K výrazným změnám nepřistoupila ani v oblasti ekonomického výhledu. Odhad růstu HDP pro letošní rok ponechala na úrovni 2,8 %, přičemž inflační výhled snížila o jednu desetinu na 0,4 %. Zároveň stanovila maximální objem likvidity, který si u ní komerční banky budou moci uložit do tříměsíčních depozit (v Q4 900 mld. HUF). Maďarský forint v průběhu dne oslabil o 0,3 % na 309,6 HUF/EUR. Polský zlotý ztratil 0,1 % na 4,3 PLN/EUR. Koruna vůči euru žádných změn nedoznala (27,02 CZK/EUR).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka pracuje jako analytik v Komerční bance.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).