Hlavní navigace

Expresní exprespůjčka

7. 12. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Potřebujete peníze rychle? GE Capital Bank nabízí exprespůjčku! Zažádejte o úvěr přes Internet, a pokud splníte kritéria pro získání úvěru, na pobočce GE Capital Bank si vyzvedněte peníze. Jak snadné. Nebo ne?

Čtenářská zkušenost:

Potřebovala jsem získat rychle úvěr, a tak jsem hledala na Internetu pro mě nejlepší řešení. GE Capital Bank nabízí úvěr získaný po Internetu, který můžete dostat ve velmi krátké době. Vše probíhalo velmi dobře a rychle až do té doby, než jsem měla podepsat smlouvu na přepážce. Z ničeho nic mi bylo řečeno, že úvěr mi bude poskytnut až za 3 měsíce. Bez vysvětlení, proč je na Internetu jiná informace. Odešla jsem.

Úvěr jsem dostala v Citibank – a bez problémů. Jednání proběhlo ve velmi příjemném a milém prostředí. Zde jsem viděla snahu získat klienta a poskytnout mu veškeré informace a služby na úrovni.

Čtenářka Anna (text prošel redakční úpravou)

Reakce GE Capital Bank:

Vyjádření pro Měšec.cz k stížnosti čtenářky na proces schvalování Expres půjčky

Praha
3. prosince 2001

Paní Anna zažádala o Expres půjčku GE Capital Bank prostřednictvím internetového portálu www.exprespuj­cka.cz. Na základě údajů, které zadala, získala předběžný souhlas s poskytnutím půjčky a byla vyzvána, aby se dostavila na obchodní místo GE Capital Bank.

Jde o předběžné schválení, které je poskytováno na základě scoringového systému. Jde o matematický model pravděpodobného chování zákazníka, který je schopen během několika minut vyhodnotit zákazníkovu žádost o úvěr. Tento model se navíc neustále zpřesňuje díky přibývajícím novým klientům. V drtivé většině případů je úvěr po udělení předběžného souhlasu nakonec zákazníkovi schválen.

Při jednání na obchodním místě, kde mělo dojít k finálnímu schválení půjčky, však bylo zjištěno, že paní Anně nemůže být poskytnut úvěr v jí požadovaném objemu a délce splácení. Pracovnice obchodního místa se proto snažila nabídnout paní Anně řešení – informovala ji o možnosti získat Expres půjčku s tzv. dopřednou platností – tedy možnost čerpat požadovaný úvěr až po třech měsících. Je nám líto, že paní Anně nebyla celá situace přijatelně vysvětlena, a omlouváme se jí za vzniklé nedorozumění.

Jan Hainz
Ředitel komunikace GE Capital Bank

Redakce

Tabulka č. 186
Banka masivně propaguje nejrychlejší způsob získání úvěru, kdy klient, který projde skóringovým systémem (tj. banka ho vidí jako schopného splácet), získá úvěr do tří dnů. Přestože veškeré údaje zadané přes Internet odpovídaly skutečnosti a paní Anna získala předběžný souhlas, při podpisu smlouvy jí byla žádost o úvěr zamítnuta. Byl jí nabídnut úvěr, který jí bude poskytnut až za 3 měsíce. To vše bez řádného vysvětlení. Neposkytnutí úvěru není důvodem udělení „zlámané grešle“, ale klientovi musí být vysvětleno, proč předběžný souhlas získal a proč teprve při podpisu smlouvy je jeho žádost zamítnuta. Proto GE Capital Bank udělujeme zlámanou grešli.

Citibank se ke klientce zachovala tak, jak by mělo být standardem na českém trhu. Není rozhodující, že paní Anna úvěr získala. Významnější je přístup ke klientovi a schopnost pracovníků banky poskytnout veškeré informace srozumitelnou formou. To se Citibank podařilo, a proto jí udělujeme zlatý dukát.

Zajímá vás, kdo již získal naše ocenění? Podívejte se na Zlámaná grešle / Zlatý dukát.

Máte také nějakou špatnou zkušenost? Nebo chcete naopak někoho pochválit? Příspěvek do nové rubriky Měšce můžete zasílat i vy! Tešíme se na ně na adrese redakce@mesec.cz, autor každého zveřejněného zážitku od nás navíc obdrží tričko s logem Měšce. Ti z vás, kteří do konce roku pošlou nejvíce zkušeností, případně nejzajímavější příspěvek, se kromě toho mohou těšit na zajímavé dárky.

dan_z_prijmu

Pro finanční instituci, jíž se ohlas týká, bude mít vaše zkušenost trvalé následky. Za kladný ohlas jí totiž redakce jménem čtenářů udělí „zlatý dukát“, záporný ohlas bude oceněn „zlámanou grešlí“.

Každá instituce, které se čtenářská zkušenost týká, přitom přímo v článku dostane prostor pro vyjádření. Jakým způsobem jej využije – zda k omluvě, poděkování, osvětlení situace či jinak – je plně na jejím uvážení. Takže – vzhůru do toho!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).