Hlavní navigace

Exportéři zatím nebyli schopni nahradit eura, které „vysála“ z trhu ČNB

2. 12. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Tento týden budou trhy zvědavě vyčkávat na zasedání ECB a pozorovat i chování Fedu.

Zprávy a události

Německé maloobchodní tržby v říjnu nečekaně klesly o 0,8 % m/m, analytici naopak čekali jejich vzestup o 0,5 % m/m. V meziročním vyjádření byly tržby nižší o 0,2 %, když se ještě v září nacházely o 0,3 % výše.

Inflace v eurozóně se odrazila od čtyřletého dna, když podle předběžných údajů meziroční dynamika spotřebitelských cen vzrostla v listopadu na 0,9 % z říjnových 0,7 %. Podle konsensu se čekalo zvýšení na 0,8 %. • Míra nezaměstnanosti v eurozóně v říjnu nečekaně klesla na 12,1 % po zářijových 12,2 %,  když trh čekal stagnaci.

Česká peněžní zásoba měřená agregátem M2 zpomalila tempo meziročního růstu ze zářijových 5,1 % na říjnových 4,6 %.

Euru se minulý týden dařilo

Uplynulý týden byl z pohledu společné evropské měny úspěšný, když si euro vůči dolaru v celotýdenním hodnocení polepšilo o zhruba půl procenta. Samotný vstup do minulého týdne však příliš úspěšný nebyl, euro spadlo krátce pod 1,3500 USD/EUR. Během týdne však své ztracené pozice dobývalo zpět. V průběhu páteční seance již kurz atakoval hladinu 1,3620 USD/EUR.

Kurz eura k dolaru nadále zůstává ve vleku očekávání toho, co budou dělat centrální banky. Fed i nadále pokračuje v programu kvantitativního uvolňování. I když se již na prosincovém zasedání budou bankéři bavit o ústupové strategii, americká data nejsou zatím tak přesvědčivá, aby skutečně tento krok umožnila. V současné době zveřejňované indikátory navíc nejsou kvůli paralyzovaným federálním úřadům z první poloviny října úplně vypovídající.

Závěr týdne přinesl zajímavá evropská data, která příjemně překvapila. Poprvé po čtyřech letech byl nečekaně zaznamenán pokles nezaměstnanosti v eurozóně (ze zářijových 12,2 % na 12,1 %), ze čtyřletého dna se odrazila i inflace v eurozóně. Ani to ale nic nemění na celkovém obrázku v eurozóně. Ve čtvrtek publikovaný měnový přehled jasně potvrdil, že růstová dynamika peněžní zásoby výrazně klesá a především se snižuje úvěrování ekonomiky. Objem úvěrů v eurozóně se v říjnu meziročně snížil o 3,7 %. Varující je situace v problémových zemích  - v Itálii se úvěry propadly o 5,7 % y/y, v Portugalsku o 6,6 % a ve Španělsku dokonce o 19,3 % y/y.

Ve světle výše uvedených dat i stále relativně silného eura bude bezesporu důležité čtvrteční zasedání ECB. Výše zmíněné páteční indikátory snižují bezprostřední tlak na to, aby ECB ve čtvrtek konala. Pozornost tak bude směřovat především k aktualizované makroekonomické prognóze. Očekáváme snížení inflační prognózy pro rok 2014 z 1,3 % směrem k 1,0 %, ohledně HDP pro příští rok neočekáváme výraznější revizi současných +1,0 %. Náš odhad +0,6 % tak zůstává mnohem konzervativnější. Domníváme se, že ECB bude volit poměrně holubičí tón a otevře si prostor pro případný zásah na dalších zasedáních, pokud bude potřeba.

Nadcházející týden bude bohatý na čerstvé indikátory. Hned dnešní den přinese PMI indexy za listopad za jednotlivé evropské země i za eurozónu jako celek a jeho americkou obdobu v podobě ISM indexu. Data by měla potvrdit, že aktivita v Evropě se pomalu zvyšuje; situace v USA je však mnohem růžovější. To by měla potvrdit zejména páteční statistika z trhu práce za listopad. Očekáváme relativně umírněných 150 tisíc nově vytvořených pracovních míst. Mnohem důležitější je, že by mělo dojít k poměrně výraznému snížení míry nezaměstnanosti – z říjnových 7,3 % až na 7,0 %. Byla by tak dosažena úroveň v minulosti zmiňovaná americkými centrálními bankéři jako spouštěč začátku konce třetího kola kvantitativního uvolňování. Samotnými centrálními bankéři byl tento scénář zpochybněn, když podle nich bude třeba výraznějšího poklesu míry nezaměstnanosti. I tak bychom měli být svědky zahájení ústupového manévru na březnovém zasedání.

Koruna v závěru týdne atakovala 27,40 CZK/EUR

Česká koruna se vůči euru prakticky v průběhu celého minulého týdne pohybovala v mírně oslabujícím trendu. Zatímco ještě na počátku týdne se kurz nacházel u 27,25 CZK/EUR, v jeho samotném závěru již byla testována úroveň 27,40 CZK/EUR. V celotýdenním hodnocení tak česká měna ztratila zhruba půl procenta. Zhruba poloviční ztrátu zaznamenal polský zlotý, naopak maďarský forint oslabil o více než jedno procento, a to hlavně kvůli pohybu v samotném závěru týdne. Krátce se kurz dostal přes 301,50 HUF/EUR, což představuje nejslabší hodnotu maďarské měny za posledních 11 týdnů. Důvodem jsou očekávání, že centrální banka bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb.

Tlak na oslabování koruny respektive posilování eura souvisí s předchozí intervencí ČNB. Ze zveřejněné bilance centrální banky vyplývá, že ČNB vysála na trhu v prvních dnech intervencí eura v objemu 200 mld. CZK, které prozatím nebyli exportéři schopni nahradit. Dopad slabší koruny do vyšších eurových příjmů exportérů si samozřejmě vyžádá čas.

dan_z_prijmu

Nadcházející týden přinese zajímavé ekonomické ukazatele. Hned dnešní den přinese listopadový PMI index průmyslové aktivity, kde očekáváme mírné zvýšení z říjnových 54,5 bodu na 54,6 bodu. Číslo by mělo potvrdit zvyšující se aktivitu v sektoru, což je v souladu s pohledem centrální banky. Ta se obává, že to je jediný sektor v ekonomice, kterému se daří. Protože je tažen hlavně vnější poptávkou, současné oslabení koruny by mělo zapůsobit pozitivně. Dnes se dočkáme i výsledku hospodaření státního rozpočtu ke konci listopadu. Měli bychom tak získat reálnější obrázek, jak bude vypadat celoroční výsledek. S největší pravděpodobností bude za rok 2013 schodek výrazně nižší než plánovaných 100 mld. CZK.

Klíčovým ukazatelem týdne bude struktura HDP za Q3 13. Rychlý odhad totiž přinesl velké zklamání. Zatímco měsíční dílčí ukazatele z exportu, průmyslu i maloobchodu ukazovaly na to, že oživující se tendence z Q2 budou přetrvávat i v dalším čtvrtletí, ČSÚ oznámil, že ve skutečnosti ekonomika mezikvartálně poklesla o 0,5 %. Ve středu se dozvíme proč. Kurz koruny by měl být citlivý zejména na nepříznivé zprávy týkající se příspěvku čistých exportů. Ve čtvrtek se pak dočkáme říjnových maloobchodních tržeb. Po zářijovém meziročním vzestupu o 3,7 % y/y očekáváme zpomalení růstové dynamiky na 2,0 %, což je dáno zejména kalendářními variacemi; meziměsíčně očekáváme po sezónním a kalendářním očištění pokles o 0,4 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).