Hlavní navigace

Názory k článku Exkluzivní smlouvy u realitek: Ne vždy musíte platit pokutu

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 3. 2011 9:28

    Semtamťuk (neregistrovaný)

    Bylo by zajímavé dostat k dispozici seznam realitek jejchž smlouva s prodávajícím obsahuje slovo dohoda namísto slov smluvní pokuta.

    Pro rychlou, prvotní, orientaci a vyřazení na první pohled evidentních -píp- by to mohlo i stačit. Otázkou je, zdali by těch několik seriózních, pokud jsou i kvalitní úspěšné, realitek stačilo najednou zvládat návaly tolika nových zájemců...

  • 23. 3. 2011 20:43

    Pavel, pavel.borak@seznam.cz (neregistrovaný)

    Mám vlastní velmi špatné zkušenosti s realitkami, bohužel s vícero, a moji známí také. Je to hlavně tím, že tuto živnost může dostat každý (taky ji mám) a na trhu je jich přebytek, proto se neštítí jakéhokoli podlého jednání, které je na hraně zákona...

  • 16. 5. 2011 1:05

    S realitní kanceláří AAABYTY.CZ už nikdy více! (neregistrovaný)

    TOTO JE VAROVÁNÍ PRO VŠECHNY, KTEŘÍ UVAŽUJÍ O SPOLUPRÁCI S AAABYTY.CZ

    V listopadu 2009 nás zaujal inzerát nabídky bytu 2+1 v Českých Budějovicích. Po cca 15ti minutové prohlídce se nám byt jevil jako velmi pěkný – 47m2, pěkné místo poblíž centra, částečně zrekonstruovaný, vybavený, okna do zahrady… pro mladý pár ideální koupě.
    Postup byl zcela standardní, složení rezervačního poplatku ve výši 50.000 Kč, předkupní smlouva, čekání na poskytnutí úvěru, následně pak kupní smlouva a převod prostředků ve výši 1.150.000 Kč. Neměli jsme vůbec žádný důvod pochybovat, vše probíhalo bez problémů a my se těšili na nový byt. S RK jsme byli neustále v kontaktu. V koupelně našeho nového bytu byla na stropě mokrá skvrna, o které jsme se všichni domnívali, že je důsledkem přetečení vany z hořejšího patra a bude stačit oškrábat a strop znovu nabílit. A tady začínají naše problémy. Při přebírání bytu v březnu 2010 jsme zjistili, že se skvrna zvětšila a možná půjde o vážnější problém. Přestože jsme na tuto skutečnost realitní makléřku upozorňovali, dle jejích slov bylo nutné byt nejprve převzít, abychom následně mohli zjistit rozsah poškození a domluvit další postup. Dnes už víme, že situaci šlo řešit jinak, převzetí bytu nepodepsat hned, ale trvat na vyřešení problému s promáčeným stropem.

    Když byl byt náš, postupně jsme zjistili další „skryté vady“. Byt koupený jako 47 m2 má po přeměření pouhých 36 m2! Údajně nově dělaná elektroinstalace neprošla revizí, verdikt revizního technika zněl jednoznačně – nechat kompletně předělat (odhad 50.000,- Kč). Problémy pak vyvrcholily zřícením stropní konstrukce v koupelně bytu! Vzhledem k tomu, že se jednalo o havarijní stav, byli jsme nuceni na pokyn Stavebního úřadu neprodleně zjednat nápravu, což obnášelo kompletní vyhotovení nové stropní konstrukce v rozsahu cca 22 m2. Po celou dobu jsme byli v kontaktu jak s prodávající, tak s RK, snažili se hledat nějaké východisko a řešení. Po prodávající jsme opakovaně požadovali slevu z kupní ceny + podklady k elektroinstalaci. Zcela bez úspěchu. Proto nám nezbývá nic jiného než se po více než roce od převzetí bytu obrátit na soud. Podali jsme žalobu na bývalou majitelku bytu a věříme, že spravedlnost nebude slepá.

    Splácíme úvěr na byt, platíme právní služby, soudí poplatky, soudní znalce, posudky, opravy… Platíme každý měsíc fond oprav (dáno zákonem), přestože zde nebydlíme ani bydlet nemůžeme – byt je neobyvatelný. Zatím naše výdaje činí více než 120.000,- Kč od podpisu převzetí bytu. Naivně jsme se domnívali, že koupě bytu přes realitní kancelář AAABYTY.CZ je zárukou kvality. Za zprostředkování takto špatné koupě si naúčtovali provizi ve výši 50.000,- Kč a přes naše opakované žádosti nám sdělili, že k vrácení provize nedojde.

    Realitní kancelář AAABYTY.CZ nás jako klienta nedokázala žádným způsobem ochránit. Na úkor kvalitních služeb a spokojenosti upřednostnila svůj jediný zájem – zisk provize. Neposkytla nám v podstatě žádné kvalitní služby ani ochranu před podvodným jednáním a od celé věci se následně zcela distancovala. Bohužel ani kupní smlouva vyhotovená touto RK není provedena příliš kvalitně, což nám vše částečně komplikuje.

    Považujeme AAABYTY.CZ za nekvalitní RK a koupi bytu jejím prostřednictvím rozhodně nedoporučujeme. Tato společnost není ani členem Asociace realitních kanceláří.

    Kdokoli by měl zájem o bližší podrobnosti a informace, můžete nás kontaktovat na emailu spatnarealitka@gma­il.com.

    Milan Čížek

  • 3. 12. 2013 13:01

    Jirka_ (neregistrovaný)

    Dobrý den,
    mohl bych se Vás zeptat, z čeho vyvozujete, že ujednání o smluvní pokutě za porušení smluvní povinnosti (např. ve výši provize) je neplatné z důvodu obcházení zákona? :)
    Situace, kterou ve svém článku popisujete, odpovídá tomu, že je sjednána výhradní (exkluzivní) zprostředkovatelská smlouva. Tento druh zprostředkovatelské smlouvy obsahuje povinnost prodávajícího nepřevést předmětnou nemovitost na osobu, která není opatřena zprostředkovatelem. Tato smluvní povinnost je samozřejmě zajištěna smluvní pokutou. V případě, kdy prodávající nemovitost prodá sám bez přičinění zprostředkovatele, poruší tuto povinnost a zprostředkovateli vznikne nárok na smluvní pokutu.
    Toto není žádné obcházení zákona. Nelze zaměňovat a směšovat provizi se smluvní pokutou (ikdyž bude smluvní pokuta ve výši provize).
    Nepovažuji za vhodné a moudré tvrdit lidem, že porušení smluvní povinnosti, která je zajištěna smluvní pokutou, nebude mít pro ně žádné následky...

  • 25. 4. 2014 11:06

    jirikink (neregistrovaný)

    Tchýně prodává dům s odhadní cenou 3300000,- Realitka chce 100000,- Smlouva končí za dva měsíce a děje se jen to,že RK tlačí cenu dolů. Už tchýni stáhli o milion. Je to dost pod cenou,ale stará ženská se nechá ukecat. Vůbec se mi to nelíbí a syn by dům odkoupil,ale ne přes RK. Jaké jsou možnosti?? Poradí někdo?

  • 12. 10. 2015 20:57

    Pavel (neregistrovaný)

    Exkluzivní smlouva obsahuje datum ukončení právního závazku mezi prodávajícím a zpřostředkovatelem (RK). Prvním dnem po ukončení platnosti lze tedy bez přičinění RK a bez smluvní pokuty cokoli :)

  • 23. 11. 2017 17:13

    Jan (neregistrovaný)

    Dobrý den, mohli byste prosím aktualizovat článek a napsat, jak se situace mění (pokud vůbec) s novým občanským zákoníkem č. 89/2012 Sb.? Jde mi konkrétně o bod neplatnosti smlouvy, resp. o neplacení pokuty, pokud si prodávající najde kupce sám, zcela bez realitní kanceláře, v průběhu trvání smlouvy.

    §51 a §774 starého OZ již neplatí, jsou pravděpodobně nahrazeny Oddílem 2 - Zprostředkování v novém OZ.

    Moje smlouva má název Smlouva o výhradním poskytování realitních služeb, tedy ne o zprostředkování, ale mám za to, že si realitka nepomohla, protože §2445 v novém zákoníku říká, že se stejně jedná o zprostředkova­telskou smlouvu.

    Ideálně prosím o kompletní revizi článku a nové publikování, minimálně však prosím o názor sem do chatu k bodům výše:

    1) neplatnost smlouvy, resp. neplacení pokuty, pokud si prodávající najde kupce sám, zcela bez realitní kanceláře, v průběhu trvání smlouvy
    2) název smlouvy a její dopady

    Děkuji a zdravím Vás,
    Jan

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).