Hlavní navigace

Evropany láká podnikání

9. 1. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Být zaměstnancem, nebo podnikat? Každý preferuje něco jiného. Přesto počet podnikatelů v Evropě roste. Pořád však mají zaměstnanci výraznou převahu. V současné době ovšem především u mladých lidí začíná vítězit touha nebýt na nikom závislý, pracovat sám na sebe a být si vlastním pánem.

Počet drobných podnikatelů mírně roste. Schopným podnikání otevírá samozřejmě šanci vydělat si mnohem více než jako zaměstnanec někoho jiného nebo ve státní sféře. A peníze jsou jedním z hlavním pracovních stimulů. Nejvíce podnikají muži i ženy jako daňoví či finanční poradci, řemeslníci nebo kadeřnice, pekaři…

Drobní živnostníci – „ekonomický motor“

Malí podnikatelé se výrazným způsobem podílejí na ekonomickém rozvoji země. Především firmičky do 10 zaměstnanců mají nejvyšší produktivitu práce a podílejí se výrazným způsobem na tvoření nových pracovních míst, a to je v současné vysoké nezaměstnanosti v evropských zemích nesmírně důležité.

Vysoká dynamika malých firem má ale ještě další aspekt: v posledním období vzniká v Evropské unii každoročně 1,7 mil. nových malých firem, ale jen 10 % z nich přežije více než pět let, ať je příčinou zániku nedostatek peněz, odbyt nebo špatný ekonomický odhad. V regionech, kde se daří drobným živnostníkům, je nižší nezaměstnanost, než je průměr v daném státě.

Podnikatelé pomáhají ekonomickému rozvoji, jsou aktivní a vydělané peníze dále investují. Rozvíjením svého podnikání současně podporují technologický rozvoj. Většina samostatně podnikajících občanů při neúspěchu v podnikání rychle najde zaměstnání. Jsou zvyklí se o sebe sami postarat.

Více samostatně podnikají muži

Komu z nás nelezou někdy příkazy vedoucích v práci na nervy? Je ale opravdu takový med samostatně podnikat? Odpověď je jednoduchá: jak pro koho. Můžeme však říci, že více samostatně podnikají muži (žen podniká v Evropské unii asi 11 % a mužů asi 21 %). Nastolený trend v Evropě je zcela jasný. Mnoho lidí chce raději pracovat pro sebe. Určovat si, co je potřeba v daný okamžik vyřídit, jak pracovat a kdy.

Řekové milují podnikání

Více drobných podnikatelů je v jižních zemích Evropské unie. Pro podnikání mají díky cestovnímu ruchu ideální podmínky. Lidé na dovolené potom nehledí na nějakou tu korunu (či euro), přijeli si přece užít a využívají všechny možné i nemožné nabízené služby.

Podíl samostatně podnikajících občanů je nejvyšší v řeckých regionech, nejnižší ve francouzských regionech. V 56 regionech Evropské unie (z celkového počtu 254 regionů – dle členění EU) činí podíl samostatně podnikajících občanů více než 20 %: z toho leží 20 regionů v Itálii, 13 v Řecku, 9 v Polsku, 6 ve Španělsku, 5 v Portugalsku a jeden region v Česku, ve Velké Británii a na Kypru. Absolutně nejvíce je samostatně podnikajících občanů v řeckých regionech: Peloponnisos (44, 6%), Ionia Nisia (42,3 %), Voreio Aigaio (40,6 %), Thessalia a Sterea Ellada (39,0 %).

dan_z_prijmu

Naproti tomu v 59 regionech Evropské unie je podíl samostatně podnikajících občanů nižší než 10 %: z toho 24 regionů leží v Německu, 10 ve Velké Británii, 9 ve Francii, 4 ve Švédsku, 3 v Rakousku, 2 v Nizozemí a po jednom jsou Dánsko, Estonsko, Lucembursko, Lotyšsko a Slovinsko (tyto země jsou pro svou rozlohu posuzovány jako jeden region). Regiony s nejnižším počtem samostatně podnikajících občanů jsou ve Francii: Haute Normandie (6,3 %), Alsace a Lorraine (6,9 %) a Ile-de-France (7,0 %).

Počet samostatně podnikajících občanů v EU(v % z celkového počtu zaměstnaných občanů)
Země Region v nejvyšším počtem Počet (v %) Region s nejnižším počtem Počet (v %)
Belgie Brabant Wallon 16,7 Antwerpen 11,3
Česko Praha 26,1 Moravskoslezsko 13,1
Dánsko 8,3
Estonsko 8,5
Finsko Itä-Suomi 15,1 Etelä-Suomi 10,8
Francie Guadeloupe 16,7 Haute-Normandie 6,3
Irsko Border, Midland, Western 20 Southern & Eastern 15,2
Itálie Molise 27,3 Friuli-Venezia Giulia 19,2
Kypr 20,2
Litva 16,9
Lotyšsko 9,3
Lucembursko 7,4
Maďarsko Dél-Alföld 15,5 Észak- Magyarország 10,4
Malta 14,1
Německo Oberbayern 14,7 Magdeburg 7,4
Nizozemí Drenthe 13,5 Flevoland 9,5
Polsko Lubelskie 34,9 Slaskie 11,2
Portugalsko Centro 35,6 Lisboa 16,1
Rakousko Niederösterreich 12,3 Vorarlberg 8,6
Řecko Peloponnisos 44,6 Attiki 20,1
Slovensko Bratislavský kraj 11,2 Východné Slovensko 8,4
Slovinsko 9,9
Španělsko Castilla-La Mancha 23,9 Comunidad de Madrid 10,8
Švédsko Stockholm 11,4 Övre Norrland 8,6
Velká Británie Cornwall & Isles of Scilly 20,3 Tees Valley & Durham 7

Pramen: Eurostat, Pressemitteilung 129/2005

Podnikáte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).