Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč od xls - Koukám, že autor má naprostý problém s logikou....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 11. 2016 6:05

    xls (neregistrovaný)

    Koukám, že autor má naprostý problém s logikou. Europlatby bez poplatku tam, kde to člověk zaplatí vysokým paušálem za účet, to je opravdu terno.

  • 3. 11. 2016 7:49

    poplatek (neregistrovaný)

    A proto je lepší být třeba u ČS, RB apod. kde za byť jedinou europlatbu dám 2x tolik co je celý ten paušál u Airbanky.. Co se třeba zamyslet nad tím že jsou lidi co těch plateb potřebují poslat 20 za měsíc?

  • 3. 11. 2016 9:10

    fremantle

    Měl bych k tomu výhrady jen, pokud by tam byl použitý termín "zdarma", ale souhlasím, je nutno posuzovat více kriterií - a to je konkrétně u těch účtů, které nabízí odchozí europlatby "bez poplatku" hodně velký problém - "zdarma" totiž nejsou ani náhodou (a to žádná z uvedených bank) - ono i v případě, že někdo dosáhne na vedení bez poplatku u Expobank CZ u nejvyššího tarifu (Expo Global - tedy objem depozit v bance přesahující 750 tisíc Kč), tak dostane s těmi parametry jen účet v korunách, u něhož je odchozí SEPA platba "bez poplatku", a nepochybně pak nelze mluvit o ni jako "zdarma", když je na přepočet kurzu použitý kurz dle kurzovního lístku banky se šíleným spreadem více než 4 %. To samé platí i pro účet Zuno Plus, Air Bank ač má u Velkého tarifu paušální sazbu 100 Kč, tak z toho vychází ještě poměrně slušne, jelikož součástí je i eurový účet, takže opět jednooký mezi slepými. Přirozeně je nutno mít určitý objem plateb v měsíci, aby se to vyplatilo řešit.

    Já se nedávno setkal s požadavkem, aby odchozí SEPA platba byla odeslána z "českého" účtu, tedy IBAN s prefixem CZ..., tak jsem zalovil v paměti, který z účtů bych mohl použít - mám sice RB, ale v případě, že tam nemám právě dostatek eur, tak v jednom měsíci si je tam můžu poslat, ale už je nepošlu dále, protože jen první SEPA platba v měsíci je zdarma. Tak jsem se jedno dopoledne stavil v Expobank CZ a sjednal si Spořicí účet v EUR, který obsahuje zvýhodněný režim cizoměnových plateb (platí to i pro účet v USD, ovšem jen pro instrukce SHA, takže je pořád nutno uvažovat poplatky korespondenčních bank, u SEPA plateb aspoň tento problém odpadá) - první příchozí CM platba v měsíci je bez poplatku a současně první platba v kalendářním čtvrtletí je rovněž bez poplatku. Týž den jsem si vložil v hotovosti eura, zbytek si poslal ze slovenského eurového účtu a druhý den odesílal... Je to hodně omezené na ty 4 odchozí platby za rok, ale pro mé použití mi to zatím stačí. A to se tento účet do článku ani nedostal (ale chybí tam toho více - původní tarify Citibank nyní pod RB - Citigold/eKonto Exclusive jsou nějak zbastlené mezi účty s vysokými platbami za odchozí europlatby, ale chybí v přehledu pro příchozí platby, kde jsou bez poplatku), ale co už, co si člověk nenastuduje sám v sazebnících bank, to stejně nikdo za něj neudělá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).