Hlavní navigace

Euro - čím dříve, tím levněji

7. 1. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Euro je tady! Už si ho i vy můžete dle libosti osahat nebo se s ním přímo pomazlit. Kolik za něj ale zaplatíte? A kde ho dostanete? A co máte udělat s těmi zapomenutými, vysloužilými a odrbanými markami, co jste včera našli pod slamníkem? Rychle se jich zbavte!

Euro se konečně přeměnilo do své hmatatelné podoby a vykročilo do reálného světa drobných obchodníků, automatů na kávu a stánků s hot dogy. A udělalo to se vší slávou a noblesou. Dnes má za sebou už téměř týden života a všichni se diví, jak mu to jde. Ne že by tedy nikde nebyly žádné problémy, ale katastrofické scénáře z pera euroskeptiků se nekonají a dle obrazu, který nám nabízejí všemocná média, to spíš vypadá, že všichni Evropané (chápej ti z EU bez Velké Británie, Švédska a Dánska) jsou na svoji novou měnu hrdí.

Euro se do normálního oběhu protlačuje více než úspěšně. Už ve čtvrtek, tedy pouhé čtyři dni po svém uvedení do hotovostního oběhu, bylo prý jeho prostřednictvím uskutečněno plných 40 % všech hotovostních plateb v eurozóně. (A to mají lidé až do konce, resp. poloviny února na výběr, zda budou platit ve své staré měně nebo v euru.) Nejlépe jsou na tom prý v Nizozemí, kde se prý eurem zaplatilo dokonce 75 % všech nákupů.

V euru se už dokonce i krade, euro se i padělá (zatím ale prý velmi neuměle), kvůli euru už dokonce odstoupil italský ministr zahraničních věcí. Neshodl se totiž se svými protievropsky naladěnými kolegy. Zkrátka a dobře, euro se s nadšením zabydluje a je všude středem pozornosti.

Pokud tedy chcete i vy nasát alespoň ždibec té nové evropské atmosféry a letmo se dotknout toho všeho, co euro přináší, vyražte do banky a zkuste si nějakou tu eurobankovku nebo eurominci koupit. Mělo by jich být dostatek (minimálně těch bankovek – např. 2. ledna v České spořitelně v Praze minci jednoeurovku na skladě neměli).

Ať už to ale skutečně chcete udělat jen ze zvědavosti a touhy po nových historických zážitcích, nebo prostě proto, že v budoucnu budete eura potřebovat, udělejte to co nejdříve. Zvláště pak v případě, když se zároveň ještě chcete zbavit dosluhujících evropských měn. Důvody jsou k tomu hned dva. Za prvé poplatky za výměnu starých měn v bankách po oficiálním konci jejich platnosti (většinou konec února více informací v textu Nebojte se eura!) několikanásobně vzrostou, za druhé, očekává se, že kurz eura bude pomalu posilovat (uvidíme však, co s poměrným kurzem koruny udělá další privatizace).

A kam se pro euro vypravit? Spolehlivě byste ho samozřejmě měli dostat v bance. Tam ho můžete směnit jak za koruny, tak za staré evropské měny. Ovšem pozor, ve druhém případě musíte počítat s dvojnásobným poplatkem za směnu a s větší kurzovou ztrátou. Ve skutečnosti vám totiž nejprve smění dosluhující měnu za koruny (tzn., že zaplatíte jeden poplatek ve výši cca. 1 – 3 %) a teprve potom koruny za eura (zaplatíte druhý poplatek). Po konci platnosti těchto měn by se tento poplatek měl navíc zvýšit na 20 – 30 %, takže pozor na to! Právě z tohoto důvodu se spíše doporučuje vložit staré evropské měny na devizový účet, nebo je např. vyměnit v zahraničí v příslušné zemi, kde by vše mělo jít bez poplatku a bez kurzové ztráty.

skoleni_15_4

Pokud byste chtěli koupit euro ve směnárně, musíte k tomu disponovat notnou dávkou štěstí. Směnárny jsou totiž závislé na penězích, které u nich turisté vymění za české koruny a těch v tak krátké časové době není mnoho. Proto si na zaplnění směnárenských pokladen budeme muset zřejmě ještě chvilku počkat.

Ovšem nejspolehlivěji euro určitě dostanete v některé ze zemí Unie. Výhradně ho tam vydávají bankomaty, nazpět byste ho měli dostat i při platbě v obchodech (a to i při platbě starými bankovkami) a samozřejmě ve všech bankách. A nebylo by to přímo krásné udělat si teď malou dovolenou v Alpách na ledovci (pozor na tom švýcarském by vám to s ohledem na euro k ničemu nebylo!) nebo třeba projít se pod Eiffelovkou… Vždyť to euro je vlastně ideální záminka!

Už jste si vyměnili své staré valuty za euro?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).