Hlavní navigace

Názor k článku Equa bank podcenila úmysly některých klientů. Z bankomatů vybírali po stokorunách od Anička - Co jsem slyšela na školení, tak MasterCard Debit...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 2. 2013 12:08

    Anička (neregistrovaný)

    Co jsem slyšela na školení, tak MasterCard Debit si vymyslely některé české banky, které už nebavilo platit vysoké mezibankovní poplatky za výběry z cizích bankomatů. MasterCard tak zatlačil a vznikla nová karta MasterCard Debit, která pro všechny banky stanovuje mezibankovní poplatek 10 Kč za každý výběr z bankomatu. Takže třeba naše banka (ano, jsem na pobočce), co má bankomatovou síť, se o ni dál musí starat a na výběrech s MasterCard Debit nic moc nevydělá. Za to docela dobře vydělá taková banka, co si účtuje třeba 30-45 Kč za každý výběr z cizího bankomatu, ale přitom ji s novou kartou vyjde na 10 Kč. Mít banku, tak začnu vydávat MasterCard Debit, zruším své bankomaty, cenu za výběr dám 10 Kč kdekoli a ať si naši klienti chodí ke konkurenci, co bankomaty má. "Moje" banka ušetří obrovskou položku za provoz bankomatů (zařízení, licence, výměna hotovosti, nájem, pojištění apod.), klienti budou šťastní, že mohou chodit kamkoli za 10 Kč a provozovatel bankomatů ať se třeba zblázní, že na nich moc nevydělá :-))

    Jak se říká, není to tak jednoduché. Naše banka zatím MasterCard Debit nemá. A odkud máte ta čísla s procenty u MasterCard World? To je docela hodně. Zajímalo by mě, z čeho pak vydělá vydavatel karty, obchodník a banka s terminálem. Co vím, tak třeba u nás se dávají obchodníkovi poplatky i 1,30 % z každé transakce, tak při tom Interchange fee 1,60 % by na tom musel někdo hrozně moc prodělávat. Například, pokud má nějaká síť supermarketů provizi 0,80 % z transakce a Vy píšete, že MasterCard si vezme u World 1,60 %, tak kdo platí ten rozdíl?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).