Hlavní navigace

Názory k článku Elektronickým podpisem vydělal na cestu do vesmíru

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 8. 2005 2:54

    Pavel (neregistrovaný)
    Autor tohoto článku dává na jednu hromadu věci, které spolu vůbec nesouvisí.

    V první řadě, elektronický podpis (autorizace) nijak nesouvisí s ověřováním totožnosti (autentikací), ochranou dat, ochranou počítačových sítí nebo šifrováním. Souvisí s nimi leda tak, že se k tomu může použít stejný certifikát, ale to je vše. Ani to přirovnání e-malu k pohlednici není vhodné, e-mail, to je pohlednice, na kterou pošťák může napsat úplne jiný text, než byl původní. A právě a pouze k zabránění takové změny dokumentu při cestě od odesilatele k adresátovi elektronický podpis slouží.

    Elektronicky podepsaný dokument může být třeba i článek v novinách, který si každý přečte. Elektronický podpis je v podstatě číslo, které je k dokumentu připojeno, je z něj odvozeno způsobem, který může provést pouze autor, ale přitom každý čtenář si z toho čísla může ověřit, že článek je přesně takový, jak ho autor podepsal a že redakce v něm nezměnila jediné písmenko.

    Pro elektronickou komunikaci mezi soukromými subjekty samozřejmě žádný zákon zapotřebí není, a taky se i u nás už řadu let využívá ke komunikaci mezi nimi, aniž by zákon potřebovaly. Ale v okamžiku, kdy se začne elektronicky komunikovat se státnímí institucemi, je vše jinak. Stát prostě nemůže akceptovat certifikáty vydané Pepou Novákem z Horní Dolní, pokud si toho Pepu Nováka neproklepne, že dokáže udržet v tajnosti privátní klíč, kterým je certifikát podepsaný, že si zodpovědně ověří totožnost každého žadatele o certifikát a že ze srandy (nebo za bakšiš) nevydá Frantovi Vopičkovi certifikát, že je britská královna. A tyto podmínky a kriteria už musí stanovit zákon, pokud možno tak, aby byla všem jasná a srozumitelná.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).