Hlavní navigace

Jak přežít v zahraničí bez cestovního pojištění a neplatit za ošetření?

22. 6. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Pokud máte rádi adrenalinové zážitky, můžete se při cestě do zahraničí spolehnout na služby veřejného zdravotního pojištění, mezistátní dohody a nemusíte utrácet za komerční pojištění. Máme pro vás návod.

Pokud cestujete do zemí Evropské unie, můžete využívat průkaz EHIC, anglicky European Health Insurance Card, česky Evropský průkaz zdravotního pojištění. Jedná se o jednotný průkaz zdravotního pojištění, který slouží k poskytnutí a k úhradě zdravotní péče v zemích Evropské unie (EU) a Evropského hospodářském prostoru (EHP). Na základě předložení tohoto průkazu v zahraničí máte na území jiného členského státu nárok na nezbytnou zdravotní péči s přihlédnutím k povaze nemoci a očekávané délky pobytu.

Tuto kartu byste již měli vlastnit a pokud tomu tak není, kontaktujte vaši zdravotní pojišťovnu, která by vám průkaz měla vydat. Je však nutno odevzdat váš předchozí průkaz zdravotní pojišťovny. Platnost předchozích průkazek zdravotních pojišťoven totiž už dávno skončila. U největší pojišťovny VZP to bylo 31. prosince 2005.  Platnost karty EHIC je 5 let.

Co však dělat v případě ztráty karty?

Po vytočení infolinky vaší zdravotní pojišťovny dojde k ověření údajů, a poté by vám měla přijít karta nová. O ztrátě karty byste měli informovat do 8 dnů. V případě, že dojde k zneužití vaší karty, může pojišťovna vymáhat uhrazenou zdravotní péči. A pokud nutně cestujete a nejspíše nestihnete získat nový průkaz EHIC, pak by vám pojišťovna měla vystavit dočasné náhradní potvrzení.

V některých zemích se vám může stát, že bude vyžadována platba v hotovosti, a to v případě, že nebudete mít kartu k dispozici. Pak je nutné opatřit si potvrzení o platbě a o náhradu žádat místní zdravotní pojišťovnu, nebo zdravotní pojišťovnu po návratu v České republice.

Kde je všude EHIC průkaz platný?

Evropská karta zdravotního pojištění vám platí na území 31 států v Evropě. Jsou to tyto země: Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Nizozemsko, Německo, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko (kromě občanů Bulharska a Rumunska), Velká Británie (včetně Gibraltaru).

K podpoře EHICu bylo vytvořeno zajímavé video 

Důležité!

Pokud se při cestě do zahraničí spolehnete pouze na systém veřejného zdravotního pojištění, přečtěte si předem podrobné podmínky a postupy pro jednotlivé země.

Postupy pro země v Evropské unii a EHP

Postupy pro ostatní smluvní státy (Černá Hora, Chorvatsko, Makedonie, Srbsko, Turecko)

Existují i mezistátní dohody

Bezplatná zdravotní péče vám však také může být poskytnuta na základě platných mezistátních dohod. Podle údajů Centra mezistátních úhrad by vám měla zdravotní péče být poskytnuta v Černé Hoře, Chorvatsku, Makedonii, Srbsku a Turecku. 

Náš stát však uzavíral v předrevoluční době smlouvy i se státy v Africe a Latinské Americe. Jsou tyto smlouvy ještě platné? Pokud myslíte vyjma smluvních států uvedených na našich stránkách, pak dle našich informací v současné době je platných několik předrevolučních smluv. Ovšem ty smlouvy, které zahrnují i nároky na zdravotní péči, jsou pouze dvě, s Bosnou a Hercegovinou a s Jemenem, uvedla Tereza Podaná z Centra mezistátních úhrad pro Měšec.cz

Dále je stále platná smlouva s Izraelem, ta se ovšem týká pouze dávek poskytovaných v souvislosti s pracovními úrazy a nenadálými porody. A také s Chile, ta se týká pouze zdravotní péče poskytované důchodcům. dodala Podaná.

Kde vám stačí EHIC a kde je nutné požádat o potvrzení pojišťovnu? Co se Chorvatska a Makedonie týká, mohou se čeští pojištěnci na základě mezistátní dohody u lékařů v těchto zemích prokazovat svou modrou kartou pojištěnce – Evropským průkazem zdravotního pojištění, uvedla Podaná.

Pokud cestují do ostatních smluvních států – Černé Hory, Srbska a Turecka, je nezbytné si požádat svou zdravotní pojišťovnu o vystavení nárokového dokladu CZ/YU 111, v případě Turecka CZ/TR 111. Tyto formuláře jsou dvoujazyčné a používají se jak pro Čechy cestující do těchto zemí, tak pro občany těchto zemích cestující do ČR, dodala Podaná.

Přehled států s mezistátní dohodou o bezplatné zdravotní péči
Stát Číslo potřebného formuláře (předem!) Omezení
Černá Hora CZ/YU 111
Bosna a Hercegovina
Chile Pouze důchodcům
Chorvatsko
Izrael Pouze pracovní úrazy a předčasné porody
Jemen
Makedonie (F.Y.R.O.M.)
Srbsko CZ/YU 111
Turecko CZ/TR 111

Má cestování pojištění smysl?

Obecně se uzavření cestovního pojištění doporučuje, neboť systém poskytuje nejrůznější další služby např. převoz do domovské země. Může se vám stát, že když nebudete spokojení s kvalitou zdravotní péče v dané zemi, převoz do České republiky si zaplatíte  pak sami. To potvrzuje Tereza Podaná: Převoz českého pojištěnce zpět na území ČR není hrazen z veřejného zdravotního pojištění a tudíž si ho pacient musí hradit sám, příp. využít k jeho úhradě komerční cestovní pojištění. V případě, že chcete být převezeni levněji, existuje zde varianta, že vás česká sanitka počká na hranicích, kvůli náročnosti celého procesu se však tento postup nedoporučuje. 

Další nevýhodnou systému dohod je absence asistenčních služeb. Na druhé straně lze argumentovat tím, že v případě úrazů vám budou „dostatečné asistenční služby“ poskytnuty v případě vytočení čísla záchranné služby. Nejste však pojištěni k odpovědnosti za škodu, což může být u některých sportů problém (například lyžování).

Důležité je, že prostřednictvím cestovního pojištění vám bude péče poskytnuta ve všech střediscích (veřejných, ale i soukromých). V systému EHIC nebo v případě mezinárodních dohod vám bude plně hrazená péče poskytnuta jen ve veřejných zdravotnických střediscích.

Pokud však i přesto navštívíte soukromé zdravotní středisko, pojišťovna vám vrátí peníze jen za zdravotní péči, která je v České republice hrazená, a to do výše českých cen. Pokud například budete nadstandardně ošetřeni v soukromém středisku ve Velké Británii, dostanete jenom část nákladů na zdravotní péči, tj. v případě nadstardardní, u nás nehrazené péče nedostanete nic.

dan_z_prijmu

EHIC  – Evropský průkaz zdravotního pojištění

Chci kyčelní kloub ve Švýcarsku. Mám na to nárok?

Nemáte. Jelikož zákroky hradí vaše zdravotní pojišťovna  (nikoliv zdravotní pojišťovna v dané zemi) a nebyli jste pravděpodobně ohroženi na zdraví, kvůli čemuž jste museli svůj pobyt zkrátit, bude nutno získat souhlas vaší zdravotní pojišťovny. V případě výměny kyčelního kloubu ve Švýcarsku jej s největší pravděpodobnosti nezískáte. Na druhou stranu máte naději:

Zdravotní pojišťovna (dle článku 20 nařízení EP a Rady č. 883/04) musí souhlas vydat tehdy, jestliže se pacientovi nemůže dostat léčení v lékařsky odůvodnitelné lhůtě s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu a průběhu nemoci. Je však nutné, aby léčení, které bude pacientovi poskytnuto, bylo v ČR dávkou hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. uvedla Podaná. Pokud tedy vaše pojišťovna nebude ani po letech schopna zařídit operaci kyčelního kloubu a vaše pohyblivost se omezí, nejspíše nedošlo k léčení v „odůvodnitelné lhůtě“. Jestliže pojišťovna nevydá souhlas s uhrazením péče v zahraničí, je nutné se obrátit na soud. 

Pokud je  legislativa dané země nastavena tak, že je nutné při zdravotní péči hradit spoluúčast, budete ji muset také uhradit a nelze žádat tyto peníze od vlastní zdravotní pojišťovny zpět. Pro občany Německa nebo Rakouska to například znamená při využití zdravotní péče u nás uhrazení regulačních poplatků. 

Využíváte při cestách do zahraničí cestovní pojištění?

  • Ano, vždy.
    62 %
  • Ne, nikdy. Je to škoda peněz.
    9 %
  • Někdy ano, někdy ne.
    23 %
  • Nevím.
    1 %
  • Necestuji.
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).