Hlavní navigace

ECB se připravuje na omezování kvantitativního uvolňování

5. 12. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Středobodem tohoto týdne bude čtvrteční zasedání rady guvernérů ECB, od kterého se očekává prodloužení programu kvantitativního uvolňování. Dohoda ohledně jeho další výše, ale může být složitá.

Středobodem tohoto týdne bude čtvrteční zasedání rady guvernérů ECB, od kterého očekáváme prodloužení programu kvantitativního uvolňování. Dohoda ohledně jeho další výše, ale může být složitá či oznámená až později. Mezi dalšími událostmi bude prim hrát politika. Matteo Renzi, italský předseda vlády, oznámil rezignaci po debaklu v referendu ohledně jeho návrhu parlamentních reforem. Ve Velké Británii bude pokračovat právní bitva, jestli britský parlament musí schválit aktivaci článku 50 smlouvy o EU, nebo to může učinit na svou zodpovědnost vláda.

O pozornost bude usilovat ECB a politické události

Čtvrteční zasedání ECB a očekávání ohledně dalšího pokračování programu kvantitativního uvolňování bude zásadní událostí týdne. Na druhou stranu o pozornost trhů budou soupeřit politické události. Ze hry vypadly rakouské prezidentské volby, ve kterých byl poražen kandidát krajní pravice Hofer a vítězství Van der Bellena bylo všeobecně přivítáno. Na druhou stranu v Itálii utrpěl v referendu o parlamentních reformách debakl předseda vlády M. Renzi, který v průběhu noci rezignoval na svou pozici. Země tak směřuje k předčasným volbám, jenž může vyvolat pouze prezident. Ten se ovšem bude, podle našeho odhadu, nejdříve snažit najít dalšího kandidáta, který by mohl ustavit vládu, potenciálně úřednickou. Nutnost parlamentní debaty ve Velké Británii bude předmětem další fáze právního sporu před odvolacím soudem (supreme court).

V pondělí zasedá euroskupina, která by mohla přivést pod tlak Itálii a Španělsko, aby zavedly další konsolidační opatření. Na druhou stranu podezření ohledně nedodržování fiskálních pravidel padá také na Portugalsko, Belgii, Kypr, Litvu, Slovinsko a Finsko. Dalším tématem na stole bude plnění řeckého záchranného plánu. Panují ještě určité neshody ohledně nastavení fiskálních cílů po roce 2018. Dohoda na tomto setkání je předpokladem pro hodnocení dluhové udržitelnosti MMF, které má vypracovat před koncem roku. V případě neshod tedy může být ještě další speciální schůze euroskupiny na toto téma nejpozději na začátku roku.

Finální čtení PMI indexů by mohlo být revidováno o něco níže. Ovšem ani tato revize nepřinese obrat. Indexy ukazují zdravý obrázek evropské ekonomiky a naznačují růst HDP na úrovni 0,5 % q/q ve Q4 16. Maloobchodní tržby v eurozóně by měly zpomalit, stejně jako ISM index v USA. Ten by si ovšem měl nicméně zachovat hodnoty podobné údajům ve druhé polovině roku.

Růst HDP eurozóny by měl být potvrzen na úrovni 0,3 % q/q, stejně jako všechny složky domácí poptávky. Negativní příspěvek bude zaznamenán čistým exportem. V posledním čtvrtletí roku by výkon ekonomiky mohl být ještě lepší, jak naznačují předstihové indikátory.

Tovární objednávky v Německu v říjnu vzrostly o 0,6 % m/m a kompenzovaly větší než očekávány propad v září. Celkové se tedy ve třetím čtvrtletí silně zotavily po Q2. Americké tovární objednávky v říjnu poskočily o 2,1 % m/m s ohledem na růst zboží dlouhodobé spotřeby publikované před dvěma týdny.

Průmyslová produkce v Německu by po propadu o 1,8 % m/m v září měla zaznamenat nárůst o 0,8 % m/m. Průzkumy totiž ve zpracovatelském průmyslu zůstaly na vysoké úrovni.

Ve čtvrtek proběhne hlavní událost týdne. Zasedání ECB. Od něj si slibujeme prodloužení programu kvantitativního uvolňování. Jeho výše do budoucna ovšem může být předmětem tvrdého sporu v radě guvernérů a pravděpodobně nebude ještě tentokráte vyhlášena. Kompromis by mohl spočívat v dřívějším vyhlášení ale pomalejším tempu omezování QE programu. Limit na velikost nákupu jednotlivé emise bude podle nás zvýšen na 50 %, ačkoliv právní překážky tohoto kroku mohou toto opatření odložit. Komunikace bude zásadní. Očekávání ujištění ohledně výkonu reálné ekonomiky a dosažení inflačního cíle kolem roku 2019. Po výsledku italského referenda může být část tiskové konference věnována tomuto tématu.

Na konci týdne se pak dozvíme, jak si vedl německý zahraniční obchod. Očekáváme, že exporty přidaly 0,8 % m/m a importy 1 % m/m. Německá vnější poptávka po jejich zboží je velmi křehká s výjimkou Číny, kde poptávka po importech roste. Obchodní bilance se oproti září o něco sníží.

Francouzská průmyslová produkce by podobně jako německá měla v říjnu kompenzovat zářijový propad. Očekáváme tedy, že vzroste o 1 % m/m a o 0,7 % m/m ve zpracovatelském sektoru. Ve zbytku roku očekáváme podobný vývoj, jehož rizikem je sektor výroby elektřiny. Na druhou stranu jsou ale předstihové indikátory silné.

Americký trh práce potvrdil dobrou kondici

Americký dolar se proti euru během týdne držel v koridoru 1,060–1,065 USD/EUR, kolem nejsilnějších hodnot letošního i loňského roku.

Důvodem byla dobrá data přicházející z americké ekonomiky. Páteční počet nově vytvořených míst v nezemědělských sektorech to umocnilo. Dobrý dojem trhů z čísla lehce převyšující tržní očekávání nepokazila ani revize směrem dolů v přecházejícím měsíci. Růst HDP byl revidován o 0,3 pb výše v q/q (anualizovaně) dynamice, což včetně indexů ISM ukázalo a dobrou kondici reálné ekonomiky. Deflátory spotřeby zase ukázaly pokračující tempo inflace na úrovní 1,4 % pro celek a 1,7 % pro jádrové ceny.

Plný kalendář nás bude denně zásobovat údaji

Tento týden nás čeká plný publikační kalendář. Každý den budou zveřejněna nějaká data. V pondělí bude tato řada odstartována čtvrtletními údaji za průměrnou mzdou ve třetím čtvrtletí. Pak už to budou pravidelné měsíční indikátory. V Maďarsku bude zveřejněna struktura HDP a zápis z posledního zasedání centrální banky. V Polsku zase bude zasedat výbor pro měnové otázky. Svědkem žádného překvapení bychom se neměli stát.

Opravdu marginálního zpomalení o 0,1 pb bychom se měli dočkat v dynamice průměrné reálné mzdy v českém hospodářství.

Růst tržeb v maloobchodu by měl oproti září zpomalit asi o 1 pb. Prodej automobilů přidal 2 % y/y, což v součtu s maloobchodem bez aut (růst o 3,7 % y/y) dává celkovou dynamiku 3,1 % y/y.

Dynamika maďarského HDP by se v dalším zveřejnění dat neměla lišit od původního čísla na úrovni 2 % y/y. Bude ovšem zveřejněna jeho struktura, takže se dozvíme o zdrojích tohoto růstu.

Plný provoz litvínovské rafinerie a obnovení provozu v kralupské podpořily v říjnu český průmysl. Na druhou stranu zpomalila poptávka v eurozóně po exportech automobilů. Celkově tak průmyslová produkce přidala 0,5 % y/y. Přebytek zahraničního obchodu v říjnu i díky automobilům klesl na 17,4 mld. CZK.

Zasedání polské centrální banky nepřinese žádné překvapení, když bude, podle našeho odhadu, pokračovat ve vyčkávací taktice. Do karet jí bude hrát zrychlující inflace v důsledku efektu statistické základny cen energetických komodit.

Podíl nezaměstnaných v listopadu stagnoval na 5 %, ale naše analýzy naznačují, že sezónně očištěný ukazatel by mohl být o jednu desetinu procenta nižší.

skoleni_15_4

Inflace v české ekonomice dále narůstá. Hlavním tahounem jsou potraviny. Ty také stály za růstem cen v eurozóně a Německu. Ty podle nás vzrostly o 1,6 % m/m. Ceny pohonných hmot stagnovaly a jádrové pravděpodobně sezónně poklesly. Ovšem nic, co by mohlo znamenat pokles celkové cenové hladiny.

Koruna si udržuje „slabší“ úroveň

Koruna proti euru v minulém týdnu stagnovala na slabší úrovni 27,06 CZK/EUR. Na kurz měly vliv pravděpodobně globální vlivy. Protože struktura HDP zveřejněná v pátek potvrdila dobrou kondici soukromé spotřeby (růst 0,9 %). Investiční aktivita mírně oživila, ale v meziročním srovnání zůstává ze zřejmých důvodů utlumená. Za zpomalením (revize růstu z 0,3 % q/q na 0,2 %) stojí menší nárůst přebytku zahraničního obchodu a nižší tvorba zásob.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).