Hlavní navigace

Dva v jednom: český a německý účet. Malá banka nemá moc konkurence

13. 2. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Německý účet založený v Německu a český účet založený v Česku. V jedné bance. Převody mezi nimi neplatíte, za účetní položky někdy také ne. Jen není s čím moc porovnávat.

Bydlíte v České republice, ale do práce jezdíte do Německa. Výplatu tak logicky dostáváte v eurech. Kam výplatu poslat a jak s penězi naložit? Anebo prostě chcete účet v zahraničí, ale nemáte moc času hledat banku, která jej vám milostivě založí.

Variant je několik. Můžete si založit německý účet a dostávat peníze na něj. Eura se vám samozřejmě hodí, můžete za ně nakoupit v Německu například potraviny nebo něco aktuálně potřebného. Jenže přece jen žijete v České republice a české koruny potřebujete také. Takže si můžete založit korunový účet v nějaké české bance a peníze z Německa se následně podle kurzu banky překonvertují na české koruny. V takovém případě ale zaplatíte poplatek za europlatbu, který sice může být nulový, ale může přijít na několik stokorun, viz článek Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč. Dát každý měsíc poplatek za příchozí výplatu v řádu několika set korun není zrovna příjemné.

Případně si můžete založit účet v cizí měně, kam vám bude pod eurovou složku chodit výplata a nadále s ní můžete nakládat podle pravidel toho konkrétního účtu. Ne vždy je to ale jednoduché a ne vždy dostanete k takovému účtu platební kartu, vše jsme popsali ve článku Kde si můžete založit účet v cizí měně.

Pokud vás ani jedna varianta nezaujala, máme pro vás ještě jeden tip. Můžete zkusit účet s názvem Giro-Doppel, který nabízí Raiffeisenbank im Stiftland (dále jen RB Stiftland). Vzhledem ke svým parametrům je aktuálně jediným takovým účtem na českém trhu.

Jediným blízkým konkurentem byla před 10 lety Waldviertler Sparkasse Bank (WSPK). Ta měla v nabídce tzv. Synchro účet. Účet bylo možné ovládat na všech pobočkách WSPK jak v ČR, tak i v Rakousku. Fungoval tak, že na jedné pobočce banky jste si otevřeli účet, kde jste podepsali současně smlouvu o účtu v ČR i v Rakousku, a poté jste mohli provádět platby v rámci EU z vašeho rakouského účtu, tuzemské platby z českého účtu a mezi sebou navzájem tyto dva účty dotovat. Synchro účet stál měsíčně v přepočtu 125 Kč a každá položka na rakouském výpisu stála cca 9 Kč, na českém účtu pak platily běžné české sazby WSPK. To je ale už historií, WSPK nabídku tohoto účtu zrušila.

Jeden v Česku, druhý v Německu

Pod názvem účtu Giro-Doppel se skrývá vedení dvou účtů, jeden je německý, druhý český. Účet si můžete založit buď v kamenné pobočce banky v německém Waldassenu, nebo na jakékoli pobočce v České republice, tedy v Chebu, Mariánských Lázních, v Plané u Mariánských Lázní nebo v Plzni. Účty mají svá vlastní internetová bankovnictví, ale jsou navzájem propojeny. Každý z nich má pak svá vlastní specifika a poplatky.

Německý bez poplatku za vedení

Za vedení německého účtu nezaplatíte měsíčně žádný poplatek. K němu dostanete platební kartu VR-Bank Card (bývalá „EC-Karte“, nyní Visa VPAY, nebo Maestro), za kterou také nic neplatíte. Za účetní položky, které v rámci tohoto účtu uděláte, rovněž neplatíte žádný poplatek.

Výběry z bankomatu se následně řídí tím, v jaké zemi a z bankomatu jaké banky vybíráte. Z bankomatu Raiffeisenbank im Stiftland v rámci Německa vybíráte vždy bez poplatku a počet výběrů není omezen. Pokud budete vybírat z ostatních raiffeisenek a volksbanek v Německu, pak prvních 5 výběrů v měsíci také neplatíte a šestý a každý další máte zpoplatněn – za 1 €. Z ostatních bankomatů po Německu platíte 1 % z vybírané částky, minimálně však 5 €. Pokud byste s touto kartou chtěli vybírat v zahraničí (například v České republice), zaplatíte také 1 % z vybírané částky a minimálně 5 €.

Platby u obchodníka jsou v Německu bez poplatku, ale při platbě německou kartou v Česku (tedy v korunách) 1 % z placené částky. Minimální poplatek přitom činí 0,77 € (platby do ekvivalentu 77 €) a maximální pak 3,83 € (platby v ekvivalentu 383 € a více).

Český účet volitelně a s poplatky

U českého účtu se už ale poplatkům nevyhnete a za vedení účtu měsíčně zaplatíte 30 Kč. Následně si můžete zvolit, jestli a jakou platební kartu chcete k českému účtu využívat. Platební karta Maestro vás vyjde na 25 Kč měsíčně. Platební karta MasterCard pak na 500 Kč ročně coby kontaktní platební karta a 600 Kč ročně za bezkontaktní platební kartu. U platební karty Maestro se poplatek účtuje měsíčně. U platebních karet MasterCard je ale poplatek účtován jednou ročně.

RB im Stiftland je poslední bankou na českém trhu, která používá německo-rakouský model účtování poplatků, a tedy i pojem účetní položka. Tou je jakýkoli pohyb na účtu bez ohledu na to, jak vznikl. Účetní položky pak platíte podle sazebníku banky. Za každou účetní položku zaplatíte 7 Kč. Výjimku tvoří trvalý příkaz, obrat z homebankingu, internetbankingu a plateb platební kartou, za které zaplatíte jen 2 Kč (takže každé použití karty vás stojí 2 Kč). Za zaslání výpisu poštou pak zaplatíte 20 Kč. Za výběr z účtu na pobočce zaplatíte 10 Kč, výběr z bankomatu se pak liší podle toho, z jakého bankomatu vybíráte.

Z bankomatu Raiffeisenbank im Stiftland za výběr neplatíte (resp. platíte účetní položku 2 Kč). Z bankomatů Československé obchodní banky si můžete vybrat za 8 Kč (+ 2 Kč) a z ostatních bankomatů pak za 25 Kč (+ 2 Kč). Pokud budete vybírat v zahraničí (třeba v Německu), zaplatíte 0,60 % z vybírané částky, minimálně však 60 Kč (+ 2 Kč).

Vysoký poplatek vás čeká, pokud účet zrušíte do 3 měsíců od sjednání. Zaplatíte totiž 1500 Kč.

Operace s účty

Velkou výhodou účtu Giro-Doppel je, že převody mezi vašimi účty jsou bez poplatku. Můžete tedy převádět eura z německého účtu na český, nebo opačně české koruny na německý účet a nezaplatíte nic. Počet těchto převodů není nijak omezen. Tím ušetříte za případné europlatby.

Při troše uvažování a plánování je navíc možné převést peníze tak, abyste v České republice neplatili německou kartou a naopak, a neplatili tak zbytečné poplatky.

Platby v rámci Evropské unie jsou rovněž bez poplatku, pokud je provedete z německého účtu. Musí se ale samozřejmě jednat o europlatbu, tedy platba musí být v eurech a musíte mít k dispozici platný IBAN.

V tabulce uvádíme kompletní přehled služeb a poplatků k tomuto účtu:

skoleni_15_4

NĚMECKÝ ÚČET Poplatek
Vedení účtu 0 €
Debetní karta 0 €
Účetní položky v rámci německého účtu (každý pohyb) 0 €
Výběr z bankomatů Raiffeisenbank im Stiftland v Německu 0 €
Výběr z bankomatů Raiffeisenbank, Volksbank a VR-Bank v Německu 5 výběrů za 0 €, pak 1 € za každý výběr
Výběry z bankomatů z ostatních bank v Německu 1 % z vybírané částky, min. 5 €
Výběry z bankomatu v zahraničí (tj. i v ČR) 1 % z vybírané částky, min. 5 €
Platba u obchodníka v Německu 0 Kč
Platby u obchodníka v ČR 1 % z placené částky, min. 0,77 € a max. 3,83 €
Europlatba 0 €
ČESKÝ ÚČET
Vedení účtu 30 Kč měsíčně
Debetní karta Maestro 25 Kč měsíčně (300 Kč ročně)
Debetní karta MasterCard kontaktní 500 Kč ročně (42 Kč měsíčně)
Debetní karta MasterCard bezkontaktní 600 Kč ročně (50 Kč měsíčně)
Účetní položka = pohyb na účtu (tj. příchozí platba, odchozí inkaso, vklad i výběr hotovosti apod.) 7 Kč
Trvalý příkaz, platba z homebankingu, internetbankingu a použití platební karty 2 Kč
Zaslání výpisu poštou 20 Kč
Výběr hotovosti na pobočce 10 Kč
Výběr z bankomatu Raiffeisenbank im Stiftland 0 Kč
Výběr z bankomatů ČSOB 8 Kč
Výběr z ostatních bankomatů v ČR 25 Kč

Výběr z bankomatu v zahraničí
0,6 %, min. 60 Kč
Europlatba 8 € (cca 250 Kč)
Převod mezi účty CZ->D, D->CZ 0 Kč
Poplatek za zrušení účtu do 3 měsíců od založení 1500 Kč

Domluvte se dopředu

Pokud si budete chtít účet Giro-Doppel sjednat, trvá jeho otevření přibližně 2 a půl hodiny. Kdybyste tedy přijeli na pobočku z jiného města a chtěli mít vše hotové za jednu návštěvu, museli byste tento čas strávit čekáním na pobočce, případně někde v okolí.

Banka ale nabízí alternativu. Dopředu se s ní můžete domluvit a poslat jí své údaje. Potom vše připraví a vy následně přijedete jen vše podepsat a účty vám otevřou okamžitě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).