Hlavní navigace

Názory k článku Důchod - co nás čeká? Nic moc!

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 2. 2004 8:41

    j (neregistrovaný)
    a bohužel nikde se nelze setkat se skutečně věcnými a promyšlenými návrhy na řešení čehokoliv.Snížit deficit? Ok, ale jak, jaké to bude mít synergické dopady dopady, jak to bude souviset právě např. s důchodovými fondy, obratem MT, zamšstnaností atd? Reforma státní správy a úspory ve státní správě? Kde začít? Snad u skutečného právního státu, u kvalitních právních norem, odborného a dobře (tržně) oceněného managementu státní správy? A co s důchodci? Nechají si líbít snižování své životní úrovně po 40 letech práce? Omezíme jejich volební právo? Hmmm?
  • 19. 2. 2004 21:17

    Petr Bukač (neregistrovaný)
    Ono téma reformy veřejných financí jinak než v poměrně obecné rovině na rozsahu daném cca 4 000 znaky rozebrat nejde. Samozřejmě, že je třeba se zabývat konkrétními věcmi a ne jen obecnými radami typu, že je třeba podpořit rozvoj ekonomiky a snížit náklady na státní správu. Jinak se domnívám, že je dost jedno, kde se začně, hlavně aby se skutečně začalo a hlavně dospělo k alespoň dílčím konkrétním výsledkům. Jak skončily akce jako třeba čisté ruce? Jaká je vymahatelnost práva? Jak dopadla reforma soudnictví? atd. atd.
    Omezovat volební právo důchodců - proč? Stačí zvýšit věk odchodu do důchodu na 75 let a důchodu se průměrný český muž vůbec nedožije! Ona otázka nestojí, zda si důchodci něco nechají nebo nenechají líbit, ale jaké jsou možnosti řešení. Domnívám se, že neúměrné zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu je stejně špatné řešení jako zvýšení daní. Myslím, že dokonce daleko větší odpor by vzbudilo, kdyby každý ekonomicky aktivní jedinec musel ze svých daní kromě nákladů na fungování státu uživit ještě jednoho celého důchodce. Podle mě není jiné cesty, než jednoznačně posílit odpovědnost každého za zabezpečení se na stáří.
  • 18. 2. 2004 22:40

    lada (neregistrovaný)
    Pekne napsany clanek. Skoda, ze se nam stejnym zpusobem neprijemnou pravdu neodvazi sdelit i politici, dokud je jeste cas. Mnoho lidi stale nechce pochopit, ze duchody budou tak maximalne polovicni nez na jake jsme zvykli. Privital bych nejakou tabulku zemi podle porodnosti. Nevite o nejake civilizovane zemi, ve ktere nemaji tyto problemy a ve ktere prijimaji emigranty?
  • 19. 2. 2004 21:02

    Petr Bukač (neregistrovaný)
    Děkuji. Myslím, že skutečně zásadním problémem je, že se politici handrkují o to, zda více či méně zdanit plenky a jiné detaily a smysl celé reformy uniká. Domnívám se, že pokud si lidé neuvědomí, že v podstatě není jiné řešení, než radikální reforma, reforma nebude. Nebude-li reforma, dnešní třicátníci si důchodu moc neužijí. Čím bude hůř, tím víc budou slyšet hlasy, že před revolucí bylo lépe. Takže fakt nechápu na co politici ČSSD čekají. Jinak problémy s porodností nemají třeba v Číně, Indii, Bangladéši, většině zemí v Africe atd. Emigraci tam bych ale vcelku nedoporučoval. Emigranty přijímá i leckterá ekonomicky vyspělá země, ale zájem má jen o vysokoškolsky vzdělané, mladé, zdravé, tedy zkrátka perspektivní lidi. Hůř než u nás jsou na tom s porodností jen ve Španělsku a Itálii, podobně pak třeba v Německu.
  • 19. 2. 2004 13:00

    PC (neregistrovaný)
    Stát po nás chce více dětí, aby někdo vydělával.
    A já se ptám: copak dnes nestojí a nebudou stát lidi na úřadu práce? Lidí je podle tohoto ukazatele ještě moc. Vláda musí nejdříve zajistit pracovní příležitosti a když bude zvyšovat daně, tak ty investory asi nepřiláká. A rodiny s dětmi? Mateřský příspěvek? To je jiné téma - taky veselé.
  • 20. 2. 2004 6:57

    Patrik Chrz (neregistrovaný)
    Možná je spíš problém v tom, že zatímco dříve stačilo na uspokojení potřeb sta lidí třeba sedmdesát "pracujících", dneska je to dejme tomu padesát.
    Takže je úplně jedno, kolik přijde emigrantů, nebo kolik se narodí dětí, nezaměstnanost v procentech bude plus mínus stejná, pokud se nezvýší spotřeba (=budou potřeba další lidé, kteří by jí uspokojili). Ta se nemusí zvýšit jenom fyzickým množstvím, ale třeba i spotřebou výrobků náročnějších na výrobu (např. proto že jsou ekologičtější, trvanlivější, hezčí ... ).
  • 20. 2. 2004 9:32

    Michal (neregistrovaný)
    Statisticky je sice vykázáno více než 10% nezaměstnaných, ale ti lidé jsou evidováni pouze půl roku, pak spadají do děravé sociální sítě (co se o ní vykládá, jak je štědrá, ale zkuste z ní žít se dvěma dětmi třeba pět let!) a UŽ NEJSOU EVIDOVÁNI JAKO NEZAMĚSTNANÍ! Problém se jen posunuje: řada nezaměstnaných tak dneska žije na sociálních dávkách, ale ti lidé stárnou a postupně se posunují k důchodovému věku. Pak vykáží malé celoživotní výdělky, dostanou malé důchody a zbytek jim stát zase vesele dorovná ze sociálních dávek. A problém se jen posunul o několik let dopředu.
    Přitom řešení existuje: nebrečet, že státy EU chrání svůj pracovní trh a znemožňují práci našich pracovníků Kdo tam pracovat chce, tak tam stejně pracovat bude. Proč budeme podporovat migraci? Koho? Těch lidí, co něco umí? Ale ty přece potřebujeme tady! Emigraci vysokoškoláků, znajících jazyky a majících vědomosti? Vždyť jsme do nich investovali, tak proč je chceme nutit k odchodu? Je třeba spíš podpořit náš trh, naše podnikatele, nedoprošovat se, jestli k nám někdo přijde a za jakých podmínek, výhodnějších než pro naše tuzemské podnikatele. Jenže to vláda nevidí. Za pár let tu tato vláda nebude a ten bordel zas bude vylizovat někdo jiný (a my ho platit z našich daní).
  • 21. 2. 2004 8:51

    Fredy (neregistrovaný)
    Tak pod to bych se podepsal. Proč nedělají politici ČSSD reformu na které bychom se možná shodli? Prostě nemohou. Nesnažme se některým lidem podsouvat naše myšlenky, náš program. Oni to prostě nepřijmou. Všude ve světě jsou socdemácké vlády rozhazovačné, zdánlivě sociální, ale v podstatě proti vlastním lidem, proti jejich budoucnosti. Jediné řešení je změna vlády a to pokud možno, co nejdříve. Toto vše je jen začátek, deficit je čím dál vyšší spolu s přáním dalšího rozhazování, dalších nesplněných přání. Mnozí, kteří se ještě nedávno kasali, že radí vládě (Pavel Kohout a další), jak tu reformu realizovat, tak dnes mlčí. Pochopili, že s čerty, s tváří andělů, se dostaneme zase jen do pekla. I kdyby tato cesta byla lemována dobrými skutky. Je třeba pochopit, že nikoliv jména, tváře a úsměvy jsou špatné, ale cesta. Musíme změnit cestu. To, co tady mnozí požadují, tak má ve svém programu ODS. Přečtěte si jejich program Modrá cesta. Není tam sice vše, tak jak bych ti představoval, ale cesta je to správná. Možná mám k některým lidem z této strany výhrady, ale nyní mě zajímá program. A ten vidím, jako dobré (možná poslední) východisko ze současné krize.
  • 21. 2. 2004 9:55

    Petr Bukač (neregistrovaný)
    Nechci zabřednout do politické diskuse, ale osobně hodnotím situaci méně jednoznačně. Spíš mám dojem, že to nejlepší pro politiky a nejhorší pro občany je neustálé střídání vlád z levé a pravé části politického spektra. Každá vláda nejdřív lamentuje, že přebírá stát, ekonomiku, zákony atd. v zoufalém stavu a bude trvat roky, než se stav napraví. Každý volební program vypadá skvěle, ale pak příjde tvrdá realita a politické handrkování a všechny strany se pak nějak dohodnou. Uzavírají se koaliční nebo dokonce opoziční smlouvy, které se vypovídají dle politické potřeby před volbami současně s vynášením spousty špíny na bývalé (opo)spojence. Co sakra brání silné opoziční straně představit svou alternativu pro řešení důležitých problémů už v době, když je opoziční? Může přece předstoupit před lidi a srozumitelně jim své řešení vysvětlit - tak by se podle mě měli získávat voliči! ČSSD zrovna nemiluji, ale ODS mě zklamala snad ještě víc. Konkrétně: celá kupónová privatizace provedená stylem snesem majetek na hromadu a pak na chvíli zhasnem (pan prezident tenkrát dokonce prohlásil, že nezná špinavé peníze, protože je neumí odlišit od těch čistých!!!. Jak si pak třeba vysvětlit ty tanečky kolem volby prezidenta, kdy dlouhou dobu ODS hlásí, že přímá volba je ni skutečně (ale skutečně) naprosto nepřijatelná, ale jen do té doby, než se zjistilo, že by na ní šlo vydělat. Další a snad největší zklamání bylo, když ODS dlouho ohlašovala, že přijde s vlastní alternativou ekonomické reformy a nakonec pouze prohlásila, že návrhy ČSSD jsou sice špatné, ale své vlastní návrhy představí až když vyhraje volby. Ve zkratce jsem se možná dopustil zkreslení, ale význam snad zůstal zachován. Domníváte se snad, že běžný občan bude brouzdat po internetu a sledovat stránky s programem jakékoliv politické strany nebo si analyzovat politické debaty?! Nikoliv, radši si koupí Blesk a pustí Novu. Informace je potřeba lidem naservírovat pod nos tak, aby je získali pohodlně a přitom je pochopili. Pak je možno se seriózně zabývat reformou. Ono je hrozně lehké říkat, že se něco dělá špatně, ale těžké je vysvětlit, jak by se to dělat mělo a přesvědčit o tom lidi. Osobně se domnívám, že předčasné volby a koneckonců ani ty řádné v podstatě nic moc nevyřeší. Asi tu nebude dostatečná parlamentní většina jedné strany, aby si mohla prosadit svůj program bez dohod s dalšími. Mimochodem, tohodle řešení bych se trochu bál, protože vláda jedné strany už tady byla a arogance moci se pak těžko zvládá. Kudy z toho ven? Dobrá rada drahá! Doufám aspoň, že ti, kteří dnes slibují radikální reformu - a patrně příští volby vyhrají - reformu skutečně provedou.
  • 23. 2. 2004 18:41

    Fredy (neregistrovaný)
    V mnohém máte pane Bukači pravdu. Naprosto souhlasím s tím, že volební program se musí umět prodat. Ne pár dnů před konáním voleb, to už je pozdě. Tam se dají používat jen líbivá slova a hesla, nikoliv seriózní ekonomické rozbory, analýzy a na to sestavené cesty, jak vše řešit. Rovněž má spoustu výhrad k ODS, ale znáte jiné řešení? Osobně vidím jedinou cestu a tou je skutečná reforma, třeba z části po vzoru Slovenska. Můžeme se Slovensku vysmívat, můžeme jejich reformu kritizovat a zpochybňovat, ale co tím docílíme? Nic, jen to, oni ji skutečně dělají a mi o tom jen kecáme. Každému doporučuji si nejdříve přečíst program ODS a pak o něm diskutovat. A myslím si že je co dopracovávat.

    Každopádně je to dobré řešení, ale není to všelék. Pro naší republiku by bylo nutno to ještě dopracovat. Tzv. "Modrá šance" z dílny ODS má mnoho nedostatků. Pan Tlustý zapomněl na jeden z největších problémů naší ekonomiky a to je vysoká cena práce. To 15% rovná daň nevyřeší. Vysoká cena práce má za následek to, že je vysoká míra nezaměstnanosti, že zaměstnavatelé upřednostňují zahraniční pracovní sílu, že se hojně využívá tzv. Švarc-systém, že se používá minimální mzda a zbytek na ruku, ale hlavně to brzdí rozvoj hospodářství. A to vše proto, že každá pracovní síla "stojí" zaměstnavatele přibližně dvojnásob čisté mzdy. Pokud zaměstnavatel chce vytvořit nové pracovní místo a dotyčnému dát 15.000 Kč v čisté mzdě, tak musí kalkulovat měsíčně s částkou 27.000 až 30.000 Kč. To je jeho "teoretická" hrubá mzda. Nebo-li zaměstná jednoho, ale zaplatí skoro dva. Celá reforma musí být navzájem více provázána. Kromě rovné daně by bylo nutno řešit ještě následující oblasti:

    1.) Snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Ušetřené peníze ponechat zaměstnavatelům a zaměstnancům. Větší odpovědnost za vlastní budoucnost přenést na občany.

    2.) Konečně vyřešit penzijní reformu s tím, že bude každému garantován minimální důchod a to ostatní bude záležet na každém z nás.

    3.) Snížení počtu ministerstev z 15 na 7. (určitý náznak je již uveden v Modré šanci)

    4.) Zredukování státní správy o 50% a postupně každý další rok o 10% na stav, který má dnes na příklad Švýcarsko.

    5.) Úprava zákoníku práce (případně jeho zrušení), kde se zruší ochranářská část zaměstnanců, která brání většímu zaměstnávání a de facto působí proti nim.

    6.) Zjednodušení veškeré administrativy, spojené s podnikáním a její soustředění do jednoho úřadu. Nebo-li podnikatel bude mít jeden styčný úřad, kde vyřídí vše a ostatní si zařídí státní správa sami mezi sebou.

    Asi by toho bylo ještě více. Zrovna tak úvaha o tom, proč 15% a ne třeba 10%?
  • 24. 2. 2004 9:14

    LK (neregistrovaný)
    Já bych k této politické debatě jen dodal, že vycházet z programu nějaké partaje je velmi ošidné. Když byla ODS u moci, všichni měli možnost sledovat, co ze svého programu opravdu dělala a co ne. Program je jen lákadlo na lidi, pak se to vždy udělá tak, jak je pro současnou garnituru nejvhodnější, a bude se to vymlouvat, že to nešlo kvůli koaličním partnerům.
  • 23. 2. 2004 14:39

    Michal (neregistrovaný)
    No vida, jak se scházíme! Fredy je pravičák, já střed a ten názor o počtu nezaměstnaných jsem četl v komunistických Haló novinách, kam to psal některý z jejich čtenářů. A všichni si tu rozumíme! Tak o čem se xakru neustále dohaduje vláda a parlament? O korýtkách! Jestli zůstane opilec v parlamentu, který partajník dostane teplé místo v EU (nebo v ČSA, ono je to koneckonců jedno), jestli se bude nebo nebude v parlamentním bufetu čepovat alkohol (zkuste to u prvního zaměstnavatele a jste v cukuletu na dlažbě). Pokud se budou hoši tahat o korýtka v českém parlamentu, je to špatné, ale ještě se to dá snést. Horší to bude, až se naše nesvornost dostane před EU. Ono stačila už volba posledního prezidenta. ČSSD měnila barvy jako podrážděný chameleón a tahala jednotlivé kandidáty z klobouku takovou rychlostí, že Bob s Bobkem jen tiše záviděli. Teď demise Kužvarta. Všichni komisaři, co jsou navržení, jsou zase jen partajní kandidáti, bez ohledu na zkušenosti, znalosti a odbornou erudici. Co chceme v EU dosáhnout? Proboha, tam chtějí odborníky, ne naše plané stranické rozmíšky! Nechci se dožít okamžiku, kdy se v EU budeme za naše představitele hluboce stydět, ale budeme se bát udělat ještě jednu revoluci.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).