Hlavní navigace

Druhý pilíř láká na nízké nebo nulové poplatky. Fondy tak nakoupíte levně

15. 5. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Vláda chce přijít s kampaní a uvažuje i o změně podmínek fungování druhého pilíře. Penzijní společnosti ale nečekají a vyrazily s motivačními akcemi na podporu důchodového spoření.

Za první čtyři měsíce letošního roku do druhého pilíře důchodového systému vstoupilo necelých 32 000 lidí. Penzijní společnosti očekávaly větší zájem. Na jaké akční nabídky se snaží klienty nalákat?

Realita hluboko pod plánem

Za první třetinu roku je ve druhém pilíři evidováno 31 985 klientů. Jak vyplývá ze statistik Asociace penzijních fondů ČR, tempo přibývání nových účastníků fondů se zrychluje. Na to, aby se splnily původní plány, které počítaly s půl milionem klientů za první půl rok, to ale zdaleka stačit nebude.

Během prvního měsíce penzijní společnosti ve druhém pilíři přivítaly celkem 4624 lidí. Na konci února mělo smlouvu uzavřeno 13 506 klientů, v březnu 22 375 a na konci dubna se celkové číslo dostalo na zmíněných necelých 32 000 klientů. Duben tedy zaznamenal nejvyšší přírůstek, celkem 9610 smluv.

Ke konci prvního pololetí se dá očekávat, že kvůli masivnějšímu tlaku samotných penzijních společností i kvůli nutnosti se rozhodnout v případě starších 35 let, počet účastníků druhého pilíře vzroste výrazněji. Přesto se nedá mluvit o žádném úspěchu. 

Vláda plánuje reformu dál podpořit informační kampaní, na kterou vyčlenila 20 mil. Kč. Osobním přístupem se snaží motivovat i premiér Petr Nečas, který oznámil svůj vstup do druhého pilíře. Otázkou je, zda nepřichází tato podpora s křížkem po funuse. 

První vlaštovka o změně pravidel?

Právě chabý zájem podnítil členy vlády uvažovat o změnách pravidel fungování druhého pilíře. Podle článku, který před časem vydala MF DNES, zástupci ministerstva financí a ministerstva práce a sociálních věcí uvažují, že by lhůtu pro vstup do druhého pilíře pro zájemce starší 35 let prodloužili. Podle nynějších diskusí by sem mohli začít vstupovat znovu od příštího roku. Kromě toho by účastníci fondů měli možnost z nich i vystoupit. 

Žádná jasnější stanoviska se o těchto změnách do konce pololetí z ministerstev pravděpodobně nedozvíme, aby si pětatřicátníci a starší svůj vstup nerozmýšleli ještě déle. 

Pokud se ale situace významně nezlepší, dá se očekávat, že vláda bude chtít tuto možnost prosadit. Penzijní společnosti mají totiž dva roky na to, aby nasbíraly 50 tis. klientů. V opačném případě by musely přestat produkty druhého pilíře nabízet.

Toho se penzijní společnosti nebojí, stejně jako věří, že případná nová levicová vláda druhý pilíř nezruší. Ačkoli dříve členové ČSSD s jistotou prohlašovali, že přijde-li strana k moci, pilíř zruší úplně, poslední dobou už není rétorika směrem k penzijní reformě tak černobílá a připouští i úpravy druhého pilíře.

Kolik mají jednotlivé penzijní společnosti klientů a kdo vstupuje do druhého pilíře se dočtete v článku Do druhého pilíře zatím vstupují ti bohatší a odvážnější

Akční nabídky hlavně formou odpouštění poplatků

Samotné penzijní společnosti chtějí svými akčními nabídkami podpořit zejména argument, že oproti podílovým fondům se druhý pilíř vyplatí zejména kvůli zákonem regulovaným poplatkům. Většina z nich tak pro letošek nebo lišácky pouze pro první pololetí odpouští některé poplatky.

Allianz penzijní společnost

Allianz penzijní společnost akční nabídky v současné době nenabízí. V sazebníku poplatků důchodovému spoření můžeme najít poplatek za obhospodařování fondů ve dvojí výši. Ta první je označena jako aktuální a dále pak maximální dle statutu u Fondu státních dluhopisů 0,3 / 0,3 %, u Konzervativního fondu 0,3 / 0,4 %, u Vyváženého fondu 0,4 / 0,5 % a u Dynamického fondu 0,5 / 0,6 %. Za zhodnocení prostředků je pak aktuální úplata ve výši 0 a kromě Fondu státních dluhopisů (kde je poplatek nulový) pak u všech fondů maximálně 10 %. 

Za zaslání mimořádného výpisu, častější změnu strategie nebo za vydání daňového potvrzení neplatíte poplatek žádný. 

Česká spořitelna – penzijní společnost

Česká spořitelna – penzijní společnost prodloužila své poplatkové prázdniny z konce prvního pololetí až do konce letošního roku. Neúčtuje tedy zatím poplatek za obhospodařování a zhodnocení majetku.

Nic nezaplatíte ani za mimořádný výpis, častější změnu strategie a vydání daňového potvrzení.

Od 1. ledna 2014 by pak měly být poplatky za obhospodařování fondů nastaveny stupňovitě jako 03 – 0,6 % z průměrné roční hodnoty fondového vlastního kapitálu. Úplata za zhodnocení pak bude činit (kromě Důchodového fondu s 0 %) 10 % ze zhodnocení. 

Za zaslání mimořádného výpisu zde zaplatíte 28 Kč, za častější změnu strategie 200/500 Kč (bez přeinvestování/s přeinvestováním) a za vydání daňového potvrzení 28 Kč. 

Využijete druhého pilíře a vyvedete si část sociálního pojištění do penzijního fondu?

ČSOB Penzijní společnost

ČSOB připravila pro klienty akci, kdy v případě, že uzavřou smlouvu o spoření ve druhém pilíři na pobočce ČSOB, si budou moci vybrat jednu z nabízených výhod. Jedinečnou možnost zajistit se na stáří a ještě k tomu ušetřit na dalších produktech. Pokud klient uzavře smlouvu ve druhém pilíři na pobočce ČSOB, tak si bude moct vybrat jednu z nabízených výhod. Kampaň „Melounová penze“ potrvá do konce června. 

Z výhod máte na výběr například sjednání spořicího účtu se zvýhodněnou sazbou 1,8 % na 1 rok, jednorázovou investici se slevou ze vstupního poplatku do výše 1000 Kč nebo bezplatné pojištění pro případ hospitalizace na 1 rok. 

Penzijní společnost vyhlásila také poplatkové prázdniny, kdy je „úplata za obhospodařování majetku za rok 2013“ bez poplatku. V příštím roce jsou tyto poplatky nastaveny jako 0,3 % u Fondu státních dluhopisů (poplatek za zhodnocení je 0 Kč), 0,4 % u Konzervativního fondu, 0,5 % u Vyváženého fondu a 0,6 % u Dynamického fondu.

Poplatek za zhodnocení kromě Fondu státních dluhopisů činí vždy 10 %. Za vydání daňového potvrzení a zaslání mimořádného výpisu neplatíte nic. Za častější změnu strategie pak 100 Kč.

KB Penzijní společnost

KB Penzijní společnost v roce 2013 neúčtuje poplatky za správu a za zhodnocení prostředků ve druhém pilíři. Pro příští rok výši těchto poplatků stanoví do konce letošního října. 

I poplatek za vícenásobnou změnu strategie spoření v průběhu roku je pro letošek nulový a jeho výše pro příští roky zatím není známa. Za zaslání mimořádného výpisu zaplatíte 100 Kč a daňové potvrzení vydá penzijní společnost bezplatně.

Penzijní společnost České pojišťovny

Penzijní společnost České pojišťovny letos vyhlásila poplatkové prázdniny pro úplatu za obhospodařování fondů i za zhodnocení prostředků. Od příštího roku zaplatíte za obhospodařování majetku stupňovitě 0,3 – 0,6 % dle druhu fondu, jak stanovuje zákon, a za zhodnocení majetku 10 % (vyjma Fondu st. dluhopisů). 

Za zaslání mimořádného výpisu si bude penzijní společnost účtovat poplatek ve výši účelně vynaložených nákladů – výše není přesně stanovena. Za vydání daňového potvrzení na portálu nevyžaduje poplatek a za častější změnu strategie naúčtuje vždy 500 Kč.

Tato penzijní společnost nabízí také Garanci vkladů. Klientům po první tři roky při sjednání určitého produktu garantuje, že vklad nepoklesne pod původní výši. V opačném případě rozdíl za tyto tři roky doplatí. Sjednat ji můžete do konce června.

dan_z_prijmu

Raiffeisen penzijní společnost

Raiffeisen penzijní společnost neúčtuje od počátku fungování druhého pilíře žádný poplatek za správu majetku. Platnost není omezena žádným termínem, sdělil serveru Měšec.cz mluvčí Tomáš Kofroň.

Poplatek za zhodnocení prostředků si penzijní společnost účtuje ve výši 10 % z výše zhodnocení. Výjimkou je Důchodový fond státních dluhopisů, kde je poplatek nulový. Za zaslání mimořádného výpisu zde zaplatíte 50 Kč a za častější změnu strategie spoření (než jednou ročně, kdy je ze zákona bezplatná) zde zaplatíte 500 Kč. Za vydání daňového potvrzení zde neplatíte žádný poplatek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).