Hlavní navigace

Drobní podnikatelé obtížně hledají pracovní síly

19. 7. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Situace na trhu práce se stále zlepšuje. Před dvěma lety se o jedno pracovní místo ucházelo průměrně devět adeptů, v loňském roce to bylo už jenom 5 lidí a v současnosti na jedno místo připadají pouze 3 kandidáti. Tuzemská nezaměstnanost klesla na svoje minimum od roku 1998, a to na 6,3 %. Tyto dobré zprávy však mohou komplikovat život malým firmám a podnikatelům.

Nikdo nepochybuje o tom, že česká ekonomika hlásí pozitivní čísla. Průměrná hrubá nominální mzda dosáhla v 1. čtvrtletí 2007 hodnoty 20 399 Kč, v meziročním srovnání činil přírůstek 1 481 Kč. Relativně tedy vzrostla nominální průměrná mzda o 7,8 % a když uvážíme, že růst spotřebitelských cen dosáhl úrovně za uvedené období hodnoty 1,5 %, reálná mzda tedy vzrostla o 6,2 %! Česká koruna je stabilní, láme vůči světovým měnám historické rekordy a míra inflace se bezpečně pohybuje v inflačních cílech Centrální banky.

Ovšem jaký je v takové situaci stav na trhu práce? Ze šetření Hospodářské komory České Republiky, které prováděla letos na jaře mezi malými, středními i velkými tuzemskými zaměstnavateli, vyplývá, že téměř 40 procent podnikatelských subjektů pociťuje zásadní potřebu dalších pracovních sil. To znamená, že opět vzroste konkurence na straně poptávky na trhu práce, což dále povede k růstu mezd a tím ke zvýšení nákladů zaměstnavatelů. Otázkou však zůstává, do jaké míry budou schopní tento trend vydržet drobní podnikatelé a malé firmy, když svými dispozicemi nemají šanci konkurovat velkým podnikům nebo zahraničním investorům.

„Přes tři měsíce sháním do svého podniku zodpovědnou osobu pro výpomoc s provozem firmy. Jde hlavně o léto, kdy je nejvíc práce. Nabízel jsem uchazečům 15 000 Kč čistého měsíčně s tím, že si budou moci velice dobře přivydělat v závislosti na úspěšnosti prodeje a přes zimu budou mít tři měsíce placené dovolené. Myslíte, že jsem někoho našel?, ”usmívá se ironicky Kamil Tyrychtr, podnikatel provozující malé zahrádkářství v Libereckém kraji.

Jako hlavní příčiny nemožnosti sehnat vhodného adepta na danou pracovní pozici vidí Tyrychtr slabou časovou flexibilitu uchazečů a také obrovskou konkurenci na trhu práce v severočeském regionu. „Taková mladoboleslavská Škodovka nabídne dělníkovi mzdu převyšující český průměr a stálou pracovní dobu, což já nabídnout nemohu,” stěžuje si. „Samozřejmě že jsem zkusil využít i služby úřadu práce, kvalifikačně by tu práci adepti zvládali, ale když jsem řekl, co budu od nich v práci vyžadovat, tak se začali vymlouvat, že by to jejich zdraví neuneslo a pracovní nabídku raději zamítli. ”Na otázku, jak by tedy navrhoval situaci řešit, odpovídá severočeský podnikatel celkem razantně: „Pustit na trh práce Ukrajince a Rusy, co umějí makat!”

Zkušenost s obtížným hledáním pracovních sil potvrzuje i prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek, který pro ČTK uvedl: „Firmám se naplňovat volná místa nedaří, není to ale jejich chyba.” Poptávka po kvalifikovaných i nekvalifikovaných zaměstnancích prý stále převyšuje poptávku po práci, a to bez ohledu na vývoj nezaměstnanosti. Paradoxně i v nejproble­matičtějších regionech jsou na práci najímáni zaměstnanci z Polska, Slovenska a dalších států. „Nedostatečná kontrola vede k tomu, že si podle některých odhadů až polovina nezaměstnaných přivydělává načerno. Stále u nás navíc přetrvává stav, kdy se kvůli štědrému sociálnímu systému vyplácí nepracovat, ”podotkl Drábek.

Opačný názor má však analytik úřadu práce Mladá Boleslav pan Lubomír Kiš, který pro server Měšec.cz sdělil: „Podnikatelé v našem regionu nemají závažný problém sehnat kvalifikovanou pracovní sílu. Nedostatek kvalifikovaných pracovníku z řad občanů ČR nahrazují náborem zahraničních zaměstnanců (EU nebo třetí země). ”

skoleni_15_4

Pozitivní zprávy hlásí téměř všechny úřady práce v republice, za poslední tři roky zaznamenávají stejný trend: nárůst volných pracovních míst a pokles celkového počtu uchazečů. Potěšující je i fakt, že k růstu investic, a tedy i volných pracovních míst dochází i v lokalitách, které byly známé svou depresivní výší nezaměstnanosti. „Poptávka zaměstnavatelů po pracovní síle měla od druhé poloviny roku 1978 až do konce roku 2005 převážně klesající trend. K 30. 6. 2005 bylo pouze 340 volných pracovních míst, ke stejnému datu v roce 2006 už to však bylo 742 a letos bylo nabízeno 1569 pracovních pozic,” popsal náladu na trhu práce v Karvinském okrese pan Ján Rychlý, zprostředkovatel Úřadu práce Karviná.

V ekonomické realitě není ovšem nikdy možné dosáhnout úrovně, kdy by všechny hospodářské subjekty najednou těžily z dané pozitivní situace, jakou můžeme pozorovat u nás v republice. Nezaměstnanost klesá a průměrná mzda stoupá, což určitě potěší celou stranu nabídky pracovního trhu. Ale na straně poptávky dokáží držet krok s trendem spíše kapitálově silně vybavení zaměstnavatelé, kteří si mohou dovolit najmout kvalitnější, a tedy pochopitelně i dražší zaměstnance než jejich menší konkurenti.

Ohrožují podle vás velké podniky nabídku lidských zdrojů pro drobné podnikatele?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktor. Peter Bayer je studentem Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné, obor finance, v němž se taky hodlá uplatnit i po absolutoriu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).