Hlavní navigace

DPH 2013: Nejistota ublíží ekonomice víc, než sebelepší nastavení daně

25. 10. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Další možná podoba DPH na stole. Ani sebelepší schválený návrh ale možná nedokáže napravit škody, které napáchá v ekonomice současná nejistota.

Jak už jsme vás před časem informovali, vládě se kvůli šesti členům ODS nepodařilo prosadit úsporný balíček. O plánovaných opatřeních si můžete více přečíst v článku Kalkulačka: jak se změní vaše mzda v roce 2014?

Příští hlasování o zmiňovaných opatřeních už bude spojeno s hlasováním o důvěře vládě. Jak už jsme zmiňovali, do té doby si nikdo nemůže být jistý, zda se vládě podaří balíček prosadit a DPH se tak v příštím roce zvýší na 15 a 21 % nebo vláda padne a v roce 2013 dojde ke sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty na 17,5 %. Více si přečtěte v článku DPH v roce 2013 nejistá: Zdraží jenom něco nebo úplně všechno?

Jak ale ukázaly poslední dva týdny, není to zdaleka konec tragikomického budování nejistoty nad českými daněmi. 

Divadlo pokračuje

Premiér Petr Nečas minulý týden seznámil ODS s kompromisním návrhem daňového balíčku, který by sice zvýšil spodní sazbu DPH ze 14 na 15 %, ale horní sazbu by ponechal beze změny na 20 %. Procentní bod, o který by se horní sazba nezvýšila, by pro rozpočet znamenal výpadek příjmů kolem 10 mld. Kč. Tzv. milionářská daň neboli solidární příplatek by podle nového návrhu měl platit jen příští rok. 

Revoltující poslanci z ODS ale odmítli podpořit i tuto verzi a chtějí přijít s vlastním návrhem. Poté, co neuspěl ani Nečasův kompromis, ministr financí Miroslav Kalousek prohlásil, že sněmovnu požádá o stažení návrhu státního rozpočtu a připraví nový. Podle Kalouska není možné, aby byl schvalovaný návrh rozpočtu opřen o legislativu, která zjevně nebude platit.

Nový návrh státního rozpočtu tak bude reflektovat, že ODS neprosadila změny legislativy, což se odrazí na výdajích států. Kalousek přitom znovu zdůraznil, že nebude předkládat návrh rozpočtu, který by měl vyšší deficit než 3 % HDP, aby bylo možné ukončit řízení o nadměrném schodku, které s Českou republikou vede Evropská komise. 

Rebelové z ODS chtějí navrhnout vlastní verzi úsporného balíčku, který by neobsahoval žádné zvyšování daní. Sazby DPH by podle nich měly zůstat na 14 a 20 %, nezaváděla by se tzv. milionářská daň, nezdaňovali by pracující důchodci a živnostníci by mohli s paušálem i nadále uplatňovat odpočet na dítě a na vyživovanou manželku. 

Ve druhém čtení se tedy sešly návrhy na ponechání stávající sazby DPH a na zvýšení pouze spodní sazby DPH. Další pozměňovací návrhy přišly ze strany Věci veřejné. Michal Babák navrhoval, aby zdanění lidí s příjmy nad 100 000 Kč měsíčně bylo zvýšeno ze 7 na 8 % a aby se do balíčku implementovalo i snížení spotřební daně z nafty o dvě koruny na litr.

skoleni_15_4

Ke třetímu čtení balíčku by se mohli poslanci dostat příští středu. Šéfka dolní komory Miroslava Němcová v pořadu Otázky Václava Moravce uvedla, že aby se stihly legislativní lhůty a balíček mohl i s rozpočtem začít platit od začátku roku, je nutné balíček schválit nejpozději 7. listopadu. 

Přežije Nečasova vláda daňový balíček?

Estráda, která není vtipná

V současnosti jsou tedy ve hře čtyři varianty

  • s jednotnou sazbou ve výši 17,5 %, 
  • zvýšené sazby 15 a 21 %, 
  • kompromisní 15 a 20 % anebo 
  • DPH v podobě, která platí dnes a jak ji chtějí rebelové z ODS, tedy ve výši 14 a 20 %. 

Kdyby tato situace nebyla k pláči, byla by určitě k smíchu. Kromě toho, že politici nejsou schopni dosáhnout konsenzu, je ale situace vážná proto, že firmy ani lidé nevědí, jaká DPH bude příští rok platit. Ideální by naopak bylo, kdyby s nějakou možností mohli počítat i na pár let dopředu. Nejen že se konkrétní podobu DPH dozvíme pravděpodobně až ke konci roku. Dál si totiž nemůžeme být jistí, jak dlouho v této výši zůstane. Nejistotu zvyšují výsledky voleb, velice nejistá pozice vlády i těžko odhadnutelné kroky opozice, která dost možná vyhraje příští parlamentní volby.

Nejistota škodí ekonomice

Stav permanentní nejistoty v daňové oblasti neprospívá ekonomice a může jí uškodit víc, než nevhodně odhlasovaný návrh výše samotné DPH. Pokud si totiž spotřebitelé ani firmy nejsou jistí, co v příštím roce očekávat, zaujmou opatrný postoj. Opatrný zejména ke svým peněženkám a rozpočtům a ještě více utlumená domácí poptávka je to poslední, co česká ekonomika potřebuje.

Co je nejzásadnější, je nejistota, kterou vláda vysílá do zbytku ekonomiky a zvyšuje tak celkovou nervozitu. To následně negativně ovlivňuje očekávání firem a domácností, zvyšuje jejich opatrnost u investic a spotřebních výdajů a dál brzdí domácí poptávku. Větší dopad mohou mít tedy všechny zmatky a nejasnosti, než přímý dopad samotného opatření, potvrdil serveru Měšec.cz hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář s tím, že nejlepší varianta by bylo nezvyšování daní, jejich zjednodušení a hledání škrtů a úspor na straně výdajů. 

Současná nejistota kolem budoucnosti sazeb DPH je horší pro komerční než spotřebitelskou sféru. S častými a rychlými změnami daní se musí mírně měnit i strategie a plány společností, a pokud vládne nejistota ohledně budoucnosti, přináší to samozřejmě i nejistotu do hospodaření firem, uvedl pro server Měšec.cz také Petr Gapko, analytik z GE Money Bank

Která varianta je ta pravá?

Zeptali jsme se analytiků také na to, jaká z variant výše DPH se jim zdá v současné situaci nejvhodnější. Vzhledem ke slabosti domácí poptávky jako nejrozumnější variantu vidíme nezvyšování daní. Chápeme potřebu snižování deficitu, česká vláda však nemusí postupovat rychle a má prostor pro zvolnění tempa konsolidace (jak z pohledu celkového dluhu, tak z pohledu momentální situace na dluhopisových trzích). Stejně tak vidíme ještě nevyužití možnosti na výdajové straně, řekl serveru Měšec.cz Martin Lobotka, analytik České spořitelny.

Vzhledem k tomu, že krize vždy dopadá hůře na sociálně slabší skupiny, které nakupují poměrově více zboží v dolní sazbě DPH, osobně bych se klonil k jedné z variant s nižší dolní sazbou, uvedl Gapko. 

A jaký je rozdíl pro ekonomiku mezi původním návrhem 15 a 21 % a kompromisní variantou 15 a 20 %? Podle Davida Marka, analytika Patria Finance ovlivní případně schválená navržená kompromisní varianta rozpočet v příštím roce dost výrazně. Ve srovnání s původní vládní variantou se sazbami 15 a 21 procent, bude inkaso DPH nižší o 10 miliard korun. Nicméně vzhledem k tomu, že ekonomika je v recesi a začíná stoupat nezaměstnanost, může být méně fiskální restrikce skrze vyšší DPH užitečnější, řekl Marek s tím, že pokud ale vláda v příštím roce s fiskální konsolidací zvolní, musí zdůraznit závazek dalšího snižování rozpočtového deficitu v dalších letech při zlepšení ekonomické situace. ČR si může dovolit rozložit fiskální konsolidaci na delší dobu, stále se těší důvěře trhu s dluhopisy, nesmí ale s touto důvěrou zbytečně hazardovat, uzavřel Marek. 


Zdroj: David Marek

Ekonomové tedy uvádí, že vzhledem k ekonomické situaci a utlumené domácí poptávce by bylo možná nejrozumnější ponechat DPH na stávající úrovni a daň nezvyšovat. Z přenosů dolní komory parlamentu je ale občas spíš cítit, že zdravý rozum se odtud jaksi vytratil.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).