Hlavní navigace

Dovolená z vlastních peněz nebo na dluh?

26. 5. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Téměř polovina Čechů aktivně plánuje letošní letní dovolenou. Každá dovolená - ať už doma, nebo v zahraničí - však něco stojí. Existují i jiné způsoby financování dovolené než jen vlastní úspory. Kolik úvěr na dovolenou stojí a komu se vyplatí?

Největší část lidí, kteří se letos hodlají vypravit na dovolenou, nechce utratit víc než 10 tisíc korun na osobu. Pro čtyřčlennou rodinu se ovšem celková suma vyšplhá k dost vysoké částce. Navíc lze předpokládat, že často nezůstane u plánů a lidé si na dovolené dopřejí víc, než chtěli původně. Kde tedy vzít téměř 50 tisíc korun na letní radovánky?

Podle průzkumu, který provedla společnost Factum Invenio, bude z vlastních úspor financovat dovolenou téměř 90 % lidí. Ti ostatní chtějí využít různé formy půjček, ať už třeba půjček od rodičů, příbuzných, zaměstnavatele nebo také od finančních ústavů. I tak se ale téměř polovina lidí bude muset kvůli dovolené uskromnit. Ať už před tím, nebo po návratu.

Kreditní karta – studna bezedná

Nabídky na dovolenou na dluh se s přicházejícím hezkým počasím začínají jen hrnout. Citibank jako efektivní způsob financování letní dovolené doporučuje svoji kreditní kartu. Oprávněně? Jak se to vezme. Kreditní karta má samozřejmě řadu výhod. Ať už je to úspora několika kroků směrem do směnárny před odjezdem, nebo pocit, že nemusíte na prsou hlídat balíček papírových bankovek. Ukradnou-li vám peníze, je to váš problém, po nahlášení ztráty nebo krádeže kreditky ovšem už za škody ručí banka. Vaše peníze tedy nejsou v ohrožení.

Na druhou stranu si musíte uvědomit, do jaké lokace jedete. Ne ve všech částech světa lze platit kartou. Před odjezdem do menších měst nebo do přírody si tedy zjistěte, kde budete moci kartu použít a kde nikoli. O tom, kde a jak platit kartou, jsme psali v článku Visa vs. MasterCard – den zúčtování.

Spoléhat se pouze na peníze z kreditní karty není ovšem příliš rozumné. Vždy se vyplatí mít alespoň drobný obnos cizí měny u sebe v hotovosti. Například na toaletě s kreditní kartou nepochodíte. Na rozdíl od klasického kontokorentu, který už je dostupný téměř každému, má kreditka výhodu v tom, že není úročena od prvního dne. Pokud zvládnete splatit dluh v bezúročném období, které bývá přibližně „až“ 45 dní, máte dokonce půjčku zadarmo.

Splácet až po dovolené

Se zajímavou nabídkou přišla i Poštovní spořitelna. Pro podporu svého spotřebitelského úvěru zavedla možnost odkladu první splátky, a to se stejnou úrokovou sazbou jako při běžném splácení (12,40 % při splacení do 1 roku). Splátky lze odložit až o tři měsíce, což se může právě v období dovolených, kdy jsou lidé zatíženi vyššími výdaji, hodit. V době, kdy ještě nesplácíte, platíte bance základní poplatek za správu úvěru ve výši 33 Kč měsíčně, popřípadě tzv. bankopojištění k úvěru. Tento produkt ovšem není žádnou převratnou novinkou. V současnosti už ji nabízí některé banky či splátkové společnosti jako standardní volbu.

Další možností, jak získat peníze na léto, je klasický spotřebitelský úvěr. Odborníci z oblasti financí v článku Zaplatit dovolenou na úvěr? radili využít neúčelové půjčky s kratší dobou splatnosti, které umožní financovat jak náklady spojené s cestou a pobytem, tak i nákup valut na běžné výdaje. A kolik si půjčit? To je podle dotázaných odborníků velice individuální. Nezáleží to pouze na výši příjmu rodiny, ale i na délce splatnosti úvěru nebo na tom, jak často chcete na dovolenou jezdit. Obecné pravidlo zní: měsíční příjmy domácnosti snížené o měsíční výdaje musí být vyšší než požadované splátka úvěru.

Půjčky cestovních kanceláří

Pro peníze ovšem můžete jít nejen do banky. Existuje řada splátkových společností, které nabízejí půjčky ve spolupráci s cestovními kancelářemi. Pro vás, jako klienta, je největší výhodou úspora času. V cestovní kanceláři si vyberete zájezd a rovnou si sjednáte půjčku na jeho financování bez zbytečného vyběhávání v dalších institucích.

Cestovní kancelář Čedok nabízí na výběr jak spotřebitelský úvěr od České spořitelny, tak půjčku od splátkové společnosti GE Money Multiservis. Každý si tedy může vybrat, co mu více vyhovuje. S Českou spořitelnou uzavřete přes Čedok úvěr s úrokovou sazbou 14 % a můžete si vybrat, zda složíte 30% akontaci či nikoli. U Multiservisu je akontace povinná a k tomu dalších deset splátek, takže zaplatíte navíc 10 % ceny zájezdu.

skoleni_15_4

Další velká cestovní kancelář Exim Tours nabízí dokonce 3 varianty splácení od tří společností. Kromě klasického spotřebitelského úvěru od České spořitelny, kde si navolíte délku a výši splátek, také standardní způsob půjčky tzv. 10×10 s RPSN 26,27 % od úvěrové společnosti Essox. Jako výhodnou doporučuje Exim Tours půjčku od společnosti Cetelem, kdy zaplatíte přímou platbu ve výši 30 % a následně pak 7 splátek ve výši 10 %. Nepřeplatíte tak ani korunu. Ale pozor – je třeba dobře porovnat ceny obdobných zájezdů u ostatních cestovních kanceláří. Místo nulové úrokové sazby si může společnost poplatek za půjčku zakomponovat přímo do ceny zájezdu.

Možností, kde vzít peníze na dovolenou, je tedy dost a neustále přibývají. Je však otázkou, zda je dobře zadlužit se kvůli dovolené. Půjčky jsou obecně doporučovány na věci s dlouhou dobou spotřeby. A tou dovolená, i když na ni budeme mít vzpomínky celý život, přeci jen není.

Půjčili jste si někdy na dovolenou?

  • Ano.
    8 %
  • Ne.
    86 %
  • Ne, ale mám to v plánu.
    6 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).