Hlavní navigace

Dovolená v tuzemsku: pronájem chat a chalup

12. 6. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Mezi oblíbené trávení dovolené patří i rekreace v tuzemsku na chalupách a chatách. Přibývá těch, kteří si svou dovolenou rozloží do několika částí a letní část stráví v českém prostředí. Český turista si tak může vybrat, v jaké nemovitosti chce trávit svou dovolenou. Samozřejmostí je i výběr lokality.

V praxi to funguje následovně. Klient zadá na příslušné webové stránce jako vyhledávací parametry typ nemovitosti, lokalitu, cenu, vybavení. Během chvíle tak získá přehled o všech nemovitostech, které agentura nabízí k pronájmu v dané lokalitě. Stačí si jen vybrat volný termín a uhradit zálohu. O celé vyřízení se stará cestovní agentura, která zprostředkovává vztah mezi nájemcem a pronajímatelem. Fyzicky se majitel nemovitosti ani její návštěvník nemusejí nikdy vidět.

Jen na českém internetu existuje několik desítek katalogů, které nabízejí k letnímu pronájmu (ale také k pronájmu celoročnímu) vhodné nemovitosti v podobě chat a chalup po celém území České republiky. Jak podotýká Radomil Ton, který je provozovatelem webu Pronájemchalup­.net, je velký rozdíl mezi vyhledáváním v katalogu a na desítkách soukromých stránek. Člověk tak stráví více času telefonováním a zjišťováním obsazením objektu v dané lokalitě. V katalogu lze rovnou vidět, je-li nemovitosti obsazená v daném termínu.

Požadavky na nemovitost

Zvyšující se standard v ubytování jde ruku v ruce s kupní silou obyvatel. Dnes mnoho klientů poptává u nemovitostí kromě odpovídajícího sociálního zařízení a dvorku pro posezení i bazén nebo jiné nadstandardní vybavení. Mezi to se počítají udírny, zahradní altány či dvojité garáže. Zavedená voda a elektřina, vybavená kuchyň, funkční koupelna, pozemek kolem objektu s posezením a ohništěm či grilem. Velký požadavek je samozřejmě kladen na čistotu, vypočítává Pavla PeškováAgentury Chata tour s. r. o.

Případné kolizní situace mezi nájemcem a pronajímatelem jsou zejména v pocitu neomezeného užívání nemovitosti platícím hostem, jenž si myslí, že se může k danému objektu chovat „jako doma“. Majitel nemovitosti netuší, jaká skupina náctiletých se mu rozhodla zdemolovat chalupu nepřetržitou diskotékou spojenou se závody v požívání alkoholu, říká Petr Vybíral z katalogu E-chalupy.cz.

Ale i přítomnost majitele objektu může působit rušivě. Nejvýhodnější je, když se u dané chaty nebo chalupy vytvoří skupina hostů, kteří ji navštěvují pravidelně. Potom může být i večerní posezení s majitelem u ohně vítanou příležitostí ke zpestření dovolené.

Cena týdenního pronájmu pro pětičlennou rodinu vyjde v tuzemsku zhruba na 5000 až 11 000 korun. Záleží na vybavenosti chalupy a její dostupnosti v terénu. Z mapy nelze vyčíst, zda se dům nachází v malebném prostředí jihočeských chalup, a nebo kolem něho stojí polorozpadlé barabizny. K rozhodování hodně napomůžou fotografie jak vlastní nemovitosti a jejího interiéru, tak i nejbližšího exteriéru spojeného s celkovým pohledem na nemovitost ze všech světových stran. Klienti přednostně vyhledávají objekty stylové a ve velmi atraktivních regionech. Typickým příkladem jsou lokality Český Ráj a České Švýcarsko, zmiňuje Radim Zubalík z CK Régio, která provozuje server Chata.cz.

Majitel nemovitosti

Zvláštní skupinou jsou i majitelé chat nebo chalup, kteří svou nemovitost pronajímají. Někdy se jedná jen o využití v letní sezóně, jindy se majitel vzdává celoročního užívání nemovitosti a nabízí ji nepřetržitě v každém ročním období. Celoroční využití nemovitosti je možné zejména v oblastech, kde jsou příležitosti pro různé specifické aktivity. Jedná se především o významné české rekreační destinace, jež v létě nabízejí turistiku a v zimě lyžařské vyžití. Mezi nejčastější lokality patří zejména Krkonoše, Šumava, Beskydy a Jeseníky.

dan_z_prijmu

Každý, kdo se rozhodne pronajmout svou nemovitost, ať na léto nebo celý rok, by si měl vyjasnit několik základních kritérií. Mezi ně patří zejména dostupnost a vybavenost objektu. I nemovitosti bez bazénu a zahradního grilu jsou vyhledávány. Avšak bez odpovídajícího sociálního zařízení není myslitelné objekt pronajímat. Další podmínkou musí být samotné nejbližší okolí, které musí turistu něčím zaujmout. Může se jednat o blízkost města s historickými památkami, hradem v okolí, anebo zajímavými přírodními památkami. Svou roli hrají i turistické trasy a cyklostezky.

Majitel nemovitosti by měl svou chalupu náležitě pojistit a psychicky se připravit na to, že mu kdokoliv může polít koberec vínem anebo umýt auto na jeho anglickém trávníku. Mnoho majitelů nemovitost vydává klíč na základě vratné zálohy, ze které se případně hradí drobné poškození na vybavení. Důležité rozhodnutí čeká na majitele i to, zda svou nemovitost bude propagovat sám, anebo ji vloží do databáze nějakého realitního katalogu. V prvním případě budou veškeré náklady s reklamou na jeho bedrech, ve druhém má možnost mezi placením provize z ubytování nebo zaplatit jednorázový poplatek za zalistování. To je třeba případ serveru E-chalupy, který funguje na myšlence jednorázového ročního poplatku za zápis do katalogu.

Plánujete trávit letošní dovolenou i v prostředí tuzemských chat a chalup?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).