Hlavní navigace

Dostanete podporu hypotečního úvěru?

15. 1. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Státní podpora hypoték zmírá na úbytě. Podpora hypotečních úvěrů na nové nemovitosti se již rok nevyplácí, podpora pro mladé je rok od roku nižší. Ministerstvo pro místní rozvoj ale připravuje nový návrh a hlásá - žádná diskriminace! Víte, jak získat vyšší podporu?

Státní podpora hypoték v roce 2004

Výše státní podpory hypotečního úvěru se až do včerejšího dne odvíjela od průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů na nové nemovitosti se státní podporou. A ejhle – v loňském roce se takový úvěr neposkytl ani jediný, protože již předloňská průměrná úroková sazba ji doslova vynulovala.

Včera byl vládou schválen návrh na změnu výpočtového základu pro zjištění výše státní podpory – započítávat se budou všechny poskytnuté hypotéky, tedy nejen s přiznanou státní podporou.

Petr Skok - Komerční banka
Máte-li jakýkoli dotaz ohledně platebních karet, zeptejte se Petra Skoka, ředitele Platebních karet Komerční banky, v naší Poradně Platební karty v roce 2004. KB patří mezi největší vydavatele s nejširší nabídkou v České republice, kromě jiného začala jako první s vydáváním čipových karet podle mezinárodních standardů.

Bohužel to příliš nezmění na skutečnosti, že se lidé starší 36 let nebo lidé stavící novou nemovitost (včetně kupujících nemovitost mladší dvou let) státní podpory hypotečních úvěrů nedočkají. Banky byly tak vstřícné, konkurenční boj tak ostrý a vnější podmínky tak příznivé, že úroková sazba se již druhým rokem držela pod hranicí 7 %, kdy se státní podpora již neposkytuje.

O mnoho lépe na tom nejsou ani mladí lidé s hypotékou na starou nemovitost. I jim se snižuje státní podpora a dostanou dotaci 1 % (jeden procentní bod) z úrokové sazby, maximálně z částky

  • 1, 5 mil. Kč, je-li úvěr poskytnut na výstavbu nebo koupi rodinného domu s jedním bytem,
  • 2 mil. Kč, je-li úvěr poskytnut na výstavbu nebo koupi rodinného domu se dvěma byty,
  • 12 000 Kč na 1 m2 podlahové plochy bytu, nejvýše však 800 000 Kč na jeden byt v bytovém nebo rodinném domě s více než dvěma byty,
  • 12 000 Kč na 1 m2 podlahové plochy bytu, nejvýše však 800 000 Kč na jeden byt, pokud přístavbou, vestavbou, půdní nástavbou nebo stavebními úpravami vznikne nový byt s podlahovou plochou nejméně 40 m2,
  • limit může být v prvních třech případech zvýšen o částku 200 000 Kč v případě, že hypoteční úvěr bude použit také na zakoupení pozemku k výstavbě.

Zdroj: Měšec – Výše státní podpory hypotečního úvěru

Samozřejmě si mohou vzít úvěr vyšší bez ztráty nároku na dotaci, státní podpora se ale vypočítá z výše uvedených maximálních částek.

Budoucnost státní podpory

Ministerstvu pro místní rozvoj se nelíbí diskriminace starších osob a mladých nemovitostí, a proto připravilo návrh na změnu systému vyplácení státní podpory. Obsahuje několik jednoduchých podmínek, které podporu činí průhlednější, jednodušší a jednoznačnější.

Jak získat podporu 2 %

Je-li vám méně než 36 let a hledáte nemovitost starší 2 let, máte do konce ledna možnost ještě získat státní podporu ve výši 2 %. Musíte ale čerpat hypoteční úvěr do 31. 1. 2004.

Prvně – nebude záležet na stáří nemovitosti ani na stáří žadatele. Jedinou podmínkou pro přiznání státní podpory hypotečního úvěru bude, že dotace bude poskytnuta k hypotečnímu úvěru na pořízení první nemovitosti žadatele.

Maximální doba vyplácení podpory bude 15 let a nesmí překročit délku splatnosti hypotečního úvěru. Budete-li tedy čerpat hypoteční úvěr se splatností 10 let, bude vám stát vyplácet podporu 10 let. Bude-li splatnost vaší hypotéky 20 let, bude vás stát dotovat 15 let.

skoleni_15_4

Měsíční výše státní podpory bude rovna 0,00088 % z objemu úvěru se stanovenou maximální hranicí. Maximální výše hypotéky podporované státem ještě není stanovena, ale předběžně se počítá s částkou kolem 1 mil. Kč. Budete-li například čerpat hypoteční úvěr ve výši 750 tis. Kč, stát vám měsíčně přidá 660 Kč (7920 Kč ročně) bez ohledu na výši nesplacené částky úvěru.

Nutno dodat, že s tímto návrhem ministr Němec do vlády ještě nepřišel a není tedy jisté, zda, případně kdy, vejde v praxi. Zatím bude rozdělovat částku 430 mil. Kč, která je o 100 mil. Kč nižší než v loňském roce, podle stávajícího systému.

Čerpáte státní podporu hypotečních úvěrů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).