Hlavní navigace

Dodavatele energií nemáme rádi, ale změnu udělá málokdo

14. 2. 2017
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Chtějí na nás vydělat, záměrně dělají složité smlouvy a podmínky, aby se v nich nešlo vyznat. Na druhou stranu ale sami aktivně nic nezjišťujeme a změny děláme neradi.

Dodavatelé elektřiny a plynu nemají v České republice dobrou pověst. Někteří mají na svém kontě nekalé praktiky, neinformování o datu konce smlouvy a neochotu vysvětlovat veškeré detaily. Nelze však paušalizovat a i mezi dodavateli energií se jistě najdou ti poctiví, kteří jsou ochotni pro své zákazníky udělat první poslední. Lidé už jsou ale vyčerpaní a zjišťovat informace či se pídit po detailech už prostě nechtějí. A navíc mají pocit, že ani není kde.

Za svou neznalost a neaktivitu ale v některých případech můžete i zaplatit. Nejen na smluvních pokutách, ale i na samotné elektřině či plynu. V některých případech totiž cena tarifů v České republice dosahuje i dvojnásobku toho, co v okolních státech. Vyplynulo to z průzkumů, které provedla společnost dTest.

Kolik platí v zahraničí?

Zajímavé je zjištění, jak moc nás stojí naše neznalost vůči okolním státům. Společnost dTest porovnala vždy 3 nejlevnější nabídky na jednotlivých trzích, ze kterých je pak patrné, na jaké cifry se můžeme dostat my a jaké ceny platí občané okolních států.

Ceny za energie jsou příznivé

První srovnání ukazuje domácnost se spotřebou 2,5 MWh ročně. Na takovou spotřebu se přibližně dostanete, když elektřinu využíváte převážně ke svícení a běžnému provozu domácích spotřebičů.

Země Dodavatel energie Cena za 2,5 MWh ročně
Polsko Eniga 8812 Kč
Polsko Pgnig 9084 Kč
Polsko Orange 9317 Kč
Slovensko SPP 9493 Kč
Slovensko BUSINESS COMMERCIAL FINANCE 10 073 Kč
Slovensko AC Energia 10 091 Kč
Rakousko Grünwelt Energie 10 261 Kč
Rakousko ENSTROGA 10 334 Kč
Rakousko MAXENERGY 10 378 Kč
Česká republika Fonergy 10 972 Kč
Česká republika Nano Energies Trade 11 051 Kč
Česká republika FOSFA 11 090 Kč
Německo BEV Energie 14 608 Kč
Německo Extra energie 14 866 Kč
Německo Voltera 14 885 Kč

Ve srovnání s našimi sousedy jsme sice až čtvrtí, ale v cenách je rozdíl minimální. Oproti nejlepší nabídce v Polsku si s nejlepší nabídkou v České republice připlatíme 2160 Kč. U Slovenska je pak největší rozdíl ve výši 1479 Kč a oproti Rakousku je cena elektřiny rozdílná o pár stokorun. Naopak oproti německým nejnižším cenám ušetříme téměř 4000 Kč ročně.

Jiná situace ale nastává v případě, že roční odběr elektřiny takové domácnosti bude 30 MWh ročně. Taková spotřeba odpovídá tomu, že máte doma tepelné čerpadlo a tím i vysoký odběr.

Země Dodavatel energie Cena za 30 MWh ročně
Polsko Eniga 18 376 Kč
Česká republika Nano Energies Trade 18 689 Kč
Česká republika Fonergy 18 831 Kč
Česká republika FOSFA 18 878 Kč
Rakousko Grünwelt Energie 19 185 Kč
Rakousko MAXENERGY 19 287 Kč
Rakousko MONTANA 19 892 Kč
Polsko Pgnig 19 947 Kč
Polsko Vervis 20 000 Kč
Slovensko SPP 20 263 Kč
Slovensko BUSINESS COMMERCIAL FINANCE 21 694 Kč
Slovensko ROGHT POWER ENERGY 21 885 Kč
Německo Extra energie 34 440 Kč
Německo BEV Energie 34 460 Kč
Německo EnBW 34 736 Kč

Zcela nejnižší cenu najdeme v Polsku. Nejnižší cena v České republice je ale téměř totožná, rozdíl činí 493 Kč ročně. Všechny další sousední státy už ale mají i ty nejlevnější nabídky dražší než my a v Německu bychom se dostali pomalu na dvojnásobnou cenu.

U plynu jsou markantní rozdíly

V případě dodavatelů plynu jsou rozdíly vidět mnohem více. Odběr 1,5 MWh odpovídá tomu, když využíváte plyn pouze k vaření.

Země Dodavatel plynu Cena a 1,5 MWh ročně
Slovensko A.En.Gas 992 Kč
Slovensko SPP 1038 Kč
Slovensko ELGAS 1065 Kč
Polsko Energy Match 1805 Kč
Polsko HEG 1810 Kč
Polsko PPE KONERG 1855 Kč
Německo Vattenfall 2078 Kč
Německo Stadtwerke Bochum 2140 Kč
Německo EnBW 2225 Kč
Česká republika Moravská plynárenská 2904 Kč
Česká republika Halimedes 3005 Kč
Česká republika MND 3009 Kč
Rakousko Gastino 3622 Kč
Rakousko Maingau 3799 Kč
Rakousko Verbund AG 3865 Kč

V takovém případě utratíme oproti nejnižší nabídce, která je na Slovensku, o 1912 Kč ročně více. U vyšších dodávek plynu se už ale může jednat i o desetitisíce.

Pokud totiž využíváte plyn k vaření, ale i vytápění, můžete se ročně dostat na spotřebu 30 MWh.

Země Dodavatel plynu Cena a 30 MWh ročně
Slovensko Stredoslovenská energetika 18 384 Kč
Slovensko Your energy 18 676 Kč
Slovensko Magna Energia 19 065 Kč
Polsko Energy Match 25 125 Kč
Polsko HEG 25 464 Kč
Polsko Ineon 25 547 Kč
Česká republika Halimedes 28 909 Kč
Česká republika Usetri.123 29 091 Kč
Česká republika Bohemia Energy 29 613 Kč
Německo Extra energie 31 194 Kč
Německo Gokd Gas 31 270 Kč
Německo Strogon 31 301 Kč
Rakousko Maxenergy 35 639 Kč
Rakousko Redgas 35 689 Kč
Rakousko Grünwelt 36 716 Kč

Oproti Slovensku si tak i s nejlepší nabídkou připlatíme minimálně 10 525 Kč.

Otázka, nakolik se máme lépe či hůře než lidé v sousedních státech, je vhodná spíše pro diskuzi. Zajímavé však je, jak na dodavatele energií v České republice nahlížíme.

Internetový srovnávač = prodejce

V drtivé většině případů používáme k hledání informací internet a platí to i u hledání informací ohledně cen energií. Velice nelibě se ale lidé dívají na internetové srovnávače, které mají paradoxně sloužit k tomu, aby pomohly se v nabídce vyznat a porovnat vaši situaci s tím, co je aktuálně na trhu dostupné.

Srovnávače ale zároveň nabízí i službu změny dodavatele. Pro některé spotřebitele se proto nabízí otázka, nakolik důvěryhodný může být srovnávač, když jeho prostřednictvím můžete sjednat obchod. Když se k tomu přidají různé podomní praktiky některých prodejců elektřiny a plynu, nakonec to nejednoho spotřebitele může utvrdit v tom, že je snad lepší zůstat u dodavatele, kterého má, než složitě zjišťovat aktuální situaci a řešit případný přestup.

Na druhé straně žádný soukromý subjekt nebude srovnávač energií nabízet jen pro lásku ke spotřebitelům a z přesvědčení, že někdo by to měl zadarmo dělat. Je proto legitimní, pokud srovnávače nabízejí i možnost sjednání.

Jak poznat seriózní srovnávač energií

  • Nabídne alespoň drtivou většinu dodavatelů energií z nabídek pro domácnosti.
  • Zobrazí i nabídky dodavatelů, kteří neumějí sjednat smlouvu online pomocí srovnávače.
  • Nebude vás tlačit do „výhodné“ nabídky dodavatele, který srovnávači nabídl větší provizi.
Jaké máte zkušenosti s internetovými srovnávači?
Autor: dtest

Jaké máte zkušenosti s internetovými srovnávači?

Mezi Čechy ale mají srovnávače spíše negativní pověst. Nelíbí se jim, že než vůbec zobrazí nějakou nabídku, chtějí po tazateli osobní údaje, jako e-mail, telefon, adresu apod. Pravost informací samozřejmě nikdo neověřuje. Ale pokud dají pravé údaje, mají Češi zkušenost takovou, že se obratem ozve operátor z telefonního call centra se zaručenou nabídkou.

Takové srovnávače samozřejmě příliš důvěryhodnosti nevzbuzují a je lepší nabídku nechat být. Obecně platí, že čím aktivněji vám nabídku předkládají, tím pozorněji byste měli číst.

Naopak dobrou pověst srovnávače má ten, který poskytuje Energetický regulační úřad. Vyzkoušet si můžete i srovnávač dodavatelů energií, který na Měšci provozuje náš vydavatel.

Reklamu pak Češi jako zdroj informací nevnímají vůbec.

Když už vidím, stejně nerozumím

Další zádrhel pro snaživého a aktivního člověka nastává ve chvíli, kdy už najde dobrý srovnávač a ten mu porovná nabídky. Cenu chápeme, na té není co řešit. Skladbu tarifu elektřiny už ale tak jednoduše nevnímáme. Často Češi nerozumí tomu, z čeho se vlastně cena skládá, a případné nabídky tak vnímají netransparentně.

Přiznávají sice, že řešením je postupné prokousávání se obchodními podmínkami a veškerými informacemi, ale zároveň dodávají, že to pro ně představuje přílišnou časovou zátěž a tolik času nejsou ochotni věnovat. To navíc vnímáme jako úmysl od dodavatelů energií, kteří nechtějí, abychom se v jednotlivých nabídkách vyznali, a proto předkládají informace velice složitým způsobem, který podle Čechů téměř nelze rozklíčovat.

Co vás odrazuje od změny dodavatele?
Autor: dtest

Co vás odrazuje od změny dodavatele energií?

Velice často se tak stává, že pokud už se lidé ke změně odhodlají, sledují pouze jeden jednoduchý ukazatel, podle kterého se orientují, a to cenu. Polovina nezjišťuje výši smluvních poplatků, jestli vůbec mají smluvní poplatky a za co je platí, jestli mají smlouvu na dobu neurčitou, či určitou, jestli se jim sama automaticky prodlužuje apod.

Máte ve smlouvě sjednanou pokutu za předčasné ukončení smlouvy?
Autor: dTest

Máte ve smlouvě sjednanou pokutu za předčasné ukončení smlouvy?

Pěkným příkladem může být i povědomí Čechů o tom, jakou smlouvu mají uzavřenu.

Máte uzavřenou smlouvu o dodávkách energií na dobu určitou či neurčitou?
Autor: dTest

Máte uzavřenou smlouvu o dodávkách energií na dobu určitou, či neurčitou?

Podle průzkumu má téměř polovina dotázaných smlouvu na dobu neurčitou. Podle dTestu se však jedná pouze o domněnku Čechů a jejich povědomí o tom, jakou smlouvu si ve skutečnosti myslí, že mají. Pokud prý přijde na případnou změnu dodavatele, podívají se do smlouvy o dodávce energií a často zjistí, že mají zcela jiný typ smlouvy, než si původně mysleli.

Agresivní praktiky, nebo nepochopení?

Na podomní prodejce se lidé rovněž ve většině případů dívají negativně a 60 % Čechů se s nimi odmítá bavit.

Jaké jsou vaše zkušenosti s podomními prodejci energií?
Autor: dTest

Jaké jsou vaše zkušenosti s podomními prodejci energií?

Někteří uvádějí, že se setkali i s takovým typem nekalé praktiky, kdy smlouva byla podmíněná souhlasem s podpisem této smlouvy. Jinými slovy telefonní operátor zájemci o změnu dodavatele energií sdělil, že smlouvu mu pošle jedině v případě, že ji podepíše.

Tato situace ale může vycházet i z nepochopení. Smlouva se totiž dá uzavřít i ústně či telefonicky a následně už je jen poslána k podpisu papírovou formou. Někdy si tak zákazníci ani nemusí uvědomit, že smlouvu už uzavřeli, aniž by cokoli podepsali.

Je tedy potřeba rozlišovat mezi tím, že s nabídkou souhlasíte, berete ji, ale chcete vidět smlouvu, tedy v podstatě uzavíráte obchod, aniž byste ji viděli, a mezi tím, že se vám nabídka zdá zajímavá, ale chcete vidět návrh smlouvy a obchodní podmínky, než budete s nabídkou souhlasit. Je to možná slovíčkaření, ale pokud je možné smlouvu uzavřít i ústně, je potřeba si dát pozor, aby k tomu nedošlo dříve, než chcete.

Vše máme ve svých rukách

Situace na trhu s elektřinou a plynem může působit nepřehledně pro nejednoho z nás. Trávit hodiny či večery místo u televize s obchodními podmínkami v ruce a luštit, jestli platím smluvní pokutu za toto nebo tamto, rovněž nezní příliš lákavě. Neporozumění některým částem textu, nepochopení skladby tarifu elektřiny a dalších věcí už vede i k odporu dále se o nějakou změnu snažit. Jinak to ale bohužel nejde.

skoleni_15_4

Jakkoli může tato oblast působit nesrozumitelně, těžko můžeme dodavatele energií vinit z toho, že na nás chtějí vydělat. Provozují obchod jako každý jiný. Cena elektřiny může být mnohdy nadsazená a klidně i desetinásobná, než bychom mohli mít. Vše ale záleží na nás. S některými věcmi je jednoduše potřeba strávit více času, v klidu a pomalu si vše sepsat, na nesrozumitelné pasáže se vyptat, a pokud se setkám s nezájmem, jít o dům dál k dodavateli, který bude ochotný se mnou vše probrat.

Ano, je to časově náročné. Ano, není to příjemná činnost. Ano, někteří dodavatelé se nechovají fér. Odměnou za náš strávený čas nad mapováním situace a kvalitním výběrem jsou ale ušetřené stokoruny, tisíce, případně desetitisíce ročně, které by mohly působit jako poměrně slušná motivace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).