Hlavní navigace

Názory k článku Doba před listopadem a po něm z finančního pohledu

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 11. 2009 4:57

    anonymní
    Článek totálně o ničem a autorka by se za něj měla stydět! Pokud by srovnání mělo být alespoň trochu objektivní, musela by autorka taky uvést kolik tenkrát lidí dosáhlo na průměrnou mzdu a kolik nyní. Jistě by to bylo zajímavé číslo. Potom srovnat kolikanásobně více vydáme dnes na bydlení, energie, služby, jízdné, vzdělání svých dětí, zdravotnictví atd. a kolik nám vlastně potom zbývá na šetření na ta "levná" auta, dovolené, pračky atd. Čísla jsou vždy zavádějící. To bych taky mohl uvést, že v roce 1989 jsem se mohl nechat za průměrnou mzdu 528 krát nechat ostříhat a dnes jen 261 krát, zajít 396 krát do sauny a dnes jen 196 krát nebo nechat vystavit 3170 receptů na léky a dnes s bídou třeba jen 67. Autorka a vůbec celý tento finanční server by si měl uvědomit, že finance nejsou jen zboží! Totálním nesmyslem pak je věta "Nové auto si nemohl dovolit téměř nikdo, prakticky každý kupoval ojetinu." Neznám nikoho ve svém okolí, kdo by si koupil v té době ojetinu. Všichni, kdo chtěli, časem dosáhli na nové auto! Jiná je pak věc, že ho drželi dvacet i více let. Zajímavé pro mě je, že otec při dvou dětech na první a při tom nové auto našetřil ve 34 letech, kdežto já při jednom dítěti a o stupeň vyšším vzdělání si první skoro nové mini auto pořídil až ve 43 letech. O chatě už raději nemluvím.
  • 23. 11. 2009 8:03

    MoB (neregistrovaný)
    Těch 67 receptů jsem nepochopil. Maximální poplatek za recept je 60Kč (při dvou lécích na receptu) a tím pádem "za recept" mi to vychází na nějakých 392 receptů. Jiná věc je doplatek za léky, ale myslet si, že budete dostávat léky zadarmo je naivní - ostatně ani za socíku to tak nebylo, jenom ty drahé léky byly pro papaláše nebo nebyly vůbec. Ono vůbec žádné bezplatné zdravotnictví neexistuje, ale to asi chápete.

    Jinak obecně se dá říct, že levnější jsou věci a dražší služby - např. to zmíněné stříhání nebo sauna. Dává to smysl, věci se dají vyrábět efektivněji a ve větším množstí, zatímco holič ostříhá za směnu víceméně pořád stejné množství hlav, takže tlak na zvýšení ceny je pochopitelný.

    Jo a drobnost, i před rokem 1989 mělo dosáhlo aspoň na průměrnou mzdu méně než 50% lidí, to je totiž dáno tím, z jakého souboru se ten průměr počítá. I když se nejspíš mírně lišil ten poměr... jde i o to, kdo všechno se do toho započítával za socíku, pochybuju, že platy tehdejších papalášů byly veřejně známé a započítané do průměru - tyto extrémně vysoké platy totiž způsobí ten rozdíl mezi průměrem a mediánem.
  • 23. 11. 2009 10:34

    (neregistrovaný)
    Asi myslel vč. doplatku kterej tenkrát nebyl. A už první odstavec je žvást, o tom nepoživatelným chlebu. Právě tenkrát byl chleba dobrej i po několika dnech, dnes díky chemii neztvrdne, ale zplesniví.
  • 23. 11. 2009 18:27

    Dupree (neregistrovaný)
    Kdo vas nuti kupovat chemicky chleba? Ja bezne beru kvalitni tmavy, celozrnny, a nemivam problem ho sehnat v kazdem vetsim obchode.
  • 23. 11. 2009 19:14

    myš (neregistrovaný)
    ale on zrovna srovnává srovnatelné-běžná "šišatá" šumava 1200g- a ta je, ať od pekaře nebo z marketu, prostě horší.....
  • 30. 11. 2009 10:08

    ppp (neregistrovaný)
    No, taky jak kde, nektera je docela jedla. To ale nesmi byt Delta pekarny.. :-(

    Ale predchozi prispevek obsahuje udaj o hmotnosti (drive vaze :) ), a ten se take lisi. Za onoho casu byla jmenovita hmotnost sisky chleba 1500 g, dnes je to tech 1200 g.

    V jedne ucebnici dejepisu za socialismu byl obrazek historickeho plakatu ci letaku, ktery mel ukazovat, jak se pracujici meli za kapitalismu spatne. Na plakatu byl text priblizne tohoto zneni: "Cena chleba vzrostla o <nejaky udaj o dobe a cene>, pricemz bochnik se zmensil." Neco mi to pripomina... :-)))
  • 23. 11. 2009 10:29

    Pavel (neregistrovaný)
    Mzda má (zhruba) lognormální rozdělení a z toho vyplývá, že podprůměrnou mzdu mají zhruba 2/3 zaměstnanců a jedna třetina nadprůměrnou. Tenkrát jako nyní.
  • 23. 11. 2009 10:36

    (neregistrovaný)
    To je kravina, tenkrát jí mělo mnohem víc, byly menší rozdíly. Jeden generální s 200 000 měsíčně s průměrem pěkně zacloumá. A zajímal by mě poměr čistý mzdy, vsadil bych se že dnes jsou mnohem větší daně.
  • 23. 11. 2009 10:44

    brbla (neregistrovaný)
    No, nevim, kdo by se měl stydět, jestli jste si koupil prvni auto ve 43 letech tak chápu, že máte na článek takový názor.
  • 23. 11. 2009 10:58

    kocour (neregistrovaný)
    Souhlasim, proste kdyz nekdo neuspel, tak na neho tvrzeni, ze jsme se pred rokem 89 meli hure nez dnes, musi pusobit jako cerveny hadr na byka.Za to prvni auto ve 43 bych se taky stydel:-)
  • 23. 11. 2009 11:41

    (neregistrovaný)
    Psal první nové.....
    A než si člověk zařídí bydlení, tak je zbytečný kupovat nový. Za komunistů bylo bydlení zdarma, správně by se měla přičíst cena bytu do tehdejší výplaty.
  • 23. 11. 2009 10:50

    anonymní
    Souhlas s anonymním uživatelem 23.11.2009 04:57.
    Různé "profese" se mají za různých režimů rozdílně. Zatímco za minulého režimu byli z větší části lidé odměňováni skutečně po zásluze za vykonanou práci (horníci, zemědělci ...- kde byla zohledňována lidská dřina, pracovní prostředí - kdo z horníků se např. dožije dnešního důchodu - proto jim komunista dal i 1. kategorii) zatímco dnes vydělávají více profese, které až tak nic moc hodnotného nevytvářejí (bankovní úředníci nebo bývalí veksláni - dnes vlivní podnikatelé a lobisté). Navíc třeba konkrétně zemědělci měli i přes dřinu dobrý plat - ale za kolik hodin? Za 8,5 hodiny jako ve fabrice to rozhodně nebylo - přes sezonu se na poli dělalo od nevidím do nevidím včetně sobot, nedělí a svátků. V živočišné výrobě se dělalo třeba od 4 od rána včetně Štedrého dne či Nového roku. Pak se šlo domů, a odpoledne znovu (mnohde směnný provoz neexistoval) do 6 do 7 do večera. Nebyl problém, aby se něco po ... a krávy se podojit musely a dostat nažrat taky musely, takže se tam tvrdlo, až se porucha něčeho odstranila.
    Dovolím si trvdit, protože jsem zažil oba režimy, že kdysi se daleko více lidí přibližovalo příjmovému průměru (těch dobře placených horníků, hutníků apod. nebylo až tolik, aby tolik hnuli s průměrem), dnes 2/3 lidí na průměrný příjem nedosáhne. Nebyly zkrátka tak rozevřené nůžky.
    Ceny něčeho klesají, ceny něčeho naopak rostou. Co je mi platné, že klesla cena monitorů, který si koupím jeden za pětiletku, když ceny věcí každodenní spotřeby letí stále výš a výš. Z platu rozhodně nekupuji jen 2 pračky, ale celý mix výrobků a služeb, takže po zaplacení všech nezbytných výdajů mohu klidně na onu pračku opět šetřit (nebo splácet) např. 4 roky.
    Co se týče pečiva, tak bydlím na 7,5 tisícovém městě a manželka mi celkem pravidelně, když chce koupit pečivo, volá, ať ho koupím já, protože zrovna tak po 15. hodině u nás není. Když přes den je, tak je to ten průmyslový humus, co je po 10ti hodinách nedá jíst. A chemikálie z dopékáren nebo zaručeně 2 měsíce čertsvé - děkuji, rakovina střev, žaludku či jiných vnitřností mi za to nestojí.
    Nová auta byla běžně i na půjčku, pravda, byly to hlavně už v té době neoblíbené Škodovky, na Žigulíky byly pořadníky nebo úplatky. Jeden z místních prodejců zn. Škoda se vytahuje, jak z úplatků postavil za socíku vilu a ještě mu zbylo na privatizaci místního autoservisu (včas přišel převrat, kdy špinavé peníze přestaly býti špinavými), prý takto bojoval proti socialistickému zřízení. Není tedy pravda, že nová auta nebyla. Pravda, 18ti leté děcko si tenkrát z "poctivých příjmů" auto nepořídilo. A ta auta se zase drží 20 a více let tak, jak tomu bývalo v minulosti. Favorita na našich silnicích chápeme coby současné vozidlo, přesto že, jak ten čas letí, je už na světě přes 20 let. 120tek je na našich silnicích také stále hodně, hlavně na venkově, v Praze je až tak nepotkáte. No a když se zprůměrují stará venkovská auta a pražskými novými, vyjde nám celorepublikově žalostných 14 let stáří. Tenkrát u aut nebyl takový technický pokrok jako dnes - třeba na brzdách je znát každá nová generace téže značky. Když srovnáme Škodu 1000 / 100 / 105 - jaký v tom byl zásadní rozdíl? Karosérie se dala přehodit z jednoho typu na druhý a 120ky to dotáhly tak daleko, že místo 4 l chladící směsi bylo potřeba 6 l, aby se auto mohlo dostatečně chladit přes chladič vpředu s motorem vzadu - větší možnost úniku chladící kapaliny přes různé spoje a hadice než bývalo u starších typů s chaldičem vzadu - ty se ale zase více vařily a nestačily chladit. Favorit už měl posilovač brzd, a přesto z dnešního pohledu brzdy nic moc. Felicie, to už byl zázrak, přesto když přesedneme do Fabie, je to zase o něčem jiném. A díky krizi se i do škodovek už dnes více dává "luxusní" výbava v podobě klimatizace nebo dálkově ovládaného centrálu vč. 5. dveří.
    Mohl bych hovořit k těm, co se za minulého režimu nezmohli na pořádné auto, barák, chatu, oblečení, po vzoru dnešních odsuzovačů stěžovatelů si, že i tenkrát šlo o neschopnost vydělat si, protože kdo chtěl a měl na to, si i tenkrát mohl pořídit cokoliv. Protože pokud zde někdo napíše, že bere nyní málo, a to málo mu nestačí na pořízení auta, bydlení, vzdělání atp., tak je ostatními přispěvateli označen za neschopného a ať se z této republiky vystěhuje, vzdělává se, zvyšuje si kvalifikaci, pracuje 25 hodin denně bez oběda, učí se cizím jazykům a podobné "rady" Kdyby se řídil podobně chytrými radami i tenkrát, mohl si jistě i tenkrát žít "na vysoké noze".

    Nevím, jak se do přehledu dostal průměrný příjem v 89. u lékaře 3.000 Kč. Lékaři měli za každého režimu dost slušné příjmy a oněch zmiňovaných 3.000 Kč jsem měl v 89. coby 25letý středoškolský vzdělaný THP.

    "Svobodné" cestování v podobě vyplňování lustračních dotazníků přineslo zejména příliv drog, kriminálních živlů, mafií a nemocí, které tu byly kdysi vymýceny. Dovolím si tvrdit, že až nějaká pandemie zaútočí, budou se hranice stejně zavírat, a nepomůže nám ani devizový příslib. Co se týče plánování doby dovolených, tak co je to tehdejších "téměř rok dopředu" proti dnešnímu stavu, kdy se dovolené plánují přes rok dopředu. A je zajímavé, že mimo plán dovolenou nedostanete, ale když marodíte a zaměstnavatel by měl vyplácet nemocenskou, najednou ta dovolenka mimo plán jde ...

    Co se týče "nedostatkového" zboží - vždyť to ale opět funguje. Mám seznam položek, které sháním, a když cestuji po republice, tak se na ně ptám - a všude stejná odpověď - nemáme. Pamatuji si, jak jsme krátce po převratu skutečně dostávali zdarma igelitky na nákup takřka všude, abychom je opět nedostávali, hlavně prý v zájmu ekologie" Prdky, obchodní řetězec na nich ušetří pár milionů, zrovna tak jako se snažil šetřit náklady tehdejší socialistický obchod.

    Pro nížeji / výšeji (nevím, kam můj příspěvek po deslání "zapadne") reagujícího MoB 23.11.2009 8:03: ono bezplatné zdravotnictví nikdy neexistovalo. Za minulého režimu se na něj platily daně, ze kterých se ale financovalo i vzdělání, výstavba a rekonstrukce silnic a dálnic, důchody atd. Dnes se vedle daní platí ještě další odvody a ani to nestačí, tak se zavedly na "přechodnou" dobu např. dálniční známky, a na zdravotnictví platíte extra zdravotní pojištění, na důchody extra sociální pojištění a jelikož je to stále "málo", platí se extra penzijní připojištění a značně se redukují výplaty těchto dávek, bez ohledu na růst cen. A až dojde v jeho rámci k hromadným výplatám důchodů, přijde se na to, že ani to nestačí, protože velká část peněz do systému přitékající (vč. státního příspěvku) zase odtéká v podobě reklamy, provozu fondů atp.

    Ještě by mne zajímalo, kolik bylo v 89. z 3.170 Kčs čistého a kolik je dnes čistého z 23.542 Kč. Ceny zboží a služeb jsou totiž všude v čistém a v různých přehledech se tak míchají hrušky s jablky v podobě hrubé mzdy a čistých cen.

    Různá srovnání s přelistopadovým obdobím zveřejněná v těchto dnech se mi jeví jako vysoce tendenční. Když se podívám na "Zašlapané projekty" na ČT, co všechno komunisti "zašlapali" - proč tedy nynější režim neobnoví výrobu levných, kvalitních ale zašlapaných věcí? Připadá mi, že jak kolem sebe v 89. bezmocně kopali komunisti, že podobně kolem sebe kope i pravice s pocitem, že jí dochází dech a bojí se, aby se nějaké shromáždění opět někam nezvrtlo, proto je nepovolují, všude asistuje policie. Nepřipomíná to období před r. 1989?

    Netrdím, že všechno bylo před 89. lepší, ale je potřeba srovnávat objektivně a ne jen hanit minulou dobu a vyzdvihovat současný kapitalismus. Co si všímám vývoje, ani minulý režim neustanul v nějakém vývoji, ten probíhal v linii tehdy dostupných technologií a materiálů, zaostávali jsme např. v elektronice (např. dovozová spotřební elektronika před revolucí už nebývala jen doménou Tuzexu, ale dala se sehnat i za běžné Kčs), ale obdivuji třeba těžké strojírenství, kterým jsme dokázali "zásobit" i vyspělý svět, ale na úkor toho zase byl v mnohém omezen spotřební trh, takže si občan nemohl vybrat z 10ti různých značek MP4 přehrávačů ve 20ti variantách od každé značky, protože takovéto neexistovaly tenkrát ani na Západě.

    Ten, kdo se měl dobře za socialismu, bude vyzdvihovat socialistické zřízení, ten, kdo se má dobře nyní, bude samozřejmě vyzdvihovat současné zřízení.
  • 23. 11. 2009 11:20

    brbla (neregistrovaný)
    Ten seznam by mě taky zajímal. Náhodou, já autorce fandím, aspoň má odvahu říct věci, tak jak skutečně jsou. A že by dneska něco nebylo po celé ČR k sehnání... to bych chtěl vidět co, to schválně napište
  • 23. 11. 2009 11:54

    Peva (neregistrovaný)
    Tak například:
    ---------------------
    1) nábytek - ze dřeva a dýhy - ne z papundeklu a lamina
    2) Kvalitní potraviny - zejména jogurty, sýry a uzeniny
    3) Kvalitní botu jsem, která by vyrdžela rok, jsem neviděl od svých 18 let.
  • 23. 11. 2009 12:04

    Méďa Béďa (neregistrovaný)
    Ad 1) Zkuste napsat do Google "Nábytek masiv"
    Ad 2) Vyražte jinam do než do Lidlu a Penny Marketu
    Ad 3) Chce to kouknout i jinam než na vietnamské tržnice a do Reno obuv.
  • 23. 11. 2009 12:35

    Flasi (neregistrovaný)
    Ad ad 2) No s Lidlem opatrně. Většina toho, co se v Lidlu prodává bych za kvalitu neoznačil. Ale i v Lidlu jsou kvalitní věci. To kvalitní je v drtivé většině je to zboží z Německa (kompletně německý obal jenom přelepený malou povinnou českou etiketou). Dá se tam tak občas narazit na slušný sýr apod. Pochopitelně to stálo mnohem víc, než nejlevnější věc ze stejné kategorie v daném regále. Zajímavé, že tyhle věci (jako stejné věci) tam nejsou pravidelně. Zřejmě se jedná o nějaký aktuální vývoz přebytků z domovského Německa :-D Snad kromě vánočních štól, ale ty ač mají v Lidlu na české poměry mírně nadprůměrnou kvalitu, tak jsou horší oproti obchodům v Rakousku a Německu.
  • 23. 11. 2009 12:46

    (neregistrovaný)
    Lídl má hodně kvalitní sýry a salámy, ale stojej aspoň tak 200/kilo, což si asi zdejší socky nemůžou dovolit. Ale salám kterej je v lídlu za 230/kilo by při stejný kvalitě stál někde v albertu tak 350. Lídl je prostě výhodnej.
  • 24. 11. 2009 7:35

    anonymní
    Hm, rodiče celkem pravidelně vracejí do Lidlu plesnivé sýry a salámy. Skladují je samozřejmě v ledničce, ale dobu spotřeby zdaleka nevydrží. A dokonce jim už párkrát objevili to samé, zkažené zboží v regálech a dle vyjádření pracovníků a datumu spotřeby se jednalo o čerstvou dodávku.
    Problém - cena: většina lidí akceptuje takovou cenu, která odpovídá jejich příjmům. Takže pro člověka s 10ti tisícovým příjmem bude cena za kilo salámu 49,90 vysoká, pro ředitele ČEZu nebude problém cena za kilo 5000 Kč. Tím chci také říci, že o financích běžných lidí rozhodují lidé, kteří nemají s financemi žádný problém, jejich odměny jsou nadhoceny a nejhorší je, když tito lidé rozhodují o nás bez nás, např. s placením ve zdravotnictví, ve školství, "regulované" ceny atp. Ono se jinak kouká na výdaj za elektřinu 40 tisíc měsíčně při 200 tisícovém příjmu a jinak na 1500 měsíčně při onom 10titisícovém příjmu, a to u obou porovnání není stejný matematický poměr mezi výdajem a příjmem.
  • 24. 11. 2009 8:41

    Méďa Béďa (neregistrovaný)
    "Hm, rodiče celkem pravidelně vracejí do Lidlu plesnivé sýry a salámy. "
    No hlavně že se tam stále a stále rádi vracejí, takovéhle lidi tyhle obchody přímo zbožňují... Mne už by tam po druhé takové zkušenosti neviděli.
  • 24. 11. 2009 10:00

    anonymní
    Vážený Béďo Méďo,
    ne každý žije v Praze nebo jiném velkém městě, aby si mohl vybírat, kde nakoupí nebo aby jel na týdenní nákup do Prahy.
    Ve městě je ještě Albert, 2 soukromníci a (bývalá ?) Jednota a situace je všude tragická, srovnal bych to s úrovní socialistického obchodu 60. let. Jen ta fronta na košíčky odpadla.
  • 24. 11. 2009 18:15

    Méďa Béďa (neregistrovaný)
    Tak je ještě ČOI, Ministerstvo zemědělství, nějaká hygiena, Černé ovce či jak se tyhle pořady v TV jmenují... Ale vracet PRAVIDELNĚ, jak tvrdíte, plesnivé potraviny a pak jen lkát na webu...
  • 25. 11. 2009 10:11

    anonymní
    Nevidím nic špatného na tom vrátit špatný výrobek, byť opakovaně nebo pravidelně. Bulíci, co se neodváží reklamovat, ať jejich vlastní kapsa a zdraví trpí.
    Co se týče kontrolních orgánů, tak byste mohl vědět, že jejich počet a pravomoci byly značně redukovány ("trh prý vše vyřeší"). Dříve kontroloři rozdali pokutové bločky, udělali stručný zápis a bylo to vyřízené. Dnes je se vším obrovské papírování a stane-li se nějaká chyba v procesu, nálezy, i když je jinak patrné, že došlo k nějakému porušení, jdou ke dnu.
    "Ochranu spotřebitele" bych přirovnal k vlku, aby se nažral a ovce zůstala celá. Chápu, že kontroloři mohou dělat jen to, co jim zákon dovoluje, že by kontrolovali jinak, ale lobby výrobců a prodejců převálcuje při prosazování formulek v zákonech touhy běžných občanů.
    Právě kdybyste sledoval různé spotřebitelské pořady na TV, tak byste viděl, že se šizením, okrádáním a podobnými "vymoženostmi" tržní ekonomiky nehne ani pár volů, natož právníci, soudy či různé kontrolní orgány. Je to smutné, ale je to fakt.
    A řešení jezdit 100 km do Prahy, kde se možná takovéto šlendriánství až tak nevyskytuje nebo si vyrábět vlastní sýry a salámy doma v paneláku, nepovažuji za příliš rozumné, to kdybyste pisateli tyhle eventuality, vedle zvyšování si kvalifikace, výuce cizích jazyků či odstěhování na Kubu atp., nabízel.
  • 23. 11. 2009 12:48

    (neregistrovaný)
    A ta vánoční štola je hrozně dobrá, už jsem jich pár zblajznul. A za rozumnou cenu, asi 70/kilo.
  • 26. 11. 2009 6:59

    anonymní
    V Německu stála štola vloni 2,09 €, letos nevím, ještě jsem ji nekupoval. Při jejich 4-5x vyšších příjmech pro nás drahota, pro ně láce. Někde jsou vám schopni prodat za tu samou cenu 450 nebo 750 g, ne všude tyhle peníze stojí 1 kg.
  • 23. 11. 2009 17:43

    anonymní
    Nechápu co všichni mají s Lidlem. Máme ho kousek od bytu, takže jezdím tam, ale stejně tak do Tesco, Intersparu, Hypernovy, Alberta a výjimečně i jiných obchodů. Lidl má trochu méně obvyklý sortiment, ale nepozoroval jsem nijak nižší kvalitu oproti jiným jmenovaným.
  • 24. 11. 2009 8:47

    anonymní
    Máte pravdu, některé průmyslové zboží, za které byste v jiných obchodech dali majlant, je v Lidlu kvalitní a za dobrou cenu. Kdysi jsme tam třeba kupovali bavlněné ručníky - drží stále, zato ty značkové a dražší se už rozpadly a nové dlouho nesály. Problém je, že Lidl má velice omezenou nabídku a já jako zákazník nemohu čekat, až v 33. týdnu bude k dostání nějaká žárovka, když tu žárovku potřebuji nyní, ve 48. týdnu a ta žárovka samozřejmě po zbytek roku není k dostání. Systém diskontů nechápu vůbec, jak v dnešní době mohou přežívat. I v potravinářském sortimentu - abych si "vybral" z jednoho druhu hořčice a čekal půl roku na nějakou akci, kdy budou na výběr hořčice 2 ... nejde samozřejmě jen o Lidl, ale o všechny diskonty a nyní se navíc k nim přidávají se svými novými prodejními koncepty Tesco a Hypernova/HyperAlbert. Nazval bych to krizí a bídou, kterou byl kdysi charakterizován socialistický obchod a asi by se tomto stavu nacházel v dnešní době, kdyby v 89. nedošlo k převratu. Takže si člověk nevybere, jestli kupuje v předlistopadovém Pramenu či Jednotě či nyní v nějakém věhlasném zahraničním řetězci. Zboží v akci není, fronty na pokladnách, tlející zboží, staré salámy omývány, staré pomazánky míchány s novými, mezi čerstvým pečivem staré z předchozího dne, jen u pečiva a zeleniny nejsou fronty, protože tam nikdo neobsluhuje, ale zákazníci se v tom sami rochňají jak prasata.
    Co se týče ostatního sortimentu v Lidlu, tak jak píšete, kromě přelepek na dovezeném zboží je jiné zboží méně kvalitní. A třeba nadnárodní řetězce mají své výrobce pro západní blok a zvlášť pro bývalý východní blok. To se dá přečíst z etiket. Řada zboží chutná jinak, když je zakoupena v německé prodejně a jinak když je zakoupená v českém obchodu. Samozřejmě, že část zboží se vyrábí jen pro ten který trh - zatímco v našich obchodech koupíte mléko s 1,5% obsahem tuku, tak třeba v Polsku prodávají 2%. Nebo nějakou Vysočinu v Německu nekoupíte. A třeba prací prášky - stejná značka se opravdu nedá srovnat. V Německu vychází kilo značkového prášku mezi 30 a 40 CZK a pere daleko líp než ta samá značka koupená v česku od 60 CZK za kilo. Ale to už nemluvím o Lidlu, ale o obchodech všeobecně.
    Lidl nebo Penny jsou považovány za levné, ale není to zdaleka pravda. Samozřejmě, akční zboží je levnější než jinde za běžnou cenu, ale to je všude. Ale to akční zboží hlavně není, slouží jen k nalákání lidí, aby přijeli koupit i něco jiného. Ostatní, neakční zboží jevšak stejné drahé nebo i dražší než jinde, a mnohdy za cenu obvyklou v jiném obchodě dostanete v diskontu privátní značku, která je něčím ošizená, není to standardní výrobek. Když koukám třeba v Lidlu na "fantastickou" akční cenu kuřecích prsních řízků neurčitého původu za 109 / kg a srovnám ji s cenou českých kvalitních za 89 / kg v Globusu, tak je to snad jasné. Ale nesmím je pak v Globusu kupovat, až budou v normální ceně za 159 / kg, ale za tu samou cenu budou i v Lidlu, ani tam je za ty prachy kupovat taky nebudu.
  • 23. 11. 2009 12:04

    Flasi (neregistrovaný)
    Hahahaha.
    To všechno je. Jenom to není mainstream a není to na pultech prodejen na mainstream se specializujících.
    Kvalitní nábytek vám udělá každá truhlářská firma - na nábytek se jich specializuje spousta.
    Kvalitní jogurty a sýry dělají někteří zemědělci. Kvalitní uzeniny dělají uzenáři.
    Kvalitní boty seženete i v běžných obchodech.
    Jenom to má háček. Musíte tu kvalitu zaplatit. A ta cena je vysoká. V některých případech i několikanásobně oproti nízké kvalitě mainstreamu.
    Částečně je to dáno tím, že se daná věc nevyrábí ve velkém, částečně je to dáno tím, že kvalitní suroviny v dostatečném množství jsou prostě o dost dražší.
    A tady najednou silné řeči většinové populace - že chce kvalitu - končí, následuje zamyšlení a obvykle odchod za nákupem mainstremu.
  • 23. 11. 2009 14:00

    anonymní
    Tak vidíte, že kvalitní zboží není běžně k dostání i v dnešní době, že se musí shánět jak za socíku. Myslíte si, že ti, co mají ve městě Lidl nebo Penny (Pro Méďu Béďu 12:04) pojedou někam 50 km, aby si mohli koupit zdravé, nejedovaté, opravdové potraviny (myslí si Méďa Béďa, že jiné obchody na tom budou s kvalitou lépe? - většina dodavatelů je nadnárodních, takže jejich jedy koupíte v Aši i v Brně). Za minulého režimu se ani jiné než opravdové potraviny nedaly sehnat. Komunisti neměli valuty na dovoz chemikálií a ani neměli technologie, které by uměly rozemlít separát na "šunku" nebo smísit škrob s rostliným tukem, aby z toho vznikl "jogurt".
    Hromadné hospitalizace po konzumaci některých potravin taky hovoří dost jasně. Každou chvíli se v okolí něco přihodí a není to o tom, že v minulosti se také tak dělo, jen se to ututlalo. Ano, něco se ututlalo, nebylo to předmětem hlavních zpráv, ale v bezprostředním okolí se to jak nyní, tak i v minulosti, provalilo. A když vidíte, co za humus jsou produkty dnešních restaurací... Zhlédněte spotřebitelské pořady v TV, jak jsou občané všude šizeni, kráceni na svých právech atp. Jak se k nám bojí vyjma otrlých a pervézních Skopčáků většina zahraničních turistů. I o těchto věcech se třeba psát a prát se s nimi, ne je někam zamést a věšet si bulíky, že nás se přece tohle netýká, to tak možná Rumunska ...
    Ukažte nám, kolik tady zůstalo kvalitních obuvnických firem masově vyrábějících kvalitu ... Těch pár esroček nezachrání populaci před nezdravými botami /ale třeba i textiliemi/ bůhvíodkud. Už za socíku nás učili, že výroba se zlevňuje velkosériovostí. Ano. Tak proč jsme v tom nepokračovali a z obuvnických gigantů jsou malé dílničky, vyrábějící samozřejmě draze. Rovněž velkovýroba ve stavebnictví byla degradována na příštipkaření. Cena je dost důležitá. Proč si lidé kupují nezdravé potraviny, boty, textil? Jen tak z hecu? Část obyvatel určitě raději proleje vydělané peníze v putice a pak jde do Lidlu pro slovenský točený za 39, ale těch pár vejpitků není vzorek populace. Zbytek poplatí povinné a neustále rostoucí platby za nájem, vodu, proud ... a teprve co jim zbyde po zaplacení těchto "luxusních" položek, může použít na nákup ošacení, potravin... A vzhledem k tomu, že příjmy řady obyvatel jsou nedostatečné vzhledem v výdajům, lidé šetří tím ,že kupují humus, který by komunisti z bezpečnostních důvodů ani nepovolili. Ano, nemusíme se "rozcapovat" a můžeme jít bydlet pod most, živit se sběrem kořínků a chovat slepice na balkoně, ale kvůli tomu se tu v 89. klíčema asi nezvonilo.

    A nejen k tomu nábytku: člověk se domníval, že doba půjde k lepšímu. Ne k horšímu. Že se upustí od toho, co bylo špatné a nekvalitní a bude se vylepšovat to stávající. Proč musely být zlikvidovány desítky truhlářských firem vyrábějící kvalitu a ta nahrazena papundeklovými výrobky, které, i když jsou relativně levné, díky své mizerné kvalitě a provedení jsou vlastně drahé. Ne každý si chce měnit každé 3 roky nábytek z důvodů, že se mu rozpadne. Je to přece plýtvání lidským fortelem. A jsem zvědav, jak dlouho vydrží nově budované nemovitosti, "kvalitně" postavené UKáčky s VŠ diplomy a materiálově velmi "úsporné" - za socíku se to nazývalo šizené.
  • 23. 11. 2009 22:40

    JirkaZ (neregistrovaný)
    Pdpověd je velmi jednoduchá : zákazníci chtějí, to nejlevnější, tedy šunty. Až bude masová poptávka po kvalitních výrobcích, bude toto zboží samozřejmě masově k dostání.

    Kvality socialistických restaurací asi nemá cenu příliš rozebírat.
  • 24. 11. 2009 8:09

    anonymní
    Zákaznící chtějí to, co jim umožňují příjmy. jelikož se o socialistickém zboží tvrdilo, že je předražené, nevidím důvod, aby nám páni kapitalisti uakázali, jak se vyrábí levně a kvalitně, což nám bylo v popřevratové době slibováno.
    Vždycky mi připadalo mrháním pracovní síly, surovinami, energií, když se dělal nějaký výrobek, který neplnil funkci, pro kterou byl vyroben a který tak skončil na skládce.
  • 24. 11. 2009 11:05

    Jarmila (neregistrovaný)
    Já měla vždycky dojem, že když se zboží vyrábí ve velkém, bude levnější, než když ho budu doma šudlit na koleně. Se slzou v oku vzpomínám třeba na bývalé KDS Sedlčany a jeho nože. Mám je v šuplíku už více než 25 let, některé nože mám dokonce po mojé mamince, která si domácnosti zařizovala po svatbě v 50. leteech. Jsou kvalitní a řežou, když se nabrousí. Zato modení současné kapitalistické "supervýrobky" nevydržely ani dvakrát ukrojení krajíce chleba a odpadla jim střenka. Chcete je? Daruju a ani nebudu chtít poštovné (jen marně přemýšlím, jestli se tomuhle plýtvání kdysi neříkalo plýtvání surovinami, energiemi a lidskými zdroji).
  • 24. 11. 2009 11:13

    Méďa Béďa (neregistrovaný)
    Proč "bývalé KDS"??? KDS Sedlčany stále existuje a jejich nože jsou k dostání např. v prodejně na náměstí v Sedlčanech.
  • 24. 11. 2009 16:34

    Jarmila (neregistrovaný)
    To mám kvůli jedné nebo dvěma kudlám jet do Sedlčan? Kvůli bramborám k soukromníkovi, do jiného chlíva pro mléko... Tak na co jsme nastavěli tolik krabic? Na šunty z Číny, které nikdo nechce? Kdysi jsme se učili, že firma, jejíž zboží by se stalo neprodejným, zkrachuje. Tak proč tu jsou pořád ty hnusné škatule s neprodejným zbožím z Thajwanu a z Číny?
  • 24. 11. 2009 18:13

    Méďa Béďa (neregistrovaný)
    Ježkový voči, já psal "např. ...". Jejich nože patrně budou k dostání i jinde, těžko budou svoji produkci prodávat jen v jedné své prodejničce, že. Ale ono je lepší "se slzou v oku vzpomínat" na to kvalitní a nadávat na čínské šunty, než se podívat, jestli se to kvalitní náhodou nedá koupit i teď.
    BTW mají i své webové stránky a na nich e-shop.
  • 24. 11. 2009 19:56

    Roman (neregistrovaný)
    Že se nad Jarmilou rozčilujete. Je to stará soudružka, dělala u nás ve fabrice kádrovačku, komunistka jako řemen. Ta na staré časy bude vzpomínat se slzou v oku, to je jasné.
  • 25. 11. 2009 9:09

    anonymní
    Dost dobře nechápu primitivy, kteří se do p. Jarmily navážejí. Jednou je to pisatel "Jarmil", nyní zase nějaký "Roman" - domnívám se, že zrovna jeho slintání není diskuzí, ale spamem. Pouhé urážky nejsou diskuzí, k tématu nebylo vůbec nic řečeno.
    Já s přspěvky paní Jrmily naprosto souhlasím, jsou to praktické postřehy ze života. Chápu, že někomu se líbit nemusí, ale proto nemusí nikoho osobně urážet. Není mi známo, zda je to pravda, je mi to jedno, každý se za socíku musel něčím živit a jestli někdo dělal personalistu nebo jezdil kolečkem na stavbě sídla okresního výboru KSČ, nemá snad vliv na dnešní situaci.

    K těm nožům (ale i jinému kuchyňskému zboží) - všude v obchodech je bohužel monopol Tescomy či Falcemana (či jaký je správný název), a ač se v prvním případě jedná o českou značku, je to čínský šunt. Dodnes pamatuji, když nám po mnoha letech bezproblémového používání odešla čepovací termoska zakoupená v Merkurii a tehdy ještě kvalitně vyrobená v Číně a my ji nahradili "značkovou" Tescomou. Měli jsme malé dítě a tak jsme s sebou v autě vozívali čaj právě v oněch termoskách. Ta čínská v životě nic špatného neprovedla, z té tescomácké se obsah vylil po celém kufru. Vzteky jsem si rozšvihal, protože následovala důkladná očista lepivého obsahu celého zavazadlového prostoru včetně dobře savých koberců. Když jsem svůj zážitek sdělil tescomě, tak mi jen odpověděli, že termoska je konstruována jen na kolmé stání a nějaká těsnost výrobku je zbytečností. K výrobku žádný návod či upozornění nebylo, dnes bych se možná soudil o náhradu škody. Je to jako kdyby u petek nebyla záruka, že po přetržení "plomby" šroubovacího uzávěru by nebyla zaručena těsnost tohoto uzávěru a obsah by se svévolně vyléval.

    Někde tady v dikuzi bylo řečeno, že kdosi shání "nedostatkové zboží" a Méďu Béďu 23. 11. 11:08 a brblu 23. 11. 11:20 zajímaly položky. Vedle reakce typu nábytek, kvalitní potraviny - sýry, jogurty, uzeniny, boty bych i já přidal: za socialismu se vyráběly otevíráky konzerv, nevím, jak bych jej popsal - otvírák měl takový zobáček, ten se zapíchl do víčka a a otáčením rukojeti doprava a jednoduchým převodem se konzerva obkroužila a víčko se tak pĺně nebo částečně prořízlo. Levou rukou se držela konzerva a pravou se točilo s rukojetí. Tyhle spolehlivé, jednoduché a levné otevírače se sehnat nedají. Dnešní otvírače jsou drahé, technicky překomplikované, některé otevírají tak, že odříznou nejen víčko, ale i kousek boční stěny konzervy, takže zůstane po otevření ostrá boční hrana, o kterou se krásně říznete. Někdy potřebujete 3 ruce. Dřívejc to muselo projít nějakou zkušebnou a jistě by takový paskvil neschválili. Když jsem byl u té Tescomy, testovali se různé silikonové formy (např. bábovky) do trouby. Samozřejmě, že tyhle silikony uvolňovaly při vyšších teplotách nějaké jedy a ještě bylo divné že stejné výrobky od stejné firmy a každý vylučoval něco jiného a i v jiných, dost rozdílných množstvích. Pokud jde výrobek k testování, tak se samozřejmě předkládají jiné vzorky, než které pak jdou do obchodní sítě.Z obchodní sítě pak testují různá spotřebitelská družení, ale ta nestíhají a nemají dostatek financí, protože výrobek určený k testovaní musí koupit a zaplatit.
    Dále sháním takové malé plastové lopatičky, dají se použít např. v kuchyni na mouku či cukr, dřívejc běžné v každých domácích potřebách, dnes nesehnatelné.
    A takové prkotiny, kdyby byly na Internetu, si z např. z USA objednávat nemíním. Ale nenašel jsem je tam. Dále sháním jakékoliv šrouby, vruty s rovným "šlicem". Ty s křížovým se sice dají použít s aku vrtačkou a patříčným bitem (jen kolik těch je druhů - PZ, PH ... proč to někdo neunifikoval do jednoho křížku - nezaměňovat s velikostmi 1-3), ale jinak jsou na Ho..., protože se po čase nedají povolit, křížová drážka se vymele, nejde proříznout tak jako jde proříznout "šlic" rovný. Sháním venkovní krycí kulatou mřížku, vnitřní průměr 125 mm, vnější 175 mm. Zrovna tak je blbost si asi objednat 1-2 nože v ceně několika desítek korun z e-shopu, takové základní věci by měly být k dostání v každém obchodě, dnes ty obchody jsou, na rozdíl od socialistických krcálků, velkokapacitní.
  • 25. 11. 2009 13:32

    Jarmila (neregistrovaný)
    Díky za názor.
    Vezmu to popořadě: kádrovačku jsem dělala, ale v r. 1990-91, krátce po převratu, kdy jsem nastoupila po jednom komunistickém "dělnickém kádru". Co dělali soudruzi, jak se báli, co se s nimi stane, jak před mým nástupem začerňovali zmínky o členství v rodné straně i o tom, jak byli v milicích, bych mohla psát story. fakt je, že v té fabrice bylo hodně sice soudruhů, ale těch poctivých, co tomu skutečně věřili a makali a věřili, že se jednou budou mít lépe. Třeba pán kolem 50 let, hlavní vedoucí výroby. Chlap jen s výučním listem, ale v organizaci práce strčil do kapsy všechny inžinýry. Ten odejít z fabriky, tak se ještě ten den zastavila. Takových lidí jsem si hluboce vážila - pracanti, co nekoukali na politiku, ale snažili se odvést precizní práci.
    Pak tam byla hromada kariéristů, ti vystoupili z rodné strany, chvíli se třási o krk a majetky, někdo začal podnikat a řada z nich po čase naskákala do ODS (v drtivé většině právě tam) a dneska jsou znovu vážení papaláši, jen kopají za jinou stranu.
    Mým úkolem bylo nejprve nabírat lidi a když jich pak bylo moc, tak je zase propouštět. Jenže já holt tři měsíce řvala na vedení, že fabrika je nacpaná lidma a že hrozí propouštění. Tak mne ředitel odvolal, že podrývám jeho budovatelské nadšení, protože on vede fabriku ke světlým zítřkům. Následně se zjistilo, že fabrika je nacpaná lidma a že se bude propouštět. To jsem dostala za úkol já, ale já to odmítla, to nebyla vina těch lidí, to byla jednoznačně vina vedení. Takže nejprve přišlo o práci důchodci (-10% lidí z fabriky), to nestačilo, tak volné pátky za 60 % mzdy a do půl roku přišlo o práci dalších asi 200 lidí, což je na okresní město hodně lidí. Z tzv. THP ale nepřišel o práci nikdo, všechno odskákali jen dělníci. No, a pak jsem z fabiky odešla, protože ten bordel se strávit nedal.

    K nožům: já je teď nepotřebuju, mám jich dost. V prodejnách je jen Tescoma (což je tzv. "naleštěný prd") a Fackelman, totéž, jen v bledě modrém. E-shop je dobré řešení, jenže v Čechách má jednu vadu, a tím je poštovné, balné a další "zbytné" položky, krom toho zasílání zboží na dobírku (nešvar většiny e-shopů) zrovna nemiluju. Díky, mne tato forma prodeje moc neoslovuje, protože u několika málo položek to zboží nechutně prodražuje. Takže já třeba e-shopy nepoužívám, nějak není nic, co by se nedalo koupit v normálním kamenném krámě.

    Já třeba sháním mlýnek na koření, nechce se mi kupovat hmoždíř, radši bych něco modernějšího, na elektriku. Není a nebude, mlýnek na kávu se na to použít nedá, protože třeba badyán je na mletí dost tvrdý a hotové směsi jsou na jedno brdo.
    Pak třeba sháním boty, to už jsem to psala, rozumné oblečení nikoli velikosti 36 (toho jsou plné krámy, větší není a máme se ptát v příští pětiletce. Bodejť by bylo, když Číňani jsou drobnější než Evropani). No, a pak ještě nějaké drobnosti, ale já si zas umím poradit. Oni nás ti komunisti v přežívání a nahrazování kdečeho nedostatkového něčím jiným, tím co bylo momentálně k dostání, vycvičili docela dobře.
  • 25. 11. 2009 15:36

    KOUDY (neregistrovaný)
    To není důležité, jestli s tím mám problém já. Spíš se divím, že s tím problém nemáte vy, z hlediska svědomí. Musela jste zničit hodně životů. Ale to je Vaše věc, ja bych tak fungoval nemohl.
  • 25. 11. 2009 16:29

    KOUDY (neregistrovaný)
    To nemá s STB nic společného.Jsou dobří i špatní, jako všude, ve všech profesích. Ale členství v STB to nebyla profese. Kdyby Vám někdo vyhrožoval a vy jste ze strachu o sve blízké stal členem STB, pak je toto velmi těžké odsoudit. Člověk pro bezpečí svých blízkých udělá mnoho. Ale pokud to někdo dělal dobrovolně a rád, pak se divím, jak může v noci v klidu spát.
  • 25. 11. 2009 20:18

    Jarmila (neregistrovaný)
    Nevím, kolik Vám je let, KOUDY, ale běžný člověk se s STB běžně nepotkal (já osobně třeba nikdy a z příbuzenstva taky nikdo). Práskači ale nebyli jen v STB, ale existovali taky tzv. PS VB = pomocná stráž veřejné bezpečnosti, vlastně práskači, co udávali policajtům, co kde a kdo řekl. Lidi je ale znali a dávali si bacha, aby před nimi zbytečně nemluvili. Ono stačilo, když tihle bbečkové udali třeba mladé kluky, že si v hospodě dali pivčo a pak jeli na motorce přes pole domů do vedlejší vesnice. Když ho cajti chytili, přišel o papíry (a třeba taky ne, když měl mezi cajty známého. Vždyť jsem někde psala, že komunismus měl nastat až tehdy, až budou mít všichni všude známé).
    To už byl spíš běžnější nátlak na vstup do KSČ. Co vím, tak řada lidí se snažila jakkoli vymluvit, aby nemuseli vstoupit, ale hrozba přeřazení někam do kotelny nebo zákaz studia pro děti často dělala divy. Já se řadě lidí nedivím, že tam nakonec vlezli, co taky měli dělat, když chtěli, aby děti dostaly vzdělání a mohly třeba vystudovat střední nebo vysokou školu? Taky jsem se třeba setkala s tím, že absolventa SŠ nebo VŠ do KSČ nechtěli, protože "strana by ztratila dělnický charakter". Takový člověk pak musel ke vstupu ukecat dva dělníky, aby ho tam vzali (což byl třeba případ mého kamaráda, ani nevím, jestli ho tam nakonec vzali, bez toho mohl i s VŠ jezdit s náklaďákem). Takže studenti stupovali do KSČ ještě na škole, protože student do KSČ vstoupit mohl, to ještě nebyla "pracující inteligence" nebo na vojně, protože voják do sledovaných kategorií taky nepatřil. Soudruzi si většinou dávali bacha, aby na dobrých a lépe placených místech byli zase jen členové KSČ. Člen KSČ totiž platil straně příspěvky podle výše platu, takže to byl kšeft něco za něco: my tobě dobře placené místo, ty nám členský příspěvek. No, a protože byly organizace KSČ v každé fabrice, měli to hoši ošetřené dobře, placení se nevyhnul nikdo.
  • 25. 11. 2009 20:39

    KOUDY (neregistrovaný)
    Pak má V. jste opravdu hloupa. S takovýma věcma se nežertuje. Dle názorů, které tu píšete bych se ale u Vás nedivil ničemu.
  • 25. 11. 2009 21:31

    Méďa Béďa (neregistrovaný)
    Proboha, co je na tom povídání Jarmily hloupého??? Jenom dokazuješ, že jsi si v té době hrál v uhláku na horníka, nebo jsi spíš nebyl vůbec na světě, a teď onu dobu posuzuješ podle toho, co mo(u)drá strana a vláda dovolí vypustit jako informaci...
  • 25. 11. 2009 23:16

    KOUDY (neregistrovaný)
    Hloupé je to, že jsem se mylně domníval, že paní Jarmila si dělá z takto vážných věcí legraci.Domníval jsem se to na základě příspěvku, který udajně napsala ona a byl obdobny příspěvku, který se tu objevil i dnes večer, okopírovaný přikládám niže. Autor tohoto příspěvku se za paní Jarmilu evidentně vydava a tímto ji poškozuje. Veškeré mé příspěvky, které se týkají tohoto byly reakcí na příspěvky typu jako je níže. Jinak pro Vaši informaci, horníka jsem nikdy nedělal ani nic podobného.
    Datum: Dnes 22:51
    Vložil: Jarmila
    Titulek: Re: Trošku zavádějící čísla (celé vlákno)

    Asi by bylo fér abych se přihlásila svým jménem a rozsekla to. Je tady někdo, kdo se za mě vydává. Já, skutečná Jarmila, potvrzuji, že jsem v STB byla. Ale jak jsem napsala výše, nebylo to nic hrozného. Rozhodně jsem nikomu nezničila život.
  • 25. 11. 2009 21:45

    Jarmila (neregistrovaný)
    Můžete být konkrétní, co píšu špatně? V čem máte dojem, že žertuju? Že jsem nikdy neviděla a nikdy nepotkala živého STB-áka? Já za to nemůžu, až se znova narodím nebo jestli se ten režim nedej bože vrátí, tak to pro klid vaší duše napravím.
    Uvědomte si, že úkolem STB-áků bylo hledat vnitřního a vnějšího nepřítele. Podobné složky má každý stát, co myslíte že je americká FBI? Dneska si je hodně lidí plete právě s PS VB, jenže to byli proti STB spíš jen místní práskači (asi za peníze, protože slušný člověk by to normálně nedělal).
    Vážený, zapojte mozek a zeptejte se pamětníků, nekoukejte tolik na TV a nechoďte na schůze ODS.
  • 25. 11. 2009 22:45

    KOUDY (neregistrovaný)
    Moje reakce byla na příspěvek, který byl zde někým uveden (podle přezdívky jsem se domníval, že jste to napsala vy), že jste pracovala jako kádrovačka a zároveň byla v STB, Ptal jsem se, zdali to je pravda a přisla mi od osoby s přezdívkou Jarmila odpověď že ano, jestli s tím mám nějaký problém. Záhy přišla reakce, že to tak není, proto následovala moje reakce, že s takovými věcmi se nežertuje. Ta diskuze je už velmi nepřehledná a samozřejmě se může i stát, že někdo napíše cokoliv pod Vašim jménem a těžko lze rozpoznat, kdo to napsal. Pokud se tak stalo v tomto případě nebo došlo k jakémukoliv jinému omylu vlivem nepřehlednosti diskuze, kvůli četnosti příspěvků,pak se samozřejmě omlouvám za výrok, že jste hloupá, bylo to myšleno jako reakce, pokud byste si dělala z těchto věcí legraci.
  • 25. 11. 2009 22:51

    bez přezdívky
    Asi by bylo fér abych se přihlásila svým jménem a rozsekla to. Je tady někdo, kdo se za mě vydává. Já, skutečná Jarmila, potvrzuji, že jsem v STB byla. Ale jak jsem napsala výše, nebylo to nic hrozného. Rozhodně jsem nikomu nezničila život.
  • 25. 11. 2009 23:12

    Méďa Béďa (neregistrovaný)
    Ty krávo nebeská, vždyť ani nevíš, jak se název té zločinecké organizace vlastně píše... A každý s IQ nad 65 pochopí, že skutečné Jarmile nesaháš ani po kotníky, byť jsi jí ukradla a zaregistrovala si její nick.
  • 26. 11. 2009 9:10

    anonymní
    Nedávno jsem četl o možnosti obnovy Pomocné stráže VB, jen by se to jinak jmenovalo.

    Co znám členy a sympatizanty ODS, tak jsou to překabátění kovaní komunisté, kteří se nějak nemohou upamatovat na období před r. 1989. Ach ten Alzheimer ...Nebo Prkinson ... Já si ty dva občany stále pletu.
  • 26. 11. 2009 12:33

    anonymní
    StB pokračuje, jen pod novým názvem. Občané jsou špiclováni ještě více než za prvního totáče.
    Jen si vemte, když se chystá nějaká schůze, oslava, setkání, manifestace atp. Děje se tak v naprostém utajení, a stejně o tom bezpečnostní složky vědí. Neschvaluji a nezastávám se extrémistických skupin, ale jen upozorňuji, že Velký Bratr vidí skutečně vše. Dále odposlechy telefonů jsou na daleko vyšší a masovější úrovni, než tomu bývalo před 89. Dále kamerové systémy - dnes je člověk sledován naprosto všude, samozřejmě pod záminkou bezpečnosti občana. Kamery zaznamenávají pohyb auta, např. za účelem měření rychlosti či jízdy na červenou, ale je zaznamenán každý, i kdo přestupek nepáchá. Radary používané Policií mají v paměti hafo měření, a to i těch bez přestupků. A jak mi prozradili známí měšťáci, neumí to z radaru ani vymazat, takže kdyby chtěl někdo v budoucnu porovnat výběr pokut s napáchanými přestupky, tak zjistí, že v paměti je hafo přestupků nepostižených, protože je spáchali známí, kteří přece nebudou platit pokuty... Kde surfujete na internetu, jakou poštu posíláte a přijímáte, jaké děláte bankovní převody - na vše jsou speciální sledovací programy používaných nikoliv hackery, ale státní mocí, takže aby občan unikl sledování, musel by žít asi na pustém ostrově /Bahamy, Sejšely/ a ke komunikaci užívat šifrovaný kouř a bubny.
  • 25. 11. 2009 15:33

    Jarmila (neregistrovaný)
    Ale ježišmarjá KOUDY, copak jsem mohla být v STB? To bych asi nenapsala, že jsem v r. 1990 vystřídala jednoho komunistu ve funkci kádrového ředitele! Já nebyla ani v rodné straně, já byla na mateřské a pak jsem se vymlouvala na to, že mám malé dítě a nemám hlídání. I tak se to rovnalo profesní sebevraždě, protože jsem pak nesehnala práci a chodila jsem uklízet. Zase jsem ale měla jako uklízečka volnou pracovní dobu a na počet odpracovaných hodin i rozumný plat. A slušnou práci jsem sehnala právě až po r. 1989.

    Fakt ale je, že komunisti měli za 40 let u moci řadu věcí vymakaných. Nařídili všeobecnou pracovní povinnost, díky tomu neměli bezdomovce a vpodstatě ani sociální případy. I když se rozpadla rodina, měl chlap (protože v bytě většinou zůstala manželka s dětmi) kam jít, byly podnikové ubytovny. na těch taky končila děcka z dětských domovů, protože ta se vyučila pro nějaký podnik a jejich profese se vybíraly podle toho, jestli podnik má nebo nemá ubytovnu, aby toi měly do startu života aspoň trochu ulehčené. Taky bylo dobré, že se vpodstatě celý národ v poledne stravoval, ne jako dneska, kdy přijde domů ženská po 12-hodinové šichtě a večeře doma je její první teplé jídlo, protože nedostává stravenky a jídlo v hospodě za 100,- Kč je pro ni vzhledem k jejímu platu moc drahé. Ono byly věci dobré a byly věci špatné. Jen blbec dobré zruší šmahem a pak povinně jásá nad něčím daleko horším, jak je to úžasné, báječné a jedinečné.
  • 25. 11. 2009 16:06

    V (neregistrovaný)
    Vy ekonomice moc nerozumíte, co? Říkat povinné zaměstnanosti, že byla "vymakaná", to je opravdu názor nevzdělané a hloupé uklízečky.
  • 25. 11. 2009 17:03

    Jarmila (neregistrovaný)
    Zato platit nepřizpůsobivé skupiny, které už 3. generaci nepoznaly, co to je práce, je pokrok? Ty skupiny, které se množí jako králící a které nebudou dělat, jen hýbat pr*elí, aby bylo víc usoplených nevzdělaných fakanů, na které se zas budou bezpracně pobírat sociální dávky? Vy nechápete, že na některé lidi bohužel platí jen bič. Takoví ale byli za socíku v base za příživu nebo na ně platil zase jen bič v podobě postihů. Já vím, přezaměstnanost je blbá, ale některým skupinám barevných obyvatel se flákání líbí a ještě řvou, že je živíme špatně. Slovo práce je pro ně rasýzmus.
  • 25. 11. 2009 18:53

    V (neregistrovaný)
    Jak říkám. Uvažování uklízečky. Nic proti nim, ale na přednášení na VŠ to asi nebude.
  • 25. 11. 2009 20:02

    Jarmila (neregistrovaný)
    Dle Vašich výlevů soudím, že přednášíte přinejmenším na Harvardu, že? Učil jste taky Viktora Koženého? Vaše myšlení by tomu odpovídalo.
  • 25. 11. 2009 20:24

    V (neregistrovaný)
    Nikoliv. Pracuji jako senior manažer v jedné auditorské firmě. A hlupáka jako jste Vy potkávám velmi zřídka.
  • 26. 11. 2009 11:37

    V (neregistrovaný)
    Ano, ale těžko je nazývat blbci. Ať už díky jejich vzdělání, platu, IQ atd. Takto blbci opravdu nevypadají...
  • 25. 11. 2009 16:43

    J. (neregistrovaný)
    Měli to tak vymakaný, až to přivedli ke krachu...

    A pozor, zjevné nedostatky dnešního režimu které nepopírám nemají s tím, že socialismus je hloupost, nic společného. (To jen předem upozorňuji na nesmyslnost reakce typu "a dneska to stojí teprve za nic" a následného všeobjímajícího dvoustránkového výlevu, jak to tu někteří diskutující umí.)
  • 24. 11. 2009 8:10

    Peva (neregistrovaný)
    Většina truhlářů, kvalitní nábytek neudělá, kde by vzali kvalitní masivní dřevo a nebo dýhu? Většinou dělají jen z laminovaných desek a lepí na to umělý hrany...Stejně tak kuchyňský studia. Sehnat kvalitný nábytek za celkem rozumnou cenu je celkem dost pracné. Většina lidí ani neví jak takový nábytek vypadá...
    Kvalitní řeznictví s vlastní rozbouráním a vyrobou salámů, aby člověk pohledal. Většina řezníku bere maso a uzeniny z velkovýroby. A je to ten samý šunt jako v supermarketech...
  • 25. 11. 2009 9:10

    anonymní
    Ano, máte pravdu. K výrobě nábytku jsou třeba drahé, mnohdy jednoúčelové mašiny, na které běžný, natož venkovský truhlář nemá. Pokud takový stroj nejede celou směnu, tak se nevyplatí. Dále potřebuje velké sklady na suché dřevo, čisté, suché, teplé, oddělené prostory pro stříkání nábytku. Pak to už ale není pro živnostníka, ale velkou firmu. Pokud to dělá nějaký živnostník, tak se nejedná o sériovou, ale o kusovou, a tím pádem i drahou výrobu. Pokud se podíváte do nějakých databaází, tak truhláři, co ještě zbyli, nabízí většinou zakázkovou výrobu nábytku - banky, hotely, restaurace. Už to napovídá o ceně, jenže už se nové banky nestaví či nemodernizují, tak se třeba přeorientují na montáž kuchyní či vestavných skříní, a jsme zase u toho lamina a papundeklu. V okolí, ač nejsme žádná bývalá nábytkářsko-truhlářská oblast, se pár fabriček vyrábějící kvalitní nábytek, po převratu muselo uzavřít. Sice nevykryli svou produkcí celou republiku, ale místně něco platní byli.

    Co se týče masa a uzenin, tak se po převratu vrhli na to, že každý řezník si bude sám bourat, vyrábět. Nově postavené a moderní masokombináty typu Čakovice musely jít do kytek. Jenže pak se začala zpřísňovat hygienická pravidla na úroveň civilizace bývalých uzavřených socialistických kombinátů a nově budované miniprovozy nevyhovovaly /to se týká ale např. i zpracování mléka/, na jejich další a další modernizace už nebyly finance a tak se doménou stala tak odsuzovaná (nyní už nesocialistická) megalománská velkovýroba. Pokud se někde slučují nebo kupují nějaké provozy, tak za účelem uzavření těch menších. Zpracovatelské podniky jsou opět kolosy, byť ne koncernové podniky, ale holding a kde jsou ty sliby, jak si budeme vyrábět regionální kvalitní speciality? A tak si v každém obchodě koupíme stejný vídeňský párek, stejnou Ostravsko klobásu, stejnou Vysočinu, nemající až na výjimky s těmi původními, socialistickými nic společného (Vysočina měla přídomek "český uherák" - dá se to o dnešních Vysočinách a Vysočinkách říci?)
  • 23. 11. 2009 12:06

    brbla (neregistrovaný)
    No to je tedy skutecny konkretni seznam:-)Ja znam spoustu znacek kvalitnich syru, kvalitnich bot i kvalitniho nabytku. Reknete jednu jedinou vec, jeden konkretni vyrobek, ktery nemuzete nikde sehnat,
  • 23. 11. 2009 17:14

    Jarmila (neregistrovaný)
    Já třeba neseženu boty. Nejde jen o kvalitu. Já mám prostě tu smůlu, že mám širší chodidlo než ostatní. Takže jsem už rezignovala. Chodím v botaskách nebo v páskových pánských botech, a to celoročně. Když si koupím dámské botky, jsou úzké a lepené, takže po dvou hodinách na noze se prostě bota v lepených spojích rozlepí a na závěr podrážka odpadne od svršku. Stejně tak se mi stalo, že se podrážka zlomila vejpůl. Botasky jsou dostatečně široké a mají pružné podrážky. Akorát prostě nemůžu nosit sukně, protože k botaskám to vypadá blbě. Kde jsou story o to, že pan Baťa vlastnoručně ušil botu na netradiční velikost chodidla? Jenže já si troufám tvrdit, že Evropanky mají v drtivé většině širší nohy než Asiatky, a boty, prodávané v Evropě, se prakticky kompletně dělají v Asii. Pochopitelně podle asijských kopyt. Takže Evropanky si buď kupují každý měsíc nové boty nebo rezignovaly jako já. To je bohužel příklad toho, co za socíku bylo a dneska není. Nejde mi o boty módní, ale o boty, které bych mohla natáhnout na nohu a jít v nich beze studu třeba na ples nebo prostě jen tak na ulici. Tuto službu mi bohužel dneska dělají botky, ušité ještě za socíku, a chvalitele moderního kapitalismu upozorňuji, že v těchto plesových botkách chodí na společenské události i moje dcera, ty zatracované socialistické botky si ode mne půjčuje. Má sice nožku o fous užší než já, nicméně má obdobný problém: botky, rozlepující se po straně. Takže nosí taky tenisky jako já nebo si botky kupuje v cizině. Zajímavé, že v Rakousku a v Německu ženy podobné problémy nemají.
  • 25. 11. 2009 11:21

    JarkaJ (neregistrovaný)
    Mám podobné problémy s botami. Myslím, že Rakušanky a Němky mají často taky širší chodidla stejně jako Češky, a proto se u nich širší boty seženou. Zkuste třeba německou firmu Deichmann - mají speciální řadu bot, myslím se jmenuje Medicus s botami šířky G nebo H. Nebo v Glóbusu mívají německé boty zn. Reflexan, ty jsou taky vyloženě pohodlné.Pro mě je svátek, když seženu opravdu pohodlné boty. Kdybych měla větší nohu, kupovala bych si pánské a měla bych po problému.
  • 25. 11. 2009 11:25

    anonymní
    U Deichmanna mně bez problémů vyměnili turistické boty, které po půl hodině chůze začaly tlačit. U RENO Obuv mně zamítli reklamaci polobotek, které se při první chůzi v dešti úplně promáčely (prý nejsou pro chůzi v dešti vhodné).

    Tak teď čekám, jak mně nějaký bolševik vysvětlí, že RENO je tím pádem kapitalistická firma myslící jen na zisk, a Deichmann naopak socialistická firma myslící na zákazníka.
  • 25. 11. 2009 13:14

    V (neregistrovaný)
    Tak čekejte, možná že vám ...

    Pokud byste jezdil do Německa, tak u nich je Reno spíše pro socky, problémy asi má, protože nedávno tam zavřeli jednu prodejnu, do které jsme jezdili. A obuv už občas vezmou i k opravě, což se v minulosti v Renu nedělo a neděje se tak ani v současnosti u Deichmanna. U nás Reno taky jeden krám zavřelo. Přesto je u nás Reno vnímáno spíše jako fajnovější obchod, spolu s Deichmannem či jinými značkami. Ale jako když porovnáte Lidl s Globusem, podobně je na tom Reno s Deichmannem.
  • 25. 11. 2009 13:47

    Jarmila (neregistrovaný)
    Poté, co mi v jednom kamenném krámu zamítli reklamaci tenisek, co vydržely jen tři neděle a prasknul jim svršek, načež je prodavačka štítivě uchopila dvěma prsty a zhrozila se "Vy jste v nich chodila!", a ve druhém opět kamenném krámu zase po třech nedělích zamítli reklamaci pánských polobotek mého přítele s tím, že "nemáme chodit s reklamací bot na konci jejich životnosti" (ale bohužel mi nevysvětlili, jak dlouhá je životnost bot, tři neděle to jistě nejsou), kupuju boty zásadně u Vietnamců. Boty ze tři stovky, když nevydrží, tak je zahodím a koupím nové. Páskové letní sandály vydržely skoro tři roky, jejich následovníci už drží druhý rok. Botasky jsou schopné vydržet taky tři roky. A značkové boty se můžou jít klouzat. U Vietnamců oceňuju vcelku příznivý poměr cena/ užitek.

    A ještě něco: u nás v Tescu má malou jídelničku Vietnamec. Kvalitní a chutné jídlo za lidovou cenu, bere i stravenky. Smažák s tatarkou, hranolky a 3 dl coly zmákne za 65,- Kč (zatímco McDonald za pouhých 135,- Kč), takovou cenu tu už nikdo široko daleko nemá. Jak to, že ti Vietnamci jsou schopní provozovat restaurace s lidovými cenami? Pro rejpaly podotýkám, že zařízení má kompletně v nerezu a jíst by se tam dalo i z podlahy, takže žádný humus.
  • 23. 11. 2009 12:54

    MoB (neregistrovaný)
    1. Nemáte na vsi truhláře? Stolaře? Prostě někoho, koho jeho šikovné ruce živí? Nebo chcete kvalitku za cenu levného papundeklu? Když budu chtít nábytek ze dřeva, nechám si ho udělat - a podpořím místního truhláře.

    2. Jde to. Někdy je třeba lépe hledat, ale jde to. Bohužel v tomto si za to můžeme sami: když dáte v krámě na polici vedle sebe levný jogurt "měkký kyt" a kvalitní smetanový za 2x tolik kaček, levný šunt se prodá, smetanový jogurt ne. Proto to lepší jídlo nemají v každém krámě, ale třeba jenom v každém pátém. Pro pečivo např. není problém se stavit v pekárně (v Ostravě např. Mayak), a pošmáknete si jako nikdy předtím. Opět, v Penny a spol bych tuto kvalitu ani nečekal.

    3. Ale jde to :) Nevím jak Baťa, tam se mi nelíbí design, ale já mám už tři roky botky Dr. Martens (výroba v Anglii, snad to ještě platí) a až na mírně zašlý svršek jsou naprosto v pohodě.
  • 23. 11. 2009 17:56

    anonymní
    Aniž bych se chtěl zastávat místních nostalgiků, zajímalo by mne, jak takový kvalitní jogurt (salám, maso, zeleninu...) poznám v regále od levných šuntů. Že je dražší? Je vyšší cena automaticky zárukou vyšší kvality?
    Jisté vodítko mi mohou dát biopotraviny, ale co v obchodech, kde zrovna konkrétní potravinu v bio kvalitě nemají?
  • 23. 11. 2009 18:44

    anonymní
    Ano, vezmu si lupu a nákup blbého jogurtu bude trvat půl dne, pokud se nepobleju rovnou po prohlédnutí první etikety. Proboha, hlavně že všichni melou o jištění kvality...
  • 24. 11. 2009 9:28

    anonymní
    Jenže ona ta Madeta nedávno stávala 10 Kč v akci a 15 mimo akci a nyní stojí 15/20, což je 50% zdražení. Vedle toho ještě snížili obsah balení!
    Mělo by být pravidlem, že nekvalitní, zdraví poškozující zdraví /nejen/ potraviny by se nesměly ani vyrábět a ani prodávat. V tomhle dost zachraňovaly tak zatracované socialistické zkušebny, které nekvalitní výrobek neschválily pro trh. Bohužel, zkušebny se rušily a různé přísné normy byly změkčeny nebo zcela zrušeny v souvislosti s "harmonizací" předpisů s "vyspělou" Evropou. Trh rozhodně nic nevyřeší a lidé kupují hlavně to, co jim dovoluje peněženka. Ale kdyby se nekvalitní věci vůbec nevyráběly a naprodávaly, tak by si lidé, bez dlouhého přemýšlení a luštění etiket s chemickými kódy, kupovali jen to kvalitní zboží, nic jiného by jim nezbylo. To zboží by samozřejmě muselo cenově odpovídat příjmům občanů, nikoliv maximálním ziskům prodejců.
    Když z desetitisícového příjmu utratím 7 tisíc za bydlení a zbyde mi na jídlo 3 tisíce, tak pak asi těžko budu kupovat jogurty za 20, když horko těžko budu mít na ty za 4,90. Kupovali-li bych kvalitní zboží na dvojnásobnou cenu, tak bych za potraviny utratil místo 3 tisíc tisíců 6 a kde ty 3 tisíce vzít, když přijem je jen 10 tisíc? Je to hlavně o penězích. Když však zlevní, bude větší odbyt, to by ale musel někdo oželet něco ze svých zisků.
  • 7. 1. 2010 12:15

    SKYDIVER (neregistrovaný)

    Aha tak nejdiv to neni pak to je ale daleko nebo je to o 50%PROBOHA! zdrazeno hmmm 5 korun no… nebo je to pres e-shop ale tam chtej dobirku – asi pro to ze firma co to dopravuje ji pozaduje a plati sve zamestnance kteri si pak stezuji na cokoli stejne jako Vy PROSTE SI DUVOD NAJDETE ve vsem argumeny nemaji cenu ponevadz vytahnete dalsi zastupny „PROBLEM“ a clovek se od prvni veci dostane uplne nekam jinam – to je proste sorta lidi ktera si stezovala vzdy a vzdy bude

  • 24. 11. 2009 10:00

    anonymní
    Každý není chemik nebo Ing. Havlíček, aby se podíval (mikroskopem) na etiketu - na složení. Občas nějaká éčka jsou i neškodná, ale na to nelze spoléhat. A u řady výrobků /hlavně pultový prodej/ se až na výjimky ani složení nedozvíte a cena, ta už vůbec není vypovídajícím faktorem. "Eidam", u kterého se mnohdy nepoužívá označení "sýr", stál donedávna 100-120/kg a leckdo se domníval, že kupuje opravdový sýr. Nicméně to byla jen imitace za cenu opravdového sýra.
    Navíc různé kontroly prokazují, že výrobky neodpovídají složení na etiketě, když tam náhodou je
  • 23. 11. 2009 22:56

    MoB (neregistrovaný)
    Jde to dost jednoduše: koupím, sním, když mi to chutná, koupím znovu, jinak ne. Proboha, to je to fakt tak složité??? Kdo myslíte, že vám bude říkat, který jogurt je dobrý? Vy sám musíte mít snahu. Jinak si jezte co chcete.
  • 24. 11. 2009 8:25

    Peva (neregistrovaný)
    1) Viděl jste někdy nábytek z dýhy? To vám truhlář na koleně jen tak neudělá. Ano, jde kvalitní nábytek sehnat, ale ne v obchodě, ale po internetu přímo od výrobce (třeba dřevotvar, cena je samozřejmě nyní úplně někde jinde...holt výrobní podniky jako Tusculum, Jitona, a podobně už zkrachovaly).

    2) Kvalitní jogurty a sýry podle mne nemají obsahovat žádné náhražky a zlepšovače chuti (jako jsou potravinářská barviva, guam, želatina, a podobně). Až takový najdete, tak mi napište, který to je (jeden znám, ale je německý). Jogurty ve skle jsou taky šunty, které se snaží tvářit že jsou něco extra...

    3) S botama baťa jste mě fakt rozesmál, křusky v kterých se nedá chodit...(měl jste je někdy na nohách) to si fakt raději koupím nějaký kožený boty v humanicu.
  • 25. 11. 2009 7:47

    mindrák (neregistrovaný)
    Protože pokud zde někdo napíše, že bere nyní málo, a to málo mu nestačí na pořízení auta, bydlení, vzdělání atp., tak je ostatními přispěvateli označen za neschopného a ať se z této republiky vystěhuje, vzdělává se, zvyšuje si kvalifikaci, pracuje 25 hodin denně bez oběda, učí se cizím jazykům a podobné "rady" Kdyby se řídil podobně chytrými radami i tenkrát, mohl si jistě i tenkrát žít "na vysoké noze".

    Nevím, jak se do přehledu dostal průměrný příjem v 89. u lékaře 3.000 Kč. Lékaři měli za každého režimu dost slušné příjmy a oněch zmiňovaných 3.000 Kč jsem měl v 89. coby 25letý středoškolský vzdělaný THP.

    "Svobodné" cestování v podobě vyplňování lustračních dotazníků přineslo zejména příliv drog, kriminálních živlů, mafií a nemocí, které tu byly kdysi vymýceny. Dovolím si tvrdit, že až nějaká pandemie zaútočí, budou se hranice stejně zavírat, a nepomůže nám ani devizový příslib. Co se týče plánování doby dovolených, tak co je to tehdejších "téměř rok dopředu" proti dnešnímu stavu, kdy se dovolené plánují přes rok dopředu. A je zajímavé, že mimo plán dovolenou nedostanete, ale když marodíte a zaměstnavatel by měl vyplácet nemocenskou, najednou ta dovolenka mimo plán jde ...
  • 25. 11. 2009 8:04

    Roman (neregistrovaný)
    To není o tom, kdo ho jak označí. Je to o objektivním faktu, že dnes mají málo peněz jen pohodlní a líní lidé, kteří do práce chodí z povinnosti a moc se nesnaží. Každý dobrý schopný pracovník je nad zlato a je náležitě oceněn.
  • 25. 11. 2009 10:00

    anonymní
    Náš synek měl vadné držení těla a tak navštěvuje ortopeda. Součástí návštěvy je i kontrola bot. Tehdy měl nějaké od Baťy, nebyly levné a ortoped se zhrozil. Vzhledem k tomu, že bydlíme na hranicích s Německem, začali jsme kupovat boty nejen pro něho, ale pro všechny dospěláky tam - cenově výhodnější než u nás, kvalita lepší a když se nám 2x ke konci 2leté záruční doby stalo, že měly závadu / u nás by reklamce byla jednozačně po 2 letech vyhodnocena jako neprůchodná vzhledem k opotřebení provozem), bez problémů a 30denního posuzování nám okamžitě vrátili peníze. Vyměnit zboží ani nejde, jedou přes čárkové kódy, takže i když si hned koupíte nové, stejně vám nejdřív vyplatí za ty reklamované a pak zase zinkasují za ty nové.
  • 23. 11. 2009 11:45

    (neregistrovaný)
    Dnes je akorát nedostatek pracovní síly. Stejně jako za komoušů se těžko hledá jakýkoliv řemeslník za rozumnou cenu co by něco uměl.
  • 24. 11. 2009 19:29

    anonymní
    Mně osobně chybí obyčejné mléko, které normálně zkyslo.
    Jogurt ve skle s marmeládou taky chutnal jinak.
    Ale hlavně, náklady na bydlení nebyly takové.
    Babičky, vdovy a "trídní neprátelé", dozily ve svých bytech. Na zdravé jídlo jim stačilo, i na kulturu.
    Matku restituentka vyhodila na ulici.
    Na Václaváku bylo v noci bezpečno.
    Suma sumarum 50/50.
  • 24. 11. 2009 22:28

    Roman (neregistrovaný)
    Třtídní nepřátelé nedožili ve svých bytech, ty jim byly hlavně začátkem komunismu sebrány. Nebo k nim byly nastěhovány další rodiny. V tomto tvrzení bych byl opatrný.
  • 25. 11. 2009 10:01

    anonymní
    Ano, tuhle jsem někde četl, že řada oblíbených, socialistických značek má jiné složení a mnohdy se mění i chuť. Ano, těžko porovnáme chuť Kofoly z r. 1989, protože ta se po taky 14 dnech byla schopna zkazit, zkysnout. I když mi Kofola stále nesmírně chutná a je rozdhodně zdravější než jiné colové výroby, které obsahují navíc kyselinu fosforečnou způsobující odvápnění kostí a rakoviny, vydrží mnohem déle díky konzervantům typu benzoan sodný, který ve mně důvěru nevyvodí. Ale bohužel, tyto konzervanty se dávají dnes absolutně do všeho, vahma možná nějakých regionálních moštů.

    Já třeba sháním slovenský nealkoholický nápoj z vinných hroznů - "VINEA´. Dříve, i krátce po převratu, se dal celkem běžně koupit, dokonce byl i ve vratném skle. Nyní se nikde u nás nedá koupit. Na Slovač kvůli tomu jezdit nemíním. Mohou "odborníci" poradit?
  • 25. 11. 2009 20:59

    evík (neregistrovaný)
    hele vinea je občas v prodeji ale pod jiným názvem ,,taky sem jí občas pila je to v takový plastový zelený láhvy asi má 1 litr -má balení podobné jako coca cola a myslím že jí mají v kauflandu tu u nás.. evík
  • 26. 11. 2009 9:00

    anonymní
    Jo, dělají se imitace, nemající s opravdovou Vineou nic společného, jen nesou zavádějící název, že to má vinný původ (Hrozen, Márka, Relax, Senza ...). Chuť po víně je čistě kombinace chemických sloučenin, stačí si vzít lupu nebo mikroskop a složení rozšifrovat pomocí E kódů. Navíc od Kauflandu nelze ani kvalitu očekávat, ten se snaží jet jen na nízkou cenu. Když si přečtete na etiketách, pomocí čeho je dosažena nejčastější chuť citronu či pomeranče, tak jsou to samé kyseliny, opravdový pomeranč či citron to nevidělo asi z rychlíku. A pokud třeba pamatujete na předlistopadový Lift, dělal se v licenci CocaColy do 1,5 nebo 2 litrových petek (a gastro balení tuším že v 0,33 l sklo) ve Frutě České Budějovice, pouze v citronu a pomeranči, byl na tehdejší poměry drahý, ale byl vynikající. Ta ovocná složka tam skutečně byla přírodní. Tekutina nebyla tak klasicky vodatá, ale taková trochu jakoby hustejší, právě díky té ovocné složce. Zato když dnes produkty Lift koupíte, tak to je obarvená průmyslová voda nemající s tehdejší chutí vůbec nic společného.
  • 23. 11. 2009 18:33

    KOUDY (neregistrovaný)
    Tak nejak nechapu, proc by se ta pani,co psala clanek mela stydet?! Napsala jen fakta. Nahodou jsem se dival na statitisticky urad, jak v clanku doporucuje, a vam to doporucuji take. Tam si snadno muzete porovnat co jste si mohli koupit za prumernou mzdu ted a co tehdy. Doufam, ze neotravite ostatni ctenare, protoze to by byla skoda.
  • 24. 11. 2009 16:36

    KOUDY (neregistrovaný)
    Jsou zde uvedeny jenom dostupné fakta. Vím, že na tom nejste zvyklí, ale je demokracie. Četl jsem některé Vaše komentáře zde. A tipuji Vás na muže ve středním čí postarším věku, určitě jste před rokem 89 pracoval především manuálně, na čemž samozřejmě není nic špatného, ale uspět po roce 89 chce víc než červenou knížku. A tak jste zahořklí vůči všemu dobrému i špatnému po roce 89.. Je mi líto, jak jste zahořklí, z Vašich příspěvků to jen čiší. Máte totiž velmi průhledný rukopis, takže je jasné, který příspvěk je váš. Každý může mít jiný názor, to je v pořádku, ten můj nemusí být správný a stejně tak ani ten Váš. Ale zase z druhé strany, apoň je s Vámi nějaké legrace:-)
  • 25. 11. 2009 14:47

    V (neregistrovaný)
    Onen anonym reagoval na váš příspěvek 23. 11. 18:33 a ten reagoval na co? Docela blbě se příspěvky v diskuzi rovnají či řadí a nedá se určit, co k čemu patří, protože i když jsou příspěvky řazeny pod sebou, jsou ve skutečnosti přeházeny a příspěvek hned pod tím nereaguje na příspěvek nad tím ...
    Názorně - příspěvky:
    A
    B
    C
    D
    Příspěvek D nemusí zákonitě reagovat na C, ale může být reakcí na A nebo na B ...
  • 23. 11. 2009 8:14

    Hráč (neregistrovaný)
    Pozice zaměstnance je cílem většiny lidí. Ne však každý je po určité době s tím spokojen, a proto hledá jak dál. Jednou z možností lepší orientace v budoucím životě je finančně se vzdělávat.
    Velmi jednoduše to jde pomocí stolní finanční hry Cashflow 101.
    Dovede během pár hodin změnit myšlení člověka nebo ukáže,že se člověk měnit až zas tak moc nechce.
    Pro všechny příznivce životních změn - akce jednotlivých Cashflow klubů - nejen v Praze najdete na :
    -editováno- Tato stolní hra pomůže zjistit,zda máte skutečný zájem změnit svůj život a řadě lidí se to už díky ní podařilo realizovat.
    Třeba k nim budete patřit i Vy,ale třeba Vás to vůbec nezaujme.
    V říjnu 2009 už konečně proběhl 1.národní turnaj na VŠE se 120 účastníky.
    23. 11. 2009 11:15 redakčně upravil Dalibor Z. Chvátal, důvod: SPAM
  • 23. 11. 2009 8:19

    anonymní
    Je vidět, že Vy máte myšlení opravdu změněné.

    P.S. Koupím tu hru od Vás, ať už s tím konečně dáte slušným lidem pokoj.
  • 23. 11. 2009 10:59

    Jarda (neregistrovaný)
    Díval jsem se na váš odkaz, ale nikde nejsou pravidla oné hry. Co to je, jak se to hraje? Do Prahy mám daleko.
  • 23. 11. 2009 8:49

    Kolemjdoucí (neregistrovaný)
    To je hezké, ale mohli byste do tohoto srovnání přidat srovnání v oblasti cen bydlení a energií? Zdá se mi že jsou to dnes největší položky a v těchto srovnáních, stejně jako v inflačním koši jaksy chybí.

    Děkuji
  • 30. 11. 2009 19:37

    Jarmila (neregistrovaný)
    Mně dneska některé věci ne chybí, ale naopak přebývají.
    Dívala jsem se na "Máte slovo" s paní Jílkovou. Bavili se o travsplantacích. Když člověk zemře a má orgány vhodné k transplantaci, mohou pozůstalí vyslovit souhlas s jejich odběrem. Než budou orgány odebrány, je mrtvý nějakou dobu udržován na přístrojích, aby ty orgány neodumřely. Posléze jsou mu orgány odebrány, mrtvý je pohřben a pozůstalí dostanou složenku, na základě které mají zaplatit regulační polatky za pobyt v nemocnici!!!!!
    Totéž je v případě, že se někdo rozhodně svému blízkému darovat třeba jaterní štěp nebo ledvinu. Dárce odejde do nemocnice, daruje příslušnou část svého těla, pak je něaký čas na nemocenské a za pobyt ve špitále platí regulační poplatky a poslére nedostane ani nemocenskou, protože si "chorobu způsobil vlastním rozhodnutím"!!! A zdravotní pojištovna příjemce nemá ani tolik taktu, aby tyto náklady uhradila. Tak tomu se vážení říká kapitalistický hyenismus par excelence!!!
  • 23. 11. 2009 9:28

    Pepánek (neregistrovaný)
    Minulý týden jsem byl v Národním muzeu, mimo jiné podívat se na zlatý Košický poklad.
    Zaujala mne informace, že v době nálezu (1935) byla jeho hodnota odhadnuta na patnáctinásobek roční průměrné mzdy.
    Zajímalo by mne, jak dlouho bych na něj vydělával dnes - a to proto, že pouze zlato (a stříbro) považuji za pravé nefalešné kryté peníze (s vnitřní hodnotou).

    Asi to bude déle, protože za dnešní čistý průměrný plat si člověk nekoupí ani uncovou Au investiční minci bez jakékoli historické či sběratelské hodnoty :-(

    Leda si vní tu mzdu přímo vyplácet:
    http://forum.libinst.cz/viewtopic.php?f=3&t=2080
  • 23. 11. 2009 9:54

    Jarda (neregistrovaný)
    Jak může finanční server publikovat tak nekvalitní článek?
    "V roce 1989 dosahoval průměrný plat výše 3170. To mzda z roku 2008, která činila 23 542 korun českých, zní už mnohem lépe a dokazuje, že od roku 1989 vzrostla průměrná mzda několikanásobně."
    Nikoliv, to dokazuje jenom to, že jsme tady měli silnou inflaci. Jen za rok 1991 byla 57%. Pak 10%, 20%, 10%... po celá 90. léta!!! Srovnávat lze jedině kolik si za ten plat koupím dnes a kolik dříve. K tomu se částečně dostává až ke konci článku, jinak jsou to nesrovnatelné bláboly.
  • 23. 11. 2009 9:56

    anonymní
    To je srovnání , i v roce 69 byl jiný standard než v roce 89. A ten uvedený spotřební koš , to je taky pěkná manipulace. To co spotřebováváme denně to zde uvedeno není, za to nechybí auta a lednice. Kolikrát za hodinu kupujeme auto a televizi , kolikrát denně kupujeme auto , kolikrát týdně kupujeme auto , kolikrát měsíčně kupujeme auto , kolikrát ročně kupujeme auto. Za to nájem , vodu , elektřinu spotřebováváme a platíme pořád. Toto zde záměrně uvedeno není , aby nevyšlo najevo , že dnes si toho člověk koupí méně a nebo srovnatelně.Také se nemůžou srovnávat hrubé mzdy , ale pouze čisté. Hrubou mzdu na spotřebu nikdo z nás nedostane. Takže dříve člověk s dětmi s 3100 neplatil téměř žádné odvody tak dnes činní čístá mzda s průměrné mzdy činní 17538 kč. Návíc drtivá většina této výše nedosahuje. No a od těch 17 538 si odečtěte nájem spojený s elektřinou a poplatky za vodu a podobné věci a zjistíte , že vám s průměrné mzdy zbyde žebráckých 7000 kč na stravu a drobnosti , cesta do zaměstnání atd. To je realita. Jo češi se rádi chlubí , ale ve skutečnosti žebrota.
  • 23. 11. 2009 10:33

    Méďa Béďa (neregistrovaný)
    Než začnete plácat pitomosti, co ve spotřebním koši je a co ne, tak si to nejdřív zjistěte, ať ze sebe neděláte vola.
    www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/spotrebni_kos.../spot_kos09.pdf

    Otázka je, jaký je poměr vah ve spotřebním koši, ale tvrdit, že tam vůbec není nájem a energie, je čirá (bolševická?) demagogie.
  • 23. 11. 2009 11:23

    anonymní
    Vy asi neumíte číst. Vola tady děláte ze sebe jenom vy. Ach jo , proč jsou na světě blbci. Já poukazuji na tento článec !!!!!!!!!! Jasný. Nikoli na složení spotřebního koše , podle kterého se počítá inflace a vývoj cen . Bud nečtete a nebo se vám pravda špatně čte. Tu ale keci neošidíte.
  • 23. 11. 2009 11:25

    Méďa Béďa (neregistrovaný)
    Koukám, že máte problémy i s pochopením toho, co jste sám napsal, že?
    "A ten uvedený spotřební koš , to je taky pěkná manipulace. To co spotřebováváme denně to zde uvedeno není, "
  • 23. 11. 2009 11:30

    brbla (neregistrovaný)
    No ja souhlasim s prispevek Medi Bedi, fakt rikate pitomosti.Vy fakt nevite co je ve spotrebni kosi, takze nikdo nemuze brat vazne to, co pisete. Uzivatel MedaBeda ma pravdu.Ja bych k tomu jen dodal, ze se vsadim, ze vim koho volite:-) Jinak byste ten clanek musel uznat, stejne jako to, ze se proste mame dneska lip, za prumernou mzdy si koupime vetsinou mnohem vice nez za tehdejsi prumernou mzdu.
  • 23. 11. 2009 12:16

    anonymní
    Před rokem 1989 jsem nebyl komunistou, svazákem, pionýrem a dokonce
    ani jiskrou. To jen na okraj, pokud by mě chtěl někdo napadnout z bolševických
    žvástů.

    Jako před rokem 1989 jsme poslouchali věčné vymývání mozků, že černoši
    stojí v imperialistické společnosti fronty na polívku a na západě vykořisťuje
    člověk člověka atd. Dnes posloucháme stejné slinty z opačného pólu. Komunisti
    mučili, vraždili, stáli jsme fronty na banány apod. Bohužel jsme svědky toho,
    že od roku 1989 takto nejvíce vyřvávají bývalí komunisti, kteří se očistili
    tím, že nalezli do OF a potom pendlovali po různých stranách a budovali
    karieru.

    Když byl kdysi Klaus, jsko premier, otázán, jak může mít ve své vládě takové
    lidi jako Dybu, Kočárníka, Dlouhého a jim podobné, odpověděl, že mu to nevadí,
    neboť jsou to odborníci a dnes Klaus jako prezident prohlašuje, že by nikdy nejmenoval vládu, která by se opírala o hlasy KSČM. Známý bojovník proti
    komunismu Václav Havel trpěl v komunistickém lágru a věčně si zval
    k sobě na Hrádeček komunistického místopředsedu vlády Čalfu, s nímž byl
    velký kamarád a o Vladimíru Dlouhém se kdysi jako prezident vyjádřil, že
    je to mladý perspektivní politik, kterému fandí.

    Premier Fišer, Janota atd. byli kdysi ve KSČ a vysvětlují to, že jim nic jiného
    nezbývalo a nyní se za to stydí... . Nezlobte se, ale je to nízké a primitivní.
    Více si vážim pana Ransdorfa, který je velice inteligentní člověk a je věrný
    svým názorům, než lidí, jako je např. Paroubek, Dlouhý apod.

    Pokud jste demokraticky smýšlející, respektujte názory i lidí, kteří říkají, že
    před rokem 1989 se měli lépe. Neznáte jejich život ani osudy a těžko můžete
    hned každého takového podezřívat z bolševické demagogie.
  • 23. 11. 2009 12:29

    brbla (neregistrovaný)
    Tak vy jste nebyl ani komunistou, ani pionyrem, ani jiskrou... Hm... Tak to jsou jen tri moznosti:
    1)narodil jste se po roce 89, to ale vylucuji, sam pisete, ze mate z dobou pred rokem 89 zkusenosti
    2)Lzete- to si netorufam tvrdit
    3) Nemate vystudovanou ZS, protoze pred r. 89 byli vsichni zaci ZS jiskrou nebo pionyrem.

    No vzhledem k vasem postoji bych rekl, ze nejvice pravdepobna varianta je bod cislo 3, ale mate pravdu neznam vas ani vas zivot.
  • 23. 11. 2009 12:47

    Flasi (neregistrovaný)
    Váš předpoklad bodu 3 je chybný. Není pravda, že všichni žáci byli jiskry, nebo pionýři.
    V 50. letech například spoustu kulackých dětí a dětí podobných "živlů" do pionýra ani nebrali.
    Nicméně asi se bavíme o 70. - 80. letech, kdy byla v jiskrách/pionýru drtivá většina dětské populace.
    Ale ani tehdy tam nebyli úplně všichni.
    Já jsem do pionýru vstupoval v 80. letech a dva ze třídy tam nešli. Jeden za trest - pionýrská organizace nechtěla takového darebáka (jeho darebáctví bylo zcela apolitické). A jeden proto, že to rodiče nechtěli. Jestli byl předtím jiskra, si nevybavím, ale je dost možné, že taky nebyl.
    Nemluvím o tom, že nedat děti do jediné existující dětské organizace, bylo takové, nebo makové. A už vůbec nekomentuji to, že tam nebýt by měla být nějaká zásluha. Ale byli lidé, kteří chodili na Ž(D)Š a v pionýru nebyli.
  • 23. 11. 2009 12:56

    (neregistrovaný)
    Já rozhodně nebyl pionýr a na zš jsem kupodivu byl. Potom do ssm mě nikdo nenutil, ale šli tam všichni, tak jsem šel taky. Stejně to znamenalo jen zaplatit 1x za rok nějakej příspěvek, jinak nic.
    A za socialismu byla spousta věcí horších, ale spousta lepších. Ale to se dnes nesmí říkat, když někdo řekne že bylo něco lepší, hned je komunista. Stejně jako když něco řekne proti usa, tak je z kgb.
  • 24. 11. 2009 10:51

    anonymní
    Já třeba byl na základce v Pionýru. Jezdili jsme po různých výletech /tenkrát byly v oblibě různé organizované tůry - padesátky, 25ky .../, poznal jsem krásy naší země. Na střední škole v SSM jsme jezdili na různé exkurze a byli rádi, že se ze školy občas ulejeme na nějaké brigádě, ze které jsme pak zásobili veškeré příbuzenstvo věcmi, které se tam vyskytovaly. Na vojně jsme pak v rámci SSM jezdívali na různé akce, člověk se dostal ze zeleného mezi lidi. Nikde jsem nezažil nějaké lití politiky do hlavy, jako se děje dnes. VUML jsem neabsolvoval. Ale byla spousta spoluvrstevníků ,kteří nebyli ani v pionýru ani v SSM a taky žili. Nikdo jim neznemožnil vzdělání či lukrativní místo, když na to měli. Asi jsem žil na jiné planetě, když tady čtu jen o "zvěrstvech" minulého režimu.

    Pro "MoB" 23. 11. 22:56 : i z jedné šarže vám běžně výrobek chutná, z dalšího nákupu se můžete pozvracet. Socialistické normy vesměs neplatí, a tak jednou může být výrobek dobrý a jindy zase špatný. Jen si vemte, jak byly degradovány špekáčky, Vysočina, Vídeňské a jiné párky. Někdy je to mazlavé bláto, někdy se to dá jíst, cena nehraje roli. Měla být přijata nějaká norma, aby se tyto vybrané potraviny dělaly podle původních receptur, ale skutek jaxi utek ... A určitě si nejsem schopen pamatovat, že párky od Schneidera koupené v Tescu byly humus, zatímco stejný výrobek, stejný výrobce je v Globusu perfektní. To jen pro příklad, nechci nikoho konkrétního napadat.

    Asi toho moc v běžné prodejní síti nekupujete, že ...
  • 23. 11. 2009 12:40

    Méďa Béďa (neregistrovaný)
    "Dnes posloucháme stejné slinty z opačného pólu. Komunisti
    mučili, vraždili, stáli jsme fronty na banány apod." Jestli tohle jsou podle vás slinty, tak to jste opravdu nebyl komunistou, ale jste jím dosud (a to nejspíš ve Štěpánově partaji) a je zbytečné se s vámi dále bavit.
  • 23. 11. 2009 17:25

    Jarmila (neregistrovaný)
    No a ne snad?
    Poslouchala jsem 17.11. pořad v rozhlase. nešlo to neposlouchat, běželo to celý den. Anketa s mladými: co bylo špatně za komunistů. Anketa s dětmi: co to byli komunisti a co tenkrát nebylo. Až jsem to znechuceně vypnula, pořád stejné žvásty o tom, co bylo špatně. Ani slovo o tom, že tu taky bylo něco dobře. Já už mám pomalu dojem, že jsme jako děti nemohli ani vyrůst, jak bylo všechno špatně. Tak kdo to sakra potom dělal tu revoluci? Jenom ti hodní disidenti, co pak založili Občanské fórum? To jich na tom Václaváku a na Letné bylo tolik? I mezi komunisty byli strašně fajn lidi, co se snažili, aby běželo to, co soudruzi zanedbali, opravovali neopravitelné, protože nebyly náhradní díly nebo nové mašiny, protože ty se vyvezly do Sovětského Svazu nebo na Kubu nebo do jiných sakrů. Takových lidí je třeba si vážit, ne jen všechny házet do jednoho pytle.
  • 23. 11. 2009 18:54

    Jarmila (neregistrovaný)
    - pokračování -
    Musíme si uvědomit, že komunismus neporazili tzv. disidenti, rozsypal se zevnitř. Soudruzi kariéristé, co měli za jednoho režimu plnou hubu Lenina s Marxem a Stalinem, okamžitě přehodili výhybku, zahodili spisy Lenina a vstoupili do ODS. Ne samotné komunistické myšlenky, ale ten režim položil bezsskrupulózní karirérismus některých lidí. Ty máte dneska hlavně v ODS, ale i v jiných stranách. Soudružka Parkanová se nechlubí, že po svém vstupu do KSČ chodila chlastat se sovětskými papaláši, stejně jako nábožný Kalousek se zápalem recitoval verše o Stalinovi a dokonce za krásné komunistické veršíky svého času vyhrál ASUT, tedy armádní soutěž umělecké tvořivosti. I hle, režim se obrátil, oba zázračně obrátili kabátky, soudružka Parkanová již nezpívá se sovětskými důstojníky, ale americkému prezidentovi, Kalousek recituje v parlamentu a většího komunistobijce aby pohledal (obojí bohužel není drb ani pomluva, ale vzpomínky pamětníků, co s nimi chodili do školy. I tací v této společnosti ještě jsou).
  • 24. 11. 2009 11:30

    anonymní
    Naprostý souhlas s Vámi, paní Jarmilo, a rovněž souhlas s "Já" 23. 11. 12:56. A běda, kdo dobu socialismu pamatuje a rozhodne se o ní napsat něco jiného než černě ("Méďa Béďa 23. 11. 12:40)
    Jen čekám, co hodnotného zase vyplodí "Jarmil" jako reakci na paní Jarmilu.
  • 23. 11. 2009 12:55

    anonymní
    Máte pravdu. když jsem poslouchal p. Grebeníčka, taky hovořil rozumně a věcně.

    Dnešní ODSáci jsou opravdu překabátění komunisté, ti, kteří tenkrát lidem dělali největší peklo, kteří to žrali. Jsou to bezcharakterní lidé a za každého režimu (kdyby se dostal k moci Hitler, zcela jistě by byli oddáni i jemu, fašismus by se přejmenoval na demokracii) proplují. Pak ještě byli ti, co platili známky, jednou za čas navštívili nějaké zasedání, nacpali se chlebíčků, nikomu neubližovali, a jejich dítě se tak mohlo dostat na školu. Dnes se sice na školu dostane téměř každý, ale za jakou cenu? Absolventi nejsou odborníci, to jsou rychlokašky nemající na pracovním trhu uplatnění, protože mnohé pozice už 20 let neexistují, a školy je dál chrlí, byť možná pozice je označena aglosaským názvem. Takže vzhůru po škole za rekvalifikací, bezpočet školících středisek a agentur se taky nějak musí živit a unie na to dá dotace.
    Osobně znám několik bývalých komunistů, dnes vážených podnikatelů a příznivců či členů ODS. Když jim připomenu, jak mne před 89. tahali do strany, tak prý co si to vymýšlím. Další chtěla před revolucí aktivně organizovat před vlastní pracovní dobou politické desetiminutovky. Ani ona se na to nemůže upamatovat, prý si ji s někým pletu.
    Znám ale i komunisty, kteří byli ve straně už před listopadem, věřili tomu, a věří i dnes. Ti šli v práci vždycky příkladem. Vážím si jich pro jejich charakter, že jsou věrni svým názorům Těm druhým práce příliš nevoněla a snažili se kdemožně zašít či něco ukrást. Chápu, že byli i tací, kteří někomu ublížili, ale těch je snad dost i v této době, nehledě, jak píši v začátku, dnes jsou překabátění v ODS.
  • 24. 11. 2009 0:28

    Mojmír (neregistrovaný)
    Vy jste snad profesionální nešťastník, který si léčí své komplexy méněcennosti v různých diskusích. Dokonce není ve vašich možnostech si ani zvolit libovolný nick, aby všem ostatním bylo zřejmé, na koho v diskusi reagují. Že pan Randsdorf je bezesporu vzdělaný a inteligentní člověk nic nemění na tom, že si musíte svůj příspěvek nejdříve připravit v nějakém textovém editoru, aby byl alespoň čitelný. Že vám nebylo dopřáno užít si dětství a mládí v organizacích, které v té době byly dostupné, to je problém váš a vašich rodičů. Bez jakýchkoliv urážek podotýkám, že výchovou získaná neschopnost být společenským člověkem z vás čpí i na dálku. Smutné dětství, smutné mládí, smutný až zbytečný život Určitě vám nezávidím.
  • 24. 11. 2009 11:11

    anonymní
    Pro Mojmíra 24.11.2009 0:28:

    proč by měl být (kdo ?) nešťastníkem? není patrné, na koho vůbec reagujete!
  • 23. 11. 2009 12:25

    anonymní
    Jak se to říká: nejlepší je statistika, kterou si zfalšuji sám?

    Sám se divím, kde ti statistici nakupují. Když si přečtu zprávy o klesajících cenách - kde proboha klesají? Pár cen si pamatujeme, navíc není problém se podívat na účtenky za nákup dejme tomu před rokem, před půl rokem, před měsícem. I ceny akčního zboží jsou vyšší než v minulé akci, u toho samého řetězce. Snad jen "mléko", tedy obarvená bílá voda zbavená všech složek a zahuštěná na požadovanou tučnost se cenově drží, přes protesty zemědělců. Ale všiml si někdo, o kolik podražily skutečné výrobky z mléka, ne imitace - sýry, jogurty? Nedávno třeba jihočeský jogurt ve skle stál v akci přes 10 korun, mimo akci 15 korun, nyní stojí 15 / 20 Kč, což je 50 % zdražení. Dostal někdo během 6ti měsíců 50 % přidáno na platě, na důchodu nebo co ostatního by se muselo zlevnit, aby se v průměru dosáhl 2 % růst cen?

    Nesouhlasím s tím, když má někdo jiný, mnohdy i pravdivý názor, aby toto bylo označováno za bolševickou demagogii. To pak přiznáváte, jaký jste vy sám ve skutečnosti "demokrat".

    Co se týče příspěvku pod vámi (MoB 10:43 23.11.), tak jestliže 2/3 nedosáhnou na průměrnou mzdu, považoval bych ony 2/3 opravdu za "drtivou většinu". Chápu, že některým tento údaj přiliš nejde pod nos, ale taková je zkrátka realita (průměru).
  • 23. 11. 2009 12:37

    Paly (neregistrovaný)
    Asi žiju jinde než vy :) (teď v Plzni). Já si zlevňování všiml - neříkám podstatného, ale levněji je. Navíc po cca roční pauze jsem se dostal zase na stav, že můžu na částečný úvazek pracovat i ve své profesi. Když jsem se vracel na své předchozí místo (trošku mi ubrali práci, abych to zvládal) tak jsem čekal že dostanu zas 80/h. Ani bych se moc necukal, ale sami mi dali 120/h a zatím jsou rádi, že jsem zpět.
  • 23. 11. 2009 13:01

    MoB (neregistrovaný)
    Drtivá většina by u mně bylo aspoň 90%. Dvě třetiny nejsou drtivá většina. Ale to už jsme v oblasti lingvistiky a to sem na finanční server zas tak moc nepatří :)

    A jinak je mi ten údaj celkem ukradený (to jak mi "jde či nejde pod nos" je naprosto irelevantní). Jenom mě štve, jak někteří nedouci pořád dělají z neznalosti statistiky argument, proč bylo za socíku lépe. Toť vše.
  • 24. 11. 2009 11:10

    anonymní
    Věřím, že až nastane skutečnost, že 90 % populace nedosáhne na průměrnou mzdu, tak budete tvrdit, že 90% není většina, že většina je 105 %.
    Inu, každý si to dovede zdůvodnit k obrazu svému.
  • 23. 11. 2009 10:43

    MoB (neregistrovaný)
    Je pravda, že auto nebo ledničku si nekupujeme často, ale když si to koupit chceme, tak jako tak musíme našetřit nebo v horším případě splácet úvěr. Takže to tam patří.

    A rozhodně to není "drtivá většina" lidí, kteří nedosáhnou na průměrnou mzdu. Je to většina, ale to je normální, už se to rozebíralo mnohokrát, je to čistě statistická záležitost.

    Plus, dnes máme i na děti daňové odpočty. Pravda, všichni platí sociální a zdravotní pojištění, ale to za socíku samozřejmě platili taky, jenom to nevěděli. Teď to mají na výplatních lístcích a - s prominutím - držkují, jako by je někdo na vidle bral.
  • 23. 11. 2009 11:55

    Paly (neregistrovaný)
    Já osobně si myslím, že ne (vzhledem k technickému a technologickému vývoji). Navíc dobu před si moc nepamatuju. Pro mě je hlavní, že se dnes dá spokojeně žít i pokud jsou v životě nějaké problémy.
    Když můžu, tak pracuju. Když nemůžu, tak mě nikdo nenutí.
  • 23. 11. 2009 13:02

    (neregistrovaný)
    A když nechci, tak mě taky nikdo nenutí. A ti co pracujou vydělávaj na ty co je nikdo nenutí. Pak je jasný že polovina daní jde na sociální výdaje a pro nás už na důchody nebude.
  • 23. 11. 2009 13:23

    Paly (neregistrovaný)
    Snad se taky dočkáme, že ten co nechce bude mít odpovídající ohodnocení. Já když nemůžu, tak mi taky nikdo nic jen tak nedá :(.
  • 23. 11. 2009 14:14

    anonymní
    Asi toho o životě moc nevíte, když píšete, že spokojeně se dá žít i pokud jsou v životě nějaké problémy. Život nejsou jen obchody plné CD a DVD, regály narvané zahraničním chlastem a možnost zakoupit si drogy i na základní škole. Jak píšete, moc si toho z doby před nepamatujete, tak (nejen Vy, ale z příspěvků jiných se dá usoudit, že tu dobu znáte hlavně z vyprávění a jednostranného líčení v médiích) si vemte i něco z toho, co tu píší pamětníci. Samozřejmě, každá doba se dá očernit nebo zrůžovět, o válce jsou natočeny i komedie, takže až vymře generace pamětníků fašismu, budou všichni mít za to, že Hitler nás chtěl osvobodit od útlaku Sovětů a že za války byla celkem prča. A tak je samozřejmé, že ti, co na současném zřízení vydělali, se budou snažit minulý režim očernit do morku kostí s tím, že jen co se událo po 11/1989, je to jeidné správné a demokratické. Když jsem viděl v TV děti s vymytými mozky, nabiflovanými větami, jakže hrozně bylo za socialismu, je to obdobný extrém, kdy nás informovali o tom, jak západní dělník má strach o práci a nemá na drahou léčbu ve špitále. Tenkrát, když všude "nebyli lidi", člověk tomu nevěřil, že by se u nás něco takového mohlo stát a že by naše prosperující fabriky mohly být násilně utlumeny a posléze srovnány se zemí a místo jejich kvalitní produkce by se sem valil doslova šunt /P. Chrz to kdysi v jednom z příspěvků k jinému tématu nazval výstižně jako »navoněná bída« - moc se mi tento termín líbí/. Ostatně, sliby pana Havla (nejen ony kolují po netu jako "Bilancování.pps či ppt") s takovouto budoucností rozhodně nepočítaly.

    PS: Znám pár lidí, co nepracují. Do 3 do rána dřepí v baru, aby pak šli vykrást nějaké auto nebo někoho přepadnout. Inu krásná představa o nenucení do práce.
  • 23. 11. 2009 15:46

    Paly (neregistrovaný)
    Asi toho o životě opravdu moc nevím. Já svůj život za spokojený (zatím) považuju. Jíst co mám, střechu nad hlavou mám, teplo mi je, svítit si můžu a nikdo na mě nestřílí.

    To co mám jsem si zasloužil svou prací - kterou jsem nikdy dlouho nehledal (pravdou je, že s diplomem a zahraniční praxí se otevírají dveře do zaměstnání daleko lépe). Bohužel pracovat nejde vždy, ale na tu dobu mám uložené rezervy.

    Kdybych žil před 89 asi bych tak spokojený nebyl. Se svojí diagnozou by mě na VŠ asi nevzali a výlety za hranice by mi také scházely.
  • 23. 11. 2009 15:41

    Martin V (neregistrovaný)
    Srovnává to ta paní v článku hezky, ale jak zde již bylo zmíněno, pokud chci srovnávat tak nejen podle názvu, ale i podle kvality!
    ČB televizor koupený za socíku, vydržel cca 10let a skončil, protože sem kupoval barvu, dnešní televize když vydrží 2-3 roky, tak se to rovná zázraku :-)
    Když chci kvalitní masivní nábytek, tak je dražší než za komunistů a to samé pokud chci kvalitní chleba - kdo je schopen sníst chleba za 15Kč ještě druhý den, má u mně bobříka odvahy, protože pro smrad a hnusnou chuť to nejsem schopen polknout :-(
    O chemicky vyhoněném ovoci a zeleni bez chuti a zápachu darmo mluvit - opět pokud chcete srovnatelné zboží, zaplatíte několikanásobně více než za imitace, které jsou za ovoce a zeleninu vydávané.
    také, když už se to srovnává před a po komunistech, by nebylo špatné doplnit to grafem, jak šli ceny dolů u spotřebního zboží (televize, auta, lednice a pod.) našich kapitalistických sousedů nepoznamenaných komunismem. Ale to už by zase nešlo tak dobře vyzdvihovat, že díky odstraněni komunistů šli ceny dolů :-D
  • 23. 11. 2009 16:32

    Nox (neregistrovaný)
    Ja bych si docela pral, aby vedle te oficialni "inflace" byla zverejnovana i nejaka modelova, napr. rodina: manzel, manzelka, 2 deti, byt na hypoteku nebo v najmu, atd. Bohuzel sam nemam dostatek udaju, abyhc toto byl schopen vypracovat sam.
  • 23. 11. 2009 16:33

    Nox (neregistrovaný)
    Ja bych si docela pral, aby vedle te oficialni "inflace" byla zverejnovana i nejaka modelova, napr. rodina: manzel, manzelka, 2 deti, byt na hypoteku nebo v najmu, atd. Bohuzel sam nemam dostatek udaju, abych toto byl schopen vypracovat sam.
  • 23. 11. 2009 17:56

    J. (neregistrovaný)
    Mírně nechápu smysl článku a také bouřlivé diskuze pod článkem. Je třeba si uvědomit, že:
    - socialismus ve smyslu toho před rokem 1990 v Československu zanikl a v dohledné době se nevrátí
    - před dvaceti a více lety se tu žilo úplně jiným stylem
    - před dvaceti a více lety byl obecně jiný stav technologií, zdravovědy atd.
    Když si uvědomíme všechna tato fakta, uvědomíme si také, že srovnávat životní úroveň tehdy a dnes měřítkem koupěschopnosti nemá moc význam. Krom spotřebního koše a jeho ceny se totiž změnilo i hrozně moc jiných věcí. Hlady se neumíralo tehdy ani teď, takže proč srovnávat onen spotřební koš - když právě tam vcelku k žádnému razantnímu posunu v průměru nedošlo (v souvislosti s faktem, že nás od té doby dělí desítky let a každému člověku se za tu dobu změnil život v mnoha jiných, mnohem markantnějších věcech).
    Jinak, my s tátou na počátku roku 1990 vyrazili autem do Vídně. A tehdy jsem na vlastní oči viděl, kam to ten socialismus od druhé světové války dotáhl v soutěži s kapitalistickým Rakouskem - prostě z temného, špinavého a zchátralého státu (nechci urážet naši vlast, která je krásná, myslím teď jen onen stát a jeho stav za socialismu) jsme vjeli do vzkvétající rozvinuté země (mající jistě také svoje problémy). Čisto, krásné budovy, hezky oblečení lidé, nová auta, bezvadné silnice a tak dále. nemluvím o nějakých magneťácích, to není podstatné.
    Jiná otázka je, co jsme po rozpadu socialismu dokázali my. Po dvaceti letech už se na dědictví socialismu moc vymlouvat nedá. Řekněme si na rovinu: naši zem drtí nepředstavitelná korupce, která vysává hodnoty tady vytvořené. Podívejme se na veřejné zakázky! Další problém: spravedlnost a rovnost před zákonem. Jediné pozitivum dneška je svoboda slova a pohybu. Zkrátka, něco se musí změnit.
  • 24. 11. 2009 12:00

    anonymní
    Smyslem článku bylo očernit socialistický systém, to aby nespokojené "neschopy" nenapadla ani ve snu touha tu zase něco po 20 letech a osudových 8kách na konci letopočtu rozjet, aby se onen socialismus v dohledné době nevrátil, protože díky ekonomickým nůžkám rapidně stoupá počet nespokojenců a tím i voličů levice. Asi není nikdo z pravice schopen či ochoten zamyslet se nad tím, proč tomu tak je a raději se snaží komunisty zakázat, čímž si jen sypou popel na hlavu. Občas sice na nějakém sjezdu či shromáždění zazní jakási kritika, ale ne proto, aby se situace občanů nějak zlepšila, ale ve skutečnosti je to jen a jen boj o koryta.

    Navýšení životní úrovně za pokračování socialismu, kdyby tu po 89. nepadl, by se odehrálo tak jako tak. Jenže v tom socíku by to bylo zapříčiněno poctivou prací, vznikem nových hodnot, na rozdíl od současného systému, který je postaven na vodě a zvýšení životní úrovně se dělo na základě obrovského zadlužení, které tu před 89. nebylo. Tzn., kdybychom nebyli zadluženi, žádné zvýšení životní úrovně by se po listopadu nekonalo.

    Máte pravdu, tenkrát v Rakousku všechno vonělo, lidé na sebe byli přívětiví, hovořili na nás česky, ta doba je ale nenávratně pryč. Když zajedu do současného Německa, hajzly v tamních obchoďácích jsou špinavé, neteče tam teplá voda. Pozlátko skončilo, lapili nás do svých sítí, teď je tu tvrdá realita, kdo s koho ...

    V jedné nedávné anketě v rádiu jsem slyšel, že za tento novodobý bordel stejně můžou komunisti, 20 let po převratu ... Jinak souhlasím s tím, co jste napsal v závěru příspěvku o dnešní době.

    A ještě k Evíkovi 23. 11. 23:48 : novodobě odsuzované akce Z - toť pojem. Jezdím okolo jedné mateřské školky. Skoro každou sobotu tam rodiče něco dělají - tu se natírá plot, tu se zadělávají do země nějaké prolézačky, tu se rekonstruuje lepenka na střeše, tu se zaváří na zimu kompoty ze zahrádkářských přebytků ... Jaký je v tom prosím vás rozdíl, od období před r. 1989? Komunisti neměli peníze na provádění údržby a oprav, tento režim je nemá zrovna tak.Proto se řada školek v době populační exploze zrušila, ve třídách škol se tísní počty žáků, které byly v době převratu označovány za nadlimitní a nehorázné. Prodejny budované na venkově v akcích Z byly prodány, obyvatelé z nich nic nemají, protože neslouží svému účelu, ale je z nich nějaký "velkoobchod" či výrobna něčeho. Lidi na vesnicích musí chodit nakupovat do garáží a přízemí rodinných domků, aby na vesnici aspoň nějaký "obchod" byl.
  • 24. 11. 2009 12:37

    Méďa Béďa (neregistrovaný)
    Jedinci vám podobní by se měli spolčit, koupit si nějaké pozemky nejlépe v bývalém vojenském prostoru, postavit si tam prodejnu v akci Z a spokojeně si tam žít... Jenom nevím, kde byste sháněli bony na zakoupení žvýkaček a džín.
  • 24. 11. 2009 16:41

    Jarmila (neregistrovaný)
    Vždyť má pravdu! Dneska jdete marketem a než nakoupíte dvě housky a kus salámu, tak si třikrát vyslechnete cvrlikání o tom, že igelitová taška už nebude zadarmo, ale za pětikorunu, protože čtyři koruny jdou do nadačního fondu a ten podpoří dětské domovy, ve kterých žijí naši kamarádi, a vy si s nákupem ještě odnesete dobrý pocit". Neodnesu si nic, protože dětské domovy měly být dávno zrušené a děcka vychovávána v rodinách, stát měl mít jen dohled, aby se peníze nevyhazovaly oknem. Takhle se každý ohání charitou a dobrými úmysly, rubem je předražené zboží, "ze kterého jde každá pátá koruna na charitu". Hnus a přetvářka, žádná charita.
  • 24. 11. 2009 17:16

    KOUDY (neregistrovaný)
    Koukám, že autorem vetšiny příspěvků, kdy si přál uživatel zůstatv anonymitě, je jedna a tatáž osoba, dle názorů, rozsahu a způsobu vyjadřování. Jednou si evidentně dokonce reagoval i na svůj vlastní příspěvek jako někdo jiný. To je jak z komiksu, fakt se skvěle bavím:-)
  • 24. 11. 2009 18:26

    J. (neregistrovaný)
    Haha, prý:
    "Smyslem článku bylo očernit socialistický systém, to aby nespokojené "neschopy" nenapadla ani ve snu touha tu zase něco po 20 letech a osudových 8kách na konci letopočtu rozjet, aby se onen socialismus v dohledné době nevrátil, protože díky ekonomickým nůžkám rapidně stoupá počet nespokojenců a tím i voličů levice."

    Máte v té úvaze jednu zásadní chybu. Jakkoli je dnešní zkorumpovaný systém plný chyb, máme svobodu slova a svobodné volby. Kdyby lidé chtěli, měli už mnoho příležitostí zvolit si KSČ, pěkně drtivou většinou jako tomu bylo za "voleb" v socialismu. A zavést tu systém. Mohou to tak udělat lidé v celé svobodné Evropě, už mnoho desítel let, u nás celou dobu po plyšáku, každé volby. Dokonce nikdo ani nezakázal ty KS(Č)M strany! Chtěl bych vidět jak za starého socialismu zakládáte Kapitalistickou stranu a kandidujete :-) To nešlo, tehdy nebyla svoboda. Muselo se počkat až se to rozpadne samo.
  • 25. 11. 2009 11:00

    anonymní
    Ono je to těžké.Řada lidí nechce komunisty volit z principu, ačkoliv jejich politika je jim nejbližší. Když lidé kňučí nad NATEM, že tu nechtějí cizí vojáky, když kňučí, že nemohou svobodně marodit, když kňučí nad vysokými cenami a neúměrně nízkými platy, tak jim říkám, ať jdou volit stranu, která jim nabídne se s podobnými negativy vypořádat. No a dostane se mi samozřejmě odpovědi typu » to určitě, to bych musel jít volit komunisty«. Tak dál lidi kňučte a můžete jít volit stranu, která má sice demokracii v názvu, ale asi všichni vidí, co dělá pro obyčejné občany ...
    Proto je lepší levicové strany raději zakázat či je srovnávat s fašisty.
  • 23. 11. 2009 21:14

    Jarmila (neregistrovaný)
    Článek je napsán přesně v duchu demagogie komunistů v 50. letech a obsahuje řadu nepravd. Je vidět, že autorka sice četla některé stati z dílny ODS, ale bývalý režim nezažila a ani se nezeptala pamětníků. Všechno černé nebylo, něco bylo i dobré, ale o tom se holt psát nesmí. Škoda, že ani na Mešci. A pokud si nedovedeme přizant, že byly i věci dobré, které se zrovna rušit nemusely, jsme stejní demagogové jako komunisti před r. 1989.
  • 23. 11. 2009 23:48

    evík (neregistrovaný)
    Dobré bylo například: byla práce pro matky na ráno a byly jesle nebo školky,a kdo chtěl, mohl dát ty děti tam a jít do práce....nebo být s dětmi doma až do dvou let -moje máma to takhle s náma měla.Každý měl bydlení, i byly podnikové ubytovny, takže i ten vězen, co přišel z lochu mněl do začátku, kde bydlet...byly kvalitní potraviny mlíko a jogurty a masíčko...ste si ho mohl i vyudit sám a zabíjačky byly dříve více.Ten, kdo dělal v JZD,tak mněl naturálie a moje tchýně takto vykrmila bejky a každého prodala tehdá za 7000 korun.A vnaturáliích byla pšenice ,tak byly slepice a vajíčka a krůty,králici.Prostě žranice , jak má bejt a kdo toto nechápe , tak je na tom špatně a zajde k lékaři ! :)))))) Víte , že je ve Francii dokonce takový zákon, když uvidíte na ulici někde ležet bezdomovce,tak ho máte nahlásit,a on dostane aspon ubytovnu nebo 1+1 jednoduchý bydlení?To by se u nás v Čechách nemohlo stát! Unás musí být - 20 stupnů, aby se začali bezdomovci svolávat na noclech do charity!! Dříve byly akce Z a makalo se pro obec zadarmo ,Lidi se tomu po převtatu posmívali,a ejhle uplynula delší doba a sou tu veřejněprospěšné práce pro obec a práce v neziskovkách a u dobrov. hasičů a v charitě taky takřka zadarmo a dokonce vás musí zaměstnavatel i za určitých podmínek uvolnit zpráce na tuto činnost... EVÍK
  • 24. 11. 2009 10:57

    brbla (neregistrovaný)
    S detmi muzete dnes zustat doma do dvou let a i mnohem dele. Jak to ze vase matka prodala byka,ktery patril JZD? Ja si tu dobu pamatuji, pamatuji na dlouhe fronty a kdy nebyl ani tolaetni papir, na dobu, kdy byste opacny nazor rict nemohla, na dobu kdy byly v ridici pozici neschopni lide jen proto, ze byli verni strane, na dobu, kdy jste nemohl vystudovat pokud nekdo z vasi rodiny byl knezem... Fuj, jesteze je to pryc. Skveli clanek. Ale z druhe strany uznavam, ze kdyz se ma nekdo dobre dnes, tak jako ja, kdy muze studovat cestovat pracovat v zahranici jako ja, tak je logicke ze nechape nekoho, kdo se zastava rezimu v roce 89 , kdy tohle vsechno neslo. Kdyz se nekdo mel lepe v roce 89 je pochopitelne, ze se nemuze mit dobre v tehle trzni dobe, kdy si musi vydelat na sebe sam a ne jen cekat, co nam stat da.
  • 24. 11. 2009 11:13

    evík (neregistrovaný)
    Brblo, to byla moje tchýně, né má matka! Normálně koupila malého býčka a doma ho vykrmila.Byla v Jzd a byla to dcera býv.soukr.zemědělce, tak tomu rozumím ..a prej byly časy, kdy takhle měla i 4 bejky, no a takovej bejk má i 700 kilo a se pak zabil a prodal za 7000 v tehdejších cenách, no za ty prachy bylo domácí masíčko a vy byste nerada jedla domácí hovězí- než z obchodu,? kde nevíte ,jak to krmí?Jako ošetřovatelka dojnic měla nárok na naturálie a dostavala je.a po revoluci, má doted podíl v tom Jzd Podle zákona si mohla vybrat ,jestli chce prachy nebo pšenici apod.-naturálie .Oni totiž komouši jim to zabavili a otec tchýně byl soukr. zemědělec a jim zabavili pole apod.-jakto bejvávalo a otec tchýně tam svýho času dělal šéfa. Evík
  • 26. 11. 2009 10:00

    anonymní
    Abych se přiznal, i já pamatuji dlouhé fronty. Zrovna minulý týden. U pultu s uzeninami jedná uřícená důchodkyně, u ní 3 manažeři, kteří dirigují, že tenhle tácek musí být o 3 cm vlevo a cenovka o 3 cm vpravo. Chci koupit zboží, na které visí nad pultem obrovské letáky informující o supervýhodné ceně. Dojdu na řadu a následuje několik stejných odpovědí: nemáme. Proč tam ty plakáty tedy visí, když to není? Další fronta se opakuje na pokladnách, od známého se dovídám, že řetězec razantně snižoval stavy "dělnictva", managment za účelem analýz zvýšení zisků byl naopak posílen. Chápu, kdyby byl obchod ztrátový, že je třeba někde šetřit /zpoplatnění igelitek už "s úspěchem" zavedli dříve/, ale takhle ono šetření přinese, doufám, odliv k serioznějšímu obchodníkovi - i když bohužel stejnou politiku dělají snad i všechny ostatní obchody vyjma snad Globusu, tam jsem ještě žádná negativa nazaznamenal. No a situace s "nemáme" a s frontami na pokladně se opakovala i včera, zrovna tak jako před 14 dny, před měsícem, a to nechodíme do jednoho jediného obchodu, ale naštěstí máme z čeho vybírat, i když v rámci "konkurence" je situace bídná a žalostná snad všude. Proboha, nač snad 20 pokladen po "rekonstrukci" a nové koncepci obchodu, když nejede ani třetina? Obchod tak byl degradován někam hodně hluboko nazpátky, ovšem tváří se tak, jako kdyby bylo vše v naprostém pořádku a když si někde stěžujete, tak to není možné, nebo se toto politováníhodné nedopatření stalo maximálně, maximálně 3x za 2 pětiletky s tím, že žádné jiné negativní názory od jiných zákazníků nezaznamenali. Bodejďby ne, když něco chválím, tak mi odpoví hned, když něco kritizuji, tak musím urgovat s tím, že žádnou připomínku neobdrželi. Řada lidí je k zaslání nějaké připomínky netečná, protože ví, že se stejně nic nezmění, nanejvýš to odskáče ona uřícená důchodkyně, která neprodělala kurz asertivního chování a zákazníka "nesprávně a neobjektivně informovala" / česky řečeno řekla zákazníkovi pravdu /...

    A ať zkusí některý ze zaměstnanců jen ceknout, že se zákazníkům nová politika obchodu nelíbí, že to zákazníky odpuzuje. Ve vedení jsou snad ještě neschopnější lidé, než byli kovaní soudruzi za minulého režimu. Dělat zmatky, odvolávat co jsem nařídil a nařídit, co jsem odvolal - tak bych charakterizoval dnešní "úspěšné" vedení. To jen k vaší poznámce o opačném názoru a neschopnosti řídících pracovníků za minulého režimu.

    Každý preferuje něco jiného a nemusíte vštěpovat jiným, že dnešní svoboda cestování a práce v cizině jsou to jediné správné.
    Řada lidí ráda zůstane ve své rodné zemi a dělat poskoka někomu v cizině už vůbec ne. Na to přijdete třeba až se /jestli se/ budete chtít někde usadit, mít rodinu atp. Pokud nejste nějaký bohém, tak vám třeba týden /nebo i mnohem více/ odloučení od rodiny bude vadit. Třeba naopak budete rád, že si "odpočinete" od vřískajících dětí někde v práci 14 hodin denně a toto nasazení budete vyžadovat i od ostatních pracovníků, kteří ovšem takovéto problémy nemají nebo je vyřešili nějak jinak a chtějí si odmáknout jen svých 8 hodin a pak mít osobní volno.

    Honba za penězi /vydělat si sám na sebe/ nastavila ve společnosti sobectví, špatné lidské vztahy, podvody, závist, kriminalitu a další negativa s tím spojená.
    Tržní hospodářství je jen jeden velký nesmysl fungující možná tak v předminulém století nebo v Turecku.
  • 24. 11. 2009 18:43

    J. (neregistrovaný)
    Dovolím si oponovat, zvolím jednu z věcí se kterými ve vašem příspěvku nesouhlasím:
    "...ale o tom se holt psát nesmí."

    Omyl. Dnes se smí psát o téměř všem. Ostatně Váš příspěvek je toho důkazem. Svoboda slova je sice omezena, ale vcelku málo (nelze například hanobit rasu). Rozhodně je možné napsat článek například o tom, že za socialismu se lidem vedlo ekonomicky lépe než dnes. Existuje levicový tisk, navíc každý si může vydávat vlastní internetové noviny a mnozí to činí. Můžete lepit plakáty, můžete si dát do novin inzerát a do něj napsat třeba: "Kapitalismus je zlý systém, volte KSČ!" a nic se nestane. Zkusila byste to za socialismu v Rudém právu?

    Je fakt, že levice opět narůstá a svobody se omezují, často v duchu "politické korektnosti", ale svobodu slova to zatím nezasáhlo příliš.
  • 25. 11. 2009 11:22

    anonymní
    Ale ono se o řadě věcí skutečně psát nesmí. Všimněte si na jakékoliv tiskovině v tiráži: povoleno ... Tzn., že vše se dá na něco navléknout. Hanobení Vietnamců americkými vojáky (proč tuto válka vůbec Američané vedli - může někdo objasnit? - ropa ani nic jiného lukrativního se tam nenachází) nebo amerického radaru v Brdech by se jistě na něco navléklo a nepovolilo. Četl jsem o něm jen a jen chvály a i když Obama naznačil, a pak i potvrdil, že radar tu nebude, někteří onásbeznás škrábali a dál nabízeli část naší suverenity cizině. Lidé sice protestovali v místě, ale takových Ostravaků se tato problematika až tak netýkala, tudíž na Ostravsku patrně žádné protiradarové kampaně nebyly. A v takovémto duchu je pak informován i zbytek národa: na ostravsku radar "vítají", v Brdech schvalují útlum těžby uhlí a pro jistotu do toho střihnou nějaké extrémistické živly z CzechTeku coby ilustrační záběry ...

    O řadě věcí se psát (nebo i jinak informovat) sice může, ale neděje se tak. Kolik slibů typu sliby chyby skutek utek bylo odvysíláno z archívů při nedávných oslavách státního svátku? Projevy na Letenské pláni, z balkonu Melantrichu /mimochodem - existuje fyzicky, ne papírově ještě toto vydavatelství Strany Čs. socialistické, která již asi neexistuje?/ ... to již všichni zapomněli, co se tam tenkrát slibovalo? Slíbit a pak neplnit - to dokáže s prominutím každý moula ve 4. cenové. Zatím jsem jen viděl/slyšel část projevu p. Štěpána z ČKD, že 15ti leté děti nevládnou ani jinde ve světě, v čemž měl bohužel pravdu ... A bývalým zaměstnancům dnes již neexistujícího ČKD, které přežilo i komunistický režim, se asi otvírá nůž v kapse, když jim fabriku srovnali se zemí. V Praze sice tak obrovská nezaměstnanost jako jinde v ČR není, ale někomu to zbourání areálu asi moc nevoní.
  • 24. 11. 2009 2:52

    anonymní
    šikovně zkreslená nová pravda,ale už je to tak musíme něčemu věřit všichni co chceme aby bylo líp se o to všemožně snažíme
  • 24. 11. 2009 20:50

    RAK (neregistrovaný)
    V letech 1949 - 1959 vzrostl národní důchod na území dnešní ČR o 100 procent, v letech 1959 - 1969 o 49 procent, v letech 1969 - 1979 o 54 procent a v letech 1979 - 1989 o 18 procent. Je pravdou, že dynamika postupně klesala, ale i tak patřila k nejvyšším ve vyspělých (ekonomicky) státech. Například podle údajů Evropské hospodářské komise OSN z roku 1988 v jednotlivých desetiletích v zemích OECD se v šedesátých letech zvyšoval národní důchod průměrně ročně o pět procent, v sedmdesátých o 3,2 procenta a v osmdesátých o 2,3 procenta. V Československu to bylo o 4,7 procenta, 4,6 procenta a 2,3 procenta. Tedy Československo drželo krok s nejvyspělejšími a udrželo si ve světové ekonomice asi 18. a v Evropě 13. místo. Tedy stejné jako před válkou.

    Poznamenejme však, že uvedená čísla se týkají růstu národního důchodu vytvořeného ve výrobních odvětvích. Dnes se ekonomika měří v hrubém domácím produktu, kde polovinu tvoří služby, u nichž jde převážně o spekulativní zisky a reálné hodnoty se netvoří. Vznik bublinové ekonomiky byl právě jednou z hlavních příčin současné hospodářské krize. Je třeba poznamenat, že stát ani občané nebyli zadluženi. Dnes jsou tyto dluhy více než desetinásobně větší.
  • 25. 11. 2009 10:10

    anonymní
    Nemyslíte, že jste si dovolil trochu moc, napsat zde pravdu. Co na to "Jarmil", ne paní jarmila? Ten tu zase hodí nějaký "chytrý" slint o personalistice ...

    Je pravdou, že za minulého režimu se hlavně vyrábělo, kdežto dnes se převáží, obchoduje, ale nové hodnoty se tolik nevytváří. Že něco vyrobím za desetikorunu, převezu to na druhý konec republiky, kde na to dám štítek za korunu a pak to vezu na třetí konec republiky, kde se to použije někde ve výrobě za tisícovku, nepovažuji za ten správný chod ekonomiky. Ostatně, když se občas něco v tomto stylu snažil dělat komunista před 89., bylo to tvrdě odsouzeno jako neekonomické plýtvání. "Podníkání" to však unese.
  • 25. 11. 2009 10:42

    Jarmila (neregistrovaný)
    Potvrzuji, že Jarmil i Roman mají pravdu. Skutečně jsem byla ve straně a pracovala jako kádrovačka. A ano, byla jsem i v Stb. Ale to nic nemění na mém právu zde svobodně diskutovat o cenách výrobků atd. Nebo snad ano?
  • 25. 11. 2009 11:09

    Méďa Béďa (neregistrovaný)
    Proboha, mysli... Zas nějaký primitiv na úrovni cvičené opice, který se jenom dokáže vydávat za jedinou pravou Jarmilu :-).
    BTW ta diskuze tady vypadá spíše jako diskuze na Haló novinách...
  • 25. 11. 2009 17:01

    J. (neregistrovaný)
    Nenechte se vysmát! Já tu dobu pamatuju a vím, jaké byla kupní síla. ja naše země vypadala a jaký to byl šok mrknout se v roce 1990 do Rakouska jak tam lidí žijí. Komunisti to dopracovali, z rozvinuté země tady udělali 3. svět a pak jim to shořelo pod rukama.

    A pozor, to že dnes to u nás stojí pořád za starou bačkoru nemá s předchozím odstavcem nic společného, dnešní marasmus jaksi zpětně neovlivňuje to co tu vyváděli komouši.
  • 26. 11. 2009 13:31

    anonymní
    Jenže po komunistech tu byl z budování v poválečné éře obrovský majetek, který se za 20 let rozfrcal bez nějakého efektu, a k tomu přibylo obrovské zadlužení státu i občanů. Dnes děláme ve vlastní zemi na cizím, veškerý zisk teče pryč a nelze jej tak použít k dalšímu rozvoji země. To, co se tu zdaní, je kapka v moři.
    A je jasné, že v případě krize tamní vlády donutí místní podnikatele, aby dali práci domácím lidem a fabriky v cizině /tedy u nás/ pouzavírali. Co pak dál? Těch našich pár sro to nevytrhne. A pokud vyrobím rohlík za korunu a ten budu dál a dál prodávat pomocí dalšího "koupě za účelem jeho dalšího prodeje", tak tím žádné nové hodnoty nevzniknou a ekonomilka se nerozhýbe.
  • 25. 11. 2009 11:54

    jituš (neregistrovaný)
    Nemám čas pročítat všechny reakce lidiček, který zde prezentují svůj názor, proto se můj pohled na věc může schodovat.Jde o to, že jsem v životě šla k volbám pouze dvakrát a pokud by mě k tomu ještě někdo donutil, tak je úplně jedno koho
    tam písnu.Líbila se mi jedna reakce v rádiu, kde správně jedna posluchačka podotkla, že fronty se stojí i dnes a to hlavně na levné potraviny.Vždycky, když si nějaký článek o minulosti přečtu, tak si vzpomenu na to, jak jsem se zbytečně učila o tom, že socialismus je to správný a kapitalismus zas špatný.Jestli to chápu dobře, tak teď žijeme v kapitalismu a já už vím, že je to špatná cesta.Ne kvůli financím, ale vztahům mezi lidma.Je jedno kolik stojí rohlík, nebo kolik
    televizí, praček a podobných věcí si můžem koupit, když jsou protivní prodavači.
    O tom, jak na blbost dospělích doplácí děti ani nemluvě. Rodiče musí trávit celé dny v práci a pokud mají smůlu, tak končí na pracáku a děti v dětských domovech.
    Možná by se měl někdo zamyslet nad tím, že pokud se nebudou podporovat rodiny
    s dětma a maminy na mateřský, tak jsou nám plný krámy zboží k ničemu. Každej si raději rozmyslí, jestli si dítě vůbec pořídí a do důchodu ani nepůjdem, nebude mít
    totiž kdo dělat.
  • 25. 11. 2009 12:44

    Méďa Béďa (neregistrovaný)
    Jo jo, zato za socíku byli prodavači usměvaví... Člověk přišel v 5 do masny, prázdné háky, nalevo hořčice, napravo gumové rohlíky, uprostřed cedule "Obsluhuje vás Brigáda socialistické práce" a pod prodavačka načuřená z toho, že tam hoďku před zavíračkou vůbec ještě někdo leze...
  • 25. 11. 2009 13:13

    bez přezdívky
    Díky za reakci, ale pravda je taková, že tenkrát měl člověk jistotu, že tam to maso několik dní neleží a je čerstvý. Mám s tím dost dobrý zkušenosti, nějaký ten rok
    jsem do masa a uzeniny taky dělala, musela jsem prodávat gumový rohlíky z mrazáku a není to tak dávno.Naštěstí mě to neodradilo a lidem jsem s ochotou pomoci k dispozici už 20 let.
  • 25. 11. 2009 14:15

    Jarmila (neregistrovaný)
    Ona spíš byla načuřená z toho, že nemá co prodávat, protože prodavačky měly mzdu jako podíl na obratu. Nebylo co prodávat = malá mzda.
    Ono se totiž zboží tenkrát shánělo stylem, že "komunismus bude tehdy, až budou mít všichni všude známé". My měli známou ve skladu okresní rozdělovny. Ta vzala peníze, my si vzali zboží. Ona vložila peníze do obálky a poslala je na prodejnu, protože jedině tam se mohly peníze zaúčtovat. Vedoucí dostal třeba jednu pračku místo plánovaných 10 kusů, tu prodal svému známému, vybalil peníze z obálky a vyúčtoval, že prodal 10 praček. Takže on papírově prodal 10 praček, ve skutečnosti neměl na krámu nic. A tak to bylo se vším. Ti dole holt kšeftovali s tím, co na ně zbylo, a dělníci ve fabrice měli smůlu, tak aspoň ukradli, co nemělo 3 metráky a nebylo přibité. U nás ve fabrice ukradli míchačku, ne malou, ale takovou, co se dala odvézt jedině na Aviii, 10-metrovou traverzu, kradly se celé palety se zbožím, já se divím, že nezmizla celá fabrika.
  • 25. 11. 2009 14:42

    bez přezdívky
    Je pravda, že v roce samotové revoluce mi bylo rovných 18 let a měla jsem spíš starosti, jak uživit sebe, mámu a dva bratry.Ale to co popisujete mi připadá jako nálet lidiček, kteří v dnešní době kradou a prodávají to ve sběrně, aby měli na chlast a cigarety.Tenkrát se aspoň kradlo, aby bylo z čeho stavět baráky a když se musela vzít půjčka, tak za pětistovku měsíčně jsou dneska vysmátý.Při dnešních cenách nájmů, kdy si chce zase každej jen nahrabat, je lepší splácet celej život hypotéku, i když je to desetkrát tolik, než tenkrát. Když si spočítám,
    že i plat je 10x vyšší, tak je to jedna z mála věcí, která je v poměru.
  • 26. 11. 2009 9:10

    anonymní
    Plat máte možná 10x vyšší (já s oficiálně průměrným výdělkem nikoliv) oproti r. 1989 a i splácení hypotéky je 10x vyšší. U nás je však "módou" počítat se splátkou hypotéky (či nájemným) zvlášť (tedy zcela holé náklady na bydlení) a pak ještě zvlášť počítat s dalšími bydlícími náklady (voda, elektřina). Podle nějakých srovnávacích pravidel s vyspělými státy mají občané vydat cca 30 % svých příjmů na bydlení. U nás to vychází na samotnou hypotéku či nájem, v cizině do těch 30 % započítají ještě onu elektřinu, vodu (tedy kompletní náklady na bydlení), čímž se dostáváme s náklady na bydlení úplně jinam než jsou v cizině. Proto náklady na bydlení nejsou jen 10x vyšší oproti minulu, ale po zahrnutí oné elektřiny, vody... daleko vyšší a tím je bydlení i hůře dostupnější než tomu bývalo před r. 1989.
    To není brečení, to je jen spravedlivé srovnání bytové situace před a po.
  • 26. 11. 2009 10:28

    jituš (neregistrovaný)
    Nesrovnávám průměrný plat, ale svůj před a po s tím, kolik se splácela půjčka teď a po.Něco jiného je nájem a náklady na vodu a elektriku. Pokud si dobře pamatuju,tak byly podnikové byty s minimálním nájmem. O tom, že měl každý práci ani nemluvě. Přišlo mi lepší dotovat podniky, který měli svoje školky, tábory a již zmíněnou možnost levného ubytování. Než teď, když se formou podpory v nezaměstnanosti podporují povaleči.Tím se nechci dotknout té menšiny jedinců, kteří jsou diskriminovaný pro svůj věk nebo se ne svoji vinou dostali do těžko řešitelné situace. Jinak nechápu, proč se za svůj názor stydíte a zůstáváte v anonymitě, když máme pořád tak vychvalovanou demokracii.
  • 29. 10. 2010 20:42

    Malpa (neregistrovaný)

    Prošel jsem všechny hypermarkety v Ostrava a okolí, hledal jsem nápoj VINEA a le všude mi řekli, že jej nemají. Je to tak obtížné dovážet tento oblíbený nápoj ???

  • 27. 1. 2012 22:50

    Jajula (neregistrovaný)

    Nojo, ale slečna ve srování cen zapomíná, že věc, kterou jsme si mohli koupit kdysi, vydržela dvakrát takovou dobu co dnes. Srovnává auto Skoda s dnešní Fábií, proč ji nesrovná s Octávií, což by bylo více na místě. Myslím, že dříve bylo v nabídce více kvalitní zboží, tedy i ceny vyšší, než se zdá dnes, to je můj názor co do osobní zkušenosti (a jsem sedmdesátý ročník)...

  • 24. 10. 2016 20:15

    Karel 306 (neregistrovaný)

    Článek je bohužel plný nesmyslů. Škoda 100-105 nestála 64000, ale cca.44000, takže baso 15platů. Barevny televizor jsme kolem roku 85 kupovali za 10000Kčs a to Tesla Color. A co takhle od současné průměrné mzdy, kterou má asi 15% pracujících, odečíst např. pořízení bytu a po odečtení splátek teprve vypočítat, za jak dlouho ušetřím na auto a zohlednit následně nájemné ve vyšší asi 105Kčs v bytě zdarma. A ano nebyli mandarinky, banány a bezdomovci a.......

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).