Hlavní navigace

Do zahraničí raději stále s pojištěním

3. 12. 2007
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Jestliže plánujete cestu do zahraničí, nevyplatí se na pojistce šetřit. Vaše zdravotní pojišťovna zaplatí jen to, co musí a pojištění k platební kartě mnohdy vedle kvalitní pojistky je jen chudým příbuzným.

Někdo se při zmínce o zimě oklepe, někdo se naopak těší na to, až konečně vytáhne svoje lyže a vyrazí za zimními radovánkami do zasněžených kopečků. I do tuzemských hor letos vyjede podle průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur přes milion Čechů. Hory ale nejsou jedinou možností, jak strávit zimní dovolenou. Protože na jižní polokouli přichází v době naší zimy léto, můžete si dovolenou užít i v teple, v některé z exotických zemí.

Nepsaným pravidlem každé dovolené by mělo být sjednání cestovního pojištění, protože jedině to vám zajistí, že případná nemilá událost, která vás potká, nezruinuje vaši peněženku. Ze statistik českých pojišťoven přitom vyplývá stoupající trend pojistných plnění z cestovního pojištění.

Jak postupujete při cestě do zahraničí?


Než vyjedete

Od 1. května 2004, kdy se Česká republika stala členem Evropské unie, se na její občany vztahuje nařízení, podle kterého mají nárok na bezplatnou, nutnou a neodkladnou zdravotní péči na území států EU. Nárok na takovou péči prokážete svým Evropským průkazem zdravotního pojištění. Ten byste při vycestování měli mít v každém případě u sebe. Pokud průkaz ještě nemáte, požádejte o jeho vydání svoji zdravotní pojišťovnu.

Evropský zdravotní průkaz

Stejná péče jako pro místní. A na to pozor.

S Evropským zdravotním průkazem budete mít v zahraničí stejný nárok na zdravotní péči jako místní obyvatelé. Co to přesně znamená? V zahraničí si pacienti za ošetření, léky či hospitalizaci často platí spoluúčast. I vy budete muset danou spoluúčast zaplatit. Počítejte přitom s tím, že vám ji vaše zdravotní pojišťovna neuhradí. Kolik tedy můžete z vlastní kapsy zaplatit? Podívejme se, jak je to s výší spoluúčasti v nejpopulárnějších lyžařských destinacích – Rakousku, Francii a Itálii.

Například v Rakousku zaplatíte za den hospitalizace přibližně 10 EUR. Návštěva lékaře se vám může prodražit ve Francii, kde za lékařské ošetření zaplatíte až 30 % nákladů nebo v Itálii, kde za jednu návštěvu zaplatíte 36,15 EUR. Ani léky nejsou zadarmo. Například v Itálii můžete za léky zaplatit až 100 % jejich ceny.

Příklady cen za lékařské úkony
Co se může stát Kolik vás to může stát
Odvoz z místa úrazu 50 EUR
Přeprava vrtulníkem 1 500 EUR
Doprava do nemocnice sanitkou 100 – 200 EUR
Ambulantní ošetření 100 – 500 EUR
Hospitalizace (paušální sazba na den) 500 – 1 000 EUR
Převoz domů sanitkou 20 – 30 000 EUR

Zdroj: Centrum mezistátních úhrad.


Záleží, kdo vás léčí

Ve chvíli, kdy to člověk nutně potřebuje, je mu celkem jedno, k jakému lékaři ho zavedou. Zdravotní pojišťovna vám ale nárok na náhradu škody uhradí jen v případě, že jste byli léčeni ve veřejném zdravotním zařízení a u soukromého lékaře si léčení hradíte sami. Sami si budete muset zaplatit i případný převoz zpět do České republiky, který vás může stát několik desítek tisíc eur.

Hotelový lékař se prodraží

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky si nejvíce úrazů způsobíme ve volném čase, při zájmové a sportovní činnosti. Nevyhýbají se nám bohužel ani na dovolené. Pokud nechcete svůj adrenalin zvyšovat neustálou starostí o to, co se může stát a hlavně, kolik vás to může stát, sjednejte si cestovní pojištění u komerční pojišťovny. Za pár korun díky němu získáte jistotu na cesty, která se v případě nečekané události stane nedocenitelnou.

Potřeboval/-a jste někdy v zahraničí lékařskou péči?


Komerční pojišťovna za vás hradí veškerou spoluúčast, případný převoz zpět do ČR a nerozlišuje, v jakém zařízení jste byli ošetřeni nebo hospitalizováni. Obzvláště v horských turistických oblastech, kde je počet zdravotnických zařízení omezen a nemáte moc na výběr, se komerční cestovní pojištění vyplatí. Necháte-li si přivolat lékaře hotelovou službou, počítejte s tím, že vám většinou zavolají privátního hotelového lékaře, jehož služby také budete muset uhradit. Někdy se můžete setkat s tím, že budete muset při ošetření zaplatit částku v hotovosti. V tom případě si uschovejte účty a po návratu do ČR je předložte pojišťovně k proplacení.

Které pojištění vybrat

U pojišťovny si můžete zakoupit celý balíček cestovního pojištění nebo vybrat pouze jednotlivá pojištění.

Co obsahuje cestovní pojištění nebo co lze k němu dokoupit


Pojištění léčebných výloh – uhradí nezbytné náklady za léčení v případě úrazu nebo náhlého onemocnění. Pojištění úrazové – pokrývá dobu nezbytného léčení úrazu, trvalé následky úrazu nebo úrazovou smrt.
Pojištění storna cesty – kryje část stornopoplatku v případě, že se zájezdu nemůžete ze závažných důvodů zúčastnit.
Pojištění odpovědnosti – kryje škody, které způsobíte třetím osobám.
Pojištění cestovních zavazadel – kryje škody při ztrátě nebo krádeži vašich zavazade

Jízdu mimo sjezdovky si připojistěte

Důležité je, abyste zvolili cestovní pojištění ušité na míru vaší cestě. Obecně platí, že v pojištění jsou zahrnuty sporty rekreační, je dobré si ale s pojišťovnou ověřit, co považuje za rekreační sportování a na jakých místech tyto sporty můžete provozovat. Podmínky se u jednotlivých pojišťoven totiž významně v detailech liší. Konkrétně pro lyžování platí, že musíte jezdit po vyznačených sjezdovkách. Pro jízdu v rizikových oblastech se musíte připojistit.

Při jazykové bariéře pomůže asistenční služba

Nespornou výhodou komerčního cestovního pojištění je možnost obrátit se na asistenční službu. Například, pokud si při lyžování v Rakousku zlomíte nohu a s otřesem mozku vás převezou do nemocnice, uhradí pojišťovna náklady na ošetření a hospitalizaci. Prostřednictvím asistenční služby vám pak pomůže v komunikaci s rakouskými lékaři a zajistí a uhradí odvoz vasí rodiny zpět do České republiky. Celková škoda se snadno vyšplhá až k 200 000 korunám. Kompletní platbu přitom zajistí asistenční služba, aniž byste museli cokoliv platit z vlastní kapsy.

Šance pro zapomnětlivce

Cestovní pojištění je možné sjednat na přepážce pojišťovny, ale také rychleji a pohodlněji po telefonu nebo přes internet. Tento způsob sjednání zvýhodňují pojišťovny slevou, zpravidla 10 % z ceny a umožňuje sjednat pojištění i na poslední chvíli. Ztraceni nejsou ani zapomnětlivci, kteří na dovolenou vyjedou bez pojištění. Některé pojišťovny umožňují, že na přepážce pojišťovny vás může pojistit třetí osoba, která zná a uvede vaše osobní údaje a také za vás zaplatí. Pojistit vás může pouze dodatečně, nikoliv zpětně a pojištění platí od třetího dne následujícího po dni sjednání. Ten, kdo vás pojišťuje, potvrdí čestným prohlášením, že se vám v zahraničí nepřihodila žádná nehoda, která by mohla být pojistnou událostí, aby se zamezilo pojistnémi podvodu.

Na Slovensku opatrně, podražilo

Pokud jste se rozhodli vyzkoušet sjezdovky u našich sousedů na Slovensku, nezapomeňte, že od 1. července 2006 si musí turisté na Slovensku hradit sami zásahy Horské záchranné služby. Horská služba má ve svém ceníku všechny úkony, které provádí. Zaplatit můžete několik stovek u jednodušších zásahů, v případě transportu helikoptérou i několik desítek tisíc. Rozhodně se vyplatí mít sjednané cestovní pojištění, které zásah horské služby v případě vašeho úrazu pokryje.

Za lyžováním si můžete zaletět

Za zasněženými kopečky dnes již můžete vyrazit letadlem, navíc cestování letadlem už dávno není jen výsadou bohatých. S nástupem nízkonákladových aerolinek vás cesta nejenže vyjde na stejné peníze jako autobusem nebo autem, ale na lyžařské svahy se dostanete mnohem rychleji, bezpečněji a pohodlněji. Do vyhlášených zimních center, jako je například Turín nebo Grenoble, vás přepraví třeba SkyEurope.

Kam vyrazit za sluníčkem

Ti, kteří před třpytícím se sněhem upřednostňují písečné pláže, průzračné moře, korálové útesy nebo pralesy či pyramidy, mohou využít příhodného počasí na jižní polokouli. U nás sice začíná zima, ale jižní polokoule se v tomto období nejvíce přikloní ke slunci, to znamená, přichází tam léto. Můžete vyrazit obdivovat pyramidy do Egypta, prozkoumávat pralesy nebo tisíce kilometrů dlouhé exotické pláže v Brazílii, starobylé paláce či tropické ostrovy na vás čekají v Thajsku, exotické prostředí vás uvítá i na Kanárských ostrovech.

Jak na exotické nemoci

Malárie, tyfus, žlutá zimnice, tato jména již sama o sobě zní pro některé z nás exoticky. Jsou to právě exotické nemoci, které jsou odvrácenou stranou těchto dovolených. Pokud se s nimi nechcete poznat osobně, myslete včas na očkování. Jde především o očkování proti žloutence typu A, někde i B, v některých zemích se doporučuje očkování proti břišnímu tyfu a tabletky proti malárii. V současné době patří mezi povinná očkování pouze očkování proti žluté zimnici, které pro vstup do země vyžaduje 18 států tropické Afriky a Jižní Ameriky. Tato nebezpečná choroba se však vyskytuje i na některých dalších územích, kde povinné není. Proto je lékaři z očkovacích center i v těchto případech velmi důrazně doporučují.

I když očkování je na prvním místě, ani při cestě do exotiky nezapomínejte na cestovní pojištění. Většinou vystačíte s běžným cestovním pojištěním. Pouze chystáte-li se do míst s extrémními klimatickými nebo přírodními podmínkami, na zeměpisně odlehlá místa nebo do neosídlených oblastí, budete si muset sjednat zvláštní připojištění.

Dobré rady, aneb co dělat, když…

Ztratíte pas

Takovou událost je třeba nahlásit místní policii a také zastupitelskému úřadu České republiky v dané zemi. Máte-li sjednané cestovní pojištění, uhradí za vás cestovní náklady do místa zastupitelského úřadu asistenční služba. Na zastupitelském úřadu můžete podat žádost o vydání nového cestovního dokladu, která je následně poslána k vyřízení příslušným úřadům do ČR. V případě, že cestovní doklad potřebujete naléhavě, lze zastupitelský úřad ČR požádat o vystavení cestovního průkazu (náhradního cestovního dokladu). Ten je vydán k jednotlivé cestě s územní a časovou platností omezenou účelem cesty. K žádosti o nový doklad budete potřebovat: 2 identické fotografie obdélníkového tvaru o rozměru 35mm x 45mm s hladkým povrchem, vyplněný originální formulář žádosti o vydání cestovního průkazu, který obdržíte na zastupitelském úřadě a doklad totožnosti

skoleni_15_4

Ztratíte platební kartu

První věcí, kterou je třeba udělat při ztrátě nebo krádeži platební kartě, je její zablokování. Blokaci karty provedete na speciální telefonní lince vaší banky, jejíž číslo byste měli stále nosit při sobě. V nouzi vám pomůže každá zahraniční banka, která vydává totožné karty, jako je ta vaše. Na lince, kde blokace probíhá, se také můžete dozvědět o vydání náhradní karty nebo náhradní hotovosti. To je ovšem draze placená služba, proto jinou volbou může být zaslání peněz od vašich blízkých z ČR (např. přes Western Union).

Ztratil/-a jste někdy v zahraničí kartu nebo vám byla odcizena?


Ztratíte zavazadla na letišti

Pokud jste v cíli, ale vaše zavazadla ne, kontaktujte ihned přepážku reklamací ještě v celním prostoru letiště. Nikdo jiný není oprávněn reklamaci zaznamenat a po zavazadlech pátrat. Při nahlášení ztráty zavazadla je třeba předložit útržek zavazadlového lístku a letenku. Bude s vámi sepsán očíslovaný protokol (Irregularity Report), na základě kterého lze později žádat o náhradu škody u aerolinek.

Chystáte se letošní zimu na dovolenou?

  • Ano, budu v tuzemsku.
    7 %
  • Ano, budu v zahraničí.
    38 %
  • Ne.
    42 %
  • Co je to "dovolená"?
    13 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).