Hlavní navigace

Do Evropy? Za pár stovek!

29. 7. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Vydat se o víkendu místo na chalupu do Paříže? Žádný problém! Nízkonákladové letecké společnosti stlačily ceny letenek do řady evropských měst na úroveň dostupnou pro každého. Jak koupit levnou letenku a nezaplatit víc, než je nutné?

Česká republika se v posledních měsících stává rájem pro poskytovatele levné letecké přepravy. Z Prahy už létá 15 společností, které prodávají letenky do čtyř desítek destinací po celé Evropě.

Ceny za letenky jsou někdy skutečně nízké – v řádech stokorun, ovšem ve většině případů je konečná cena i několikanásobně vyšší. Přepravci ceny letenek uvádějí bez letištních poplatků. Výše těchto poplatků se pohybuje mezi 400 a 1 200 Kč. Což sice není moc, ale častokrát to je více než cena samotné letenky. Například jednosměrná letenka z Londýna do Prahy s britskou společností Bmibaby stojí 534 korun, ovšem letištní taxy cenu zvednou o dalších 669 korun.

Klasika, nebo nízká cena?

Levné letecké společnosti („low cost“ dopravci) začaly v Evropě masivně vznikat po roce 1997. V Česku se jako první objevila společnost Go-Fly v roce 1999. Po vstupu do Evropské unie se české nebe otevřelo úplně a je to vidět. Rostoucí konkurence s sebou navíc nese další pokles cen – a to jak u nízkonákladkových společností, tak u klasických leteckých přepravců.

Například České aerolinie už před několika měsíci musely pod tlakem levných přepravců snížit ceny letenek. Do řady evropských destinací cena klesla až o čtyři tisíce korun. I tak ale České aerolinie téměř nemají šanci levným přepravcům v oblasti ceny konkurovat.

Podíl low cost dopravců nejen na českém trhu neustále roste, jen loni ovládli 20 procent trhu v Evropě a do České republiky přivezli asi 9 % všech cestujícíh – téměř 700 tisíc lidí, popisuje současnou situaci Vlaďka Dufková ze společnosti SmartWings.

Přehled nízkonákladových leteckých společností v České republice
Letecká společnost Destinace
www.smartwings.net Amsterdam, Curych, Kodaň, Paříž a Madrid. Na podzim přibude Řím a Dublin.
www.discovery-link.com Ženeva, Antwerpy, Sion, Brač, Zadar a Monastir.
www.easyjet.com Londýn (Stansted i Gatwick), Bristol, Newcastel a East Midlands. Od září Dortmund.
www.germanwings.com Kolín nad Rýnem.
www.skyeurope.com Košice.
www.volareweb.com Benátky a Milán.
www.jet2.com Leeds, Bradford, Belfast.
www.norwegian.no Oslo a Trondheim.
www.bmibaby.com Londýn, Gatwick, Cardiff, Manchester, Teesside a East Midlands.
www.sterlingticket.com Kodaň.
www.flybe.com Southampton.
www.flyglobespan.com Glasgow.
www.helvetic.com Curych.
www.v-bird.com Niederrhein (nedaleko Eindhovenu).
www.eujet.com Od podzimu Manston, který leží 120 km od Londýna.

A jaký je vlastně mezi oběma typy přepravců rozdíl? Pokud se podíváme pouze na cenu, tak je to jasné – klasický letecký přepravce má v absolutní většině případů ceny vyšší, a to často několikanásobně. Výhodou však bývá to, že těsně před odletem zbývající volné letenky prodává za snížené ceny, a jinak je celou dobu cena stálá. Nabízí také rozhodně vyšší komfort při přepravě – občerstvení či možnost využít letištních salónků.

Kdo dřív přijde, ten víc ušetří

Nízkonákladoví přepravci mají přesně opačný přístup. Těsně před odletem jsou ceny letenek nejdražší, protože je o ně největší zájem. Pokud tedy chcete získat letenku za tu nejnižší cenu, musíte si ji závazně koupit řadu měsíců předem. V sezóně je dobré rozhodnout se i více než tři měsíce před cestou, mimo sezónu můžete mít štěstí a sehnat nejlevnější letenky i na příští měsíc.

Místa v letadle se obsazují podle principu „první bere“. Znamená to, že čím dříve si svůj let zarezervujete, tím lepší cenu získáte. Je-li zákazník flexibilní v termínu odletu a zaplatí si let co nejdříve, najde při rezervaci v systému nejlepší cenu, vysvětluje Vlaďka Dufková.

Na příkladu společnosti SmartWings je vidět, jak je cenové rozpětí letenek široké. Pokud si vzpomenete na rezervaci včas, můžete do španělského Madridu letět za 1 890 korun i s letištními poplatky. Ovšem nákup v sezóně a na poslední chvíli by se vám let prodražil – jedna letenka může stát až 9 250 korun!

Ceny letenek společnosti SmartWings
Let Cenové rozpětí
Praha – Amsterdam 1590 Kč – 5690 Kč
Amsterdam – Praha 1910 Kč – 6340 Kč
Praha – Curych 1590 Kč – 5820 Kč
Curych – Praha 1880 Kč – 6110 Kč
Praha – Kodaň 1590 Kč – 5590 Kč
Kodaň – Praha 1930 Kč – 5930 Kč
Praha – Madrid 1890 Kč – 9250 Kč
Madrid – Praha 1590 Kč – 8950 Kč
Praha – Paříž 1590 Kč – 5520 Kč
Paříž – Praha 1820 Kč – 5750 Kč
Praha – Řím 1590 Kč – 5690 Kč
Řím – Praha 1910 Kč – 6340 Kč

Zdroj: www.smartwings.cz
Pozn: Ceny jsou včetně letištních poplatků

Aby mohly mít nízkonákladové společnosti nízké náklady, musí samozřejmě někde šetřit – častokrát i na úkor pohodlí cestujících. Klasickým případem je fakt, že na palubě letadla není občerstvení zdarma, ale za poplatek. Pokud letíte někam s přestupem, musíte si cestu naplánovat s dostatečnou časovou rezervou na přestup, protože při změně letadla si musíte vyzvednout své zavazadlo a opět jej nalodit u další přepážky.

Levné letecké společnosti své letenky neprodávají v kamenných pobočkách, ale přes internet či telefon. Pokud se rozhodnete pro nákup po telefonu, připravte se na to, že letenka bude o něco dražší než při rezervaci přes internet. Platba vždy probíhá prostřednictvím platební či kreditní karty. Dopředu se tedy musíte ujistit, zda vám banka platbu přes internet umožňuje, popřípadě si kartu nechat odblokovat nebo zažádat o internetovou kartu.

Výrazný pokrok je, že některé low cost společnosti už mají pro Českou republiku vlastní internetové stránky či telefonní číslo, které umožňuje nákup letenek v češtině. Jinak je nutné umět anglicky či jiný světový jazyk.

Příklady cen letenek s odletem v listopadu 2004
Z – Do Cena bez letištních poplatků Společnost
Praha – Londýn (Gatwick) 300,– Kč EasyJet
Praha – Kolín nad Rýnem 319,– Kč GermanWings
Praha – Košice 990,– Kč SkyEurope
Praha – Benátky 644,– Kč Volare
Praha – Belfast 1450,– Kč Jet2
Praha – Oslo 950,– Kč Norwegian

Zdroj: internetové stránky leteckých společností 

Samotná rezervace přesto nebývá složitá – stačí znát pár základních frází. Navíc všichni přepravci používají velmi podobný rezervační systém, takže se stačí zorientovat v jednom.

dan_z_prijmu

Pokud chcete získat letenku skutečně cenově výhodnou, musíte si nejen celou dovolenou naplánovat hodně dopředu, ale především se nenechat unést prvním dojmem a reklamní nabídkou. Může se vám stát, že si koupíte letenku na letiště tak vzdálené od města, že jízdné za taxík vám původně „levnou“ letenku srovná na běžnou úroveň. Levné letecké společnosti obvykle využívají vzdálenější letiště, která mají nižší poplatky.

Pokud si nemůžete vybrat mezi leteckými společnostmi, které létají z Prahy, stojí za úvahu porozhlédnout se v sousedních zemích. Řada nízkonákladových aerolinek působí i v Rakousku a Německu. Opomenout nelze ani slovenskou Bratislavu, odkud létá společnost SkyEurope do celé Evropy.

Jakého dopravního prostředku využíváte při cestách do zahraničí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).