Hlavní navigace

Dlužníkem navzdory splacení dluhu!

19. 8. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Splatit dluh předčasně se nemusí vždy vyplatit. Kromě sankčních poplatků za předčasné splacení se vám může stát, že budete nadále vedeni jako "dlužník". A této nálepky se jen tak nezbavíte. Stačí, když banka splacení dluhu nenahlásí registru dlužníku a neumí chybu napravit...

Čtenářská zkušenost

V červenci roku 2003 jsem si v tehdejší GE Capital Bank prostřednictvím Expres půjčky půjčil 75 tis. Kč, které jsem potřeboval pouze na tři měsíce. Smlouva tedy zněla na měsíční splátky 2100 Kč s dobou splatnosti v roce 2007. Po uvedených třech měsících jsem ještě v roce 2003 zapůjčené peníze do haléře vrátil i s patřičnými úroky a sankcemi za předčasné splacení. Věřte nebo ne, celkem mne půjčka 75 000 Kč od GECB na tři měsíce stála 8 300 Kč na poplatcích a úrocích – dalo by se říci lichva…

Jaké ale na mne čekalo překvapení, když nyní, v červenci 2005, jsem si chtěl zvýšit kredit na úvěrové kartě u České spořitelny. Pracovnice za přepážkou se mne ptala, zda splácím nějaký úvěr. Když jsem ji řekl, že nikoliv, zadala mé údaje do úvěrového registru, a pak mne obvinila, že jsem jí zatajil úvěr. Nechápal jsem, o co se jedná. Ukázala mi tedy údaje, kde bylo psáno, že dlužím asi 90 tisíc Kč s měsíční splátkou 2100 Kč a že úvěr doplatím v roce 2007.

Okamžitě jsem tedy běžel do dnes již GE Money Bank a žádal o vysvětlení. Paní za přepážkou mne ujistila, že u nich již opravdu nemám žádný dluh a odkázala mne na úvěrový registr, aby moje údaje opravili. Tato informace mne rozčílila a žádal jsem tedy, aby vzniklou chybu napravila sama banka. Paní si na mne vzala telefonní číslo a tím vše skončilo.

Telefonoval jsem tedy na úvěrový registr, aby údaje o mně opravili, jenomže zde jsem dostal informaci, že si buďto musím poslat písemnou žádost – upozorňuji, že s notářsky ověřeným podpisem(!), anebo požádat o nápravu přímo banku GEMB.

Volal jsem tedy na centrálu GEMB a hovořil s pověřeným pracovníkem, který má na starosti záznamy do úvěrového registru. Určitě si dovedete představit výborně školeného člověka na to, že GEMB, odkud chyba vznikla, tyto údaje opravit nemůže, že všechno probíhá automaticky (ať žije technika) a že si musím zažádat na úvěrovém registru o zápis změny. Úvěrový registr se dotáže GEMB a údaje opraví. Přitom mne ujistil, že toto lze určitě zařídit po e-mailu.

Stáhl jsem si tedy formulář úvěrového registru na provedení změny – samozřejmě je potřeba můj notářsky ověřený podpis na žádosti!

Z tohoto vyplývá, že když banka udělá chybu a poškodí vás, nenese za nic odpovědnost a vy si to všechno na vlastní náklady pěkně oběhejte…

Radek Bartoš, Turnov

(text prošel redakční úpravou)

Vyjádření GE Money Bank

GE Money Bank vzhledem k zákonu o bankách a k zákonu na ochranu osobních údajů nemůže komentovat záležitosti týkající se konkrétních osob bez jejich písemného souhlasu se zveřejněním jejich osobních údajů.

V obecné rovině můžeme pouze říci, že GE Money Bank přijala soubor opatření k tomu, aby nedochazelo k situacím, kdy by z technických důvodů mohlo dojít k neaktualizaci dat v úvěrovém registru, včetně úpravy a doplnění systému reklamace o možnost zjednat nápravu na podnět klienta učiněný v bance. Na internetové stránce banky lze zároveň nalézt formulář pro žádost o úpravu dat v tomto registru.

Eva Chaloupková,
manažerka externí komunikace GE Money Bank

Grešle srpen 2005

Redakce

GE Money bank se dopustila dvou na sebe navazujících chyb – nejprve nevyřadila pana Bartoše z evidence úvěrového registru, přestože jeho úvěr byl řádně předčasně splacen. Následně na jeho žádost o vyřazení z registru ho pracovnice banky odkázala přímo na úvěrový registr. Proto GE Money Bank udělujeme Zlámanou grešli.

Oceňujeme, že tento dle banky výjimečný případ podnítil systémovou změnu, která umožní případné oprávněné reklamace vyřešit bez dodatečných komplikací.

Máte také nějakou špatnou zkušenost? Nebo chcete naopak někoho pochválit? Příspěvky můžete zasílat i vy! Těšíme se na ně na adrese redakce@mesec.cz. Autor každého zveřejněného zážitku od nás navíc obdrží tričko s logem Měšce.

Měli jste potíže s předčasným splacení dluhu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).