Hlavní navigace

Dlužit krachující bance se nevyplácí

25. 6. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Mít peníze uložené v bance, která se dostane do platební neschopnosti a zkrachuje, je nepříjemné. Přijdete však "jen" o desetinu vkladu a tři měsíce si počkáte na výplatu náhrad. Pokud ale takové bance dlužíte peníze, máte vážný problém. Na co se musíte připravit a čemu dnes čelí dlužníci Union banky?

Vklady v bankách jsou pojištěné, proto každý vkladatel dostane v případě pádu banky 90 % vkladu, maximálně 25 tisíc euro, z Fondu pojištění vkladů. V případě Union banky tak klienti dostali až 793 375 Kč.

O pojištěné peníze v bance tedy nelze tak lehko přijít při dodržení základního pravidla rozložení rizika do více bank (zejména pokud součet vkladů přesahuje zákonně pojištěné maximum).

Ani komplikace, plynoucí z prodlevy až tří měsíců před výplatou náhrady vkladu, nemusí být při využívání služeb více bank příliš velké.

Jediné nebezpečí tak hrozí v případě kolapsu většího počtu bankovních domů, kdy může dojít k platební neschopnosti Fondu pojištění vkladů. V takovém případě ale hrozí nestabilita celé ekonomiky a s největší pravděpodobností by se rozrostl vládní účet na sanaci bank o další stamiliardy korun. A to je tak málo pravděpodobné, že není třeba se této eventuality vůbec obávat.

Pokud ale máte u bankrotujícího domu úvěr, může se váš rodinný či firemní rozpočet dostat do značných komplikací. Důvodem je doložka zákona O konkursu a vyrovnání, kde v § 14 „Účinky prohlášení konkursu“ stojí:

Do problémů se tak aktuálně mohou dostat klienti-dlužníci Union banky. V minulém týdnu obdrželi od správce konkursní podstaty dopis, ve kterém jsou vyzvání ke splacení veškerých svých závazků.

Jak splatit úvěr u Union banky
Union banka od uzavření poboček 21. 2. neumožňuje ovládání účtu a klienti s úvěrem nemohli ani pasivně přihlížet, jak jim z běžného účtu byly odečítány pravidelné spláty, byl-li na účtu dostatečný zůstatek.

Od 1. května k „samovolnému“ odčerpávání účtu již nedocházelo. Došlo k vyplacení „pojistného“ ve výši 90 % zůstatku bez splatných závazků (samozřejmě s respektováním maximální hranice 25 tis. euro) a další splátky úvěru měly probíhat podle splátkového kalendáře na níže uvedený účet.

Pak nastal zlom, kterého se mohou obávat všichni dlužníci:

Dlužníci byli vyzváni, aby zaplatili své závazky na účet u ING číslo

1000317416/3500 pro korunové platby a
1330317400/3500 pro platby v euro,
variabilní symbol: „číslo běžného účtu pro vnitřní potřebu banky“,
specifický symbol: „číslo úvěrového účtu pro vnitřní potřebu banky“,
konstantní symbol: 0168.

Čísla účtů pro vnitřní potřebu banky najdete na výpisech z účtu – číslo v závorce. Pro běžný účet ho naleznete též na zadní straně kartičky k účtu.

Klienti, kteří nevědí, jakou částku mají uhradit, se mají obrátit pouze písemně na adresu:

Union banka, a. s. „v likvidaci“
odbor vymáhání pohledávek
ulice 30. dubna 635
702 00  Ostrava

Nemám na splacení úvěru, co teď?
Málokdo si bere úvěr jen proto, aby ho uložil na běžný účet nebo do jiných likvidních aktiv. Lze tedy předpokládat, že většina dlužníků Union banky peníze investovala nebo „spotřebovala“.

V případě, že prostředky na splacení úvěru nemáte, nezbývá vám, než se obrátit na výše uvedenou adresu banky v likvidaci s žádostí o zavedení splátkového kalendáře. Není však zaručeno, že Union banka bude svolná.

dan_z_prijmu

Další možností je úvěr u jiné banky na splacení úvěru Union bance. Zde ovšem není jisté, zda úvěr dostanete, ani za jakých podmínek. Spotřebitelský úvěr pro fyzické osoby nebude obtížné získat, ostatně řada bank nabízí bývalým klientům Union banky zvýhodněné podmínky. Složitější pozici budou mít podnikatelé s úvěry na podnikání.

Informace Union banka poskytuje na bezplatné telefonní lince 800 186 466, ovšem konkrétní informace o možnosti splácení úvěru ani o výši dlužné částky se na bezplatném telefonním čísle nedozvíte. Kontaktovat bezplatnou linku ING Bank, u níž je veden účet Union banky, je zbytečné – jediná informace, kterou klienti Union banky získají, je číslo bezplatné linky krachující banky.

Jak splatíte úvěr u Union banky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).