Hlavní navigace

Dlužím a neplatím, co se mnou bude?

30. 1. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Je libo novou televizi? Splátková společnost vás přivítá s otevřenou náručí. Během pár minut vám půjčí, na co chcete. Avšak běda, když přestanete splácet. Splátkové společnosti si své peníze dobře hlídají. Vymahači vám na dveře zaklepou dřív, než byste čekali.

Představa je to skutečně lákavá. Vyberete si v obchodě, cokoli chcete, a splátková společnost za vás vyřeší problém, že na to nemáte. Oproti bankovnímu úvěru vás to sice vyjde dráž, ale nemusíte nejprve vyplnit celou řadu složitých dotazníků a žádost a potom čekat dlouhé dny či týdny na schválení úvěru.

Musíte se ale připravit na to, že rychlost a jednodušší administrace vás budou něco stát. Na rozdíl od banky musíte splátkové společnosti obvykle zaplatit akontaci, což je první navýšená částka. Občas se sice v rámci reklamní kampaně objeví možnost půjčit si s nulovou akontací, ale obvykle se její výše pohybuje mezi 10 a 30 %. Peníze od splátkové společnosti jsou také výrazně dražší. Úrokové sazby se oproti bankám, kde vám půjčí za 10 až 17 %, pohybují i ve více než dvojnásobné výši.

Obliba života na dluh v Česku v posledních letech stále roste. Například Home Credit loni půjčil 5,2 miliardy Kč, což je o více než 40 % více než v předchozím roce. Před splátkovými společnostmi tak ale stojí jedna velká hrozba. To, že do svých osidel lákají stále více a více lidí znamená, že se začnou zadlužovat i lidé, kteří na to finančně nemají.

Zatím je platební morálka českých domácností oproti Evropě, kde své dluhy nesplácí 12 % domácností, výrazně lepší. Jen necelých 6 % domácností v Česku má problém s umořováním spotřebitelského úvěru. A u splátkových společností je toto číslo díky tvrdšímu postupu vůči neplatičům dokonce ještě nižší. Procento nesplacených úvěrů se nám daří už několik let udržovat na stejné úrovni, říká za společnost Cetelem Jana Skálová.

Pokud se však ocitnete na druhé straně barikády, tedy mezi těmi domácnosti, co neplatí, máte u splátkové společnosti větší problém než u banky. Banka vždy upřednostňuje dohodu s klientem, vysvětluje Andrea Machálková ze Citibank. Znamená to, že banka se nejprve dlouhou dobu snaží získat peníze po dobrém. Nejdříve vás kontaktuje telefon, potom chodí řada upomínek – u některých bank až pět.

Jak postupují banky při nesplácení úvěru? Čtěte v článku Ivany ČernéMůže vás spotřebitelský úvěr zruinovat?“.

Ve splátkových společnostech je celý proces výrazně kratší. Samozřejmě v neprospěch klienta, který se prohřešku dopustil. Dostane-li se klient se splácením úvěru do prodlení delšího než jeden měsíc, což znamená, že řádně a včas nesplatí alespoň dvě po sobě následující splátky, jsme oprávněni zažádat o pravidelné srážky ze mzdy našeho klienta, popisuje Jana Skálová opatření proti neplatičům ve společnosti Cetelem.

Mírnější tvář splátkové společnosti nastaví, pokud je důvodem nesplácení obtížná životní situace. V tomto případě se vám stejně jako v bankách vyplatí společnosti navštívit a pokusit se najít náhradní postup. Řešení je zde individuální, takže svou snahou dohodnout se na kompromisu můžete hodně získat.

Když si ale hrajete na mrtvého brouka a nekomunikujete, může se rychle stát, že se na vás obrátí právníci společnosti nebo vymáhací agentura. Anebo vám pošťák rovnou doručí soudní obsílku.

dan_z_prijmu

Pokud klient nesplácí, rozbíhá se složitý proces, který začíná telefonickým upozorněním a končí předáním dluhu k soudnímu vymáhání, potvrzuje Andrea Dobšíková ze splátkové společnosti Home Credit.

A soud se s těmi, kdo si půjčí, ale ke splácení se už nemají, moc nemazlí. Navíc si sebou ponesete vroubek v úvěrovém registru. Sdružení SOLUS (Sdružení na Ochranu Leasingu a Úvěrů Spotřebitelům) totiž od roku 1999 svým členům, ke kterým patří naprostá většina splátkových společností, vytváří databázi problematických klientů. A jakmile jste jednou ocejchován jako neplatič, úvěr je pro vás tabu.

Láká vás možnost půjčit si od splátkové společnosti a nesplácet?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).