Hlavní navigace

Dlouhá, nebo krátká fixace - rada odborníků

1. 10. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zda se vyplatí krátká, nebo dlouhá fixace úrokových sazeb hypotečních úvěrů, je věčná otázka. Zeptali jsme se proto odborníků z významných hypotečních bank, kteří mají hypoteční úvěry na starosti. Jakou délku fixace doporučují? Vyplatí se kratší nebo delší fixace?
Jana Marenčáková - Wuestenrot hypoteční banka

Ing. Jana Marenčáková, ředitelka úvěrového úseku, Wüstenrot hypoteční banka

V současné době, kdy se očekává od rozhodnutí ČNB pohyb sazeb směrem nahoru, bych klientům určitě doporučila pětiletou fixaci úrokové sazby, a to, pokud možno, co nejdříve. Většina bank drží současné platné sazby do konce měsíce září, např. Wüstenrot hypoteční banka a.s. garantuje při předložení žádosti do konce měsíce září pětiletou sazbu ve výši 4,7%, a to bez rozdílu všem žadatelům.

David Sahula, ČMHB

David Sahula, specialista Public Relations, Českomoravská hypoteční banka

Zvýšením úrokových sazeb ukončila Česká národní banka období rekordně nízkých úroků. V případě hypotečních úvěrů se pohybovaly od poloviny loňského roku pravděpodobně na historickém minimu, tj. pod pětiprocentní hranicí. Do budoucna lze očekávat další růst úrokových sazeb u hypoték, ale jejich pohyb by neměl být tak výrazný. Doby dvouciferných čísel se určitě nevrátí. Banky budou totiž nárůst sazeb vzhledem k velké konkurenci pravděpodobně částečně brzdit.

Vhodné tedy bude fixovat si hypoteční úroky na delší dobu; minimální doba, kterou lze doporučit, je 5 let. Jako optimální se v současné době nabízí desetileté, v některých případech i patnáctileté fixace. Při výběru délky fixace je třeba brát v potaz také skutečnost, že hypoteční úvěr lze předčasně splatit bez sankcí obvykle jen v době změny úrokové sazby. To může hrát roli u těch klientů, kteří částečné či úplné splacení úvěru v určitém horizontu plánují.

Hypoteční úvěry lze fixovat i na patnáct, dvacet či dokonce třicet let, tedy na celou dobu splácení hypotéky. Každý fix má samozřejmě svá pro a proti. Výhodou těch, kteří zvolí dlouhodobější fixace, je jistota, že budou splácet po delší dobu stále stejnou částku, a mohou tak lépe plánovat své rodinné finance.

Petr Slabý, náměstek pro marketing, Komerční banka

Klientům bych doporučil pětiletou fixaci úrokové sazby, která představuje pro klienta výhodnou kombinaci dobré úrokové sazby a relativně dlouhodobé jistoty nezměněné splátky.

Stanislav Rokos, GE CB

Stanislav Rokos, manažer hypoték, GE Capital Bank

Nyní se nacházíme v období postupného růstu ceny peněz na trhu. V dlouhodobějším horizontu několika let lze očekávat i růst úrokových sazeb hypotečních úvěrů na českém trhu. Proto je pro klienty výhodné zafixovat si současné sazby na delší časové období.

Delší doby fixace sazeb než optimálních 5 až 10 let – například několik desítek let – jsou již z pohledu klienta sporné. Jednak je v tak dlouhém horizontu prakticky nemožné predikovat vývoj úrokových sazeb a dále lze očekávat přijetí eura a s ním spojené vyrovnávání úrokových sazeb v ČR se sazbami v eurozóně, které jsou nižší.

Krátkodobé fixace jsou výhodné pro ty klienty, kteří očekávají, že během fixní periody získají peníze – například z prodeje svého předchozího bydlení – a při ukončení fixační periody úrokové sazby část hypotečního úvěru umoří.

Redakčně zkráceno.

dan_z_prijmu

Redakční komentář

Oslovení odborníci se shodují v preferenci pětileté fixace úrokové sazby hypotečních úvěrů. Vzhledem k očekávanému zvyšování úrokových sazeb ČNB pětiletá fixace minimalizuje riziko vyšších splátek. Přesto jsem přesvědčen, že navzdory růstu úrokových sazeb v kombinaci s vyšší úrokovou sazbou při stanovování nové úrokové sazby po skončení fixace může jednoletá fixace přinést nemalou úsporu (více viz článek „Hypotéka: Jednoletá fixace se vyplatí!“).

Petr Zámečník, Měšec.cz

Řídíte se radami odborníků?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).